Alderweireld bezorgt Van Bommel met prachtgoal in minuut 90+4 historische titel

Union Sint-Gillis was virtueel bijna de hele tweede helft kampioen van België, maar vergooide het in de laatste minuten tegen Club Brugge: 1-3. Het winnende doelpunt kwam op naam van Noa Lang, die de supporters van Union provoceerde door zijn shirt uit te trekken en te tonen aan de teleurgestelde fans.

Het scenario vooraf
Door drie zeges op rij had Antwerp op de laatste speeldag de beste papieren voor de landstitel. De koploper stond net als Union Sint-Gillis op 46 punten, maar had bij een gelijk aantal punten het voordeel gekregen. Dat had te maken met een 'onzichtbaar' half bonuspunt dat Antwerp kreeg bij de puntenindeling bij het ingaan van de kampioenspoule. Genk had vooraf een punt minder. Club Brugge beleefde een belabberd jaar, stond vooraf al dertien punten achter op Antwerp en was al lange tijd uitgeschakeld in de titelrace.

KRC Genk - Royal Antwerp 2-2
Bij Antwerp begonnen Jurgen Ekkelenkamp, Gyrano Kerk en Vincent Janssen in de basis, terwijl Calvin Stengs het slotduel moest missen vanwege een schorsing. De spanning was in de Cegeka Arena voelbaar en het veldspel was van beide ploegen niet van enorm niveau. Antwerp claimde een penalty toen Patrik Hrosovsky een voorzet van Vincent Janssen met een deel van zijn arm aannam. De VAR greep echter niet in. Vlak voor rust kwam Genk aan de leiding. Een lage voorzet van Bilal El Khannous werd goed afgemaakt door de vogelvrije Tolu Arokodare: 1-0.

De tweede helft was amper begonnen of het nieuws dat Union op voorsprong was gekomen tegen Club Brugge sijpelde door. Antwerp had met die tussenstand drie punten nodig en opende de aanval. Na een klein uur spelen belandde de bal in de as van het veld met wat toeval voor de voeten bij Kerk. De aanvaller zette een versnelling in en had veel geluk dat zijn inzet via het halve blok van verdediger Carlos Cuesta binnenrolde: 1-1.

Union Sint-Gillis - Club Brugge 1-3
Met Bart Nieuwkoop en Oussama El Azzouzi stonden twee Nederlanders in de basis bij Union, terwijl Lang startte bij Club. Union was in de eerste helft al beter, maar de thuissupporters moesten tot het begin van de tweede wachten op een doelpunt. Een minuut na rust plaatste Simon Adingra de bal na een goede combinatie met Victor Boniface beheerst binnen: 1-0.

Club Brugge had weinig meer om voor te spelen, maar maakte één minuut voor tijd een allesbepalend doelpunt. Een voorzet van Lang werd vanaf de tweede paal teruggelegd door Jack Hendry en afgemaakt door Shion Homma: 1-1. Het werd in minuut 90+3 nog erger voor Union. Na een snelle omschakeling kon Lang een lage voorzet simpel binnenschuiven: 1-2. De aanvaller trok zijn shirt uit en toonde het provocerend aan het publiek. Club liet het daar niet bij en maakte in de tiende van de blessuretijd ook nog 1-3 via Cisse Sandra, die op aangeven van Hans Vanaken kon binnenschieten.