Barcelona geeft tweemaal voorsprong weg en verliest weer punten

Barça kreeg in de afgelopen week meerdere tikken te verwerken. Afgelopen weekend leed de club tegen Real Betis (1-0) de eerste nederlaag onder de nieuwe trainer Xavi, waarna het woensdag door Bayern München (3-0 verlies) uit de Champions League werd geknikkerd. In deze wedstrijd liepen Jordi Alba en Memphis Depay bovendien blessures op, waardoor de ziekenboeg verder volstroomde. Luuk de Jong verving zijn landgenoot tegen Osasuna als aanvalsleider bij de Catalaanse bezoekers, terwijl er ook een basisplaats voor Frenkie de Jong centraal op het middenveld was. Sergiño Dest, die tegen Bayern als buitenspeler startte, begon op de bank.

Meer: Frenkie de Jong verlaat per brancard en met handen voor gezicht het veld

Beide ploegen slaagden er in de openingsfase niet in om uitgespeelde mogelijkheden te creëren. Barcelona toonde zich daarentegen uiterst effectief door de eerste mogelijkheid van de wedstrijd direct in een doelpunt om te zetten. Gavi zag Nico een loopactie maken achter de laatste lijn van de thuisploeg. Op de rand van buitenspel wist de diepgaande middenvelder vervolgens Sergio Herrera het nakijken te geven: 1-0. Lang kon Barcelona alleen niet van de voorsprong genieten, want twee minuten later was het aan de andere kant ook raak, toen aanvoerder García een vrije trap van Jon Moncayola ongedekt kon binnenkoppen: 1-1.

Het publiek in Estadio El Sadar verwachtte na de twee treffers kort achter elkaar een open wedstrijd, maar verder dan enkele dreigende momenten van Ez Abde aan de kant van Barça vielen er voor rust niet te noteren. De bezoekers hadden voor rust meer dan zeventig procent balbezit en veranderde in de tweede helft niet van spelplan. Dit leidde vroeg in de tweede helft na een discutabel moment opnieuw tot een voorsprong van Barcelona. Gavi schoot eerst in eigen strafschopgebied tegen de arm van Sergio Busquets, waarna de ploeg razendsnel aan de overkant was. Ousmane Dembélé zette voor op Abde, die van dichtbij de linkerbovenhoek vond: 2-1.

Osasuna voelde zich door scheidsrechter José Munuera benadeeld en bleek niet meteen in staat om de rug te rechten. In aanvallend opzicht was de thuisploeg niet in staat om een vuist te maken, waardoor Barça de voorsprong kon consolideren. In de slotfase ging het toch nog mis voor de Catalanen. Barcelona kreeg een corner niet goed weggewerkt, Ávila bedacht zich niet bij een afvallende bal en trof doel met een lage schuiver: 2-2.