Ajax-talent Daley Blind, de zoon van ...
Door Sparnaaij
Maandag, 2 november 2009 om 20:00 • Jan Sparnaaij

"Danny Blind, wie kent hem niet. Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied." Na drie jaar te zijn weggeweest kwam Danny Blind weer terug in de Arena. Met hem kwam ook het veel gezongen nummer terug, maar wie weet zingen de Ajax-supporters straks een andere versie. Met zoon Daley Blind gaat het namelijk ook uitstekend, het talent van het jaar 2008 speelt wekelijks goede wedstrijden met Jong Ajax en kwam zelfs al eens kijken bij de grote jongens. Het zou toch wat zijn, vader Danny die zoon Daley de laatste tips geeft voordat hij het veld in mag.

Daley heeft nog een lange weg te gaan eer hij zich kan vergelijken met zijn vader. Waar Blind senior letterlijk alles won wat er op clubniveau te winnen valt moet zijn zoon op het moment genoegen nemen met een onderscheiding als Ajax talent van het jaar 2008 en de vorig jaar behaalde landstitel met Jong Ajax. Desalniettemin is Daley een grote belofte. Waar hij in de jeugd vooral als middenvelder zijn talent showde, liet hij vorig seizoen (door nood gedwongen) zien dat hij ook centraal achterin uit de voeten kan. Inderdaad, dat is de positie waar vader Danny jarenlang furore maakte bij Ajax 1.

Daley, geboren op 9 maart 1990, is een product uit de jeugdopleiding van Ajax. Op achtjarige leeftijd begon hij al aan de jeugdopleiding van de Ajacieden. Tot zijn zeventiende doorliep hij de hele Ajax jeugd, zijn talent bleef niet onopgemerkt. Verschillende buitenlandse clubs lonkte, de zoon van, zou hij net zo goed zijn? Op 29 maart 2007 tekende Daley, ondanks de interesse van diverse buitenlandse clubs, zijn eerste contract bij Ajax. Amper zeventien jaar was hij, maar toen al was hij een vaste waarde in de A-jeugd.

Ook in de A-jeugd van Ajax werd zijn spel alsmaar beter. In 2007 werd deze ontwikkeling dan ook beloond met een selectie plaats in het EK team onder 17. Op het EK in België speelde Daley twee goede wedstrijden, in de met 3 - 0 gewonnen wedstrijd tegen IJsland scoorde hij zelfs tweemaal, maar helaas dat was ook zijn laatste optreden op het EK, Daley raakte na een uur spelen jammerlijk geblesseerd. Zonder Daley werd de groepsronde nét niet overleefd. Het EK werd gewonnen door Spanje, waar ene Bojan Krkic de held was.

In de zomer van 2008 werd Daley toegevoegd aan de A-selectie en op 7 december van hetzelfde jaar was het dan zo ver: Daley maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Tegen FC Volendam mocht hij na een uur spelen Eyong Enoh vervangen. Dat hij mee mocht doen was al een mijlpaal op zich: Danny en Daley werden zo de eerste vader en zoon die in het eerste elftal van Ajax hebben gevoetbald. Daley drukte gelijk zijn stempel op de wedstrijd en kreeg van zowel trainer Marco van Basten als van de media alle complimenten.

Ondanks de complimenten leidde dit nog niet tot zijn echte doorbraak, wel mocht Daley onder Van Basten enkele keren invallen. Ondertussen ging Daley door waar hij gebleven was: zich in een rap tempo ontwikkelen tot een zeer belangrijke speler bij Jong Ajax. In de afgelopen herfstvakantie speelde Jong Ajax tegen Jong PSV. De club had besloten dat de wedstrijd in de ArenA gespeeld zou worden, voor de jongens van Jong Ajax was dit natuurlijk erg mooi. In plaats van de enkele duizenden supporters die normaal bij de wedstrijden op de Toekomst zijn, kwamen er nu 25.000 mensen! Net als die vele andere gingen wij met hooggespannen verwachtingen naar de ArenA. In een wedstrijd waarin Jong Ajax tot de 80e minuut voorstaat, om vervolgens met 1 - 3 te verliezen, was Daley foutloos. Naast een klungelige Robbie Wielaert hield hij de Ajax-verdediging potdicht. Onder luid applaus mocht hij in de 75e minuut plaats maken voor Bonevacia, eveneens een groot talent. Helaas werd de wedstrijd door persoonlijke fouten van achtereenvolgens Bonevacia, Wielaert en Bruno Silva verloren, maar ik had al genoeg gezien. De jeugd beheerst De Toekomst, precies zoals het hoort.

Dit seizoen heeft Daley (helaas) nog geen kans gekregen van Martin Jol. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk, want met het succeskoppel Alderweireld/Vertonghen is er weinig reden tot verandering. Alderweireld en Vertonghen staan wel allebei "op scherp"; beide hebben ze al drie gele kaarten ontvangen en zullen dus bij hun volgende kaart een schorsing tegemoet zien. Van dit soort momenten zal Daley moeten leven, als hij al geselecteerd wordt. Wanneer Daley op die momenten speelt zoals hij ook in Jong Ajax dat doet, dan gaat een doorbraak niet lang op zich wachten.

Dan is er natuurlijk de vergelijking, zo vader zo zoon? Of Daley even goed gaat worden als ze vader weten we nog niet, maar overeenkomsten tussen vader en zoon zijn er zeker. Net als zijn vader is zoon Daley fysiek niet de sterkste, maar evenals Danny maakt hij dit met zijn techniek en (vooral) spelinzicht meer dan goed. Daley is sterk in de opbouw, kan een steekpass geven maar is ook niet bang om met een lange bal de spitsen te zoeken.

Daley timmert hard aan de weg bij het eerste elftal van Ajax. Zijn carrière is nog pril, maar het talent is er. Geweldig tactisch inzicht, een goede pass, niet beroerd om een stapje harder te doen. Let maar op, Daley komt er aan!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties