Gerrard en Torres: twee helden die hulp nodig hebben
Door Kasper
Vrijdag, 27 november 2009 om 00:00 • Kasper

El Niño kwam in de zomer van 2007 over van Atlético Madrid naar Liverpool. El Niño werd The Kid en The Kid ontmoette The Local Lad. Steven Gerrard en Fernando Torres zijn ook dit jaar weer de grote namen bij Liverpool. Maar zijn ze de enige grote namen bij Liverpool of zijn ze de namen alleen groter dan die van de rest?

José Manuel Reina, beter bekend als Pepe Reina, is de onbetwiste doelman in Engeland. Het percentage strafschoppen stoppen is bij hem misschien wel het hoogste van alle keepers ter wereld, ook zijn spelhervattingen zijn van hoog niveau en hij kan saves maken als de beste. Maar toch zijn er aanmerking op de Spanjaard. Bij hoge ballen is hij niet altijd even zeker, met 188 centimeter is hij niet bepaald een grote keeper voor in de Premier League en als hij een bal wil pakken is hij niet altijd even klemvast. Toch is hij over een heel seizoen genomen een uitzonderlijk betrouwbare doelman, zeker als je hem vergelijkt met velen van zijn voorgangers.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Achterin staan Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel en Fabio Aurélio. Allemaal goede spelers, maar allemaal net geen supertop. Carragher was dat zeker in zijn beste dagen, maar wordt toch ook wat trager nu de jaren beginnen te tellen. Skrtel doet het zeker niet slecht, maar laat zich nog regelmatig in de luren leggen. Bovendien heeft een centraal duo met Carragher en Skrtel nauwelijks voetballend vermogen. Met Daniel Agger voor Skrtel zou het voetballend vermogen iets meer omhoog gaan. De vraag is alleen hoe het niveau van de jonge Deen is na twee seizoenen vol blessureleed. Al met al lijkt het erop dat Rafa Benítez het verlies van Sami Hyypiä lichtjes heeft onderschat, zeker als je kijkt naar de prestaties die de Fin levert bij de koploper van Duitsland.

De van Portsmouth overgekomen Johnson doet het zeer goed op de rechtsback positie, maar heeft nog nooit een heel seizoen lang constant op een hoog niveau gespeeld. De linkerflank komt voor de rekening van Aurelio, een redelijke back met een zeer verfijnde traptechniek in zijn linkervoet. Het grootste probleem bij hem is dat hij te weinig in het spel betrokken wordt, mede doordat hij de bal niet durft op te eisen. Emiliano Insua is het grote talent op Aurelio's positie, maar deze heeft nog niet de kwaliteiten die bij een echte wereldtopper horen.

Op het middenveld heeft Gerrard de assistentie van Javier Mascherano, Lucas Leiva, Dirk Kuyt en de drie spelers op links. Ryan Babel, Albert Riera en Yossi Benayoun strijden al ruim anderhalf jaar met zijn drieën voor die plek. Babel is de super pinch-hitter, die met zijn snelheid en onvoorspelbaarheid een doorbraak kan forceren. Maar wanneer hij als basiskracht start, scoort hij zelden een voldoende. Riera is zeer degelijk, maar hij heeft niets wat een gemiddelde linkermiddenvelder in de Premier League niet heeft. Benayoun is de enige met echte techniek, maar de Israëliër geeft lang niet altijd thuis terwijl hij wel de techniek heeft.

De rest van het middenveld zit goed in elkaar. Mascherano is een echte balafpakker, hij heeft een ongekende conditie en een heerlijke mentaliteit. Kuyt kan ook wat mentaliteit betreft niets ontzegt worden, hij geeft genoeg assists en pikt zijn goaltjes mee. Maar wanneer The Kid & The Lad ontbreken kan hij moeilijk het verschil maken. Waar altijd wordt gezegd dat technische spelers behoefte hebben aan een type Kuyt om zich heen, blijkt dat Kuyt ook behoefte heeft aan de technische topspelers om zich heen om zijn topniveau te halen. Lucas is positioneel zeker sterk, maar een middenvelder naast iemand als Mascherano moet het spel veel beter kunnen verdelen dan dat de Brazliaan nu doet. Duidelijk is dat Xabi Alonso gemist wordt, Alberto Aquilani moet de Spanjaard doen vergeten, maar voorlopig heeft hij vanwege blessures nog weinig kunnen laten zien.

Als The Kid zelf wegvalt wordt David N'Gog doorgaans op zijn positie neergezet. Een redelijk talentvolle speler die zijn goals meepikt, maar een spits met de kwaliteiten van Torres zal hij nooit worden. Verder loopt er genoeg talent rond in het tweede van Liverpool, maar zelfs als deze eindelijk een echte kans krijgen mag niet verwacht worden dat zij gelijk Liverpool bij de hand nemen. Al met al zijn Reina en Mascherano de enige twee die misschien tot de absolute top gerekend mogen worden. Maar zij zijn twee spelers die kunnen voorkomen dat Liverpool verliest en niet spelers die Liverpool laten winnen.

Het wordt hoe dan ook een lang seizoen aan de Mersey. Zeker als Torres en Gerrard geplaagd blijven door blessures. Met name bij The Local Lad lijkt het een probleem te worden, hij kwakkelt nu al anderhalf seizoen met blessures. Bovendien lijkt hij over zijn top heen, de tijd dat elk schot en elke pass van goud leek is voorbij. En door de extra aandacht die hij aan zichzelf moet besteden, vanwege zijn blessures sneeuwt een andere kwaliteit of beter gezegd gave van hem onder. Vroeger werd hij geloofd omdat hij zijn teamgenoten beter liet voetballen, maar de laatste paar jaar zie je dat niet meer terug in het spel van Liverpools aanvoerder.

Desalniettemin blijft The Local Lad van uitzonderlijke kwaliteit en uitzonderlijk belangrijk voor zijn Liverpool. Samen met The Kid moet hij Liverpool draaiende houden en het zal nog een hele klus worden om Europees voetbal, laat staan Champions League, te halen. The Local Lad & The Kid: twee helden die hulp nodig hebben.

 
Liverpool

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties