Op papier gunstige loting voor PSV: confrontatie met Bruma uitgesloten
Donderdag, 16 juni 2022 om 19:05 • Jeroen van PoppelLaatste update: 19:15

PSV komt in de voorronde van de Champions League dit seizoen in ieder geval niet uit tegen Fenerbahçe, dat dinsdag Bruma op huurbasis (met verplichte optie tot koop) overnam. De loting voor de tweede voorronde (Q2) heeft Fenerbahçe dinsdag gekoppeld aan Dinamo Kyiv. PSV stroomt pas een ronde later (Q3) in, maar weet nu al dat die twee clubs ontlopen worden.

De uitleg hoe dat precies zit is wat ingewikkeld. Het heeft ermee te maken dat de loting voor Q3 straks al wordt verricht vóórdat de wedstrijden in Q2 afgerond zijn. De andere confrontatie in Q2 gaat tussen FC Midtjylland en AEK Larnaca. De UEFA besluit daarom om Dinamo Kyiv/Fenerbahçe en FC Midtjylland/AEK Larnaca voor de loting van Q3 de coëfficiënt toe te kennen van eerstgenoemde club (zie ook onderstaand schema). Zo komt voor de loting van Q3 een indeling tot stand van vier geplaatste teams en vier ongeplaatste teams.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

PSV beschikt bij de loting voor Q3 over een geplaatste status. Bij de loting wordt de ploeg van de aangestelde Ruud van Nistelrooij daarom gekoppeld aan AS Monaco, Sturm Graz, Union Sint-Gillis of een ploeg uit de tweede voorronde (Q2): dat is dus Midtjylland of AEK Larnaca. De loting voor Q3 wordt namelijk al verricht voordat bekend is welke ploeg uit Q2 doorstroomt.

Vanuit Q3 komen vier clubs terecht in de play-offs, waarin twee lucratieve tickets voor de groepsfase klaarliggen. Nog voordat de wedstrijden in Q3 gespeeld zijn, wordt de loting voor de play-offs verricht. Het systeem is wat ingewikkeld, maar PSV weet daardoor al zeker dat Dinamo Kyiv/Fenerbahçe ook ontlopen wordt in de eventuele play-offs. De Eindhovenaren zijn net als Kyiv/Fenerbahçe ongeplaatst en worden gekoppeld aan een geplaatste ploeg: Benfica of Rangers (of diens tegenstander uit Q3). Vorig jaar strandde PSV nog in de play-offs tegen de genoemde Portugese club.


Lotingindeling Q2 Champions LeagueGEPLAATST COËFF. ONGEPLAATST COËFF.
(A) Dinamo Kyiv 44,000 Fenerbahçe 14,500
(B) FC Midtjylland 19,000 AEK Larnaca 7,500

De loting van Q2 gaf de volgende wedstrijden:

(A) Dinamo Kyiv - Fenerbahçe
(B) FC Midtjylland - AEK Larnaca


Lotingindeling Q3 Champions LeagueGEPLAATST COËFF. ONGEPLAATST COËFF.
(C) Benfica 61,000 AS Monaco 26,000
(D) Rangers 50,250 (B) FC Midtjylland / AEK Larnaca 19,000
(A) Dinamo Kyiv / Fenerbahçe 44,000 Sturm Graz 7,770
(E) PSV 33,000 Union Sint-Gillis 6,120

De loting voor Q3 wordt verricht vóórdat de winnaars uit Q2 bekend zijn.Lotingindeling play-offs (Q4) Champions LeagueGEPLAATST COËFF. ONGEPLAATST COËFF.
(C) Benfica / opponent in Q3 61,000 (A) Kyiv / Fener / opponent in Q3 44,000
(D) Rangers / opponent in Q3 50,250 (E) PSV / opponent in Q3 33,000

De loting voor Q4 wordt verricht vóórdat de winnaars uit Q3 bekend zijn.

 
Champions League
 
PSV

Poll
Haalt PSV de groepsfase van de Champions League?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties