Mohamed Salah schiet Sangaré en Haller in strafschoppenserie naar huis
Woensdag, 26 januari 2022 om 19:46 • Jeroen van PoppelLaatste update: 22:02

Egypte heeft Ivoorkust woensdagavond uitgeschakeld in de achtste finale van de Afrika Cup. Beide landen hielden elkaar in een wat tegenvallende wedstrijd zonder doelpunten in evenwicht (0-0), waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden. In de serie miste Manchester United-verdediger Eric Bailly, waarna Mohamed Salah de beslissende penalty binnenschoot. PSV'er Ibrahim Sangaré schoot zijn strafschop wél raak namens Ivoorkust, terwijl Ajacied Sébastien Haller toen al gewisseld was.

In de openingsfase had Ivoorkust het meest de bal, maar echte kansen leverde dat niet op. Franck Kessié schoot van een meter of zestien wel rakelings naast. In het restant van de eerste helft was het vooral Egypte dat ze liet zien. Omar Marmoush werd met een schitterend schot van afstand het gevaarlijkst, maar had de pech de lat te treffen. Salah zag een schot uit de stuit via de vingertoppen van Badra Ali Sangaré over gaan.

Mostafa Mohamed probeerde het namens de Egyptenaren in de korte hoek, maar kon de Ivoriaanse doelman niet verrassen. Op slag van rust deed Ivoorkust eindelijk weer eens van zich spreken: Ibrahim Sangaré zette een artistiek fraaie halve omhaal in en zag Gabaski redding brengen. Zo gingen beide ploegen na doelpuntloos rusten.

Kort op weg in de tweede helft zette Salah voor het eerst een kenmerkende dribbel in. De sterspeler van Egypte zette Amr El Solia compleet vrij met een breedtepass, maar de middenvelder verprutste de kans door over te schieten. In de zeventigste minuut was Haller op aangeven van Sangaré dichtbij, maar de kopbal van heel dichtbij van de Ajax-spits kon weggetikt worden. Wilfried Zaha, die inviel bij Ivoorkust, kon Gabaski eveneens niet passeren, ondanks een dreigende inzet in de korte hoek.

In de verlenging maakte Egypte plots weer de meeste aanspraak op een doelpunt. Mohamed Sherif kopte in kansrijke positie echter over. Aan de overzijde zag Ibrahim Sangaré een schitterend schot uit de kruising getikt worden. Trezeguet mikte in de allerlaatste minuut na een voorzet van Salah op Badra Ali Sangaré. Er volgde een strafschoppenserie, die door Salah werd beslist nadat Bailly had gemist: 5-4 in penalty's.

 
Afrika Cup
 
Egypte
 
Ivoorkust
 
Sébastien Haller

>
Africa Cup of Nations
Ivoorkust
0
0
(p)
Egypte
Woensdag, 26 januari 2022 om 17:00
Meer nieuws
   
00:20
00:20
Perez: 'Als híj je moet redden... Hij heeft geen idee wat hij hier moet doen'
8
   
23:55
23:55
Dramatische strafschop kost Van Bronckhorst eerste Europese prijs als trainer
115
   
23:30
23:30
Analyse na 88.000 wedstrijden: 'Wordt Ajax het Bayern van Nederland?'
47
   
23:13
23:13
Schokkend: Schot gaat knock-out na omsingeling door groep wrede hooligans
0
   
22:14
22:14
Schalke 04 haalt bij Jong Ajax tweede Nederlandse selectiespeler weg
14
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties