Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma vertrekt bij de KNVB
Dinsdag, 23 november 2021 om 09:04 • Chris MeijerLaatste update: 09:40

Nico-Jan Hoogma heeft besloten om zijn contract bij de KNVB niet te verlengen. Het betekent dat de huidige directeur topvoetbal in juni 2022 vertrekt bij de voetbalbond. Hoogma was in die functie sinds medio 2018 eindverantwoordelijke voor het Nederlands elftal - en daarmee de aanstelling van Frank de Boer en Louis van Gaal - de Oranje Leeuwinnen, Jong Oranje mannen en vrouwen en Onder 19-mannen. Chris Woerts bracht Hoogma maandag in Veronica Inside in verband met de vacante positie van algemeen directeur bij FC Twente.

"Met de naderende afloop van je contract, ga je reflecteren", licht Hoogma toe. "Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw. Er komen twee eindtoernooien (EK voor de vrouwen en WK voor de mannen) aan, en als Louis van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg, en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten. Dus als mijn contract afloopt straks in juni 2022 is het een goed moment om te stoppen. Mijn opvolger kan dan ook met een schone lei beginnen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De 53-jarige Hoogma - voormalig verdediger van SC Cambuur, FC Twente, Hamburger SV en Heracles - was sinds 2018 werkzaam bij de KNVB, nadat hij eerder elf jaar algemeen en technisch directeur bij Heracles Almelo was geweest. "Sinds de komst Van Nico-Jan zijn er grote stappen gemaakt in de verdere ontwikkeling van het topsportklimaat bij de KNVB", zo reageert Jan-Dirk van der Zee namens de KNVB-directie op het vertrek van Hoogma.

"Als directeur topvoetbal is hij eindverantwoordelijk voor zowel het Nederlands elftal als de Oranje Leeuwinnen", vervolgt Van der Zee. "Door die synergie heeft hij stevig bijgedragen aan de verdere professionalisering van alle nationale teams, mannen en vrouwen, maar ook gezorgd dat de vrouwen een inhaalslag konden maken als het gaat om de begeleiding, faciliteiten en betalingen. Nico-Jan heeft de Campus helpen verder te ontwikkelen en dat de nationale teams 'terug' zijn in Zeist komt mede uit zijn koker."

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, vindt het jammer dat Hoogma bij de KNVB vertrekt. "We doen telkens weer mee op het allerhoogste podium, ook met de jeugdteams. Daar mag Nico-Jan trots op zijn. Ik vind het jammer dat hij niet met ons een nieuwe cyclus in gaat, maar respecteer uiteraard zijn beslissing. Gelukkig blijft hij er nog een tijd bij en kunnen we de komende periode samen met hem nadenken over zijn opvolging. We verwachten per februari de vacature officieel open te stellen."

 
Kwalificatie WK - Europa
 
Nederland

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties