Comoren beginnen ondanks negatieve test doelman tóch met speler op goal
Maandag, 24 januari 2022 om 19:59 • Tom RofekampLaatste update: 20:37

Pech in het kwadraat voor de Comoren. De Afrika Cup-debutant, die maandagavond in de achtste finale van het toernooi tegen titelfavoriet Kameroen aantreedt, kan doelman Ali Ahamada ondanks een negatieve coronatest niet inzetten. Volgens het protocol van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) moet Ahamada nog in quarantaine blijven vanwege zijn eerdere positieve test. Linksback Chaker Alhadhur begint daarom onder de lat.

Eerste doelman Salim Ben Boina viel dinsdag al geblesseerd uit tijdens de verrassende zege op Ghana (2-3). Ook Moyadh Ousseini, de derde keeper in de selectie van de Comoren, ontbreekt nog vanwege een positieve test. Hetzelfde geldt voor vijf andere spelers. Verder is ook bondscoach Amir Abdou positief getest. Toch kan de wedstrijd tegen Kameroen 'gewoon' doorgang vinden. Volgens de regels van de CAF moet er gevoetbald worden als een ploeg elf beschikbare spelers heeft, ongeacht of daar een doelman tussenzit.

"In het geval er geen keeper beschikbaar is, moet een andere speler de keeper vervangen, indien het aantal beschikbare spelers minstens elf bedraagt", klinkt het vanuit de Afrikaanse voetbalbond. "In uitzonderlijke gevallen zal het organiserend comité van de Afrika Cup een passend besluit nemen." Het is de vraag hoe dat laatste statement geïnterpreteerd moet worden. Uitstel van de wedstrijd zou immers voor grote problemen kunnen zorgen in het toernooischema.

De Comoren hoopten dat de absentie van Ben Boina gezien werd als een 'uitzonderlijk geval', omdat hij geblesseerd raakte na een charge van André Ayew die een directe rode kaart opleverde. "We gaan alles doen wat in onze macht ligt om een oplossing te vinden", kondigde teammanager El Hadad Himidi van de Comoren aan tegenover de BBC. Die inspanningen bleken tevergeefs. Assistent-bondscoach Jean-Daniel Padovani, die Abdou op de bank van de Comoren vervangt, kiest dus nu voor Alhadhur. "Het is een speler die tijdens de training aan ons heeft laten zien dat hij kan prima kan keepen", lichtte Padovani op de persconferentie daags voor het duel toe. André Onana begint bij tegenstander Kameroen onder de lat, net als in ieder duel in de groepsfase.

 
Afrika Cup
 
Kameroen
 
Comoros
 
Chaker Alhadhur

>
Africa Cup of Nations
Kameroen
2
1
Comoros
Maandag, 24 januari 2022 om 20:00
Meer nieuws
   
08:00
08:00
Circus.nl bevestigt geruchten en brengt Ronaldinho naar Nederland
0
   
07:54
07:54
Derksen: 'Mij deed het niet veel, maar mijn vrouw vond het heel vervelend'
0
   
07:31
07:31
Mark van Bommel kiest voor tweejarig contract bij Royal Antwerp
98
   
23:55
23:55
Luc Castaignos ziet zijn contract voortijdig verscheurd worden
12
   
23:45
23:45
'Mensen hebben een beeld van mij voordat ik bij een club binnenkom'
38
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties