Geloof in expertise Murphy bij Oranje: 'Geen abracadabra, het klopt gewoon'
Donderdag, 22 september 2022 om 08:08 • Jordi TomasowaLaatste update: 17:27

In aanloop naar het Nations League-duel met Polen van donderdagavond maakte bondscoach Louis van Gaal bekend dat voormalig volleyballer en volleybaltrainer Peter Murphy het Nederlands elftal gaat helpen om beter te worden in het nemen en stoppen van strafschoppen. Vragen over zijn toegevoegde waarde zorgden voor irritatie bij Van Gaal, maar volgens Hennie Spijkerman en Patrick van Bruggen werkt zijn methode wel degelijk.

De ActionTypes-methode waarmee Murphy werkt is een model voor coaches in de topsport en wordt bij vele sporten en clubs toegepast. Ieder mens heeft zijn eigen onbewuste voorkeuren. Door het doen van verschillende fysieke tests of door observatie is het mogelijk om daarachter te komen. Zo verklapte Van Gaal eerder deze week een keeperstest te doen in zijn zoektocht naar een penaltykiller.

Meer: Kamperman vindt uitleg Clasie over ontbreken bij Oranje ‘geheimzinnig’ | Perez: ‘Hij zal op een of andere manier in beeld blijven bij Van Gaal, toch?’

Murphy bouwde een reputatie op in de volleybalsport, maar maakte tussen 2011 en 2018 ook deel uit van de technische staf van Ajax. "Murphy is veel meer dan een volleybalcoach", zegt van Bruggen, die met zijn medewerking een boek schreef over talentontwikkeling en de mentale uitdagingen van topsport, tegenover de NOS. "Ik ben ervan overtuigd dat Murphy iets toevoegt, honderd procent."

Hennie Spijkerman introduceerde de methode bij Ajax als assistent-trainer van Henk ten Cate en zorgde er later onder Frank de Boer voor dat Murphy deel uit ging maken van de technische staf. "Ik zei tegen Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp dat Murphy iemand was die ons verder kon helpen", zo herinnert Spijkerman zich. "Ze waren aanvankelijk sceptisch. Maar toen ze in gaten hadden dat we er wat aan hadden, waren ze om. Soms heb je als trainer een gevoel, maar kan je het niet concreet maken. Peter kon zoiets handen en voeten geven. Het was geen abracadabra, maar het klopte gewoon."

Als concreet voorbeeld van de methode haalt Spijkerman de oogvoorkeur aan. "Als een linker centrale verdediger een voorkeur naar links heeft en de rechter naar rechts, dan kan de ongeziene ruimte aan de binnenkant te groot worden. Daar kan de tegenstander gebruik van maken. Daar probeer je iets tegen te doen door ze iets anders te positioneren", aldus Spijkerman. Van Bruggen verwacht tot slot dat Murphy niet alleen is ingehuurd voor zijn expertise op het gebied van strafschoppen. "Ik durf te wedden dat Murphy het hele palet gaat doen", zegt Van Bruggen. "Het zou gek zijn om hem alleen de strafschoppen te laten doen. Je kan wel vanuit die methode de voorkeursstijl van een tegenstander belezen en daarmee rekening houden als keeper."

 
UEFA Nations League
 
Nederland
 
Louis van Gaal
 
Dennis Bergkamp
 
Frank de Boer

>
UEFA Nations League
Polen
0
2
Nederland
Donderdag, 22 september 2022 om 20:45
Meer nieuws
   
15:55
15:55
Engeland-ster moet vrezen voor WK in Qatar: race tegen de klok
9
   
15:15
15:15
Iraans regime censureert Champions League-wedstrijd van dappere volksheld
12
   
15:00
15:00
Lesly de Sa hielp Brian Brobbey fit te worden: 'Hij appte of hij kon komen'
6
   
14:09
14:09
'Cristiano Ronaldo moet hoofdrolspeler worden in 'transfer van de eeuw''
46
   
14:04
14:04
Genomineerde Mané duidelijk over winnaar Ballon d'Or: 'Heilig van overtuigd'
21
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties