Openbaar Ministerie in Frankrijk maakt strafeis tegen Benzema bekend
Donderdag, 21 oktober 2021 om 18:15 • Laatste update: 18:20

In de rechtbank van Versailles is woensdagochtend het proces tegen Karim Benzema en vier andere verdachten begonnen. De Franse aanvaller moet zich verantwoorden voor zijn aandeel in de zaak rond de sekstape van zijn landgenoot en voormalig ploeggenoot Mathieu Valbuena. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 75.000 euro geëist tegen Benzema.

Benzema was zelf niet aanwezig tijdens het proces, dat in totaal drie dagen zal duren. De 33-jarige spits van Real Madrid wordt ervan verdacht dat hij Valbuena in 2015 heeft aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden intieme beelden van Valbuena te verspreiden. De spits van Real Madrid was destijds teamgenoot van Valbuena bij het nationale elftal van Frankrijk. De Franse aanvaller, die momenteel onder contract staat bij Olympiacos, werd naar verluidt gevraagd om 150.000 euro over te maken naar een vriend van Benzama om te voorkomen dat de sekstape uit zou lekken. Benzema heeft tot de dag van vandaag beweerd onschuldig te zijn. Zijn verzoek om het onderzoek te stoppen, werd door de Franse justitie niet ingewilligd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Door het schandaal besloot bondscoach Didier Deschamps om Benzema niet langer op te roepen voor het nationale elftal. Zes jaar lang was de spits van Real Madrid persona non grata bij les Bleus, maar in mei van dit jaar maakte Benzema alsnog zijn rentree in de nationale ploeg en daardoor ging hij afgelopen zomer uiteindelijk ook met Frankrijk naar het EK. Benzema riskeert vijf jaar cel en een boete van 75.000 euro.

Benzema's advocaten vertelden de rechtbank in Versailles dat professionele verplichtingen het voor hem onmogelijk maakten om aanwezig te zijn tijdens het proces. gezien Hij stond dinsdagavond met Real Madrid in de Champions League in Oekraïne tegenover Shakhtar Donetsk speelde (0-5 winst) en bereidt zich nu voor op el Clásico tegen Barcelona, die zondagmiddag op het programma staat. Valbuena's advocaat zei dat hij de afwezigheid betreurde. De vier andere verdachten in de zaak, Mustapha Zouaoui, Younes Houass, Karim Zenati en Axel Angot, waren wel aanwezig tijdens de eerste dag van het proces.

Valbuena gaf in de rechtbank aan dat hij voor het eerst werd gecontacteerd door Djibril Cissé, die hem waarschuwde voor het bestaan van de video in kwestie. "Ik heb er nooit aan gedacht om geld te geven zodat deze video niet naar buiten zou komen", wordt Valbuena geciteerd door RMC. "Ik voelde dat ik in gevaar was en mijn instinct was om aangifte te doen. Voetbal is mijn leven. Ik wist dat als deze video naar buiten zou komen, ik in de problemen zou komen bij het Franse nationale elftal."

Een van de vermeende afpersers verdedigde zichzelf. "Ik zag de video, we lachten erom, ik stuurde hem rond naar iedereen, niet alleen naar Karim Benzema. Djibril Cissé was er ook bij betrokken. Veel spelers van Frankrijk hebben de video gezien. Er was geen sprake van chantage, we hebben niet om geld gevraagd", werd hij geciteerd door BFMTV. Ook Houass hield in de rechtbank vol dat hij Valbuena nooit om geld heeft gevraagd om te voorkomen dat de sekstape zou uitlekken. "Ik informeerde alleen maar", om vervolgens te bevestigen dat hij gesprekken en sms'jes uitwisselde met Valbuena.

Aanklagers zeggen dat Valbuena begin juni 2015 een eerste telefoontje kreeg waarin werd gedreigd om de sekstape te openbaren, terwijl hij in het trainingscentrum van de Franse ploeg was in Clairefontaine. De anonieme beller zei dat hij 'tot een regeling wilde komen' met Valbuena en vertelde hem een tussenpersoon te noemen. Aanklagers beweren dat Benzema werd ingezet door de vermeende afpersers om zijn teamgenoot te overtuigen om te betalen. De 33-jarige aanvaller wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan poging tot chantage, terwijl zijn vier medeverdachten allen worden beschuldigd van poging tot chantage en dus nog mogelijk een zwaardere straf tegemoet kunnen zien.

Valbuena gaf woensdag ook uitleg over de gebeurtenissen van 6 oktober 2015, toen Benzema hem in Clairefontaine benaderde om de sextape te bespreken. De voormalig speler van Olympique Marseille bevestigt dat Benzema bleef aandringen dat Valbuena met zijn vriend Karim Zenati zou spreken. "Hij stond erop dat ik iemand zou ontmoeten, maar hij gaf me zijn naam niet." Valbuena schetste vervolgens het verschil tussen de situatie Cissé en de situatie Benzema. Cissé maakte hem alleen attent op de video, kwam nooit met een oplossing, maar Benzema adviseerde hem om met zijn vriend te praten. Na de ontmoeting, zegt Valbuena, realiseerde hij dat ook Benzema deel uitmaakte van de affaire. "Ik had het gevoel dat hij me bang wilde maken."

Benzema's advocaat vroeg zich vervolgens af waarom Valbuena na de ontmoeting niet naar de politie is gegaan. "Ik wilde dat het tussen ons zou blijven. Ik wilde Benzema beschermen, het Franse nationale team beschermen", gaf de ex-international als reactie. "Ik zou nooit aangifte hebben gedaan als ik wist dat Benzema hier deel van uitmaakte. Voor mij, voor de Franse nationale ploeg... het doet me pijn. Zonder dat alles had ik mee kunnen doen aan het EK 2016 in Frankrijk."

 
Frankrijk
 
Karim Benzema
 
Mathieu Valbuena

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties