FC Dordrecht - Ajax: het leed dat bekervoetbal heet
Door Sparnaaij
Vrijdag, 30 oktober 2009 om 21:07 • Jan SparnaaijLaatste update: 19:12

Afgelopen week hebben wij weer verschillende wedstrijden van hoog en minder hoog niveau mogen aanschouwen. De derde ronde van de KNVB-beker werd afgewerkt. Nu de finale steeds dichter bij komt blijven er geen makkelijke wedstrijden meer over en zullen alle ploegen moeten strijden voor hun plek in de volgende ronde. Waar de kleinere clubs de kans krijgen om zich te profileren, moeten de traditionele topclubs er maar weer staan. Zoals we hebben gezien, gaat dit lang niet altijd volgens planning.

Zowel PSV, Twente, AZ, Feyenoord en Ajax hadden alle moeite om door te stromen naar de volgende ronde. AZ en Ajax hadden beiden een verlenging nodig tegen respectievelijk Spakenburg en FC Dordrecht. Feyenoord en Twente namen pas in de slotfase afstand en ook PSV liet niet haar beste spel zien. “Hoe kan dit?” was de vraag die mij de hele dag heeft achtervolgt. Aan de hand van de wedstrijd FC Dordrecht - Ajax ga ik op mijn manier antwoord geven op deze vraag.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Wanneer het balletje begint te rollen neemt de ploeg van trainer Gert Kruys meteen het heft in handen. Aan de hand van een de uitstekend spelende aanvoerder Ramos zet Dordrecht Ajax direct vast. Maarten Stekelenburg voorkomt een vroege openingstreffer, maar Dordrecht is duidelijk de bovenliggende partij. Is het onderschatting of speelt Dordrecht zó verschrikkelijk goed?

De goede start van Dordrecht is verrassend, maar zeker niet uniek. Overal beginnen de op papier mindere ploegen uitstekend aan hun wedstrijd. De mensen die er verstand van (moeten) hebben roepen allemaal hetzelfde: het ligt aan de motivatie. Waar de Ajacieden rondlopen met een instelling van “dit doen wij wel eventjes”, knallen de Schapenkoppen de wedstrijd in.

In het veld is dit duidelijk te zien. De jongens van Dordrecht willen best voetballen en aan Ajax kant is het spel, vriendelijk gezegd, slordig: Enoh, normaal toch bijzonder balvast, verliest duel op duel. De matig ingevallen Kennedy Bakircioglü laat de linksback van Dordrecht keer op keer zijn gang gaan. De bal komt maar niet bij de spitsen. De godenzonen komen maar niet in hun spel.

Al snel werd zo dus duidelijk dat het een lastige avond zou worden, maar dit was niet alleen zo bij Dordrecht - Ajax. In alle wedstrijden van afgelopen week laten de spelers van onder andere Jong de Graafschap, FC Dordrecht, Spakenburg, Baronie en Capelle zien wat er kan gebeuren als je voor elkaar door het vuur gaat. De vedettes moeten nu ineens aan de gang!

Aan het begin van de tweede helft vervangt Luis Suarez de onzichtbare Dario Cvitanich. In de hoop dat de sterspeler van Ajax iets forceert beginnen “wij” vol goede moed aan de tweede helft. In de 48e minuut valt dan de 0-1, een een-tweetje tussen Urby Emanuelson en Mickey Sulejmani geeft Urby de kans vrij in te schieten. Eén kans, één goal. Onterecht kom je op voorsprong, maar ja mij hoorde je niet klagen! Consolideren nou maar dan en snel vergeten deze wedstrijd. Na de wedstrijd geeft ook Urby aan dat hij dacht dat de wedstrijd wel binnen was. Helaas Urby, dit was niet het geval.

Het wedstrijdbeeld blijft precies hetzelfde, de Dordrecht-spelers, die individueel stuk voor stuk de mindere zijn, winnen vele malen hun persoonlijke duels. Zelfs met een achterstand wordt de hoop niet op gegeven. Integendeel zelfs! Waar er aan de kant van Ajax zichtbaar gedacht wordt: 'mooi, dit was het dan' worden de spreekwoordelijke mouwen nog eventjes opgestroopt bij de voetballers van Dordrecht.

De werklust betaalt zich uit. Nadat het doel van Ajax een klein kwartier wordt belegerd maakt Kalisse de 1-1 voor Dordrecht. Na een goede een-twee door het centrum van de Ajax verdediging schiet hij de bal knap over uitkomende keeper Stekelenburg. Een verrassing was het niet, de gelijkmaker in het GN Bouw stadion. Overal waren de Ajacieden een stapje te laat, dit resulteerde in terechte en onterechte gele kaarten, maar vooral in kansen.

“Wat nu?” De 22 voetballers op het veld hervatten de wedstrijd met een gelijk stand. Helaas, er verandert bovenin helemaal niks bij ons aller Ajax en ook Dordrecht gaat door waar het gebleven is. Dordrecht blijft de betere partij en in de laatste 10 minuten van de reguliere speeltijd mag zelfs de trukendoos open bij de nummer 4 van de Jupiler League.

Nu moet je zomaar gaan verlengen. Er zijn leukere dingen die je kan verzinnen, helemaal als je weet dat er drie dagen later Feyenoord ontvangt in de Arena. Maar nee, de knop gaat maar niet om. In de verlenging gebeurt er weinig. Suarez creëert met hulp van Sulejmani een enorme kans voor Kennedy, maar eerder genoemde schiet vanaf een kleine vijf meter een meter of acht over het doel. Typerend voor de wedstrijd.

Dit was helaas een van de weinige positieve momenten van de ster van dit seizoen. Herhaaldelijk liet hij zich provoceren door de Dordrecht-verdedigers. In de verlenging zet meneer ook enkele keren een duikvlucht in om vervolgens om een penalty te gaan zeuren. Meneer Liesveld floot niet zijn beste wedstrijd, maar dit had hij toch goed in de gaten. Jammer Luis.

Nu we het toch erover hebben, complimenten voor de KNVB. Richard Liesveld onthoudt Ajax een penalty na een duidelijk handsbal, hij weigert een Dordrecht speler rood te geven nadat Luis doorbreekt en geeft Gabri wel een rode kaart, waarbij wij toch echt vraagtekens mogen zetten bij de eerste van zijn twee gele kaarten. Hij fluit ronduit slecht! Waarom complimenten dan? Richard Liesveld zou zondag 4e official zijn bij de wedstrijd Ajax - Feyenoord. De KNVB heeft hem vandaag laten vervangen door Ruud Bossen.

Terug naar de wedstrijd. Tegen alle verhoudingen in gebeurt het toch. In de allerlaatste minuut van de verlenging schiet Urby een vrije trap fantastisch binnen. De individuele klasse geeft de doorslag. Op deze manier ontsnap je aan de loterij van het penalty schieten, maar boven de blijdschap overheerst toch die ene vraag: “Hoe kan dit?”

Ik vond een ontzettend mooi antwoord op een van mijn favoriete websites. Op www.ajaxfotoside.nl ga ik op zoek naar het traditionele fotoverslag van de wedstrijd. Tot mijn verbazing staan de foto's er nog niet. In plaats van de link naar het album staat er een foto met daarop de tekst: "Wij passen onze motivatie even aan die van Ajax aan, en zullen het foto-verslag niet eerder dan vrijdagavond online zetten. Even geduld dus nog!!!"

De passie en de motivatie waren erg ver te zoeken bij de spelers van Ajax. Als je toch betaalt krijgt om te doen waar velen van dromen, waarom doe je er dan niet alles aan om die wedstrijd te winnen? Misschien is dat meteen wel een verklaring voor het goede spel van de mindere goden. De “kleintjes” vechten voor wat ze waard zijn, terwijl de spelers van onder andere Ajax zich niet op kunnen laden voor een beker wedstrijd. Waar het voor Ajax een wedstrijd is in de aanloop naar de klassieker, een wedstrijd die “eventjes” gewonnen moet worden, is het voor Dordrecht de wedstrijd van het seizoen.

Op één punt is iedereen is het met elkaar eens: dit mag niet gebeuren, maar na een slechte wedstrijd in Apeldoorn bij AGOVV hebben we helaas niet naar een betere wedstrijd kunnen kijken. Als eventjes voor middernacht de loting uitwijst dat wij naar Wezep mogen om te tegen WHC te gaan voetballen denk ik maar een ding: Ajax, bewijs alsjeblieft mijn ongelijk.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties