Ajax 2009/2010 : een (grote) selectie met toekomst
Door Ajacied023
Donderdag, 10 december 2009 om 00:05 • Daan de Winter

Als één van de vele Ajacieden die zichzelf de afgelopen heeft aangeleerd om wat minder hoog van de toren te blazen als het gaat om een mogelijk kampioenschap zullen jullie mij, zeker na FC Twente-Ajax, niet horen zeggen dat de selectie van Ajax dit jaar een grote kans maakt op de titel. De afgelopen jaren zei ik, optimistisch als ik toch wel ben, namelijk steevast dat het 'dit jaar toch echt zou kunnen gebeuren!'.

Mijn optimisme dient niet verward te worden met arrogantie, want iedereen, ongeacht clubvoorkeur, die aan het begin van het Eredivisieseizoen zegt dat zijn club zeker kampioen gaat worden heeft de afgelopen jaren niet goed opgelet. De Eredivisie mag dan qua niveau en financiële middelen achterblijven bij de Spaanse, Italiaanse, Engelse, Franse, Russische en Duitse voetbalcompetities, dankzij de kleine onderlinge verschillen, de spanning en het aantal ploegen met aanvallende intenties, zal onze vaderlandse competitie altijd de enige blijven die ik met zoveel detail volg. Dat heeft natuurlijk niet in de laatste plaats te maken met mijn afkomst dus compleet onbevooroordeeld ben ik niet, maar het feit dat er relatief veel kanshebbers voor de titel zijn houdt de competitie vaak tot de laatste speeldag interessant.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dit jaar zijn er in mijn optiek drie ploegen die meedoen voor de titel. Een ware titanenstrijd ontpopt zich want vooralsnog laten alle drie de ploegen, vooral PSV en Twente, maar weinig punten liggen. Eenieder die de uitkomst van deze titanenstrijd pretendeert te kennen moet zoals gezegd niet al te serieus genomen worden. Een blik op de selectie van Ajax is misschien genoeg om vast te stellen dat er sprake is van een talentvolle groep, een indicatie over de eindstand geeft die blik aan niemand.

Wel kunnen we een voorlopige balans opmaken. Het doet mij als Ajax-fan in hart en nieren goed om te zien dat de huidige selectie veel spelers herbergt die nog vele jaren mee kunnen. In ieder geval, als die spelers blijven. Vaak zijn jonge spelers na enkele jaren in de basis bij Ajax erg benieuwd naar het buitenland, waar zowel het sportieve als financiële plaatje aantrekkelijker kan zijn (zie bijvoorbeeld de recente uitlatingen van Urby Emanuelson). Dat is nou eenmaal het lot van een club die levert aan de Europese top. Vast staat echter wel dat het in het belang van Ajax is om een aantal spelers zo lang mogelijk te binden, met contracten en met waardering.

Volgens mij zijn deze spelers erg belangrijk voor de toekomst van de club:

Gregory van der Wiel - een straatjongen die zich na een aantal rebelse jaren profileert als de beste rechtsback van Ajax en het Nederlands elftal. Niet voor niets noem ik hem als eerste; Gregory heeft weliswaar nog veel te leren, voornamelijk op verdedigend vlak, maar vast staat dat hij kan uitgroeien tot een wereldtopper op zijn positie.

Toby Alderweireld & Jan Vertonghen - dit jonge Belgische duo geeft mij meer vertrouwen in de verdedigende capaciteiten van Ajax dan jaren achtereen het geval is geweest. Beiden zijn nog relatief jong en laten af en toe wat steken vallen maar als Ajax ze bij elkaar houdt kan de defensie van Ajax alleen nog maar sterker worden.

Vurnon Anita & Urby Emanuelson - al is Urby iets ouder dan Vurnon, Anita en Emanuelson zijn vergelijkbare spelers (al is Urby misschien iets aanvallender ingesteld). Dit seizoen lijkt Urby zich eindelijk te ontwikkelen tot een constante, dynamische speler die het verschil kan maken. Anita is misschien niet de nieuwe Lahm zoals Jol hem laatst typeerde, vast staat dat het kleine kuitenbijtertje op dit moment en met zijn jonge leeftijd absoluut iets toevoegt aan dit Ajax.

Eyong Enoh & Demy de Zeeuw - de middenveldmotor van dit Ajax mag van mij zo nog jaren blijven staan. Met Enoh als balllenjongen en de Zeeuw als multifunctionele dirigent staat er een blok waar menig tegenstander moeite mee heeft. De Zeeuw blijft nog lekker lang in Amsterdam, mocht dat ook voor Enoh gelden dan staat er een basis om verder op voort te bouwen.

Ismaïl Aissati - dit eeuwige talent kan het verschil nog niet maken, maar het vertrouwen in zijn kunnen is bij mij onverminderd groot. Op spaarzame momenten laat hij zien dat hij erg veel spelinzicht en techniek bezit, nu nog het fysieke gedeelte! Als Ismaïl zichzelf op dat punt (nog behoorlijk wat) weet te verbeteren kan ook hij een prima bijdrage leveren aan dit Ajax.

Nu wachten veel man mijn mede-Ajacieden op de aanvallende spelers Miralem Sulejmani, Luis Suárez en Marko Pantelic. Ik geloof echter dat om uiteenlopende redenen nog maar moet blijken of deze spelers een functionele bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van mijn club. Dit jaar zijn vooral de laatste twee tot nu toe erg belangrijk met Suárez als onbetwiste superster, maar wat gebeurt er als Chelsea of Barcelona met dertig miljoen langskomt? En wat betreft Pantelic, die is toch al 31.. Hoelang hij zijn huidige niveau kan volhouden is ook maar de vraag; langer dan drie jaar zal het niet duren ben ik bang.

Sulejmani is een verhaal apart; het kan met hem nog alle kanten op. Hij kan heel erg goed worden, of in de vergetelheid raken. Hij kan een openbaring blijken en opeens twee keer per wedstrijd scoren, of hij kan steeds verder afzakken. Ik durf er, net als over het eventuele kampioenschap, geen uitspraken meer over te doen.

Met het vastleggen van Nicolai Bolesen is opnieuw een talentvolle speler aan de Ajax-opleiding toegevoegd. Ruwe diamantjes als Christian Eriksen, Florian Jozefszoon, Daley Blind, Zé Eduardo en Rodney Sneijder laten stuk voor stuk zien over een mooie dosis talent te beschikken. Hoeveel van hen uiteindelijk de basis van Ajax 1 halen is natuurlijk altijd de vraag, maar vast staat dat met de kern van Ajax anno 2009, jonge talentvolle spelers opleiden en begeleiden, wel goed zit. Ik ben in ieder geval vol vertrouwen. Niet eens per sé meer over de titel, maar wel over de toekomst van de, in mijn ogen, mooiste club van Nederland!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties