Quincy Promes werd mogelijk onrechtmatig afgeluisterd in andere zaak
Vrijdag, 17 maart 2023 om 13:51 • Jonathan van HaasterLaatste update: 13:53

Quincy Promes is mogelijk onrechtmatig afgeluisterd, zo is vrijdag bekend geworden tijdens de zitting. De rechtbank Amsterdam maakte eerder deze week al bekend dat het onderzoek in de strafzaak tegen Quincy Promes heropend wordt. De aanvaller van Spartak Moskou wordt verdacht van mishandeling van zijn neef en zou vrijdag de uitspraak in die zaak te horen krijgen. Woensdag maakte de rechter echter bekend dat het vonnis wordt uitgesteld, daar Promes is afgeluisterd in een ander onderzoek.

Promes wordt verdacht van poging tot moord op zijn neef, die hij in de nacht van 24 op 25 juli 2020 bij een bedrijfsfeest in Abcoude in zijn knie zou hebben gestoken. De vleugelspits bekende die daad in een getapt telefoongesprek, waarvan de inhoud al eerder uitlekte. De neef van Promes daagde de vleugelspits voor de rechter wegens poging tot moord. Hoewel Promes dat motief volgens het Openbaar Ministerie wel degelijk kenbaar maakte tijdens en na de steekpartij, is er volgens justitie onvoldoende reden om aan te nemen dat dat gemeend was. Ook nam Promes naar oordeel van het OM niet het aanmerkelijke risico dat zijn neef zou overlijden, omdat hij hem in zijn been raakte.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Uit de zitting van vrijdag is gebleken dat Promes mogelijk onrechtmatig is afgeluisterd. De voetballer werd afgeluisterd in een ander onderzoek, waardoor advocaat Robert Malewicz twijfelt of die bewijslast geldig is. Promes geeft in die bewuste gesprekken toe dat hij heeft gestoken en zegt tevens dat hij zijn neef in de nek wilde steken. Er moeten nu eerst delen van de andere zaak aan het huidige dossier worden toegevoegd, alvorens de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Malewicz liet eerder al tegenover het Algemeen Dagblad weten niet te willen praten over de telefoongesprekken.

Het slachtoffer van Promes werd geraakt in een belangrijke pees, waardoor hij zijn linkerbeen lange tijd niet kon gebruiken. De man kan niet meer hurken of rennen en lijdt bovendien aan posttraumatische stressstoornis. Een kleine twee weken geleden werd bekend dat het OM twee jaar cel tegen de aanvaller eist. Promes was zelf niet bij de strafzaak aanwezig. De aanvaller lijkt überhaupt niet van plan om in de nabije toekomst voet op Nederlandse bodem zetten, om vervolging te voorkomen. Promes speelt bij Spartak Moskou in Rusland en dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

 
Premier League
 
Nederland
 
Spartak Moskou
 
Quincy Promes

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties