Van oude glorie naar nieuwe hoop
Door Elendil
Woensdag, 13 januari 2010 om 23:40 • Gerard Dronkers

Nog niet zo heel lang geleden was er een illuster rijtje van vier, vier clubs die nog nooit waren gedegradeerd uit de Eredivisie. Drie hiervan hadden legendarische resultaten: Europa Cup I-bekers, landskampioenschappen en helden bekend in heel Europa, al met al clubs met een status. Slechts één club was een echte Hollandse doorsneevereniging. Een vereniging met slechts één kampioenschap sinds de invoering van de Eredivisie en een kleine twintigtal Europese wedstrijden en dan moeten we de Intertoto nog meerekenen ook. Het was wel een club met tradities, een schitterend stadion en eentje die zich met recht de oudste betaald voetbalorganisatie van Nederland mag noemen. Het gaat hier over niets minder dan: Sparta Rotterdam.

Allemaal oude glorie, waar slechts het aangezicht van het klassieke Kasteel nog aan doet herinneren. Nadat trainer Henk ten Cate Sparta nog eenmaal voor Europees voetbal liet kwalificeren, is na zijn vertrek de weg naar beneden ingeslagen en de ommekeer kwam veels te laat. Sparta degradeerde voor het eerst in zijn bestaan naar de eerste divisie en verdween uit het illustere rijtje. Dit is intussen enkele jaren geleden, maar echt 'terug' is Sparta nooit meer geweest. In de Eredivisie spelen ze elk jaar een rol in de marge, waarbij zowel degradatie als meestrijden om de prijzen geen van beide toepasbaar zijn. Ook halverwege dit seizoen staan ze weer op de elfde plaats, waar minimaal één van de drie clubs onder hun met de in te halen wedstrijden weer boven Sparta komt te staan. Het seizoen is nog lang, maar eerlijk is eerlijk, voorlopig is Sparta weer de grijze muis van de competitie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Toch gloort er hoop aan de horizon! Sommige clubs met een rijke geschiedenis, zoals Torino in Italië en Nottingham Forest in Engeland, vinden de weg omhoog niet meer terug en lijken definitief overtroffen door hun concurrenten. In Nederland daarin tegen, blijven subtoppers de zogenaamde 'traditionele top drie' constant bestoken om zich daar tussen te wringen. Het is tot nu toe niet blijvend geweest, maar deze clubs hebben zich weten te onderscheiden van de rest door de 'top' te verslaan met een uniek wapen! Zo heeft SC Heerenveen een top scoutingsapparaat, had AZ een financierder van de bovenste rang, kon Groningen met de unieke visie en daadkracht van trainer Ron Jans zich een weg naar boven werken en heeft FC Twente een voorzitter in Joop Munsterman die de power heeft om zijn vereniging naar een hoger plan te tillen, zoals Carlos Aalbers ooit al eens met Vitesse deed.

Deze clubs zijn tot nog toe niet blijvend, alhoewel ik betwijfel of FC Twente de terugval krijgt die AZ en Vitesse hadden. Maar al deze clubs hebben één ding gemeen: Ze waren ooit eerste divisionisten en afgezien van Twente, waren ze voor hun opkomst een degradatiekandidaat! Gelukkig hoeft Sparta één ding niet te doen, want een wapen dat je al hebt dat hoef je niet te zoeken. De helft van de selectie bestaat uit eigen jeugd en deze spelers hebben weldegelijk talent, met Kevin Strootman en Erik Falkenburg als absolute uitblinkers. Met de ijzeren hand van Frans Adelaar, staat ook aanvallend voetbal hoog op het lijstje en lijkt er voor volgend jaar een mogelijkheid tot het linkerrijtje. Het stadion is uniek, het clublied decennia oud, de supporters fanatiek en de vereniging gezinsvriendelijk. De sponsors binden zich graag met deze warme club en met het oog op de toekomst, is er een hoop kwaliteit aanwezig in de selectie. Toch heb ik één heel lief en vriendelijk verzoek, waar ik graag mee wil afsluiten: Frans alsjeblieft...haal voor volgend seizoen een échte keeper!

 
Sparta Rotterdam

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties