'Advocaat overlegt met KNVB en oppert twee bondscoachduo's'
Donderdag, 9 november 2017 om 08:05

Dick Advocaat is na de oefeninterlands tegen Schotland en Roemenië niet langer bondscoach van het Nederlands elftal en de oefenmeester heeft volgens De Telegraaf wel een idee wie hem moet opvolgen. Het dagblad stelt dat Advocaat de KNVB gaat adviseren. Rondom de oefeninterland tegen Schotland gaat Advocaat om de tafel met KNVB-directeur Eric Gudde.

De huidige bondscoach gaat volgens De Telegraaf twee mogelijke trainersduo's naar voren schuiven die hem zouden kunnen opvolgen. Ruud Gullit zou kunnen promoveren en versterking krijgen van Fred Rutten, die met name goed zal functioneren als veldtrainer. Het lijkt echter nog maar de vraag of beiden deze constructie zien zitten.

Gullit liet eerder weten alleen samen met Advocaat door te willen gaan en Rutten zou niet happig zijn om assistent van Gullit te worden. Een tweede optie is het duo Ronald en Erwin Koeman, die ook al eerder samenwerkten bij onder meer Everton. Advocaat zelf lijkt zijn trainerscarrière nog niet te willen beëindigen na zijn afscheid bij het Nederlands elftal.

De Telegraaf stelt het opmerkelijk te vinden dat hij de Schotse pers eerder inlichtte over zijn aanstaande afscheid dan de Nederlandse media en volgens de krant moet dit gezien worden als een charmeoffensief en een open sollicitatie naar het bondscoachschap van Schotland. De zeventigjarige Advocaat lijkt echter geen geschikte kandidaat, aangezien hij geen breed draagvlak heeft door zijn verleden bij Rangers FC én zijn respectabele leeftijd.

Meer nieuws
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
30
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
5
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
Joshknows
 
10
9 november 2017 om 08:26
Koeman & Koeman lijkt me een prima combinatie. Twee nuchtere gasten met genoeg internationale ervaring, voetbalknowhow en aanzien.
 
DeSteek77
 
2
9 november 2017 om 11:15
Precies, plus het feit dat dé Koeman bij de grote drie in Nederland heeft gespeeld en je niet weer zo'n coach krijgt die overwegend spelers van een bepaalde club selecteert. Dus ik ben ook vóór.
 
Musi26
 
0
9 november 2017 om 13:36
Dat is nog even afwachten. Koeman heeft heel duidelijk aangegeven dat Feyenoord zijn club is. Daarnaast heeft hik zich vrij vaak ontzettend negatief over ajax uitgesproken.
 
LFCx8
 
1
9 november 2017 om 08:27
Geen nieuws was toch al duidelijk dat Advocaat wou dat Gullit zou promoveren.. denk alleen niet dat rutten het in die rolverdeling wil
 
Steeph77
 
1
9 november 2017 om 08:42
Nee dat lijkt me ook niet! Daarnaast staat ook in de tekst dat dit waarschijnlijk voor beide geen optie is....
 
Nico50
 
3
9 november 2017 om 08:46
Ik snap de discussie niet. Gudde zegt dat er eerst een TD moet komen en die gaat beslissen over de nieuwe bondscoach. Wat is dan hier het nut van?
 
buitenspelval
 
1
9 november 2017 om 09:40
Als Gudde nu even zal gaan brainstormen met de huidige bondscoach over zijn voorkeuren voor opvolging, dat wordt er toch nog niks besloten? Is best nuttig om de knowhow van een ervaren man als Advocaat te gebruiken, al was het alleen maar, omdat deze man al sinds zijn assistentschap onder Rinus Michels in periodes voor de KNVB de nodige expertise heeft opgedaan en de in- en outs van haver tot gort kent.
 
Nico50
 
2
9 november 2017 om 10:42
@buitenspelval Waarom zou Advocaat met Gudde moeten brainstormen? Gudde is algemeen directeur die een TD gaan benoemen en die gaat op zijn beurt weer een bondscoach zoeken. De input van zowel Advocaat als Gudde is derhalve irrelevant.
 
buitenspelval
 
0
9 november 2017 om 13:39
Omdat Gudde net nieuw bij de organisatie is, eindverantwoordelijk en, hoewel al enige tijd werkzaam in de voetbalwereld, geen echte `voetbalman` is en ook zijn weg nog moet vinden binnen de KNVB.Onzin natuurlijk dat de input van Advocaat en zeker die van Gudde irrelevant zou zijn. De algemeen directeur is in the end bij uitstek ook verantwoordelijk voor het aanstellen van de TD en moet zijn goedkeuring geven aan de aanstelling van de aangedragen bondscoach. Is het zo vreemd, dat een hoogste leidinggevende zich vooraf laat informeren door een echte doorgewinterd voetbaldier en huidig belangrijk werknemer als Advocaat? Leidinggeven is ook luisteren van specifieke expertise en meningen van je (leidinggevend) personeel. Wat je daar als hoogste orgaan verder mee doet kan van alles zijn. En het lijkt me verder ook logisch en nuttig, dat Gudde eveneens zal hebben gevraagd wie er in de optiek van Advocaat, naast gegadigden voor het bondscoachschap, een geschikte TD zou kunnen zijn. Misschien is Advocaat zelf wel geïnteresseerd of wil hij een supervisoriserende rol op zich nemen.En nogmaals: wat is er mis met je laten informeren en gebruik maken van knowhow door experts?
 
Nico50
 
0
9 november 2017 om 21:12
Heb je dan niets geleerd van de zaak Oostveen? Ook een man die zich zo nodig met voetbalzaken moest bemoeien en wat is daarvan terecht gekomen? Dan de zgn expertise van Advocaat. Heeft de meest belachelijke wissel ooit van Oranje gedaan, heeft Oranje in de steek gelaten toen de inkt van zijn contract nog nat was en heeft niets met Oranje bereikt. We moeten eens af van dat oldboys netwerk en een frisse start maken zonder invloed van de Hiddinks, Van Gaals en Advocaten.
 
buitenspelval
 
0
10 november 2017 om 10:56
Je zult als directie en bestuur toch moeten afwegen, wie je als TD en coach zou moeten aanstellen, als je over minder verstand van voetbalzaken beschikt, dat zal je je toch moeten laten informeren door specifieke experts. En ja, Advocaat is zo`n voetbalman, die al sinds medio tachtiger jaren vorige eeuw in het trainerschap zit. Dat is liefst 40 jaar. De incidentele en irrelevante, triviale ouwe koeien, die jij oprakelt, ten spijt. Die doen natuurlijk niets af aan het overdragen de jarenlange opgedane kennis, die de man heeft opgedaan. De voor jouw blijkbaar duidelijke vergelijking met de ietwat pedante Van Oostveen, die geregeld naar verluidt op eigen houtje beslissingen nam en geregeld voor zijn beurt praatte en beslissing leek de nemen die hem boven de pet gingen, ontgaat me een beetje. Doet Gudde nu juist niet het tegenovergestelde door zich breed te oriënteren en te laten informeren over de materie, voordat hij besluiten neemt? Lijkt Gudde juist niet van de `zaak` (?) Van Oostveen te hebben geleerd en zich niet als een einzelgänger te willen profileren.Wat dat vermeende old boys netwerk betreft: dat is een subjectieve perceptie. Je hebt gewoon op bepaalde posities sterke persoonlijkheden nodig, gepokt en gemazeld, die van de hoed en de rand weten. Advocaat mag van mij zelfs de functie TD op zich nemen.Daaronder kun je gerust talentvolle, jonge krachten aanstellen. Echter hebben deze wellicht nog sturing en supervisie nodig. Gooi nooit je oude schoen weg, voordat je nieuwe hebt, zou ik willen zeggen.
 
fchondenbrok
 
1
9 november 2017 om 10:09
Er is geen nut meer van het NL elftal. Je kan beter stoppen met kijken. Ze zijn er al heeeeeeeel lang een potje aan het bakken
 
cabinessence
 
2
9 november 2017 om 10:36
@fchondenbrok: "heel lang" valt wel mee. Het is nog maar een dikke drie jaar geleden dat Nederland in de halve finale van het WK stond. En het kan ook zo weer bijdraaien. In 1985 stond Nederland er net zo beroerd voor als nu (zowel qua Nederlands Elftal als qua clubvoetbal), drie jaar later won Nederland het EK, PSV won de Europa Cup I en Ajax haalde de finale van de Europa Cup II.
 
El Barto
 
1
9 november 2017 om 11:07
Precies! Dat doemdenken is ook wel vermoeiend. Ja, het is deprimerend dat dat Oranje voor de 2e keer op rij (onnodig) een toernooi mist. En dat we even geen buitencatergorie lichting hebben. Wat we wel tussen eigenlijk '88 en 2010 hadden. (2014 vond ik meer een team prestatie en een uitzonderlijke Robben) Echter Oranje heeft nog steeds op z'n best een vrij goed elftal. Geen topland meer, maar wel een subtopper. Wat betreft de status van het clubvoetbal, dat zullen idd de clubs in samenwerking met een Knvb die zichzelf moet heruitvinden moeten oplossen.
 
DeSteek77
 
3
9 november 2017 om 11:36
Daarbij zou je mogen zeggen dat afgelopen kwalificatiecampagne alles tegenzat wat mogelijk was. Uit in Zweden wordt een glaszuiver doelpunt van Dost afgekeurd in de slotseconde, twee keer arbitrale dwalingen tegen Frankrijk (thuis geen penalty wegens hands en uit rode kaart Griezmann na 20 min niet, maar wel een onterechte tweede gele voor Strootman (bij 1-0), waarna het een gatenkaas werd), de ongelooflijke blunder van Lloris in de slotseconde tegen Zweden, dat ook nog eens een ongelooflijke 8-0 overwinning op Luxemburg boekte (de ban werd daar gebroken na een (onterechte) penalty na een schwalbe.
 
cabinessence
 
1
9 november 2017 om 09:56
Waarom zou Rutten assistent van Gullit moeten zijn? Andersom lijkt me een stuk logischer. Want wat heeft Gullit nou laten zien als trainer? Hij begon veelbelovend in Engeland, maar dat was in de jaren negentig. En sindsdien? Als hoofdtrainer is hij sinds 1999 niet verder gekomen dan een jaartje Feyenoord, een jaartje LA Galaxy en een half jaar Terek Grozny. Da's alles.
 
7even
 
0
9 november 2017 om 11:51
waarom geen buitenlandse coach? die is wars van de status van de nederlandse voetballers en zal het hele roer omgooien. wat hoog nodig is.
 
Harecles
 
1
9 november 2017 om 11:59
Ik zou het eigenlijk wel jammer vinden als Gullit vertrekt, vond hem verfrissend.
 
La~Decima
 
0
9 november 2017 om 13:15
Of... We gaan eens verder kijken dat dit kikkerland in plaats van die oogkleppen op. Buitenlandse elan, met name uit Duitsland zal goed zijn.
 
ideefiks
 
0
9 november 2017 om 16:16
Naar mijn mening heeft Gullit op geen enkele wijze de rol van hoofdtrainer verdiend. Rutten zou wel gek zijn als hij hierin zou trappen. Als dit een serieus advies van Advocaat is, dan heeft zijn adviesrol weinig waarde. Ook zijn tweede voorstel, het duo Koeman, lijkt me niet best. Op grond waarvan hebben de Koemannen dat verdiend ? In elk geval niet door een prachtige serie resultaten, waarmee ze kunnen wapperen. Evenmin door opvallende opvattingen over het voetbal. Of door het heel goed om kunnen gaan met jonge talenten. Benoem eerst maar es een kundige TD, en stel in samenspraak met hem een nieuwe trainer aan die met frisse aanpak van het Nederlands team weer een aanvallend team durft te maken. En daar mag hij best de tijd voor nemen.
 
henkhoving
 
0
9 november 2017 om 16:50
out of the box denken: Luis Enrique! - is geen ouwe lul - staat overal voor open - is nergens ontslagen, heeft dus geen krasje - is waarschijnlijk betaalbaar, ten aanzien van Van Gaal, Hiddink, Blind en (vooral) Advocaat - heeft een verleden bij clubs die aantrekkelijk (hollandse School) voetbal spelen, zowel als speler als trainer - de verfrissing van een buitenlander zouden 'we' wel kunnen gebruiken