Elke dag Patricia Paay in je blad gaat tenslotte ook een keer vervelen
Door Helden
Zondag, 6 december 2009 om 10:49 • Mike Jansen

'Ik ben weer thuis' of 'In dit tempo had ik zelfs mee kunnen doen' of 'Ik ben pas klaar op de Coolsingel' of 'Ignjatovic is een prima klaverjasser'. Met zulke uitspraken trek je normaal gesproken schouderklopjes en vereringen naar je toe. Dat was ook het geval bij binnenkomst van het duo dat Feyenoord er weer bovenop moest helpen: Mario Been en Leo Beenhakker.

Been is natuurlijk in alles Feyenoord. Als speler was het altijd hopen op een ingeving van de bij uitstek geniale Mario. Dat hij het verzuimde om zijn voetbaltechniek uit te buiten, werd hem vergeven. Na jaren van Rotterdamse ellende kwam de alom vereerde Been weer terug naar zijn thuis, ditmaal als trainer. Als oefenmeester van NEC en Excelsior had hij waargemaakt een goede oefenmeester te zijn. Nu moest hij echter de club leiden, waar hij in 2002 als assistent-trainer de UEFA Cup mee won.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Samen met Beenhakker natuurlijk. Deze had voor een korte periode de rol van technisch adviseur op zich genomen, omdat zijn contract met de Poolse bond nog niet ten einde liep. Natuurlijk wist iedereen dat Beenhakker, Peter Bosz´ opvolger zou worden, en dat gebeurde aan het begin van dit seizoen ook. Feyenoord moest binnen afzienbare tijd weer terugstormen naar de top, was het streven van de directie en technische staf. Dit alles werd jubelend ontvangen door Het Legioen. Been en Beenhakker werden als helden vereerd en hadden veel krediet bij de aanhang.

Het seizoen begon goed en Feyenoord stond na een paar wedstrijden zelfs bovenaan zonder een tegendoelpunt! Inmiddels staan we in Rotterdam weer met beide benen op de grond en lijkt de vierde plaats het hoogst haalbare dit seizoen. Als je alles onder de loep neemt is dit een goede prestatie van Been en Beenhakker. Voetballend is het zeker niet sprankelend wat we dit seizoen voorgeschoteld krijgen, maar dat nemen we even voor lief.

Toch is de verering van Mario en Leo een beetje teruggeschoven. ´Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg´ is het motto van Het Legioen en dat weten de Rotterdammers Been en Beenhakker maar al te goed. Toch nemen deze twee heren de rol van de verlosser iets te serieus. Bovenin staan slechts een handvol uitspraken vermeld, maar de lokale media hing aan Been(hakker)s´ lippen om opzienbare uitspraken op tafel te krijgen. Elke dag Patricia Paay in je blad gaat tenslotte ook een keer vervelen, zal de slogan wel zijn geweest.

Als supporters zijn we blij dat die verwende spelers een keer aangepakt worden, maar het hoeft niet opzichtig te worden. Beenhakker heeft er een lijfspreuk van gemaakt dat overal waar hij binnenkomt alles helemaal perfect is. Bovendien is hij overal ´thuis´, dus van een zogenoemde wenperiode kan geen sprake zijn. Om geld los te weken bij gefortuneerde supporters is hij wel geschikt en met zijn netwerk staat Feyenoord weer op de kaart.

Toch vullen praatjes geen gaatjes. Geen woorden maar daden is de Rotterdamse mentaliteit, en dat moet op het veld verwezenlijkt worden. Been is natuurlijk een echte Rotterdammer met volkshumor. Dat weten we allemaal van hem, dus hoeven we daar geen issue van te maken. Toch wil Mario dit beeld altijd even versterken. Mario is bij iedere club een boegbeeld door zijn humor en rechtlijnigheid. Bedenken de supporters een actie? Mario is het er mee eens. Zo ook na de ludieke actie van de NEC supporters, begin vorig jaar. NEC stond zeventiende op de ranglijst en dat kan natuurlijk niet. ´Met elf spelers zonder inzet en strijd, is degradatie een formaliteit´ was er te lezen in het Goffertstadion te Nijmegen. Ook waren er elf zandzakken geplaatst op het veld dat toch al niet in beste staat was, alle reden tot paniek dus (voor de materiaalman en dergelijke). Mario keek, overzag en won; ´Ik vind het eigenlijk raar dat er maar elf zandzakken stonden, het hadden er net zo goed tweeëntwintig kunnen zijn.´ Tja, daarmee krijg je een grote schare achter je, dat is zeker.

Als een Picasso op klompen wordt Mario gezien, maar het probleem is dat hij dat beeld zelf versterkt. Dit alles maakt op zich niet zoveel uit, zolang de sportieve aspiraties, ook uitgedrukt worden op papier. Bij tegenvallende resultaten moet je hiermee oppassen want je kunt er je eigen glazen mee ingooien. Het krediet van Been(hakker) is echter dusdanig hoog dat dit niet snel zal gebeuren. Maar wat is krediet in de voetbalwereld?

 
Feyenoord

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties