Omgaan met Ajax-haat voor gevorderden
Door Ajacied023
Woensdag, 13 januari 2010 om 23:30 • Daan de Winter

Zo, hallo allemaal, beste mede-Ajacieden! Fijn dat jullie gekomen zijn, en ook nog eens allemaal op tijd, heel erg mooi! Ik heet jullie een zeer hartelijk welkom bij deze cursus "Omgaan met Ajax-haat voor beginners". De deuren gaan zo meteen dicht en daarna niet meer open, dus als je een teer zieltje of de verkeerde clubvoorkeur hebt, raad ik je aan om te stoppen met lezen, op te staan, weg te lopen en niet meer terug te komen. Of kies ervoor om door te lezen en te blijven zitten, ook prima. Je recht op achteraf klagen komt daarmee helaas wel meteen te vervallen.

Kijk, dit kan ik natuurlijk wel leuk zeggen, maar iedere Ajax-supporter die Voetbalzone geregeld bezoekt weet heus wel dat al die fijne antisupporters ook in de reacties onderaan dit artikel aanwezig zullen zijn om hun gal te spuwen. Deze over het algemeen weinig verheffende 'meningen' met als onvermijdelijke strekking '020 is arrogant!!', 'wordt weer geen kampioen LOLZ' of 'Ooooooooooohh die Jol is zo mediageil', 'Voetbalzone is PRO-AJAX' en 'dat vind ik echt niet leuk hoor, mama!!' zijn namelijk bij vrijwel elk nieuwsbericht dat ook maar in de verste verte met Ajax te maken heeft in overvloed te vinden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het was misschien sommigen van jullie al opgevallen, maar dit artikel is absoluut bedoeld als een provocatie. Als een bescheiden, nette en milde provocatie met een knipoog wellicht, maar toch zeer zeker als een provocatie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er op de hierboven beschreven manier gereageerd gaat worden, en ik wens hen die dat nodig achten dan ook alle plezier in het uiten van hun diepste frustraties. Ook leg ik me er graag bij neer dat dit artikel, ook al was het wél een kwalitatief en journalistiek hoogtepuntje, nooit een perfecte gemiddelde beoordeling van zijn lezers zal krijgen. Na het volgen van mijn eigen cursus kan ik de eeuwige antipathie tegen Ajax namelijk een stuk beter plaatsen.

Sinds ik het bezoeken van deze site aan mijn dagelijkse routine heb toegevoegd stoor ik me enorm aan de overweldigend grote stroom aan domme, ongefundeerde meningen die de revue passeren. Toegegeven, de Amsterdamse aanhang kan er ook wat van, en een bescheiden groep Ajacieden is inderdaad vooral dom, arrogant en naïef en blind voor de recente prestaties (of het gebrek daaraan). Toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, PSV-ers en Twentenaren te zijn die, in harmonie en overeenstemming met elkaar, de overgrote, normale meerderheid van de Ajax-supporters wijst op die ene verdwaalde persoon met waanideeën. Waarom is dat? Wie leeft er nu precies in het verleden?

Ajax is de club met de grootste achterban in Nederland. Het is ook de club met het grootste aantal prijzen, het grootste stadion en de meest roemruchte historie. De beste spelers uit de Nederlandse geschiedenis zijn groot geworden bij de Godenzonen (denk aan bijvoorbeeld Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Marco van Basten) en Ajax heeft, nog steeds, van alle Nederlandse clubs de grootste naamsbekendheid wereldwijd. Dat weten Ajacieden, en dat weten supporters van andere clubs. Juist dit besef is een integraal onderdeel van deze cursus, mensen!

Wat kunnen wij immers doen aan bovenstaande feiten (want dat zijn het!)? Juist, helemaal niks. Zeker voor jongere supporters gaat het hier om zaken waar ze eigenlijk totaal geen invloed op hebben of hebben gehad. Zij willen gewoon mooi, aantrekkelijk en aanvallend voetbal zien met veel doelpunten, en dat is onmiskenbaar iets wat Ajax zijn supporters altijd zal proberen te bieden (in tegenstelling tot een bepaalde andere club die, laat me jullie alvast voor zijn, inderdaad wel vaak kampioen is geworden in de afgelopen jaren).

De achterban van Ajax blijft groeien, en elke dag komen er nieuwe fans bij, niet in de laatste plaats omdat ze gek worden van al dat gekaffer van andere supporters op dé club in Nederland die staat voor entertainment, spektakel en passie voor het spel. Controverse scoort, prikkelt en irriteert, en Ajax is een controversiële club om zijn verleden, uitstraling en (vaak uitgesproken) ambities. Ook in 2010 is Ajax een parel voor de Eredivisie en voor veel andere eredivisieclubs blijft het duel met de Amsterdammers de wedstrijd van het jaar. En inderdaad, ook daar kunnen wij als Ajax-supporters maar bar weinig aan doen.

Dus wat blijft er dan over? Een grote groep anti-supporters die er een sport van maakt om alles dat met Ajax te maken heeft af te branden, en een grote groep Ajacieden die zich berust in het feit dat elke opmerking, elke zeurderige of klagerige constatering en elke misplaatste en incorrecte analyse alleen maar zal bijdragen aan een grotere onderlinge saamhorigheid onder Ajax-fans en een groei in het aantal neutrale voetballiefhebbers dat niet begrijpt wat er nou precies zo verkeerd is aan de club die voor vele jaren hét gezicht van het Nederlandse voetbal naar de buitenwereld is geweest.

Mijn advies aan elke bezoeker van Voetbalzone die Ajax een warm hart toedraagt is dan ook simpel: kijk vanaf vandaag op een andere manier naar negatieve forumreacties van door ons prachtige tenue geïntimideerde jochies. Zie hun gejammer vanaf nu als een zeer primitieve uiting van respect en ontzag voor een club die ongeacht de huidige positie op de ranglijst eigenlijk al nooit meer in te halen is. Ik beloof je dat hun verbale uitwerpselen voortaan een glimlach op je gezicht zullen toveren!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties