Red Bull-tak wordt voorbeeldclub: 'Natuurlijk was interesse Juventus vleiend'
Dinsdag, 29 oktober 2019 om 16:14

Erling Braut Haaland baarde op 17 september van dit jaar opzien door maar liefst driemaal te scoren in het door Red Bull Salzburg met 6-2 gewonnen Champions League-duel met Racing Genk. Hoewel zijn naam al langer rondzong, was dat misschien wel de eerste keer dat de negentienjarige Noor bij voetbalvolgers verspreid over Europa nadrukkelijk op de radar verscheen. De jonge spits kon bij zijn vorige club Molde FK met twintig doelpunten uit vijftig wedstrijden ook al prima cijfers overleggen, waardoor de clubs afgelopen zomer voor hem in de rij stonden. In plaats van een avontuur in de Premier League, een dienstverband bij het als opleidingsclub bekendstaande Bayer Leverkusen of eenzelfde stap als generatiegenoot Matthijs de Ligt naar Europese grootmacht Juventus, koos Haaland echter bewust voor een avontuur in de Oostenrijkse Bundesliga.

Door Robin Bruggeman

Red Bull Salzburg ontstond veertien jaar geleden toen drievoudig landskampioen Austria Salzburg over werd genomen door energiedrank-gigant Red Bull. Tot groot afgrijzen van de achterban van de traditieclub, koos het bedrijf er destijds voor om afscheid te nemen van de naam, clubkleuren, management en technische staf, om vervolgens te verklaren dat er sprake was van 'een nieuwe club zonder historie'. Red Bull Salzburg werd zodoende het eerste filiaal in een later steeds verder uitdijend systeem van voetbalclubs van het concern, waartoe inmiddels ook RB Leipzig, New York Red Bulls en Red Bull Brasil behoren, met het doel om de naamsbekendheid van het merk te vergroten. Door de overname groeiden de bomen in Salzburg van de ene op de andere dag opeens tot in de hemel en in de eerste jaren werden de nodige miljoenen uitgetrokken om ervaren spelers naar de club te halen.

De bescheiden reputatie van de Oostenrijkse competitie maakte het voor Salzburg echter lastig om spelers van naam aan te trekken en het instappen van Ralf Rangnick als technisch directeur in 2012 drukte zo'n stempel op de club dat er een flinke beleidsverandering plaatsvond. Onder leiding van de 'voetbalprofessor' uit Duitsland werd het spelsysteem van zowel Salzburg als RB Leipzig geperfectioneerd tot een ware pressing-machine, waarin iedere speler een specifieke rol heeft en iedereen precies weet wat er van hem verwacht wordt. Aangezien het makkelijker is om deze systemen er bij spelers al van jongs af aan in te slijpen tuigde Salzburg een scoutingsysteem op dat zich uitrekte over de hele wereld, waarbij contact werd gelegd met voetbalscholen op verschillende continenten en de club zodoende terechtkwam op plekken waar andere Europese clubs niet vaak hun licht laten schijnen.

Sadio Mané werd in de zomer van 2014 voor 23 miljoen euro verkocht aan Southampton

Successen in Afrika
De twee grootste succesverhalen Sadio Mané en Naby Keïta werden in eerste instantie nog relatief dicht bij huis opgepikt. Mané was in 2011 via de Senegalese voetbalschool Génération Foot bij FC Metz terechtgekomen en Salzburg nam hem een jaar later voor vier miljoen euro over van de Fransen. Keïta werd twee jaar later voor 1,5 miljoen euro opgehaald bij het eveneens Franse FC Istres, dat hem een jaar eerder nog uit zijn geboorteland Guinee had gehaald. Het duo, dat vorig seizoen met Liverpool de Champions League won, leverde Salzburg uiteindelijk ruim zestig miljoen euro op aan transfersommen toen Southampton zich in 2014 meldde voor Mané en Keïta twee jaar later de overstap maakte naar zusterclub RB Leipzig. Naast de tientallen miljoenen aan transferinkomsten versterkten de deals rondom de aanvaller en de middenvelder de naam van Salzburg in Afrika als opleidingsclub en inmiddels slaan de Oostenrijkers een stap over door rechtstreeks op het continent te scouten.

Het leeuwendeel van hun werk in Afrika wordt in overleg gedaan met het 12 Management-bureau van Frédéric Kanouté. De Malinese oud-spits van onder meer Olympique Lyon, West Ham United, Tottenham Hotspur en Sevilla geniet een grote reputatie op het werelddeel en onderhoudt ook een uitgebreid netwerk van trainers, scouts en andere belanghebbenden. Zo kon het bijvoorbeeld dat Salzburg twee jaar geleden in Zambia uitkwam voor middenvelder Enock Mwepu en spits Patson Daka, die inmiddels allebei uitgegroeid zijn tot belangrijke schakels bij de Oostenrijkers. Het jonge duo werd overgenomen van het plaatselijke Kafue Celtics nadat clubeigenaar Lee Kawanu persoonlijk een bezoek bracht aan de 'stad van Mozart' en daarna groen licht gaf voor de deal. "Ik vond de structuur daar geweldig, de manier waarop hun scouts werken, de manier waarop het management omgaat met de spelers. Het was fantastisch en ik had het gevoel dat dit de perfecte plek was voor mijn jongens om zich te ontwikkelen", vertelde hij eerder deze maand in gesprek met The Guardian.

Kawanu is lovend over de manier waarop Salzburg te werk gaat in Afrika: "Neem Zambia als voorbeeld, er zijn maar weinig mensen die weten dat onze competitie een van de sterkste van Afrika is. Het is hier beter georganiseerd en de lonen liggen hoger dat in bijvoorbeeld de meeste West-Afrikaanse competities. Als iemand als Frédéric dan zegt: 'Dit zijn twee jongens waar jullie echt naar moeten kijken', zit Salzburg meteen in het vliegtuig. Ik denk echt dat zij de moeite nemen om op plekken te kijken waar anderen niet komen: ze zijn meer geïnteresseerd in het talent dan in de naam van de plaats waar de spelers vandaan komen." Mwepu en Daka stroomden twee jaar geleden allebei niet rechtstreeks in bij Salzburg, maar begonnen hun Europese carrière op het tweede Oostenrijkse niveau bij FC Liefering. Deze satellietclub vormt een belangrijke pijler onder het scoutingsbeleid van Red Bull en biedt nieuwkomers een omgeving waar zij rustig aan hun nieuwe land, de omstandigheden en de manier van voetbal in het Alpenland kunnen wennen.

Oud-spits Frédéric Kanouté speelt een belangrijke rol in het Afrikaanse scoutingnetwerk van Red Bull Salzburg

'Bij de meeste Europese clubs draait het puur om presteren'
"Vanuit ons perspectief draait het om twee belangrijke dingen: de manier waarop ze scouten en de manier waarop ze omgaan met de spelers", gaat Kawanu verder. "Ze zijn behoorlijk direct in hun manier van handelen en de manier waarop ze de spelers behandelen, en erg eerlijk. Ik denk dat dat een unieke manier is om de zaken aan te pakken. Bij de meeste Europese clubs draait het puur om presteren: ze halen de speler en dan moet hij leveren. Salzburg komt naar Afrika, ziet de jongens aan het werk, ontmoet de ouders: ze steken er zoveel moeite in. We hebben het dan over de hoofdscout en de teammanager die hier helemaal heen komen. Ik denk dat dat is wat ervoor zorgt dat zij er bovenuit steken", sluit hij af. Naast de twee Zambiaanse talenten deed Salzburg de afgelopen jaren in bijvoorbeeld Mali ook uitstekende zaken. De club nam Diadie Samassékou vier jaar geleden over van AS Real Bamako en verkocht hem afgelopen zomer voor twaalf miljoen euro aan TSG Hoffenheim. Landgenoot Amadou Haidara werd op zijn beurt een jaar later opgepikt bij de JMG-voetbalschool in Bamako en hij verkaste begin dit jaar voor negentien miljoen euro naar RB Leipzig, waar hij de opvolger werd van Keïta.

De prestaties van Haaland in de Champions League laten echter zien dat Salzburg niet alleen in Afrika zijn scoutingnetwerk op orde heeft. De jonge Noor, zoon van oud-prof Alf-Inge Haaland, werd voor zijn overgang naar Red Bull al genoemd bij onder meer Manchester United en Juventus. Het perspectief dat de Oostenrijkers hem voor wisten te schotelen was echter genoeg voor het negentienjarige talent om eerst voor een tussenstap te kiezen: "Ik was natuurlijk gevleid door de interesse van Juventus, maar ik vond het te vroeg om daarnaartoe te gaan. Salzburg was de club die het beste bij me paste en zij lieten ook zien dat ze mij het liefst wilden hebben. Ik maak hier een grotere kans om te spelen", vertelde hij kort na zijn presentatie. Naast Haaland lijkt Salzburg ook met Dominik Szoboszlai goud in handen te hebben. De achttienjarige Hongaar werd in maart 2017 overgenomen van Fehérvár en stroomde daarna in in de jeugdopleiding van de club. Na vijftien doelpunten en een tiental assists namens FC Liefering in de 2. Liga werd hij rijp geacht voor het grote werk en de middenvelder wordt naar verluidt inmiddels nadrukkelijk gevolgd door Arsenal. The Gunners zouden overigens ook achter ploeggenoot Hee-chan Hwang aanzitten, terwijl de bij FC Liefering gestalde zeventienjarige spits Karim Adeyemi nadrukkelijk in beeld zou zijn bij Barcelona.

Salzburg is door het succes van zijn jeugdopleiding met relatief bescheiden uitgaven begonnen aan een ongekende dominantie van de Bundesliga. Voormalig Ajacied Maximilian Wöber is met een transfersom van 10,5 miljoen euro verreweg de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis, terwijl er negen jaar geleden voor Joaquín Boghossian, de nummer twee op de lijst, bijna zeven miljoen euro werd betaald. Munas Dabbur, Haaland en de van Ajax overgenomen Rasmus Kristensen werden allen voor vijf miljoen euro ingelijfd en eerstgenoemde werd afgelopen zomer voor zeventien miljoen euro weer doorverkocht aan Sevilla. Dit uitgekiende transferbeleid leverde Salzburg in de afgelopen zes seizoenen de landstitel op en in de laatste dertien seizoenen was er slechts drie keer een andere landskampioen dan Red Bull. Na de binnenlandse successen is het nu ook de bedoeling dat de club op Europees niveau naam gaat maken en het debuut in de Champions League dit seizoen is in ieder geval hoopgevend. Na de strafexpeditie tegen Racing Genk verweerde Salzburg zich ook prima tegen titelhouder Liverpool en na een 3-0 voorsprong wisten the Reds op Anfield maar net een 4-3 overwinning uit het vuur te slepen. Afgelopen woensdag volgde opnieuw een nipte nederlaag tegen Napoli, dat ondanks twee treffers van Haaland met 2-3 te sterk was voor de Oostenrijkers.

Voormalig Ajacied Maximilian Wöber is de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis

'De fans kunnen zich met dit team identificeren'
Het miljardenbal groeide in de afgelopen jaren uit tot een ware obsessie in Salzburg. In tegenstelling tot de Europa League, waarin twee seizoenen geleden nog de halve finale werd bereikt en Napoli vorig seizoen in de achtste finales nipt te sterk bleek, slaagde Red Bull er jarenlang maar niet in om de groepsfase van het belangrijkste clubtoernooi te bereiken. In de afgelopen seizoenen vonden er in de voorrondes debacles plaats tegen clubs als het Luxemburgse F91 Dudelange, Hapoel Tel Aviv, Maccabi Haifa, tweemaal tegen Malmö FF en het Kroatische HNK Rijeka. De goede prestaties in de Europa League betaalden zich dit seizoen echter wel uit voor Salzburg, dat doordat Liverpool en Tottenham Hotspur, de finalisten van vorig jaar, zich allebei via de Premier League plaatsten voor het toernooi, op basis van de coëfficiëntenlijst meteen in mocht stromen in de groepsfase.

De man die Salzburg dit seizoen aan Europese successen moet helpen is Jesse Marsch, de eerste Amerikaanse trainer ooit in de Champions League. Net als met spelers mikt Red Bull er ook op om trainers binnenshuis op te leiden en Marsch is, nadat hij eerder de leiding had bij New York Red Bulls en als assistent in de keuken mocht kijken bij RB Leipzig, nu doorgestroomd naar de positie van hoofdtrainer bij Salzburg. Zijn voorgangers in de afgelopen jaren waren onder meer Roger Schmidt (voormalig trainer van Bayer Leverkusen en inmiddels werkzaam bij Beijing Guoang), Adi Hütter (Eintracht Frankfurt) en Marco Rose. Laatstgenoemde won in 2017 met de Onder-19 van Salzburg, na de leeftijdsgenoten van Manchester City, Atlético Madrid en Barcelona uitgeschakeld te hebben, de UEFA Youth League en koos afgelopen zomer voor een nieuw avontuur bij Borussia Mönchengladbach.

De aansprekende resultaten, manier van werken en het bewust kiezen voor jonge spelers hebben er inmiddels toe geleid dat Salzburg op veel plekken in Europa wordt gezien als een voorbeeldclub. De Oostenrijkers maken met een selectie waarin de gemiddelde leeftijd nog onder de 24 jaar ligt dit seizoen ook indruk in de Champions League en de kritiek die in 2005 oplaaide bij het 'ontstaan' van de club begint wat te verstommen. De Oostenrijkse journalist Christian Hackl ziet zelfs dat de club een eigen fanbase begint te ontwikkelen, terwijl Salzburg ook steeds minder afhankelijk lijkt van de miljoenen van Red Bull: "Ze zijn veranderd. Toen ze begonnen haalden ze grote namen binnen, maar ze hebben nu een team waar de fans zich mee kunnen identificeren. Ze hebben hele goede jeugdteams en ze ontwikkelen spelers. Jaren geleden werden er spelers gekocht, maar nu wordt er geld verdiend met de verkoop van spelers", vertelde hij vorig jaar aan Sky Sports.

Meer nieuws
   
11:30
11:30
Pak 50x je inzet als Bayern München en Real Madrid allebei scoren!
0
   
11:17
11:17
Ajax trekt nieuwe hoofdsponsor aan voor de jeugd en strijkt miljoenenbedrag op
4
   
11:15
11:15
Driessen weet waarom Alex Kroes Ajax-collega Van Praag niets kwalijk neemt
7
   
11:02
11:02
Thomas Müller heeft opmerkelijk verzoek aan fans van Bayern: 'Kijk in je kast!'
10
   
11:00
11:00
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
UltimateFreak83
 
13
27 oktober 2019 om 00:57
Ik geloof dat Red Bull Kerkrade inmiddels wel een optie is. Dat zou wat zijn. Of Monster Rotterdam ipv Feyenoord. Ik zie het al helemaal voor mij. Red Bull levert natuurlijk puik werk en gelukkig zijn ze wat minder grillig als in de Formule 1 waarbij ze elk jaar dreigen met terugtrekking. Op zich wel interessant wat er zou gebeuren als Red Bull uit het voetbal zou willen stappen? Jammer dat Wober niet meer bij Ajax zit. Ik vond gem altijd solide invallen en hij zou nu de Ligt prima kunnen vervangen. Een half jaartje geduld was voldoende geweest.overigens zou ik het oprecht goed vinden als er een nieuwe sponserclub bijkomt in Nederland.
 
Pantelic16
 
31
27 oktober 2019 om 02:01
Toevallig heb ik in het verleden als een voorbij zien komen dat Redbull geïnteresseerd was in sponsoring/overname van Roda JC maar is dit toen niet doorgegaan. Eigenlijk zou Roda dan ook geen betere sponsor/ overname kunnen wensen. Gezien de clubs van Red Bull organisatorisch en financieel uitmuntend draaien. En laat dit juist hetgene zijn waar het aan schort de afgelopen jaren binnen Roda. Zo blijf je verzekerd van betaald voetbal in Kerkrade en dat zonder een mogelijke fusie
 
Lacazette
 
16
27 oktober 2019 om 02:09
Ja je blijft verzekerd van voetbal, maar je gooit je complete geschiedenis overboord. Je kan dan wat dat betreft net zo goed failliet gaan in de ogen van de fans. Zo zou ik er in ieder geval tegenaan kijken als mijn club door red bull werd ovegenomen. Wat is je club nog waard als er niks van over is? Ik snap niet dat mensen dit als iets positiefs zien, de club is niets meer dan reclame voor red bull. Iets wat haaks staat op waar voetbal voor stat, of voor stond misschien.
 
Woenselaar
 
29
27 oktober 2019 om 02:14
Een duivels dilemma lijkt mij. Aangezien Roda op de rand van de afgrond staat en er toch een 'lokale' club blijft bestaan die nieuwe historie opbouwt. Of niks in de regio, of een sponsorclub. In dat geval zou ik het wel weten
 
Lacazette
 
12
27 oktober 2019 om 03:19
Ik zou dan toch kiezen voor niks ipv een red bull team. Er is vast wel een ander kleiner teeam die op termijn hun plek kan overnemen ipv dit reclameteam. Stel je voor dat meer teams dit zouden doen en je over 50 jaar een competitie hebt met red bull kerkrade, coca cola apeldoorn, mercedes nijmegen en samsung haarlem. Dat zou toch een gedrocht van een competitie zijn?
 
MrKrillin
 
11
27 oktober 2019 om 07:40
@lacazatte nee dat js voor de bedrijven niet interrsssnt rb kerkrade, coca cola apeldoorn. Binnen 20 jaar z eerder zijn Apple San Fransicco vs Jeep Turijn, Asml Eindhovem vs Qatar Barcelona, Samsung Seoel vs NY Nike etc
 
Ajax/barca2014
 
9
27 oktober 2019 om 08:45
Of je wordt kampioen van Nederland en maak je geschiedenis?
 
Primetime
 
2
27 oktober 2019 om 13:17
@lacazette, het zijn maar namen. Ik vind sporten zoals wielrennen en schaatsen echt enorm boring en suf maar het maakt de fans/liefhebbers toch ook niks uit dat die ploegen daar Rabobank of weet ik het heten.
 
Pantelic16
 
1
28 oktober 2019 om 15:09
MrKrillin, waarom is dat voor bedrijven niet interessant? Juist de marketing directeur van Red Bull Nederland heeft aangegeven hartstikke graag een club in Nederland te verkrijgen, wanneer zij zo happig hierop reageren lijkt me het duidelijk dat Red Bull wel degelijk perspectief ziet om een voetbalclub te beheren in Nederland. Daarbij houdt Redbull ervan om clubs van onder aan op te bouwen, zoals ze ook gedaan hebben met RB Leipzig. Gezien de supportersschare van Roda in de Eredivisie is het wel degelijk een club met potentie
 
j0rnnn
 
0
28 oktober 2019 om 20:46
Een ander team. Zoals MVV? Ga je daar dan naar toe als Roda failliet is?
 
noyb
 
15
27 oktober 2019 om 02:34
Red Bull had interesse om het failliete HFC Haarlem over te nemen, maar helaas zullen we nooit een Red Bull ploeg in Nederland zien. De KNVB laat het namelijk niet toe dat een clubeigenaar ook andere clubs in het buitenland bezit
 
Lacazette
 
13
27 oktober 2019 om 03:13
Hoezo helaas? Wat heeft red bull ons te bieden? Ik heb toch veel liever de graafschap, cambuur of gae in de eredivisie dan een wandelende reclame.
 
TheRoscoe
 
30
27 oktober 2019 om 08:48
Een competitieve voetbalclub. Kan best wat opleveren qua talent voor het Nederlands elftal op de lange termijn. Als we het puur hebben over wat ze ons te bieden hebben, dan zal Red Bull op puur voetbaltechnisch gebied veel meer te bieden hebben dan de trommels van Go Ahead.
 
noyb
 
4
27 oktober 2019 om 10:45
@Lacazette: Ja, zeker met je eens dat de charme wat afneemt met sponsorclubs. Maar aan de andere kant is de oudste BVO van Nederland wel verloren gegaan. Red Bull Haarlem had me wel wat geleken. Zelfde kleuren ook. Mooi nieuw stadion, mooie stad, hadden we er wellicht een topclub bij in Nederland. Goed voor de eredivisie, meer talenten, meer inkomsten en internationaal een goede zaak. Dan zie ik toch liever dat dan een graafschap of cambuur dat de komende jaren een beetje zal meehobbelen in het betaald voetbal en zonder sponsors zie ik dat niet veel groter worden. Maar dat is mijn mening, en nogmaals zeker begrip en respect voor jouw mening!
 
DonCoXxX
 
1
27 oktober 2019 om 10:47
Het kan in eerste instantie zo lijken, maar uiteindelijk moet de Knvb zich schikken naar de regels van de Fifa en de Uefa, en de Europese en Nederlandse wetgeving. Daarom is bv kunstgras nog steeds niet verboden in het profvoetbal. De Uefa en de Knvb staan niet toe dat teams van dezelfde eigenaar in dezelfde competitie uitkomen(volgens mij is dit het enige wat de Knvb juridisch kan doen). Daarom kunnen belofteteams bv niet promoveren naar de Eredivisie en zullen ze worden teruggezet naar de 2e divisie als het eerste team degradeert. Verder spelen ze geen Knvb beker meer. In Europa geldt deze regeling ook, vandaar dat we (waarschijnlijk)nooit zullen horen wie de werkelijke eigenaar van Vitesse *kuch*abramovic*kuch* is, alleen heeft Red Bull met Razenballsport Leipzig enkele juridische trucs uitgehaald waardoor Salzburg en Leipzig in hetzelfde toernooi uit mogen komen. En dat zou ook met Haarlem ook mogelijk zijn geweest; kan nog steeds. Koop het Haarlemstadion, zet daar nieuwe faciliteiten neer, neem een licentie van een amateurclub over, promoveer een paar keer en voila. Alleen denk ik niet dat Dieter de Eredivisie als commercieel succes zal zien; dat lijkt me uiteindelijk de reden vcoor het afhaken, niet het juridisch steekspel met de Knvb, want dat wint Dieter wel. Ga maar na, in Duitsland mogen er geen eigenaren bestaan; ze mogen niet meer dan 49 procent van de aandelen bezitten.
 
Irriducibili420
 
0
27 oktober 2019 om 22:40
Opzicht geen verkeerd idee maar probleem met HFC Haarlem was dat meerderheid van de bewoners voor Ajax is, een groot gedeelte voor Feyenoord en hier en daar mensen voor PSV en nog steeds behoorlijk meer dan HFC supporters destijds
 
MaxH96
 
3
27 oktober 2019 om 12:01
In het verleden hebben er ook gesprekken plaats gevonden tussen Red Bull en FC Twente. Als die destijds waren ingestapt zou het hele fiasco nooit plaats gevonden hebben. Maar dan was mijn clubje natuurlijk net zo gehaat geweest als dat ze nu zijn lol
 
Sirius
 
0
27 oktober 2019 om 13:23
Dat gaat niet gebeuren. De Knvb gaf eerder al aan dat Red Bull geen Nederlandse club kan overnemen als het ook grootaandeelhouder is van andere clubs die zijn aangesloten bij de Uefa. Aangezien Red Bull met Salzburg en Leipzig al twee clubs 'heeft', is een dergelijke constructie in Nederland onmogelijk.
 
DonCoXxX
 
6
27 oktober 2019 om 10:30
Prachtig succesverhaal, maar waar is de informatie dat het performance center van Red Bull wordt gerund door de Frankensteinsiaanse DDR dopingarts Bernd Pansold? Leuk en aardig, dat pressing en stormen, maar dat houdt geen mens 90 minuten vol; bij Red Bull wel. Lindsey Vonn, de superster skieer, hoort ook bij het RB imperium en wordt ook door die man begeleid. Als je bedenkt wat voor rommel er in de originele Red Bull formule zat, weet je dat het Dieter Mateschitz geen reet uitmaakt, als hij er maar rijk en succesvol van wordt.
 
Rochester
 
29
27 oktober 2019 om 10:55
Ik ken Red Bull Salzburg al sinds het moment dat Co Adriaanse coach van Salzburg werd, maar toen volgde ik ze niet echt. Pas vanaf het moment dat ze Ajax in het seizoen 13-14 in de Europa League zowel thuis- als uit van het veld wegspeelden, ben ik Salzburg pas echt serieus gaan volgen. Spelers die toen Ajax wegspeelden met Salzburg, waren toen spelers als Kevin Kampl, Valentino Lazaro, Péter Gulácsi, Alan, Jonathan Soriano, Valon Berisha en Sadio Mané. Dat waren echt hele goede spelers en persoonlijk ben ik zelf echt onder de indruk van de manier waarop het Red Bull-concern spelers scout. In de tekst staat dat ze vooral jonge spelers aantrekken omdat die makkelijker door kunnen groeien en dus meer marktwaarde vertegenwoordigen, maar ik heb ooit een artikel over het Red Bull-concern gelezen dat ze een soort systeem/programma hebben waarmee ze spelers bekijken en scouten. De speler(s) in kwestie moet dan ook precies voldoen aan het 'profiel' wat Red Bull dan voor ogen heeft en alleen dan worden de spelers aangetrokken. Het klinkt heel simpel en waarschijnlijk denk je dat iedere andere voetbalclub het ook zo doet, maar bij Red Bull gaan ze nog dieper op details in wat dat betreft. Ook nu lopen er wederom pareltjes rond bij Salzburg, met Jasper van der Werff (heeft Nederlandse ouders, maar is in Zwitserland geboren en heeft altijd in Zwitserse jeugdelftallen gespeeld, is ook pas 20-jaar), Sékou Koïta, Jérôme Onguéné, Hwang Hee Chan, Takumi Minamino, Erling Haland en Maximilian Wöber. Bij Leipzig is het natuurlijk precies hetzelfde verhaal, al halen die meestal spelers weg bij Salzburg. Wat FC Liefering voor Salzburg is, is Salzburg op hun beurt weer voor Leipzig. Al moet wel gezegd worden dat Leipzig met spelers als Lookman, Nkunku, Schick, Forsberg en Werner en in het verleden Bruma (die nu bij PSV speelt) en Augustin weghaalt bij andere clubs dan Salzburg. Maar nogmaals: ik ben echt wel een fan van het Red Bull-concern. Veel mensen hebben in met name Duitsland kritiek (gehad) op Leipzig en ja, Red Bull heeft veel geld en Leipzig heeft zich vanuit de lagere divisies omhoog gekocht naar het hoogste niveau in Duitsland, maar ik heb liever clubs met een rijke eigenaar die beleid hebben zoals het Red Bull-concern dan clubs met een rijke eigenaar zoals Paris Saint Germain, Manchester City, etc. die gewoon alles kopen wat ze kunnen kopen en waarbij ik regelmatig het idee heb dat er geen idee achter hun aankopen zit (zoals Mahrez die vrij vaak wisselspeler is bij City of PSG die problemen op het middenveld heeft maar gewoon investeert in andere linies) en ze voeren in ieder geval veel beter beleid dan clubs als AC Milan en Manchester United, die het woord 'beleid' de laatste jaren niet eens lijken te kennen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld AS Monaco zich destijds ook omhoog gekocht vanuit de Ligue 2 nadat ze gedegradeerd waren en had Monaco in het seizoen 16-17 goud in handen wat spelers betreft. Helaas gaat het sindsdien niet best met Monaco, maar die zijn in bepaalde opzicht toch wel te vergelijken met Leipzig. Overigens heb ik niks tegen Monaco.
 
Hero Kashia
 
4
28 oktober 2019 om 05:46
Ben het helemaal met je eens, tot het punt dat je zegt dat Manchester City geen beleid heeft. Vrijwel alle spelers die zij hebben gekocht zijn op hun eigen manier van waarde (geweest). Zie nu niet bepaald paniek aankopen, en daarnaast spelen ze gewoon geweldig voetbal voor een "bij elkaar geschraapt teampje"..
 
Rochester
 
0
28 oktober 2019 om 14:24
Dat is ook zo, maar ik vind City geen 'bij elkaar geschraapt teampje'. Ik bedoel meer dat ik soms de gedachte achter bepaalde aankopen van City mis. Natuurlijk hebben ze al goede spelers, een goede trainer en spelen ze fantastisch voetbal, maar ze kochten vorig jaar bijvoorbeeld Mahrez voor een miljoenenbedrag terwijl ze voor de posities waar Mahrez uit de voeten kan, ook Sterling, Gabriel Jesus, Agüero, de Bruyne, Sané, Bernardo en David Silva hadden die ook op dezelfde of vergelijkbare posities als Mahrez kunnen spelen, dus waarom koop je Mahrez dan? Dan heb ik zoiets van 'waarom koop je hem dan?'. Zoals ik al schreef: slecht beleid hebben ze niet echt, maar ik bedoel meer dat ik soms het idee achter bepaalde aankopen mis bij clubs als City en PSG en al helemaal bij vervallen topclubs als United en AC Milan.
 
Primetime
 
1
28 oktober 2019 om 15:22
Rochester, zodat je bij blessures er niet tot zeer weinig erop achteruit gaat. Sane is bv nu langdurig geblesseerd en anders dan de meeste clubs heeft een Man City er gewoon amper last van. Als het geld er is, waarom niet?
 
Silvacity
 
2
29 oktober 2019 om 04:29
Ik kan je wel vertellen waarom Mahrez is gehaald. City wilt alle posities dubbel bezetten, Omdat ze voor alle prijzen willen vechten. Dat gaat volgens het management niet met 11 spelers en wat jeugdspelers. Daarnaast ga je te maken krijgen met blessures, zoals Sane die er 70% van het seizoen gewoon uit ligt. In principe heeft City door de aankoop van Mahrez 4 wingers voor 2 posities. En dat is nodig. Spelers als Silva en De Bruyne etc kunnen daar spelen, maa puur uit armoede. Zij excelleren niet op deze posities in dit systeem. Pellegrini heeft het nog geprobeerd, wat totaal niet uit de verf kwam. Daarnaast heeft City vorige zomer alleen Mahrez gehaald. Men heeft elke zomer opnieuw een transferbudget. Financieel is City erg stabiel. City weet dat ze altijd moeten blijven investeren om beter te worden. Als je de middelen hebt dan kan je er alleen beter van worden.