FIFA verrast met vrouwelijke arbiters op WK; Makkelie eveneens aangesteld
Donderdag, 19 mei 2022 om 14:17 • Jeroen van PoppelLaatste update: 16:05

De FIFA baart opzien door drie vrouwelijke scheidsrechters aan te stellen voor het WK in Qatar. Gesproken kan worden over een grote primeur, want nooit eerder was er een vrouwelijke arbiter actief op een WK voetbal. De FIFA heeft met Danny Makkelie één Nederlandse scheidsrechter aangesteld. Jan de Vries en Hessel Steegstra, de vaste assistenten van Makkelie, gaan mee, net als Pol van Boekel, die als VAR zal fungeren.

Stéphanie Frappart is een van de eerste vrouwelijke scheidsrechters, nadat de Française eerder ook al de eerste vrouw op een Europees kampioenschap was. Frappart zal ditmaal dus niet de enige vrouw zijn, want ook Salima Mukansanga uit Rwanda en de Japanse Yoshimi Yamashita debuteren op het eindtoernooi als scheidsrechter. Ook zullen drie vrouwelijke grensrechters op het WK actief zijn. Mukansanga debuteerde ook op de Afrika Cup, waar ze eveneens de eerste vrouw werd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Er zijn in totaal 36 arbiters aangewezen. De aanstelling van Makkelie komt gezien zijn status in het internationale voetbal niet als grote verrassing. Het is desalniettemin het eerste wereldkampioenschap waar de Nederlander als scheidsrechter actief zal zijn, nadat hij op het WK 2018 fungeerde als VAR. Björn Kuipers was vier jaar geleden de enige Nederlandse afgevaardigde uit het scheidsrechterskorps.

 
Wereldkampioenschappen

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties