Geld is sterker dan liefde
Door Respect2al
Donderdag, 11 februari 2010 om 14:54 • Machiel

'Bijtekenen? Ik ben duidelijk geweest. Ik wil vertrekken'
Gezegd: Jonathan de Guzman, iemand die op zijn twaalfde naar Nederland kwam en zeven jaar van de jeugdopleiding van Feyenoord heeft doorlopen, waarna nog drie jaar in Feyenoord 1. Clubliefde? Wat is dat, zullen de wat jongere mensen wel denken. Nou het is het trouw zijn aan je club en respect tonen voor een club die tien jaar voor je gezorgd heeft.


Miljoen hier, miljoen daar, elk hoofd wordt op hol gebracht als je denkt aan een miljoen op je bankrekening. Voor veel voetballers is dit normaal, maar de kleinere clubs worden geruïneerd. Ik reken heel Nederland onder kleine clubs, want wij betalen geen gestoorde bedragen, en terecht! Elf miljoen per jaar om een beetje tegen een bal aan te trappen, kom op zeg! Ik vind het dan ook niet terecht dat mensen zoals Lionel Messi, John Terry, Francesco Totti en Steven Gerrard worden genoemd in één zin met het woord clubliefde. Welke gek op deze aardbol zou niet blijven met dit salaris bij deze club?

Nee, echte clubliefde zie je nog amper. Mijn gedachten gaan naar mensen die blijven in slechte tijden, die niet om in plaats van drie keer maar vier keer de Balkenende norm te verdienen ergens anders op de bank gaan verpieteren. Om maar eens naar vroeger terug te gaan, denk ik aan iemand als Tamas Petö. Iemand die bij Nac speelde, betere aanbiedingen kreeg van andere clubs maar toch bij Nac bleef omdat hij van Nac hield. Uiteindelijk raakte hij zwaar geblesseerd en wilde hij zijn contract laten ontbinden omdat hij vond dat hij het niet meer verdiende om bij Nac te spelen. Nac liet hem blijven en Petö zorgde er ongeveer in zijn eentje voor dat Nac niet degradeerde. Dit is toch ook voor beide partijen een win-win situatie?

Jonathan de Guzman krijgt van mij nul respect. Nu zijn er waarschijnlijk Feyenoord-haters die roepen dat Feyenoord zijn kans heeft gehad. Wie gaat er nu een megatalent verkopen, voor een paar miljoen? Dan zullen een paar andere bijdehandjes waarschijnlijk ook nog roepen dat het Feyenoord zelf was met Drenthe. Dit was een aanzienlijk, zeker, bedrag van dertien miljoen. Dit kon Feyenoord op dat moment erg goed gebruiken. Om dan nog bij Drenthe te blijven, snap ik niet dat de Guzman niet heeft geleerd van Drenthe. Hij zegt wel dat hij gelukkig is, maar als je niet speelt lijkt het me erg sterk, omdat je toch van voetbal houdt als profvoetballer.

Ik lees geruchten dat het om een club als Marseille gaat, dit doet pijn in mijn hart omdat ik Marseille echt niet veel hoger inschat dan Feyenoord, tenminste wat Feyenoord weer gaat worden met zijn toptalenten. Als hij het daar niet red is de kans groot dat zijn carrière over is, terwijl als hij bij Feyenoord uitgroeit tot een echte topper, hij naar een echt mooie club kan. Al met al, Jonathan de Guzman mag van mij wegwezen en nooit meer terugkomen, ik hoop ook dat hij niet voor het Nederlands elftal gaat spelen, mocht dit wel het geval worden, dan zal ik hem niet toejuichen.

Ik hoop dat clubliefde ooit nog kan terugkomen, als de FIFA eens wat strenger gaat worden en de clubs met megaschulden worden aangepakt zullen die clubs vast wel gaan saneren op de spelers salarissen. Dan maar hopen dat de talenten verstandig worden. Ik spreek hier trouwens niet in het algemeen, bij Ajax blijven ze meestal wel lang genoeg, of neem een voorbeeld aan Affelay. Het is toch leuker om de grootste van de eredivisie te zijn dan een wisselspeler bij een topclub? Ik zeg van wel, de bankrekening van niet…

 
ADO Den Haag

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties