Afrika Cup moet het toernooi van Busquets worden
Door Periodista
Donderdag, 7 januari 2010 om 16:50 • Laatste update: 17:09

Aanstaande zondag gaat in Angola de Afrika Cup weer van start. Met landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria is het geen toernooi dat je zomaar even over het hoofd ziet, maar in Europa wordt er vooral gekeken naar de spelers die door deelname aan dit toernooi een periode niet inzetbaar zijn voor hun eigen club.

Ook Barcelona heeft hier mee te maken. Met Yaya Touré en Seydou Keita hebben de Catalanen twee Afrikanen in de gelederen die beiden behoren tot de selecties van hun nationale ploegen, respectievelijk Ivoorkust en Mali. Door deze afwezigheden ontstaat er dus een gat op het middenveld. En niet zomaar een gat. Als we alleen al naar de competitie kijken speelde Keita vijftien van de in de totaal zestien gespeelde duels en ook Touré doet met acht duels een redelijk duit in het zakje. Door de afwezigheid van de twee Afrikanen ontstaat er een flinke mogelijkheid voor Sergio Busquets. De zoon van voormalig Barça-keeper Carles Busquets debuteerde in mei 2007 al in de hoofdmacht. Afgelopen seizoen participeerde hij al in 24 wedstrijden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Zijn spel roept gemengde reacties op. Busquets wisselt geniale moment af met onbegrijpelijke fratsen. Een goed voorbeeld daarvan is de thuiswedstrijd tegen Real Madrid dit seizoen, waarin 'Busi' een aantal keer liet zien goed te kunnen voetballen, maar door twee (domme) gele kaarten zijn ploeg onnodig in moeilijkheden bracht bij een 1-0 voorsprong. Deze voorsprong werd uiteindelijk met succes verdedigd door de tien overgebleven Blaugranas, maar voor hetzelfde geld was het heel anders afgelopen.

Ook zijn positieve momenten werden soms in een negatief daglicht gesteld. Het zou geen kunst zijn om in een goedlopende ploeg als Barcelona mee te spelen. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens, want één zwakke schakel kan van een goedlopend team juist een veel minder team maken. Één ding is in ieder geval duidelijk: Busquets moet nog aardig wat werk verrichten om zijn reputatie te verbeteren.

En, zoals ik al zei, door de Afrika Cup ontstaat er dus een prima mogelijkheid om aan die reputatie te werken. Ondanks dat Busquets dit seizoen vaker in actie kwam dan Touré mag de Ivoriaan wel degelijk als een concurrent gezien worden, en hetzelfde geldt voor Keita.
Bovendien werd afgelopen week duidelijk dat er geen versterkingen worden aangetrokken ondanks de afwezigheid van Touré en Keita. Onder andere Miguel Veloso van Sporting Portugal en Ibrahim Afellay van PSV werden met de club in verband gebracht, maar Guardiola heeft laten weten dat er geen versterkingen zullen worden aangetrokken. Hieruit spreekt vertrouwen in Busquets, en de twintig wedstrijden die hij dit seizoen al speelde in de Liga, Copa en Champions League bevestigen dat.Door dit alles kunnen we de conclusie trekken dat Busquets de komende tijd dé man is voor de plaats op het middenveld voor de verdediging. Concurrentie zal er altijd zijn, maar nog nooit is die zo zwak geweest als nu.

Het is dus aan Busquets om de kans die ontstaat met beide handen aan te pakken.
Op 31 januari vindt de finale van de Afrika Cup plaats, en tot die tijd speelt Barça nog vier competitiewedstrijden en de belangrijke return in de Copa del Rey in en tegen Sevilla. Vijf wedstrijden waarin Busquets mag bewijzen dat hij wel degelijk van grote waarde is voor Barcelona, nu en in de toekomst.

Busi, veel succes!

 
Barcelona

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties