Volgend hoofdstuk in Italiaans gokschandaal: Tonali wacht nieuwe schorsing
Donderdag, 28 maart 2024 om 15:35

Sandro Tonali hangt opnieuw een straf boven het hoofd. De Italiaanse middenvelder zit momenteel een tien maanden lange schorsing uit wegens illegaal gokken, maar krijgt nu een nieuwe aanklacht aan zijn broek. Het nieuws werd donderdagmiddag door zijn club Newcastle United bevestigd.

Volgens de FA zou Tonali vijftig weddenschappen hebben geplaatst tussen 12 augustus en 12 oktober 2023. "Newcastle United erkent dat er een aanklacht ligt tegen Tonali met betrekking tot vermeende overtredingen van de FA-gokregels", zo luidt het in een officieel statement van de club.

Zijn vorige schorsing kreeg Tonali doordat hij illegale gokpraktijken had verricht in dienst van zijn vorige club AC Milan. Daardoor zou hij tot augustus sowieso niet meer in actie komen. De 23-jarige middenvelder kan daardoor een streep zetten door de rest van het seizoen en het EK van komende zomer in Duitsland.

Hoewel Tonali zal balen van zijn eerdere schorsing, kwam de controleur uit Lodi nog tamelijk goed weg. In eerste instantie repte men in zijn geboorteland over een schorsing van drie à vier jaar, maar omdat Tonali medewerking verleende aan het onderzoek kwam een jarenlange schorsing te vervallen.

Tonali heeft nu tot uiterlijk 5 april om te reageren op de nieuwe beschuldigingen. "Sandro blijft volledig meewerken aan de relevante onderzoeken en wij blijven volledig achter hem staan", aldus Newcastle, dat inhoudelijk verder niet in wilde gaan op de zaak.

Tonali werd in Newcastle gezien als de volgende pilaar in de ontwikkeling van de club, die sinds 2021 in vermogende Saudische handen is. Waar zijn komst in eerste instantie nog onmogelijk werd geacht, zette hij uiteindelijk zijn handtekening onder een langdurig contract. Newcastle betaalde alleen voor Alexander Isak (70 miljoen euro, 2022/23) meer geld dan voor Tonali.

De Italiaanse middenvelder speelde aan het begin van dit seizoen nog twaalf wedstrijden voor Newcastle, voordat zijn schorsing officieel werd. In die optredens maakte hij tevens zijn eerste doelpunt voor The Magpies. Hoe zwaar een eventuele extra schorsing zal zijn voor Tonali, is vooralsnog niet bekend.

Meer nieuws
   
19:52
19:52
AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
0
   
19:38
19:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
3
   
19:24
19:24
Manchester City sprankelt niet, maar houdt maximale druk op Arsenal
19
   
19:08
19:08
Marco Bizot gooit EK-kansen te grabbel met gruwelijke blunder
4
   
19:00
19:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
BellaPartita
 
40
28 maart 2024 om 15:43
Man volgens mij krijg je voor een doodschop geven op het veld of een andere misselijke actie nog een minder strengere straf. Tonali heeft op zijn eigen team gewed dat ze zouden winnen (nooit verliezen), niks mis mee toch. Ik snap dat het veel werk is om constant te checken, waardoor illegaal maken makkelijker is, maar de straf is naar mijn mening buiten prorptioneel.
 
PAOK4religion
 
1
28 maart 2024 om 15:46
Over welke straf heb je het?
 
Suurbier
 
7
28 maart 2024 om 15:52
Weet je wat nog grappiger is in het hele verhaal maatje, de vorige shirtsponsor van zijn huidige club.
 
Rick1o1
 
26
28 maart 2024 om 15:53
Je kunt naast winst ook wedden op wie de eerste bal uit schiet of de eerste ingooi doet ofzo, wat heel makkelijk te beinvloeden is. Je zegt zelf dat het veel werk is om dat allemaal te checken. Dan heb je het antwoord toch al? Ze gaan niet iedere keer checken waar je precies op gewed hebt. Dus het mag gewoon helemaal niet.
 
Sta plaats
 
6
28 maart 2024 om 15:54
Dit heeft natuurlijk veel invloed op de sportieve integriteit van de gehele sport.
 
VreemdeVis
 
5
28 maart 2024 om 16:27
Het probleem zit hem hier in dat je ook kan afstemmen met je tegenstander dat je wint, en dan de winst van het gokken gaat delen. Om al het gezeik te voorkomen mag je gewoon niet gokken op je eigen wedstrijden. Het is gewoon ontzettend dom dat hij het gedaan heeft.
 
ArtifeX87
 
3
28 maart 2024 om 18:34
Sommige dingen, doe je niet in bepaalde functies. Wanneer een agent wordt gepakt met te hard rijden of onder invloed rijden, zijn de straffen ook veel forser. Net als een ambtenaar, die onafhankelijk moet blijven. Je weet dat je als voetballer dit niet moet doen. Dus als je het toch wel doet, zul je op de blaren moeten zitten. Dus sorry, ben het totaal niet eens met je
 
jeffrey0487
 
0
28 maart 2024 om 19:40
Mee eens dat hij op de blaren moet zitten maar deze jongen heeft ook eerlijk toe gegeven een gokverslaving te hebben en hij heeft daar nu ook professionele hulp voor om van zijn verslaving af te komen. Dus denk dat hij na die 10 maanden wel genoeg is gestraft mits hij zijn behandel programma gewoon blijft volgen tot die is afgerond natuurlijk.
 
somagunner
 
7
28 maart 2024 om 16:19
Wat mij opvalt was dat hij op 12 oktober werd weggestuurd uit de Italiaanse selectie en op die dag had hij een weddenschap afgesloten. Zijn straf werd verkort omdat hij meewerkte maar waarom hij gaf hij niet door dat hij in Engeland door bleef gokken? Het zou me niet verbazen als hij dit keer voor een langere periode niet mag spelen en dat Newcastle zijn contract verscheurd. Denk bijna einde carriã¨re, tenminste op hoog niveau.
 
RvPstrikerNL
 
14
28 maart 2024 om 16:35
Tsja die jongen heeft een verslaving en niet iedereen komt daar zomaar 1,2,3 vanaf. Een straf is op zijn plaats maar ik vind niet dat zoiets zijn carrière moet vernietigen. Hopelijk komt hij er weer bovenop want ik vind het een goede voetballer en voegt zeker iets toe aan de PL.
 
bacoboy
 
5
28 maart 2024 om 17:02
Je doet net of je hem kent ofzo, dus hoe weet je of hij verslaafd is? Er gokken miljoenen mensen op sport. Zijn die dan allemaal gelijk verslaafd volgens jouw?
 
InvertNL
 
5
28 maart 2024 om 17:25
Een gokverslaving is 1 van de grootste sluipende verslavingen die er is, vooral mensen die vaker gokken, wat Tonali dus heeft gedaan. Dus ja, je kan zeker wel vaststellen dat hij verslaafd is
 
Herosennin44
 
0
28 maart 2024 om 20:12
@bacoboy En van die miljoenen zijn de meesten verslaafd aan gokken, maar zullen dat pas merken wanneer ze om redenen dus weinig geld hebben. Velen verslaafden lijken niet zo verslaafd tot ze hun verslaving niet meer kunnen betalen
 
R9Neymar
 
1
28 maart 2024 om 20:11
Zou écht jammer vinden dat om zoiets zijn carriere kapot zal gaan. Ik lees net dat hij alleen op winst van zijn team inzette, dus het heeft totaal niets te maken met matchfixing. Dat het niet mag omdat de regel zo is, en hij dus die overtreedt, word hij gestraft. Dat snap ik, maar zo hard is écht buiten proporties. Hoop aangezien die meewerkte, en met zn club heeft uitgesproken hulp te zoeken, laat het ook hier bij. Echt een toptalent/topsper, liet het ook echt wel zien toen die nog speelde, en bij Milan net zo.. ze kunnen dit echt niet maken.
 
somagunner
 
0
29 maart 2024 om 09:30
Het is zonde inderdaad. Voor mij hoeft het ook niet. Maar als hij meer dan een jaar niet kan spelen dan begrijp ik Newcastle aan de ene kant als ze zijn contract ontbinden.
 
Samcro
 
8
28 maart 2024 om 16:31
Is er ook iets bekend over professionele hulp?
 
binny
 
5
28 maart 2024 om 17:30
Ik vind het volkomen logisch dat voetballers niet op hun eigen wedstrijden mogen gokken. Ook al zet je in op winst, dat is begrijpelijk, maar daar controle op hebben lijkt mij heel lastig en is gewoon glad ijs. Je weet dat als je dit toelaat dat het de deur op een kier zet voor veel meer van dit soort praktijken. Zoals iemand hierboven al aangeeft kan je ook in zetten op meeste corners, eerste schot op goal, gele kaarten etc... daar heb je dan gewoon een veel te directe invloed op. Wat ik wel heel dubbel vind is dat de FA en alle bonden het wel prima vinden om miljarden binnen te harken van de gok sponsoren. Sws zijn er te veel mensen en organisaties die alles uiteindelijk goedkeuren voor de centen. Andy van der Meyde heeft 20-30 paginas van zijn boek besteed aan de gok verslaving van zijn vader en hoe dat zijn familie kapot heeft gemaakt en hem ook een slecht voorbeeld heeft gegeven. Dan zit die een paar jaar later met zijn grote kale kop op alle commercials en advertenties als Koning Toto. Wat ben je dan een hypocriet laag figuurtje zeg. Jammer, mocht hem zeker daarvoor.