FIFA verscheurt contracten met 'anti-homo-hotels'; ook KNVB reageert
Vrijdag, 13 mei 2022 om 16:35 • Dominic MostertLaatste update: 16:39

Het is voor homoseksuele koppels aanzienlijk moeilijker om een hotel te vinden in Qatar, zo is gebleken uit een gezamenlijk onderzoek van tv-zenders uit Noorwegen, Denemarken en Finland. Van 69 hotels in Qatar weigerden 3 hotels om koppels van hetzelfde geslacht te ontvangen, terwijl 20 hotels alleen akkoord gingen als de gasten tijdens hun verblijf niet zouden laten blijken dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Amnesty International en de KNVB veroordelen de betreffende hotels. De FIFA kondigt aan de contracten met de betreffende hotels te verscheuren.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Zo staat op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een gevangenisstraf van één tot drie jaar. Voor fans uit de lhbti-gemeenschap is het dus nog moeilijker om hun land te steunen tijdens het WK. "Het gaat er niet alleen om dat alle supporters veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert", maakt de woordvoerder van de bond duidelijk. Het organisatiecomité van het WK is eveneens geschrokken van het onderzoek van de Scandinavische omroepen. "We zijn een conservatief land, maar zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is", laat het Qatarese comité weten. "Ook hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich aan afspraken houden."

"We controleren dat en evalueren ook indien nodig. We ontvangen graag aanvullende informatie, zodat we hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen", aldus het organisatiecomité. Amnesty is minder verrast. "Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren", zegt Ruud Bosgraaf van de vereniging. "Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK."

Reactie FIFA
Hotels die geen homoseksuele gasten willen ontvangen, verliezen hun contract met de FIFA, maakt de wereldvoetbalbond bekend. "Hotels, net als alle andere serviceproviders rondom het WK die niet voldoen aan de hoge standaarden van het organiserend comité, verliezen hun contract. Het voldoen aan de eisen blijft gemonitord en geëvalueerd worden via audits en inspecties bij hotels", meldt de FIFA in een statement aan The Telegraph.

 
Wereldkampioenschappen

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties