Het beste elftal van Nederland
Door Ajacied023
Zaterdag, 16 januari 2010 om 18:30 • Daan de WinterLaatste update: 18:30

Oké, oké, ik geef het toe. Iets in mij zou elke dag wel een column willen schrijven die vooral handelt over hoe ontzettend prachtig Ajax wel niet is. Wees echter maar niet bang, ik zal er deze keer zorg voor dragen dat mijn column geen clubdiscussies ontketent of supporters beledigt die intellectueel gezien gedurende de rest van hun leven eventueel nog voor de nodige uitdagingen zouden kunnen komen te staan. Nee, laten we het gezellig maken, met elkaar!

De devaluatie van onze nationale competitie houdt de gemoederen op Voetbalzone al enige tijd flink bezig. Je hoort aan alle kanten dat, als we nu geen keiharde actie ondernemen, we als voetbalnatie af dreigen te zakken naar het niveau Europese middenmoter, topspelers en -talenten nooit meer naar het arme, koude Nederland zullen komen en overwintering in de Champions League voor de Nederlandse topclubs slechts incidenteel mogelijk zal zijn. Er is dan ook maar één manier om de concurrentie uit het buitenland het hoofd te bieden en dat ziet ook bondsbaas Henk Kesler aan het einde van het seizoen 2009/2010 in. Er zal één grote, Nederlandse fusieclub moeten komen om opnieuw mee te doen voor de Europese hoofdprijzen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Zo gezegd, zo gedaan. De 5 grootste clubs van dit moment (AZ, FC Twente, Feyenoord, PSV en Ajax) vormen vanaf de zomer van 2010 (waarin Nederland overigens met speels gemak en zonder tegendoelpunten wereldkampioen wordt) de Twentse Ajax-Philips-Feyenoord-Zaanstreek Combinatie '10. Dat bekt misschien niet zo lekker, maar het is de enige naam die zo neutraal is dat geen enkele club zich gepiepeld voelt. Een aantal fanatieke supporters sputtert in het begin nog wat tegen, maar toch zijn in het nieuwe voetbalseizoen alle plooien gladgestreken als onder de fans het besef eenmaal daar is dat er nu toch wel een ontzettend sterke ploeg geformeerd kan worden om Nederland te vertegenwoordigen in Europa.

Natuurlijk is een dergelijk scenario allesbehalve wenselijk, praktisch onuitvoerbaar en daarom niet erg realistisch, maar denk even met me mee, als jullie willen. Stel nou dat het inderdaad zover zou komen, welke spelers die op dit moment deel uitmaken van deze (of voor mijn part, andere) Eredivisieteams zouden dan in aanmerking komen voor een plekje in de basisopstelling van de TAPFZC '10?

Laten we achterin beginnen. Hoewel Andreas Isaksson tot nu toe een prima seizoen draait en Sander Boschker in mijn optiek al heel erg lang één van de beste keepers van Nederland is, opteer ik toch voor Maarten Stekelenburg. 'Steek' heeft al aardig wat internationale ervaring, oogt het grootste deel van de tijd zeker in de goal, en, ook belangrijk, hij kan nog een stuk beter worden naarmate hij meer ervaring opdoet. Met Isaksson als tweede en Boschker als derde keeper kan dit elftal in ieder geval in de goal tegen een stootje. Piet Velthuizen, Sergio Romero en Michel Vorm garanderen dat we ook in de toekomst een degelijke speler op doel hebben staan.

Op linksback is Giovanni van Bronckhorst helaas niet meer de voetballer die hij ooit bij Barcelona was. Vurnon Anita en Urby Emanuelson zijn allebei niet constant genoeg en beiden zijn geen echte vleugelverdedigers. Eigenlijk ben ik ook niet geheel overtuigd van Nicky Kuipers en Erik Pieters, maar laatstgenoemde doet het goed bij PSV en dus zal hij in eerste instantie de voorkeur krijgen, ook omdat hij nog erg veel kan groeien. Rechts achterin hebben we een moeilijke keuze te maken, want Manolev, Van der Wiel en Ronnie Stam zijn alledrie uitstekende en zeer getalenteerde rechtsbacks. Ik denk dat Van der Wiel op dit moment het verst is in zijn ontwikkeling. In ieder geval zou ik opteren voor een centrum met Ron Vlaar en Douglas Franco Teixeira. Een jong, ijzersterk en complementair duo. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld staan te allen tijde klaar om eventuele blessures op te vangen.

Ook het middenveld staat als een huis. Veruit de beste middenvelder van de eerste seizoenshelft aan de kant van Ajax is Demy de Zeeuw, en samen met Orlando Engelaar zal hij een dynamisch, fysiek sterk tweetal vormen dat op de nul kan spelen maar ook de vijandelijke defensie kan splijten met lekkere steekpasses. Ik zie een team graag spelen met een centrale aanvallende middenvelder en wat Fred Rutten daar ook van vindt, Ibrahim Afellay is veruit de beste die we op de Nederlandse velden kunnen bewonderen. Theo Janssen is als controlerende middenvelder een goede reserve, net als AZ-international Stijn Schaars. Ismaël Aissati mag mee voor als Afellay weer ergens last van heeft. Die twee kunnen het geloof ik ook wel aardig met elkaar vinden.

Omdat ik in de Eredivisie eigenlijk geen andere spits zie die goed genoeg is voor deze superselectie, kies ik er toch maar voor om de rijzende ster Luis Suárez daar neer te zetten. De Uruguyaan is een alleskunner met een bewezen neusje voor de goal én oog voor zijn medespelers. Op rechts is dan namelijk ruimte voor Twente-revelatie Bryan Ruiz, die mij persoonlijk echt verbaasd heeft in de laatste maanden. Zo blijft er nog een plekje over op linksbuiten voor Balázs Dzsudzsák die het met zijn drive, snelheid en voorzet menig topverdediger moeilijk moet kunnen maken. Marko Pantelic gaat mee als reservespits, en ook Danko Lazovic heeft aan mij bewezen dat hij goed genoeg is voor de bank. Miroslav Stoch mag mee als stand-in op linksbuiten; hij past ook nog wel in de spelersbus.

Ik nodig jullie allen uit om jullie ideale elftal met me te delen, het liefst zonder elkaar te beschuldigen van het maken van keuzes op basis van clubvoorkeur. De Nederlandse Eredivisie is misschien niet bepaald toonaangevend in Europa, ik vind toch echt dat zij een aantal pareltjes herbergt. Met ons ideale elftal winnen van Barcelona wordt waarschijnlijk alsnog een moeilijke zaak, maar ik denk dat het een goed idee is als we allemaal wat minder denigrerend doen over de vaderlandse competitie. Al is het alleen maar omdat we dan misschien nog iets meer kunnen genieten van de prachtige spelers die er wél voor kiezen om in ons kikkerlandje te blijven voetballen!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties