De Italiaanse regista die zelfs wandelend alle tegenstanders te snel af was
Zondag, 12 mei 2024 om 08:00

De rijke voetbalgeschiedenis kent vele markante, tragische of grappige personages. In de rubriek Vedettes licht Voetbalzone telkens het doopceel van een van die figuren. De flegmatieke Andrea Pirlo leek zich nooit echt in te spannen. Waar hij later om die rust geprezen zou worden, kostte zijn trage tred hem aanvankelijk bijna een succesvolle carrière.

Door Sander Grasman

'Speel 'm naar mij.' Stilte. Toch had ik hard genoeg geschreeuwd - en nog in correct Italiaans ook. 'Jongens, speel 'm nou naar mij.' Weer stilte. Alleen de echo van mijn stem kon je over het veld horen nagalmen. 'Nu dan?' Nog meer stilte, allemaal waren ze plots doofstom. Niemand speelde de bal naar mij. Ze tikten de bal onderling rond en dachten er niet eens aan om mij bij hun spelletje te betrekken.

Ik was er wel, maar ze zagen me niet. Of beter gezegd, ze zagen me wel, maar deden alsof ze me niet zagen. Ze sloten me buiten als een lepralijder, alleen maar omdat ik beter was. Ik bewoog als een schim over het veld, had het gevoel dat ik doodging. Ze zwegen me dood. Niemand sprak met me. Ze gunden me zelfs geen blik. Niks.

In zijn autobiografie Ik denk, dus ik speel haalt Andrea Pirlo in een van de eerste hoofdstukken herinneringen op aan een jeugdwedstrijd met Brescia. "Ik speelde voor Brescia, maar die dag speelde Brescia tegen mij." Niet veel later barstte de veertienjarige Andrea in tranen uit. Hij was doodongelukkig en voelde zich onbegrepen.

Zwijgzaam, gesloten, dromerig, een tikje mysterieus, het zijn niet meteen de beste eigenschappen om jezelf geliefd te maken in een machowereldje als het voetbal. Dat ondervond Pirlo aanvankelijk ook. Hij werd niet begrepen en dus ook niet op waarde geschat. De anderen vonden hem arrogant en leken hem liever kwijt dan rijk.

Wie dacht hij wel niet dat hij was? Maradona? De jongens zagen elkaar als concurrenten voor een toekomst bij de club en wilden hem niet de kans geven uit te blinken. En dus trok hij zijn eigen plan. Wat had je er immers aan het spel te lezen als een boek, als alles wat je teamgenoten op papier kregen onbegrijpelijk broddelwerk was?

Deze wedstrijd waarin zijn ploeggenoten hem stelselmatig negeerden was voor hem een kantelpunt. Als zij het zonder hem dachten te kunnen, zou hij het wel doen zonder hen. Hij dribbelde alles en iedereen voorbij, ook de jongetjes die hetzelfde tenue droegen als hij, en scoorde. Niet lang hierna mocht hij debuteren voor de hoofdmacht. Hij was twee dagen eerder zestien jaar geworden.

Pirlo was en is een man van weinig woorden. Hij spreekt via blikken of liever nog zijn voeten. Als voetballer dirigeerde hij het spel met korte passjes of ballen de diepte in. Bij hem oogde alles zo makkelijk, zo moeiteloos, maar daardoor werd hij ook als lui gezien, niet iemand die er alles aan deed om te winnen. Hij sjokte over het veld alsof het om een partijtje onder vrienden ging op een Italiaanse zomeravond.

Met zijn manier van spelen maakte hij zich tot makkelijke zondebok voor trainers en supporters, waardoor hij zeker in het begin van zijn carrière bij Brescia vaak geslachtofferd werd. Als je moet knokken voor elk punt, valt men tenslotte graag terug op spelers met modder op de knieën en bloed aan de noppen. Pirlo was verre van zo'n type speler. Als Pirlo van het veld stapte zat zijn haar nog even perfect in model als bij de aftrap.

Toen Roberto Baggio naar Brescia trok, leek er op het eerste oog geen plek meer te zijn voor de dan nog als aanvallende middenvelder spelende Pirlo. Coach Carlo Mazzone wilde hem echter in de basiself houden en besloot hem als teruggetrokken spelmaker te gaan gebruiken. Het bleek al snel een gouden ingreep. Op '6' floreerde de jonge speler en niet lang daarna zat de gehele Italiaanse top achter hem aan. Het zwartblauwe deel van Milaan werd uiteindelijk zijn volgende bestemming.

Met zijn overstap naar Internazionale ging een jongensdroom in vervulling. Vroeger had zijn vader hem op vakantie meegenomen naar Viareggio, waar de Nerazzurri zich voorbereidden op een nieuw seizoen, en daar ging de kleine Andrea op jacht naar de handtekeningen van zijn idolen Lothar Matthäus en de andere Duitse sterren van de ploeg, die ook op grote posters op zijn kinderkamer hingen.

Zijn tijd bij Inter draaide echter uit op een nachtmerrie. Hij kon slechts sporadisch rekenen op een basisplaats en werd een aantal keren uitgeleend, maar ook weg van San Siro slaagde hij er nauwelijks in zich te onderscheiden. Het gewezen toptalent leek zijn grootse belofte niet te gaan inlossen en bij Inter waren ze er niet rouwig om toen ze hem wisten te slijten aan de stadgenoot.

Bij Milan trof hij met trainer Carlo Ancelotti en waakhond Gennaro Gattuso de twee personen die hij nodig had om tot grote hoogte te stijgen. De eerste gaf hem het vertrouwen, terwijl die tweede hem de vrijheid schonk door al het vuile werk om hem heen op te knappen. Op zijn beurt maakte Pirlo het spel een stuk makkelijker voor zijn trouwe tweevoeter. Hij hoefde de veroverde bal namelijk maar in te leveren bij zijn baas, in de wetenschap dat die er wel iets geniaals mee zou doen.

In het sterrenensemble van Milan - met spelers als Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Rui Costa en Andrei Shevchenko - was Pirlo het brein, de architect. Hij dicteerde het spel en stelde zijn aanvallende ploeggenoten voor hem in stelling, terwijl niet alleen Gattuso naast hem, maar ook de verdedigers daarachter wisten dat zij altijd de bal bij de vrijstaande spelverdeler kwijt konden.

En als het dan eens niet lukte om uit open spel een doelpunt te maken, dan zorgde Pirlo er met een dood spelmoment wel voor dat de ban alsnog gebroken werd. De Italiaan schaafde na elke training aan zijn vrije trap. Juninho was daarin zijn grote voorbeeld. Van de Braziliaan van Olympique Lyon leerde hij hoe hij de bal op de slof moest nemen om hem de perfecte snelheid en curve mee te geven.

In de tien seizoenen die Pirlo bij i Rossoneri speelde, werd hij onder meer twee keer Italiaans kampioen, won hij twee keer de Champions League en kroonde hij zich tussendoor in Berlijn tot wereldkampioen met de nationale ploeg. Hij wilde de rest van zijn carrière wel voor Milan spelen, maar op de burelen van de club heerste er twijfel. Waar ze niet lang daarvoor een speler als Alessandro Costacurta nog met een rollator het veld op leken te willen sturen, dacht men dat er bij hun 32-jarige middenvelder niet veel meer in het vat zat.

Bij Juventus schatten ze de situatie positiever in en na Inter en Milan volgde daarmee nu ook een dienstverband bij die andere grootmacht. In Turijn voegde hij in vier jaar nog vier Scudetti aan zijn toch al rijkelijk gevulde erelijst toe.

Hierop volgde een kort Amerikaans avontuur bij het ambitieuze, maar weinig succesvolle New York City FC en toen zat de loopbaan van een van de meest geliefde sterren van zijn generatie erop, een loopbaan die meer dan twintig seizoenen omspande, hem heel veel prijzen en complimenten opleverde, maar waarin hij vooral voetballiefhebbers heel veel vreugde schonk.

Zijn trainersloopbaan kende vervolgens een opmerkelijke start met een premature aanstelling als hoofdcoach van Juventus, gevolgd door een jaartje in de Turkse competitie bij Fatih Karamgürük, maar inmiddels lijkt de coach Pirlo in passender vaarwater te zijn beland. Sinds de zomer van 2023 staat hij namelijk voor de groep van Sampdoria, dat vlak daarvoor naar de Serie B was gedegradeerd, het niveau waar hij ooit bij Brescia ook doorbrak als speler.

Meer nieuws
   
19:51
19:51
Bayern ziet mogelijke opvolger Tuchel rondlopen bij nummer 19 Premier League
0
   
19:45
19:45
Live meepraten in de Serie A: Bologna - Juventus
1
   
19:18
19:18
Tweevoudig Oranje-international kan debuteren voor Curaçao na oproep Advocaat
1
   
19:11
19:11
PSV'er met 24 Eredivisie-duels dit seizoen kondigt vertrek aan via Instagram
4
   
19:04
19:04
Te Kloese bedankt Slot en vertelt over zoektocht naar opvolger bij Feyenoord
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (50)

 
fiorenoord
 
27
10 mei 2024 om 14:24
Pirlo blijft toch altijd een van mijn favoriete spelers aller tijden. De pure klasse die hij vertoonde heb ik zelden ergens gezien. Alles ging zo ongelooflijk makkelijk en het leek soms wel of de tijd om hem heen stil stond. Ik voel me nu een oude lul als ik het zeg, maar voor mij zullen spelers als Pirlo en Zidane nooit meer worden overtroffen.
 
maurootje
 
17
10 mei 2024 om 15:23
Gezicht, houding, spel en karakter alles aan hem straalt rustig en klasse uit. Tot de dag van vandaag is er geen Pirlo op de Europese velden. Er is geen middenvelder die zo weinig meters maakt maar tegelijkertijd ook zo belissend was. Met zijn trap. ook omdat de meeste clubs vandaag der dag het middenveld er niet voor (willen) hebben. Bij Milan ruimde Gattusso alles voor hem op; bij Juve had hij Vidal en Marchisio. Mooie tijd man. Ben blij dat ik zijn tijdperk heb meegemaakt
 
sander1410
 
27
10 mei 2024 om 16:26
Vind Modric ook wel aardig in de buurt komen met houding, rust en enorm veel klasse hoor.
 
PSVMANUNITED
 
18
10 mei 2024 om 16:45
Ik zat te denken, maar is Toni Kroos (zeker in zijn huidige rol bij Real Madrid) niet de speler die het dichtst bij hem in de buurt komt de afgelopen jaren?
 
sander1410
 
7
10 mei 2024 om 17:41
Kwa positie en passing wel. Maar vind kwa rust en klasse Modric wel wat beter. Die man laat voetbal zo makkelijk lijken in alle opzichten. En dan niet alleen in de passing.
 
PSVMANUNITED
 
5
10 mei 2024 om 20:26
Modric daarentegen werkt wel veel harder op het veld, Kroos heeft dat laconieke wat Pirlo ook had wat meer; ook Kroos moet eigenlijk een stofzuiger naast zich hebben staan. Nu is dat bij Modric natuurlijk minder, maar die is ook al 38 natuurlijk. Daarnaast stond Modric vaak toch wel een stuk hoger op het veld dan Pirlo vaak.
 
Anfield1892
 
7
10 mei 2024 om 21:39
Qua klasse vind ik Kroos dan juist weer beter. Beide volstrekt verschillende type spelers overigens. Toni Kroos de passmaster (Sniper), Modric de voetballer. Alleen wat Kroos de afgelopen 12 jaar heeft laten zien is ronduit iconisch voor een CM. Met 1 pass de wedstrijd beslissen, zoals Casemiro ooit zei: Kroos bepaald het tempo, (dus niet Modric) dat maakt Dhr. Kroos de dirigent op het middenveld.
 
Kowalski
 
1
11 mei 2024 om 12:40
Eerste naam die in me opkomt is Dani Parejo. Qua stijl.
 
CaykurRizespor
 
13
10 mei 2024 om 16:34
Deze geweldenaar had geblinddoekt een nog betere balbehandeling als die balletdansers van tegenwoordig. Wat een klasse had deze man zeg maar helaas zijn ze uitgestorven. Degenen die deze man aan het werk hebben gezien zijn bevoorrecht!
 
Backcorner
 
8
10 mei 2024 om 14:29
Een van mijn favoriete spelers vanaf het moment dat ik voetbal kijk. Bijna altijd pure rust aan en zonder de bal gecombineerd met pure kwaliteit. Overigens: ".. en pakte hij in 2015 zelfs de treble, met naast de titel ook winst in de Champions League en de Coppa Italia.": dat klopt niet; de Champions League verloren ze dat jaar van FC Barcelona.
 
Joga_Bonito10
 
6
11 mei 2024 om 00:28
En Busquets en Iniesta lieten die wedstrijd zien hoeveel beter ze waren dan alle middenvelders van Juve inclusief Pirlo.
 
Zola10
 
0
12 mei 2024 om 16:31
Dat Barcelona was idd een geoliede machine maar Busquets was echt niet zo goed als Pirlo. Iniesta een ander soort speler maar ook een uitzonderlijk goeie speler zoals Pirlo was.
 
Joga_Bonito10
 
0
13 mei 2024 om 10:49
Busquets was toch ook een andere type dan Pirlo ondanks dat ze beide het eerste aanspeelpunt vóór de defensie waren? Die lange ballen van Pirlo kon Busquets nooit aan tippen. Maar de zaalvoetbal techniek van Busquets en bodyfeints waarmee hij mensen de bosjes in stuurde, kon Pirlo weer niet. Beide magnifiek. Busquets is de beste voetballende nummer 6 ooit voor mij. Met hem erbij heb je altijd het gevoel van rust en dominantie aan de bal.
 
CaptainHendo
 
11
10 mei 2024 om 14:55
Samen met Gerrard mijn twee all-time favorieten spelers. Ik heb niets met Juve, maar telkens als ze speelde zette ik speciaal de tv aan om il maestro te bewonderen. Ook toen ik zelf nog voetbalden baseerde ik mijn speelstijl op hem, de bal ophalen bij mijn eigen keeper en dan vandaar het spel beginnen verdelen voor de defensie, en af en toe is een vrije trap binnenlepelen haha. Urenlang aan beeldmateriaal heb ik van hem bekeken op YouTube indertijd. Gerrard kon ik nooit imiteren want hij liep te veel ??. De manier waarop Pirlo het spelletje speelde dat was op de allermooiste manier zoals alleen hij het kon. Ik heb heimwee naar dat soort voetballers, peak voetbal.
 
Bianconeri_
 
18
10 mei 2024 om 18:06
Vorige maand deed Andrea Barzagli een boekje open over Pirlo. Een aantal jaar geleden tegen Napoli was Il Maestro geblesseerd aan zijn rechterknie. Hij zei tegen Allegri: "maak je geen zorgen coach, ik kan spelen." Hij speelde 90 minuten lang met zijn verkeerde been. Pas sinds afgelopen maand een aantal jaar na de wedstrijd, zijn de journalisten door Barzagli hierna pas achtergekomen. Ben je dan tweebenig of tweebenig?
 
ACM4LlFE
 
0
11 mei 2024 om 02:57
Vond dit ook een erg mooi verhaal, maar als je de beelden erbij ziet is het wel duidelijk een chocoladebeen.
 
SB3DORDT1980
 
7
10 mei 2024 om 15:01
Wel is die wat overtyped hoor. Deze man kon echt niet verdedigen. Met een Gattuso naast hem was het een genie en een lust voor het oog. Zodra hij niet zo'n kaliber speler naast hem had staan, en ik heb hem vaak zien spelen, was hij onzichtbaar
 
CaptainHendo
 
47
10 mei 2024 om 15:11
Dus het eerste waar je aan denkt bij Pirlo is dat hij niet kon verdedigen? Geniet jij ooit van voetbal dan?
 
SB3DORDT1980
 
7
10 mei 2024 om 15:45
Ik geniet meer van box2box spelers. Ieder zijn smaak. Pirlo was een mooi weer voetballer tegen Ascana en Livorno. Nogmaals in balbezit fenomenaal maar voor de rest had je niks aan hem
 
patrickwijnen
 
8
10 mei 2024 om 16:49
Is het niet zo dat je balbezit nodig hebt om te winnen?
 
SB3DORDT1980
 
0
10 mei 2024 om 18:53
Om te scoren vaak wel, maar niet om te winnen. Daar heb je ook verdedigers voor nodig Patrick
 
Bereta
 
4
11 mei 2024 om 00:20
"ieder zijn smaak". Box to box spelers hebben geen guur, of smaak. Daarom zijn ze ook nergens te bekennen bij de smaakmakers bij de top clubs tegenwoordig. brandhout zijn het.
 
SB3DORDT1980
 
3
11 mei 2024 om 07:47
Valverde en Bellingham... Fijne dag verder
 
Zola10
 
0
12 mei 2024 om 17:34
Overhyped bedoel je neem ik aan maar noem even 2 betere dan hij op
 
RodaJCRealM
 
7
10 mei 2024 om 15:15
Deze geweldenaar was bijna de top gemist als het aan Inter lag maar gelukkig was daar Milan dat e hem omarmde en een kans gaf en heeft nooit teleugesteld!
 
YoeriCFC
 
11
10 mei 2024 om 16:51
Het AC Milan waarin Pirlo speelde (tussen 2003 en 2007) was weergaloos en misschien wel de enige gelijke aan Real’s Galacticos als je kijkt naar de namen op het veld! Alleen maar grote sterren! Pirlo is mijn favoriete Italiaanse speler, wat een absolute topper!
 
Sirius
 
6
10 mei 2024 om 17:23
Dat Real Madrid`s Galacticos vond ik vooral op papier abnormaal, maar het echt geweldige Real Madrid was er in de periode van Cristiano Ronaldo. Dat is pas echt een sterrenteam gebleken en nog meer in de praktijk dan op papier.
 
YoeriCFC
 
4
10 mei 2024 om 17:38
Oh absoluut, dat team was vooral heel indrukwekkend in de pepsi reclames en voor de mensen van de marketing. Dat Milan stak er met kop en schouders bovenuit (boven dat Real)
 
Tijger-wit
 
7
10 mei 2024 om 18:45
Toen hij op z'n best was, die tijd bij Milan dus, kreeg hij amper herkenning van de zogenaamde kenners. Dat Ac Milan toen zo goed was lag aan Kaka, Inzaghi en Maldini. Later ging hij nog naar Juve omdat het gierige Milan bestuur hem niet een contract voor meer als een jaar wilde geven. Toen hij richting Juve ging zat hij al in niet meer in de herfst van zn carrière maar in de winter. En toen dat Juve oppermachtig was( vooral in Italië) werd hij ineens bedolven onder superlatieven. Daar heb ik me jaren aan kapot geërgerd. Bij Ac Milan zat hij in z'n prime en werd hij amper genoemd door zogenaamde kenners. Die CL jaren waar Ac Milan iedereen kapot maakte waren gewoon fantastisch.
 
WQSMilan
 
0
11 mei 2024 om 18:41
Geruchten gingen in die tijd dat het door Allegri kwam. Die speelde liever met van Bommel ipv Pirlo. Ik weet wel dat Pirlo ooit in een interview aangaf dat de overstap naar Juventus hem goed had gedaan want hij had een nieuwe omgeving nodig. Daardoor voelde hij zich herboren en kon hij zijn laatste jaren weer zijn klasse laten zien.
 
Tijger-wit
 
1
12 mei 2024 om 13:24
Dat wist ik niet. Het hielp natuurlijk wel dat het Juve van toen aan het begin stond van een reeks van 10+? Kampioenschappen op een rij. Dat juve team was ook fantastisch, maar ik had niet hetzelfde gevoel als met Ac Milan van die tijd. Dat Milan team heeft zoveel gave CL wedstrijden afgewerkt. Hopelijk komen ze echt weer helemaal terug net als een Man U. Die CL krakers over 2 rondes waren gewoon een feest voor de liefhebbers.
 
Sirius
 
11
10 mei 2024 om 17:20
Jammer genoeg werden dit soort spelers pas heel laat echt gewaardeerd. Met name denk ik ook omdat ze in die tijd niet per se heel erg zeldzaam waren. Tegenwoordig lopen er misschien nog 2 of 3 rond in de wereldtop, maar in die tijd had je er wel wat meer. Scholes, Giggs, Iniesta, Xavi, Pirlo, Guti, Verratti, Sneijder, Modric en ik vergeet er ongetwijfeld nog wat. Niet allemaal even goed of 1-op-1 te vergelijken, maar die rust, visie en handelingssnelheid hebben ze allemaal gemeen. Eeuwig zonde dat creativiteit het slachtoffer is geworden van het hedendaagse voetbal. Dat maakt het in mijn ogen ook wat saai tegenwoordig. Die creativiteit is juist wat voetbal zo mooi maakt.
 
MrLoesoe
 
8
10 mei 2024 om 17:59
Van der Vaart voeg ik hier graag aan toe. Misschien niet de echte top bereikt, maar man, wat een geweldige voetballer om naar te kijken. Na Ozil mooiste techniek.
 
Joga_Bonito10
 
7
11 mei 2024 om 00:38
Goed lijstje. Ik voeg er graag Aimar, Rui Costa, Riquelme, Michael Laudrup en Kaka aan toe.
 
joekaa
 
4
11 mei 2024 om 10:04
Oeff Riquelme.. wat mis ik zulke spelers tegenwoordig, acties op acties op acties met een heerlijke zuidamerikaanse flair. Niet dat wat ze tegenwoordig doen "effectief voorbij sprinten = uitspelen" maar echt letterlijk verdedigers dol draaien. Mis dit zulk spelers echt tegenwoordig, meerdere verdedigers bos in sturen door een sleep of kap beweging..
 
Sirius
 
3
11 mei 2024 om 11:18
Mwa, andere types. Ook geweldig om naar te kijken, maar niet per se die typische passers met een geweldig overzicht en een handelingssnelheid waar je u tegen zegt. Ozil zou ik daar nog wel aan toevoegen. Door z'n vroege verval wordt nog weleens onderschat hoe goed hij eigenlijk was in z'n hoogtijdagen.
 
SB3DORDT1980
 
0
11 mei 2024 om 21:24
Okocha, Recoba!
 
Juventus07
 
9
10 mei 2024 om 18:54
Pirlo was magnifiek, de rust die hij uitstraalde, il maestro op het middenveld, dat hij van Milan naar Juve kwam ik was verrast, maar tegelijk ook blij en hij heeft het meer dan waard gemaakt. De tranen van Pirlo na de verloren CL finale tegen Barcelona met een weergaloos Neymar, Suarez, Messi, Iniesta, Xavi en Busquets deden mij ook huilen, Barca was weergaloos maar ik gunde Pirlo nog een keer een CL, wat was je geweldig samen met Vidal, Pogba en Marchisio. Kom alsjeblieft gauw terug als trainer naar Juve, we wachten op je il maestro ????
 
DieHalveMalle
 
3
10 mei 2024 om 23:55
Een simplistische maar perfecte speler. Kort gezegd. Zijn opbouw, voetbal jntellegentie en denkwijze is uniek geweest.
 
Bereta
 
8
11 mei 2024 om 00:16
Pirlo hoort niet in een rijtje met de beste voetballers. Hij hoort in een rijtje met Michelangelo, Caravaggio en Da Vinci. Pirlo is een van de beste Itaiaanse kunstenaars aller tijden, die toevallig heel goed kon voetballen.
 
BenficaAjax1
 
1
11 mei 2024 om 00:38
Ik sluit me helemaal aan bij deze verwoording echt fantastisch omschreven, hij was een caravaggio.
 
BenficaAjax1
 
3
11 mei 2024 om 00:37
Voor mij een van de beste voetballers ooit. Pure finesse en een echte voetballer….wat een speler was dit jongens….
 
PirZola
 
1
11 mei 2024 om 06:56
Ja helemaal eens. Een kunstenaar. Rond 2006 ook zo genoten altijd van hem icm Guttuso. Dan heb je het beste en gevarieerde blok op het middenveld wat je je maar kan bedenken. Heeeeeerlijk!
 
 
1
11 mei 2024 om 06:46
wat een tactische vermogen en een pass en dan de balbehandeling ,ja Pirlo was een topper jammer dat milan hem eigenlijk op zn top wegreed.
 
Lucazzurri
 
1
11 mei 2024 om 09:10
Mooi stuk! Mijn favoriete Italiaanse speler. Zoveel flair en finesse, wat een kunstenaar. Die penalty tegen Engeland op het EK van 2012. Zo koeltjes, zo goed. En die reactie van Joe Hart erna zegt alles. Ik moest n.a.v. dit stuk die goal nog eens terugkijken en ik kreeg weer kippenvel.
 
RM1335
 
1
11 mei 2024 om 09:32
Wat Pirlo kan, dat kan toch iedereen. Dat is wat ik dacht als ik naar hem keek. Nou mooi niet dus. Het zag er allemaal zo gemakkelijk uit, hij liet je gewoon geloven dat het niks voorstelde wat hij deed, dat zelfs een jochie van 5 of 6 het zou kunnen. Hij is voetballer, maar daarmee doe je hem tekort. Andrea Pirlo is echt een kunstenaar.
 
MvG1983
 
1
12 mei 2024 om 04:07
Er wordt in de comments terecht veel lof gegeven aan Pirlo: ouderwetse spelmaker waar je nu simpele lopers op 10 ziet die niemand echt kunnen bekoren maar hey 'het is zo lekker functioneel'... Ik vindt het trouwens wel bijzonder dat je journalistiek iemand de vrijheid geeft om Gatusso een 'waakhond' te noemen? Laat Gennaro het maar niet lezen ha ha