Rijkaard en Neeskens willen Galatasaray barcelonaliseren
Door AslanProud
Dinsdag, 10 november 2009 om 09:00 • Lalala

Na jarenlange wisselingen van oefenmeesters, speelsystemen en spelers werd het tijd voor continuïteit in Ali Sami Yen. Transfers die nergens op sloegen, speelsystemen die met de wedstrijd veranderden, privileges voor de buitenlandse grootverdieners, meerdere coaches per seizoen; het bestuur en de supporters waren het spuugzat en dit seizoen zou de ommekeer worden. Vorig seizoen had het bestuur een grote fout gemaakt door Michael Skibbe, een onervaren Duitse trainer, aan te stellen voor een groep vedetten. Wie is Skibbe nu weer om naar te luisteren? Het seizoen eindigde in een debacle.

Zowat iedere tegenstander scoorde na de 60e minuut omdat Skibbe geen aandacht schonk aan conditie. De Braziliaan Lincoln kwam altijd te laat, maar was altijd basisspeler. Twee kleine voorbeeldjes wat de zwakte van de Duitser aangaf. Nee, er moest een toptrainer komen. Iemand die de klappen van de zweep kent, een uitstekende visie heeft, jonge spelers beter maakt en uitstekend met topspelers om kan gaan. Het bestuur leek even af te stevenen op Co Adriaanse, maar op een duffe ochtend in juli las de wereld dat Frank Rijkaard de komende twee jaar Galatasaray onder zijn hoede heeft. 'Wat moet Rijkaard in Turkije, terwijl zijn jeugdliefde AC Milan hem wilde' was het eerste wat in miljoenen hoofden schoot. In Turkije kon niemand dit een moer schelen en iedereen schoot naar het stadion om een seizoenskaart aan te schaffen. Your nightmare will be back again!

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Rijkaard heeft binnen een maand de gehele club naar zijn hand gezet. Trainers, jeugdtrainers, fysiotherapeuten; iedereen die niet aan zijn eisen voldeed werd ontslagen. In ruil hiervoor heeft Rijkaard een handjevol specialisten van Barcelona meegenomen, met als kapiteit van het schip voetbalgoeroe Johan Neeskens als assistent. In de jeugdopleiding wordt sinds Rijkaard in een 4-3-3 opstelling gevoetbald, de jeugdtrainer mag niet meer zelf experimenteren. Talenten waar hij het niet in zag zitten werden zonder pardon verkocht. Lincoln, de 30-jarige Braziliaanse spelmaker, was vijf weken afwezig van de training. Tijdens de trainingskamp in Duitsland had Lincoln weer zin om een potje te gaan voetballen en wilde weer deel uitmaken van Galatasaray. Rijkaard liet de poort openen, vertelde Lincoln dat hij het mocht uitzoeken en een andere club mocht vinden, draaide zich om en de poort sloot voor Lincoln's neus. Geen enkele coach durfde dit te doen tegen de absolute vedette van Galatasaray. Met veel tamtam werd hij binnengehaald voor een bedrag van 5.5 miljoen euro. Ieder andere coach in de voorbije periodes zou Lincoln in de armen sluiten. Rijkaard niet.

Rijkaard gaf verder vanaf dag één aan dat Galatasaray in een 4-2-1-2-1 á la Barça-formatie zal gaan spelen. De verdedigers spelen op de middenlijn, de backs stomen op en de bal zal vloeiend rondgaan. In de voorbereiding hadden de spelers hier moeite mee, maar eenmaal gewend geraakt draaide het als een tierelier -op zijn zachtst gezegd-. Iedere wedstrijd werd met minimaal drie goals verschil gewonnen. De media sprak van een 'elftal dat niet van dit planeet komt'. Zulk voetbal is niet meer gesignaleerd in Turkije sinds Hagi, Popescu en Jardel in Turkije speelden! Het feit dat de rood-gelen dit seizoen liefst 52 goals hebben gemaakt vertelt meer dan genoeg.

Ook de spelers zijn zeer content met Rijkaard. Iedere speler wordt gelijk behandeld. Rijkaard neemt het voor iedereen op, of hij nu 50.000 per jaar verdient of 4.000.000 per jaar verdient. Het was duidelijk dat toptalent Arda Turan een speciaal geval was. Tijdens de voorbereiding kreeg hij het magische getal '10' van clubicoon Metin Oktay op zijn shirt gedrukt en als extraatje kreeg hij het aanvoerdersband. Turan staat op dit moment tweede in Europa qua assists in de competitie (acht) en hij lijkt af te stevenen op een record. De spelers zijn allemaal vrienden van elkaar, ongeacht de moordende concurrentie. Waar topspelers als Elano, Arda, Ayhan en Kewell altijd speelden, twijfelt Rijkaard er niet om om ze alle vier op de bank te zetten en jonkies de kans te geven. Spelers die nooit aan de bak zouden te lijken komen spelen de sterren van de hemel. Turkije's lastpak Sabri Sarioglu, die altijd ruzie maakte met de scheidsrechter, de tegenstanders verrot schold maar geen bal kon trappen speelt sinds Rijkaard als een volwassen rechtsback die al veertig jaar meedraait in de voetballerij.

Galatasaray heeft onder Rijkaard slechts twee keer verloren en drie keer gelijkgespeeld. De overige wedstrijden hebben de Leeuwen allemaal gewonnen. Galatasaray staat op dit moment eerste in de Europa League-poule met tien punten. In de Turkse competitie staat Galatasaray tweede met drie punten achterstand op het Fenerbahçe van Christoph Daum, dat eveneens een grondige renovatie heeft ondergaan. Het zal erom spannen dit jaar in de Türkcell Süper Lig. Sinds speeldag één is het duidelijk dat de competitie zal gaan tussen de aartsrivalen Galatasaray en Fenerbahçe. Besiktas lijkt weer terug van af te zijn en staat met slechts vier punten achterstand van Galatasaray op de derde plaats. Lukt het Rijkaard om weer een prijs in de schappen te brengen?

 
Galatasaray

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties