Alessandro del Piero: de levende legende van Juventus
Door Sa2Juve

Alessandro Del Piero is een Italiaanse schaduwspits die al jaren voor het Italiaanse Juventus speelt. Tevens is hij ook de kapitein van de ploeg en een voorbeeld voor vele jeugdspelers. Del Piero is ondertussen 35 jaar maar blijft wekelijks een plaag voor de verdediging, zowel in de Italiaanse competitie als in de Champions League.

Door vele mensen wordt hij onderschat maar hij is een natuurtalent. Schitterende techniek, inzicht, prachtige trap en een uitstraling waar vele op jaloers kunnen zijn. Naast het veld is hij een voorbeeld voor veel mensen en ik vind dat hij soms te kort word gedaan in de media. Dat hij de gouden bal nooit heeft gewonnen is een schande want in de jaren negentig was hij één van de beste voetballers ter wereld. Door Pélé en Diego Maradona wordt Del Piero gezien als één van de grootste voetballers aller tijden en dat is meer dan verdiend. Hij mag dan wel niet de goalgetter zijn zoals een Fernando Torres, Samuel Eto'o of Didier Drogba maar hij heeft in mijn ogen veel meer klasse dan deze spelers. Hij gunt ieder zijn succes maar hij staat er wanneer hij er verwacht wordt en hij scoort op de belangrijkste momenten de doelpunten.

Tot nu toe heeft Del Piero meer dan zeshonderd wedstrijden voor Juventus gespeeld waarin hij meer dan tweehonderd doelpunten maakte. In de Champions League scoorde hij tot het heden 39 keer waarmee hij op de zesde plek staat van Champions League-topschutters aller tijden. Hij won niet alleen prijzen met Juventus en Italië maar hij won ook tal van persoonlijke prijzen. Zo won hij de bravo award, de prijs van Italiaanse voetballer van het jaar, de Golden Foot en werd hij verkozen tot beste aanvaller van de Champions league op basis van een tienjarig jubileum poll. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de prijzen die Del Piero won, maar zijn doel is duidelijk: nog minstens één keer kampioen worden met Juventus en in de Champions League ver geraken. Aan alle sprookjes komt een einde en ook aan die van Del Piero. Met zijn 35 jaar zal hij nog een jaar of twee bij Juventus voetballen en vanaf dan zal hij niet meer te zien zijn op de voetbalvelden. De dag dat Del Piero stopt zal er een fenomeen van de voetbalvelden verdwijnen en zullen er veel tranen vloeien in Turijn en misschien wel in heel Europa. Eén ding is duidelijk: Del Piero is niet alleen een wereldvoetballer maar ook een mens die veel liefde uitstraalt en een held is voor vele.

Alex is voor mij veel meer dan gewoon een aanvaller van een Europese topclub. Hij is iemand waar ik naar opkijk, iemand waarvan ik kippenvel krijg als ik hem zie spelen. Hij is mijn idool, mijn voorbeeld en ik vind hem de meest elegante voetballer die ik ooit heb gekend. Er zijn veel goede voetballers maar geen enkel is zoals Del Piero. Hij heeft een uitstraling, een soort van sympathie waarmee hij ieders respect wint. Juventino, Interista, Milanista of Romanista, iedereen heeft enorm veel respect voor hem en geniet van hem. Elke keer als hij het voetbalveld betreedt krijgt hij respect van beide supporterskampen en dat alleen maar om zijn grote persoonlijkheid.

Il Capitano is zoals de zon, zelfs als het stormt of regent zal hij altijd blijven schijnen. Een ongekende persoonlijkheid die nooit negatief in het nieuws kwam. Hij krijg niet voor niets de prijs van fairste speler in Italië, want iedere speler in Italië wenst hem een warm hart toe. Wanneer hij stopt met voetballen zal het regenen in Italië, tranen van alle supporters die hem zullen missen op het voetbalveld. Del Piero was misschien niet de topspits die jaarlijks 25 doelpunten scoorde maar wel iemand met veel assisten en doelpunten op de belangrijke momenten. Wanneer hij stopt met voetballen zal ik zijn prachtige traptechniek herinneren als één van de mooiste aller tijden. Slechts weinige konden zo'n mooie vrije trap zetten of gaven zo'n mooie voorzet op maat.

Het nummer tien zal eeuwig verdwijnen in Turijn wanneer Del Piero stopt. Elke speler en elk bestuurslid is het daar over eens. Hij is iemand die de geschiedenisboeken zal ingaan als de beste speler aller tijden in Turijn. Met zijn liefde voor voetbal heeft hij enorm veel voor Juventus gedaan en zal hij na zijn pensioen een standbeeld krijgen. Als je zoiets krijgt dan zegt het al genoeg over je staat van dienst lijkt me. Als ik al denk aan het moment dat Del Piero afscheid zal nemen vloeien er al tranen over mijn wangen want een Juventus zonder Del Piero bestaat in mijn ogen niet.

Del Piero, il numero dieci die in iedere voetbalfan zijn hart zal voortbestaan. Voor mij de beste Italiaanse voetballer en vooral de vriendelijkste en sympathiekste voetballer van de afgelopen vijftig jaar.

 
Juventus

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties