Galatasaray: Top of flop?
Door AslanProud
Donderdag, 24 december 2009 om 13:42 • Lalala

We hebben een zenuwslopende half jaar erop zitten. Vreugde, verdriet, woede, iedere emotie hebben we mee mogen maken. Als toppunt(en) van mijn vreugde kies ik ongetwijfeld voor onze fantastische wedstrijden aan het begin van het seizoen. Als dieptepunten kies ik voor de drie mogelijkheden die we hadden om in eigen huis koploper te worden. Als we de simpele wedstrijden hadden gewonnen (Eskisehirspor, Belediyespor, Manisaspor), was dit verslag helemaal niet nodig geweest. Het zij zo, er is meer dan genoeg te verbeteren aan dit Galatasaray.

Zoals het hele voetbalvolk in Turkije aanspoort, moet Galatasaray de defensie op de rails krijgen. Servet Cetin teert op zijn geweldige lichaam -helaas heeft hij voetbalverstand van een goudvis-, toch brengt hij leiderschap en ervaring met zich mee en moet je hem er toch bij hebben als psychologische oorlogsmateriaal voor de spitsen. Afijn, verdedigend is het een aardige speler maar opbouwend is het net een olifant in de porseleinkast. Ik word kotsmisselijk van zijn lange crossballen die telkens uit/achter belanden. Opbouwend heeft hij weinig inzicht. Zelfs bij hoge ballen weet hij niets uit te halen. Ondanks zijn lengte weet hij maar niet hoe hij een bal moet koppen. Servet moet -indien mogelijk- voor een lekker bedragje verkocht worden.

Gökhan Zan. Iedere keer als ik zijn naam zie vijf minuten voor de wedstrijd op het beeldscherm lijkt het alsof mijn maag een por krijgt. Ik voel meteen de bui hangen als ik zijn oerkop zie in dat prachtige heldere rood-geel. Verdedigen kan hij niet, opbouwen kan hij niet, hij heeft totaal geen inzicht, is niet snel, wat doet hij bij ons? Nee, op zijn positie moeten we juist een nieuwe centrale verdediger hebben. Iemand die rond de één meter tachtig is, snel is, goed kan opbouwen, sterk is, goed kan communiceren want daar ontbreekt het aan achterin bij ons. Ik gun niemand lichamelijke aandoeningen aan maar ik hoop dat Gökhan Zan nog wel even zoet is met zijn schouderblessure.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Op de rechtsback-positie is alles koek en ei, Sabri Sarioglu speelt voortreffelijk en Ugur Uçar doet het ook goed. Hier wil ik geen woorden over tikken.

De linksback-positie.. Caner Erkin bevalt me echt goed. Hij is snel, wendbaar, technisch, heeft een goed schot en voorzet, weet de diepte in te lopen, kan een poppetje voorbijkomen. Voor mijn part mag hij in de basis blijven spelen. Een minpunt van hem is dat hij te laat terug komt naar zijn echte positie, waardoor en links een gat valt. Dit valt natuurlijk weg te werken uit zijn spel, hij is nog jong, maar dit kan punten gaan kosten.

Hakan Balta vind ik stabieler op de centrale verdediger-positie. Daarom vind ik dat Hakan Balta linksback-af moet gaan en een stand-in voor Servet moet zijn. Een tweede nieuwe centrale verdediger/linksback zou niet overbodig zijn voor de nodige roulatie.

Dan het middenveld. Harry Kewell, Arda Turan, Elano, Keita, Mehmet Topal: je moet er nu al kampioen mee zijn. Helaas loopt de aanvoer van defensie naar aanval erg slecht sinds Ayhan Akman totaal uit vorm is geraakt. Mustafa Sarp en Topal zijn beide te statisch om snel en kort te handelen. Elano doet het echter wel goed de laatste wedstrijden op deze positie. Dat is dus geen probleem. Toch zou een multifunctionele -aanvallend en verdedigend mogelijk- op deze positie geen luxe zijn. Al is het een talent.

Sarp doet het niet slecht, hij heeft de nodige drive en is een ballenafpakker. Hij mag lekker blijven daar, samen met Topal.
Keita is samen met Kewell mijn held van Galatasaray. Ze maken iedere vleugelverdediger het leven zuur en zijn ze telkens te slim af. Ik heb geen klachten over deze heren. Wel moet echter afscheid genomen worden van Aydin Yilmaz. Hij voegt al jarenlang totaal niets toe aan ons spel. Nee, we moeten een écht Turkse talent halen op zijn positie.

Arda Turan stelt me teleur de laatste paar wedstrijden. Hij begon het seizoen sensationeel, veel goals en assists gemaakt maar hij is zwaar achteruit gegaan. Hij hoort natuurlijk altijd te spelen maar ik hoop dat hij zich snel herpakt, want hij hoort met dit spel op de bank thuis.

Tot slot de spitspostie: Milan Baros keert terug, Shabani Nonda is te wisselvallig. Een jonge spits zou mooi zijn. Nee, geen Sercan Yildirim, die gozer is te overschat. Ik weet geen namen maar die moeten ze maar gaan scouten. Er zijn 202 landen op de wereld, het wordt tijd dat ze hun neus over alle werelddelen tonen en eens wat buitenlandse spelers binnenhalen die niet zo bekend zijn. Nonda kan als de derde spits fungeren. Die man zeurt nooit, vindt alles goed en is bovendien aan zijn laatste contractjaar bezig, ideaal.

Kritiekpunten over ons spel dan: We worden te zenuwachtig de laatste tien minuten. We hebben drie keer in deze minuten de koppositie afgezwaaid en tegen Antalyaspor ging het bijna weer fout. Dit is een psychologisch aspect, ze moeten dit echt zien te overwinnen want het ging bijna weer mis tegen Gençlerbirligi .

Verder is de buitenspelval één grote fiasco. Kahê mist twee keer maar ieder andere spits zou die goals erin prikken. Tegen Antalyaspor heb je zo al twee goals geïncasseerd, nee om zo'n tactiek te hanteren moet je een betrouwbare en stabiele verdediging hebben en dat hebben wij niet.

Verder halen we weinig uit de standaardsituaties wat jammer is want je kunt wedstrijden slecht spelen, maar één vrije trap erin koppen en de gehele wedstrijd is gekanteld. Helaas gebeurt dit meestal tégen ons.

Onze pluspunten zijn dat we veel onvoorspelbare spelers hebben waardoor we veel verschillende mogelijkheden tot aanvallen hebben. Hiermee halen we echter onze wedstrijden. Het heeft nog even tijd nodig totdat we weer onze hoogtepunt bereiken.

Ik ben er zeker van dat er mooie transfers plaats zullen vinden. Ik vind Galatatasaray tot nu toe flop. We hebben veel onnodige punten verloren en dit kostte ons zowat de kop.

 
Galatasaray

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties