De grote bazen hebben tomaten in hun ogen!
Door Kasper
Vrijdag, 19 februari 2010 om 23:18 • Kasper

Adidas Power Soccer uit 1997 voor de Playstation 1 is niet het spel dat de voetbalfan van nu nog kan bekoren, alles behalve zelfs; maar als ik achtjarig jochie was ik zeer trots en blij dat ik dat spel had. Lekker spelen tegen mijn vader en altijd het commentaar op Duits. Hoewel ik geen woord Duits sprak deed ik het altijd voor dat ene zinnetje: 'Haben Sie Tomaten in den Augen?!' Dat kwam ons altijd ter oren als de man in het zwart er volgens de commentator naast zat. Een zin die altijd een lach op het gezicht liet verschijnen.

Twaalf jaar na dato speelt MSV Duisburg thuis tegen FSV Frankfurt en het staat 4-0 als doelman Patric Klandt van Frankfurt de bal zomaar inlevert bij Christian Tiffert, de middenvelder stoomt op en haalt van een meter of twintig genadeloos uit, maar net niet trefzeker. De bal kaatst van de lat terug het veld in en landt tussen de doel- en de vijf meterlijn in. Op het moment dat de verdedigers van Frankfurt uit willen verdedigen horen zij een scherp fluitje van de scheidsrechter Marko Fritz. Tot ieders verbazing wordt er een doelpunt toegekend (het zou niet passend zijn om te zeggen: wordt het doelpunt goedgekeurd). De spelers van Frankfurt lachen een beetje en ook die van Duisburg weten niet echt hoe ze moeten reageren. De commentator weet dat wel, als de falende grensrechter Thomas Münch in beeld komt laat hij de volgende zin los: 'Aber hier waren es keine Tomaten, sondern ein ganzer Lastwagen mit Melonen die er vor den Glubschern hatte!'

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Hoewel ik geen idee heb wat Glubschern is en ik het ook niet hoef te weten, rollen bij mij en mijn vader de tranen over de wangen van het lachen. Na uitgelachen te zijn schud ik toch mijn hoofd en denk na. Ik ben zelf jeugdscheidsrechter geweest en heb vaak genoeg problemen gehad met 'assistenten' die razendsnel vlagde, maar dit? Zoiets had ik nog nooit gezien. En ik besef dat hoe grappig het ook is om te zien, het wel een schande is voor het voetbal dat zoiets kan en mag. Voor de gein werp ik eens een blik op de ranglijst en dat doet me toch wel iets bijzonders opmerken. Hoewel het dan pas de achttiende speelronde is valt het op dat dit doelpunt nog wel eens een probleem zou kunnen worden. Vier speelrondes later is de kans dat Frankfurt echt slachtoffer wordt van een van de meest bizarre arbitrale blunders in de voetbalgeschiedenis nog steeds aanwezig.

In de strijd tegen degradatie staat Frankfurt vooralsnog zeventiende, dat is een plek die de club rechtstreeks naar de 3. Bundesliga zou verbannen. Maar ze hoeven niet ver naar boven te kijken om een betere positie in het zicht te krijgen. Plek zestien geeft recht op een play-off met de nummer drie van de 3. Bundesliga en is niet ver weg. In punten scheelt het zelfs niets want zowel Frankfurt als TuS Koblenz staan op achttien punten uit 22 wedstrijden. Met de doelsaldi -18 (Duisburg) en -25 (Frankfurt) is er nog niets gespeeld.

Het feit dat het allemaal nog dramatischer kan maken is dat op de 34e,en dus laatste speeldag, Koblenz 84,2 kilometer oostwaarts trekt om de degens te kruisen met de directe concurrent uit Mainhattan, de wolkenkrabberstad van Europa. Als het verschil tussen beide ploegen dan nog nul of drie punten is en Frankfurt op doelsaldo iets is ingelopen, kan het nog heel spannend worden. En als de strijd om de zestiende plek beslist wordt op doelsaldo zou het Skandaltor zo maar doorslaggevend kunnen zijn. Overigens mag men in de strijd om de zestiende plaats Rot-Weiss Ahlen ook niet uitvlakken. De rood-witten staan momenteel laatste met vijftien punten en een doelsaldo van -20, maar hebben met zeven punten uit de laatste vier wedstrijden een goede reeks neergezet.

En zo is het ongemeen spannend, ook voor de scheidsrechters: Fritz en Münch. Stel dat de minieme kans toch de uitkomst blijkt en de Fußballsportverein uit Frankfurt rechtstreeks degradeert op één doelpunt, dan zullen de rapen ongetwijfeld gaar zijn. De dreigbrieven van fanatieke supporters zullen vermoedelijk niet aan te slepen zijn aan het adres van de twee falende leidsmannen. De vraag is dan ook: moeten scheidsrechters niet méér beschermd worden?

De technologische middelen zijn wat mij betreft niet noodzakelijk wat betreft het spel. Spelers maken fouten en scheidsrechters doen dat ook. Klandt hebben ze ook niet vervangen voor een robot na zijn slechte uittrap. Maar veel supporters wijzen als eerste (soms terecht) naar de scheidsrechters. Na de wedstrijd Heracles - FC Groningen (4-3) van twee weken geleden, kwam ik tot mijn verbazing en ontzetting een flink aantal reacties tegen waarin het volledige adres van Reinold Wiedemeijer tegen. De posters van zo'n bericht deden het misschien nog uit lichte frustratie, maar stel dat een wat fanatiekere en doorgedraaide Groninger-supporter zich toevallig in de buurt bevond van het bewuste adres en het hier op Voetbalzone onder ogen kwam. Nou ik hoef het vervolg niet in te vullen denk ik.

Steeds meer scheidsrechters op de velden zien wel heil in hulp van de technologie. In de wetenschap dat er bij een foutje door de coaches teruggegrepen zou kunnen worden op de daarvoor beschikbare middelen, zal de arbitrage minder druk voelen, waardoor ze misschien vanzelf al de wedstrijd beter leiden. Voorlopig zullen de FIFA en de UEFA er nog niets aan doen en blijft het de druk van een wedstrijd voor de volle 100% liggen op de scheidsrechter. Misschien zou het daarom wel goed zijn als FSV Frankfurt door die goal degradeert. Want vooralsnog willen de grote bazen er niet aan. De grote bazen hebben tomaten in hun ogen!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties