Ajax - Feyenoord, vijf maal Klassieker onwaardig
Door Kasper
Maandag, 2 november 2009 om 18:14 • Kasper

De sfeer was goed, ondanks het feit dat de supporters van Feyenoord verbannen waren, er was knalwerk, het publiek was enthousiast en hij kon weer beginnen. De Klassieker. Een jaar of zes geleden verkondigde Tom Egberts nog ter introductie van de samenvatting dat zelfs als beide ploegen degradatievoetbal zouden spelen Ajax - Feyenoord nog altijd de Klassieker zou zijn. Nu in 2009 stonden Ajax en Feyenoord op drie en bier in het kielzog van FC Twente en PSV en toch is de Klassieker niet meer de Klassieker die het was.

Het seizoen 2005/06 is het seizoen waarin Nederland kennis maakt met de play-offs. De play-offs worden geopend met een Klassieker tussen de nummers drie en vier van de eindstand in de Eredivisie. Ajax wint gemakkelijk met 3-0. Rosales, Heitinga en Huntelaar zorgen voor de ruime zege, Feyenoord blijft machteloos en speelt het duel met slechts negen man uit, bij Ajax moet Pienaar nog vroegtijdig van het veld.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Een klein jaar later is de Amsterdam ArenA weer het toneel van de Klassieker. Ajax walst over Feyenoord heen. Na 35 minuten is het al 3-0 en dus een gelopen koers. Alleen de bijna altijd geblesseerde Vincken kan zich onderscheiden en maakt het Emanuelson moeilijk. En verder voorkomt Henk Timmer een monsterscore voor Ajax. De goal van Feyenoord komt nota bene op naam van de van Ajax overgenomen Charisteas. De andere acht spelers worden negentig minuten lang weggespeeld.

Nog een jaar later is er niet veel veranderd. Ajax speelt met Feyenoord en verzuimt wederom met gigantisch verschil te winnen. Heitinga en Huntelaar (2x) zorgen voor een makkelijke 3-0, maar vooral de eerste twaalf seconden van Feyenoord waren tekenend. Het zou de snelste goal ooit in de Klassieker zijn geweest, na de door Feyenoord waanzinnig slecht genomen aftrap. Alleen Timmer kon een goal van Huntelaar voorkomen met weer een knappe redding.

Weer een jaar later moet de ArenA tot iets na rust wachten voor een goal. Timmer is hier weer de hoofdoorzaak van met enkele fantastische reflexen. Het wordt 2-0 door Vermaelen en Emanuelson, maar Feyenoord had weer helemaal niets in te brengen. Negen maanden later dan duurt de Klassieker met een beetje goede wil 47 minuten. Nadat goals van De Zeeuw en Emanuelson en een rode kaart voor Babovic is de echte spanning die bij een wedstrijd als deze hoort al weg. Omdat er slordig gespeeld wordt door Ajax in de omschakeling blijft het slechts bij 5-1. En zo kan zelfs een matig spelende en door Johan Derksen en Hugo Borst neergesabelde spits als Pantelic drie assists verzorgen.

Vijf maal op rij won Ajax in eigen huis van Feyenoord met minimaal twee goals verschil en dat moet dan de Klassieker heten. Nergens verliest Feyenoord zo makkelijk zijn uitduels en geen enkel andere tegenstander lijkt zo'n vriendelijke bezoeker als Feyenoord. Ajax - Feyenoord is geen Klassieker meer, de echte spanning is eraf. Over drie maanden, dan is het weer tijd voor de echte Klassieker van Nederland. Feyenoord tegen Ajax in de Kuip.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties