Al het goede komt om de 22 jaar
Door Dutchmen
Zaterdag, 6 maart 2010 om 13:37 • Jordi

Een voor iedereen onbekende tovenaar, genaamd Nederlandia, spreekt elke eeuw een spreuk uit over een land. Niemand weet hoe hij dit uitvoert en wat voor effect dit heeft op de toekomst van het betreffende land. De enige informatie welke bekend is over de spreuk is dat deze 110 jaar lang duurt en dat er elke 22 jaar een invloedrijke ontwikkeling plaats zal vinden. Het is het jaar 1900 en dus weer het begin van een nieuwe eeuw, namelijk de twintigste eeuw en deze eeuw heeft Nederlandia gekozen voor het land Nederland.

Het is nog maar vroeg in de twintigste eeuw of de eerste getuige van de spreuk doet zich al voor, want op 18 maart 1900 wordt de Nederlandse profvoetbalclub AFC Ajax opgericht. Deze club uit de hoofdstad Amsterdam zal zich de door de jaren heen erg sterk ontwikkelen en het zal ook niet lang duren voordat de Amsterdamsche Football Club Ajax mee speelt voor de prijzen. Door de eeuw heen heeft AFC Ajax zich geprofileerd met het kenmerkende aanvallende voetbal, waarvoor vele liefhebbers graag een wedstrijd bezochten. Mede door het oogstrelende en de geliefde manier van voetballen werden er diverse prijzen gewonnen.

In 1918 behalen de Godenzonen hun eerste prijs; het landskampioenschap en deze werd in totaal 29 maal behaald. Naast het landskampioenschap werd er ook zeventien maal gezegevierd in de finale van de KNVB Beker, werd de Nederlandse Supercup zevenmaal veroverd en werden er op het internationale niveau ook menige prijzen gewonnen. Tegen grote internationale clubs werd aangetreden en gewonnen. Door onder andere spelers als Sjaak Swart, Piet Keizer, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Piet Schrijvers en Clarence Seedorf werd menig voetballiefhebber een fan van de grootste club uit Amsterdam én Nederland.

Een positieve ontwikkeling in de voetbalwereld die gecreëerd is door Nederlandia welke men nog weleens vergeten wilt is de eerste voetbalwedstrijd op scherm. De eerste voetbalwedstrijd op scherm werd uitgezonden in het jaartal 1922. Mede door de mogelijkheid om voetbalwedstrijden massaal in de bioscoop te bekijken veranderde voetbal van elite- tot volkssport. Dit lijkt niet erg belangrijk, maar heeft toch een bijdrage gehad in de evolutie van de sport, waarmee ook de bevolking affectie liet zien jegens het spel. Even later werd voor het eerst een voetbalwedstrijd becommentarieerd op de radio door Hartog Hollander op de zender van de AVRO. De technologie is nu al ver gevorderd en deze heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van voetbal in de loop der jaren.

In 1944 werd in Breskens een jongen genaamd Willem van Hanegem geboren. Als jonge voetballer bleek al snel dat hij beschikt over een sterk linkerbeen. Zijn carrière ging als speer toen hij eenmaal naast de training van de voetbalclub Velox werd gescout door Daan van Beek. Door de jaren heen speelde hij bij clubs als Feyenoord, AZ'67 en FC Utrecht. Tussendoor maakt hij ook nog een uitstap naar de Verenigde Staten om te spelen bij de Amerikaanse club Chicago Sting.

Willem van Hanegem werd vooral geroemd vanwege zijn tactische overzicht, passing en wedstrijdmentaliteit. Dit waren allemaal aspecten welke de Rotterdamse aanhang wel kon waarderen en vooral vanwege zijn wedstrijdmentaliteit werd hij een van de dragende en symbolische personen uit de geschiedenis van Feyenoord. Naast het feit dat De Kromme binnen het veld zijn mannetje staat is dit minimaal ook hetzelfde erbuiten, want het is meerdere malen gebleken dat Willem een erg nuchtere man is welke over een arsenaal van oneliners beschikt.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De meest besproken voetballer van Nederlandse afkom is en zal altijd Johan Cruijff blijven. Een begenadigde aanvallende middenvelder, zo bleek de jongen uit Amsterdam later. Johan speelde in totaal elf seizoenen in de hoofdmacht van de Amsterdamse topclub en in dat tijdsbestek scoorde hij 204 maal voor de Amsterdammers. Met AFC Ajax won hij verscheidene prijzen op zowel nationaal als internationaal niveau, want Johan wilde graag de gehele collectie compleet hebben. Volgens vele voetbaldeskundigen was Johan Cruijff de grootste speler in de twintigste eeuw en sommige bekroonden hem zelfs tot de beste voetballer ooit.

In 1966 debuteert Cruijff als negentienjarige jongen in het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Hongarije. Cruijff is volgens de meeste mensen zonder twijfel de beste voetballer van Nederland, maar na zijn carrière zijn veel mensen zich aan hem gaan irriteren. Johan heeft een erg goede blik op het spelletje en kan gemiddeld twee boeken per jaar schrijven met quotes over het spel. Een overgroot gedeelte van de bevolking kan niet tegen het feit dat Cruijff erg kritisch over bepaalde aspecten in de voetbalwereld, maar niks laten zien. Geen woorden, maar daden zouden zijn Rotterdamse fans roepen. Dit gaat helaas niet op.

Op 25 juni 1988 vond het hoogtepunt van het Nederlandse voetbal plaats. De voorbereiding op het EK was niet optimaal en ook de eerste wedstrijd in de poulefase verliep erg stroef. Desondanks deze tegenslag ging Oranje toch door naar de knock-out rondes en via een halve finale tegen West-Duitsland bereikten wij de finale. De finale van het Europees Kampioenschap vindt plaats in München en die dag werd de Sovjet-Unie verslagen met 2-0 door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten. Dit is nog steeds een historische dag voor alle Nederlanders welke een warm hart toedragen aan de sport. Het was de eerste en tot dusver de enige Europese titel voor het Nederlands elftal en iedere Nederlander zal zijn gehele leven trots zijn op het elftal van die avond.

Duidelijk geworden is dat elke belangrijke ontwikkeling binnen de geschiedenis van de Nederlandse voetbalwereld gestaag ontwikkeld met stappen van 22 jaar. Nu is het alweer 22 jaar later sinds het laatste wonder en zou ik graag de volgende woorden willen gebruiken: 'I have a dream'. Deze zal dit jaar dus in vervulling moeten gaan. Het kan haast niet anders, want waarom zou anders een dergelijk verband door de geschiedenis van het Nederlandse voetbal aangelegd zijn. Dit jaar is het dus ons jaar, het jaar van de oranje leeuwen. In 2010 zal onze laatste voetbaltechnische droom in vervulling gaan en zal de spreuk van Nederlandia uitgewerkt zijn.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties