Afellay: 'Als het mooiste wat er is jou ontnomen wordt, is dat heel frustrerend'
Vrijdag, 17 mei 2019 om 15:49

Ibrahim Afellay is voor even teruggekeerd bij PSV. De 33-jarige aanvallende middenvelder, die in januari zijn contract bij Stoke City liet ontbinden en sindsdien zonder werkgever zit, werkt in de jeugdafdeling van de club uit Eindhoven aan zijn herstel. Afellay liep vorig jaar een zware knieblessure op en is sindsdien aan het revalideren.

"Het voelt vertrouwd, maar het was even afwachten hoe het zou zijn. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd", erkent de momenteel clubloze middenvelder vrijdag in gesprek met PSV TV. "Ik zat in de laatste fase van mijn revalidatie toen ik klaar was met Stoke. Daarna is het snel gegaan. PSV heeft mij de mogelijkheid geboden om bij de jeugd aan mijn herstel te werken. Ik ben er heel blij mee."

Afellay sprak uitgebreid met trainer Mark van Bommel en technisch manager John de Jong, maar was er nooit op uit om aan te sluiten bij de A-selectie van PSV. "Ik ben helemaal niet belangrijk. Bovendien zouden er dan allemaal verhalen aan vastgeplakt worden of zouden er dingen verwacht worden die helemaal niet aan de orde zijn. Ik wil mijn ding doen in alle rust. Ik ben PSV enorm dankbaar voor de kans."

Trainen met spelers die nog aan het begin van hun loopbaan staan voelt niet vreemd aan. "Ik ben 33, een oude man", zegt Afellay met een kwinkslag. "Maar het is heel normaal om ertussen te staan. Ik ben een simpele jongen en doe gewoon mee met de jongens." De middenvelder kan wel wat positiviteit gebruiken, want de afgelopen jaren viel hij van de ene blessure in de andere. "Als het mooiste wat er is jou ontnomen wordt, dan is dat heel frustrerend."

Meer nieuws
   
09:14
09:14
Davy Klaassen onthult waar hij komend seizoen hoopt te voetballen
5
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
6
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
19
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
FC Den Bosch
 
25
17 mei 2019 om 15:52
Zonde dat hij nooit zijn belofte heeft kunnen inlossen. Een combinatie van heel veel langdurig blessureleed en slechte beslissingen hebben zijn carrière helaas de das omgedaan.
 
gomes1psv
 
39
17 mei 2019 om 16:02
Hoe die samen met Aissati destijds vriend en vijand verraste was prachtig. Daarna heeft hij zich uitstekend ontwikkeld, hoewel je op je sokken kon aanvoelen dat zijn transfervrije vertrek naar Barcelona op niets zou uitlopen. Voor de Catalanen was het gewoon een goedkope gok, prima af te schrijven als het zou mislukken. Helaas weerhield die mislukking Afellay er niet van het pestventje in zich koest te houden. Bij Schalke meende hij tot verbazing van de Duitsers dat hij groter was dan de club, in 2012 was hij een luis in de pels tijdens het EK in Polen en Oekraine en uiteindelijk is-ie zelfs bij Stoke uitgekotst. En dat allemaal zonder eens een reeks sterke wedstrijden te spelen. Nu is-ie 33 jaar, beschadigd en fragiel. Leuk dat Afellay bij PSV weer het warme nest vind en het zou voor de jeugdopleiding - met name voor Noord-Afrikaanse talenten - veel kunnen betekenen als hij daar instroomt als jeugdtrainer. Maar voor PSV 1 hoef ik hem niet terug, dat wordt een teleurstelling. Tot zijn einde hoop ik dat hij á la Urby Emanuelson niet te beroerd is om voor pakweg Utrecht, Heerenveen of Willem II te gaan spelen. Op dat niveau kan hij nog best van waarde zijn.
 
Zinedane
 
40
17 mei 2019 om 16:17
En toch blijf ik het gek vinden. Ik werkte in Utrecht achter een bar waar Ibi vaak naar toe kwam. Daar was het echt de liefste jongen die, elke keer als ik hem in Utrecht tegen kwam, het nooit teveel moeite vond om even een praatje te maken of zich voor te stellen aan m'n vrienden. Ik heb de afgelopen jaren inderdaad ook veel gehoord en gelezen bij Schalke en Stoke. En als er zo veel in de media verschijnt kan ik me niet voorstellen dat het allemaal niet waar zal zijn. Maar persoonlijk 1-op-1 is het een van de meest nette jongens die ik ken. Ook in zijn tijd bij PSV vond ik hem absoluut niet vervelend. Ik denk niet dat hij het niveau van PSV opnieuw zal halen. Maar als ervaren nummer 10 zou ik het geen slechte gok vinden om het een keertje te proberen. Met het idee erachter dat hij vooral op de bank lekker met jonge jongens als Mauro jr, Ihattaren en Aboukhlal kan gaan werken of zelfs nog jongens als Gakpo die al wat verder is. Wie weet kan hij Romero na een vervelende tijd met blessures wel wat op weg helpen (hoop dat hij dat nu al doet bij jong). Maarja, ik begrijp hoe je er tegenaan kijkt en zie het eigenlijk ook niet zo snel gebeuren. Gerbrandts reageerde dusdanig bedrukkent op het feit dat Ibi kwam trainen bij PSV dat ik er niet vanuit ga dat een contract erin zit eigenlijk
 
psvdaclub
 
8
17 mei 2019 om 16:18
Mij staat bij dat ie in de winter naar Barca ging voor zo'n 4 miljoen. Zit ik er helemaal langs? Fantastische speler toen hij op zijn top bij PSV voetbalde. Heel verfijnd. Zou leuk zijn als ie ineens nog een paar jaar op 'ons' niveau mee kan!
 
snellejelle22
 
18
17 mei 2019 om 16:25
Het is natuurlijk maar welke verhalen je gelooft he. Ik heb ibi destijds hem een paar keer ontmoet en ik zou me niet voor kunnen stellen dat hij bijvoorbeeld dacht datie groter was dan Shalke.
 
AFC_largo
 
3
17 mei 2019 om 22:05
Wat een onzin. Wordt super vaal geepot met oud internationals waaronder Huntelaar en Cocu. Daarnaast zijn de trainers, waaronder Huub Stevens te sprekens over zijn inzet. Huub geeft zelfs aan dat hij direct een belangrijke speler was bij Schalke. Van Marwijk idem dito, altijd uiterst positief over ibi. Als ajax fan zie ik hem zelfs graag terugkeren in de eredivisie. Artikel is trwns gewoon terug te lezen https://www.vi.nl/pro/de-gebroken-droom-van-afellay-het-had-messi-xavi-en-ibi-kunnen-zijn . Of weet jij het beter dan de trainer?
 
XAJAcfa
 
2
17 mei 2019 om 17:39
Niet alleen de blessures wat dacht je van zijn mentaliteit en grootheidswaanzin. Vraag de spelers van Oranje maar eens of ze nog contact hebben met hem. Of hoe hij zich gedroeg bij Oranje, Barca en andere teams..... genoeg over te vinden op Intranet Typ maar eens in Arrogant in combinatie met zijn naam en Oranje in in google. Kunt het ook met andere teams op die manier en je schrikt van de negatieve berichten rondom hem over hoe hij in de groep lag of hoe hij zich gedroeg. Jammer want talent had hij genoeg niet voor absolute top maar er vlak onder zeker. Het ging fout door voor Barca te kiezen als hij er net onder was gaan zitten had hij wellicht nog die sprong kunnen maken maar bijvoorbeeld in Spanje voor Valencia of Sevilla of in die tijd Villareal te kiezen dan had hij een hele andere carriere kunnen hebben en was het hem wellicht niet (of niet gelijk) naar de bol gestegen
 
JanH
 
3
17 mei 2019 om 15:52
33 jaar en een zware knieblessure? Wat denkt hij nog te kunnen bereiken na zijn herstel?
 
DNeres
 
35
17 mei 2019 om 15:59
Leuk voetballen op lager niveau? Mensen doen altijd alsof iemand nooit meer op lager niveau kunnen voetballen als ze ooit hoger hebben gespeeld.
 
tubes
 
1
17 mei 2019 om 16:30
Ik denk dat hij zijn vraag in de context van het eerste elftal van PSV bedoelt.
 
JanH
 
3
17 mei 2019 om 16:36
@dneres mijn nederige excuses dat ik mij af durf te vragen hoe deze beste man zijn toekomst ziet. Sorry dat ik me afvraag of hij hoopt nog weer als professional aan de slag te kunnen
 
Ajax/barca2014
 
13
17 mei 2019 om 16:06
Kijk naar Cazorla. Alles is nog mogelijk, maar de statistieken geven je wel een beetje gelijk.
 
JanH
 
1
17 mei 2019 om 16:38
@ajax/barca2014 het is gewoon een oprechte vraag eigenlijk, denkt/hoopt hij nog weer op een niveau te kunnen komen waarop je kan voetballen als professional of probeert hij deze op manier contacten warm te houden om een andere rol bij een BVO in te kunnen nemen?
 
HoodRich
 
30
17 mei 2019 om 15:53
Ik zou hem graag bij de selectie willen zien, brengt een beetje menselijkheid en begeleiding voor de jeugd. Dat eerste lijkt soms te ontbreken bij van Bommel. En de ervaring van Afellay kun je zeker in de eredivisie goed gebruiken.
 
Buitenspelgoal
 
6
17 mei 2019 om 16:11
Eens, zou niet te veel op hem wedden als basiskracht/sterspeler, maar kan absoluut nog een seizoen of twee mee en ervaring brengen. Net als Huntelaar dat bijvoorbeeld nu bij Ajax doet en Van Persie dat bij Feyenoord heeft gedaan (rvp was natuurlijk wel de ster bij Feyenoord, maar goed).
 
Patroo
 
18
17 mei 2019 om 15:54
33 jaar alweer. Voor mij blijft hij altijd die 21-22 jarige voetballer met enorme potentieel. Zo zonde dat hij naar Barca ging, waar een Europese subtopper misschien beter was geweest. Die blessures blijven jammer, maar het lijkt wel alweer 10 jaar geleden dat ik hem zag voetballen.
 
EliasZ
 
34
17 mei 2019 om 16:02
Niet mee eens. Barca op je cv hebben staan is nooit verkeerd. Daarnaast kreeg hij nog aardig wat speeltijd van Guardiola in misschien wel het beste team ooit van Barca. Natuurlijk kwas hij niet van dat allerhoogste niveau, maar een zeer bruikbare en multi-inzetbare 12e man. Waar het is misgegaan is dat Afellay bij Barca zijn kruisband heeft gescheurd. Het is geen geheim dat weinig voetballers nog de oude worden na deze blessure en dat is bij Afellay ook gebleken.
 
Zinedane
 
5
17 mei 2019 om 16:21
Ik denk dat, met de carriere die hij gehad heeft, hij heel blij mag zijn met zijn eerste 1,5 jaar bij Barca. Dat is natuurlijk een bizar hoogtepunt in zijn carriere samen met de halve finale champions league met Psv. Hij schoot Barca naar de finale van de copa tegen Real Madrid.... dat is een moment wat maar weinig voetballers zich kunnen voorstellen denk ik. Achteraf zou hij het daar denk ik niet gered hebben. Dus die paar wedstrijden die hij wél gespeeld heeft moet hij denk ik echt koesteren
 
locovato
 
7
17 mei 2019 om 16:20
Echt jammer, wellicht een van de weinige spelers waar ik veel van had verwacht, die het echter door overmacht niet hebben kunnen waarmaken. Heeft mooie potten gespeeld bij Barcelona en ook in het Nl'se elftal. Hij had een goede dribbel, goed inzicht, was snel en daarnaast ook geen verkeerde schot. Pff alweer 33, de tijd vliegt voorbij.
 
Xavi.k
 
0
17 mei 2019 om 16:32
Zou erg goed zijn voor beide partijen, altijd goed die extra ervaring. Kijk maar naar Ajax met Tadic & Blind erbij
 
Benzema.
 
5
17 mei 2019 om 16:34
Nog altijd mijn favoriete speler ooit bij Psv. Wat een talent had deze jongen. Het is zo jammer voor hem hoe zijn carrière verlopen is door al die blessures. Ik zou hem graag volgend seizoen bij de selectie zien aansluiten. Hij kan jongens als Ihattaren enorm veel leren.