Afellay: 'We moeten ervan genieten zolang hij nog in Nederland voetbalt'
Zaterdag, 11 januari 2020 om 07:14

Ibrahim Afellay heeft bij PSV in korte tijd een sterke band opgebouwd met Mohamed Ihattaren. De routinier is diep onder de indruk van de kwaliteiten van Ihattaren en voorspelt hem een grote toekomst. "Als voetballiefhebber kan ik genieten van de dingen die hij doet", vertelt Afellay in De Telegraaf over de aanvallende middenvelder van PSV.

Ihattaren is niet meer weg te denken uit de basis van PSV, ondanks dat hij pas zeventien jaar oud is. "Hij combineert het straatvoetbal met functionaliteit en beslissend zijn. Dat zijn heel goede voortekenen voor de toekomst", aldus de 33-jarige Afellay. "Hij is een voorbeeld van een natuurtalent. Die worden eens in de zoveel tijd geboren. We moeten ervan genieten zolang hij nog in Nederland voetbalt. Hij heeft zo ontiegelijk veel kwaliteiten."

Afellay heeft zijn ploeggenoot hoog zitten. "Hij is heel weerbaar en laat zich door niets of niemand uit zijn evenwicht brengen", vervolgt de 53-voudig Oranje-international. "Hij blijft gewoon zijn ding doen en dat vind ik heel knap. Als hij een bal drie keer verkeerd speelt dan durft hij hem de vierde keer toch weer te geven. Zo moet het ook. Hij is een jongen die het verschil kan maken en dan moet je risico in je spel leggen."

Afellay verloor op jonge leeftijd zijn vader en wist daardoor precies wat Ihattaren eind vorig jaar meemaakte. "Ik was zeven toen mijn vader overleed. Het zijn mokerslagen om het zacht uit te drukken, als je op zo'n leeftijd een van je ouders verliest. Je weet zelf nog niet of je droog achter je oren bent en dan moet je al zulke dingen meemaken. Dat hakt er wel in."

In een zware periode stond Afellay voor Ihattaren klaar. "Op de dag dat zijn vader overleed, heeft Mo me gebeld en gevraagd of ik naar het ziekenhuis wilde komen. Ik ben zo gauw als ik kon in de auto gesprongen en heb geprobeerd hem daar bij te staan. Het was een heel emotionele dag. Ik heb zelf die ervaring en als je dan op dat moment zo'n jongen met zijn familie aantreft, dan gaat het door merg en been."

Afellay laat weten dat hij trots is op Ihattaren. Hij prijst het talent voor de manier waarop hij zich door de afgelopen periode heen heeft geslagen. "Dat hij ondanks zo'n groot verlies op deze jonge leeftijd deze prestaties kan blijven leveren geeft wel aan hoe het in zijn koppie zit en hoe hij in het leven staat. Daar neem ik mijn petje voor af", besluit Afellay.

Meer nieuws
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
   
20:16
20:16
Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
5
   
20:00
20:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
19:52
19:52
AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
the_redds
 
51
11 januari 2020 om 08:11
Mooi om te lezen. Vriendschap en vertrouwen zijn belangrijk en leuk dat een oude speler onder de indruk is van jong jochie (ipv.. hij moet eerst maar doen wat ik heb gepresteerd).
 
Arnino
 
13
11 januari 2020 om 08:55
Dit is wel een beetje het probleem met het hedendaagse voetbal, en ook waarom er veel talent het niet red. Ibi zegt dat we er nog van moeten genieten in Nederland zolang t kan. Drie kwart jaar geleden had de gemiddelde voetbalvolger nog nooit van hem gehoord. Hij is een geweldige voetballer, maar blijft alsjeblieft eerst 3 jaar in Nederland dan ben je nog maar 21...
 
Grazianoo
 
7
11 januari 2020 om 10:21
Ach ik vind dat het allemaal weer heel erg wordt overdreven. Hij heeft zeker talent, maar dat komt er vooral uit tegen eredivisieclubs. Europees heeft hij nog totaal niks bijzonders laten zien. Hetzelfde dat Frenkie de Jong ook belachelijk wordt opgehemeld. Al zullen sommige dat niet willen horen. Die doet leuk mee, maar echt veel bijzonders heeft hij bij Barca ook nog niet laten zien.
 
murki
 
67
11 januari 2020 om 10:49
Haha, rare vergelijking. De Jong heeft het namelijk wel Europees laten zien, middenvelders van statuur weggespeeld en krijgt wereldwijd erkenning terwijl hij nog in Ajaxshirt speelde. Onbetwist international, verkozen in menig team van het jaar. Onbetwist basisspeler bij Barca waar hij ongeveer de meeste minuten maakt van iedereen. En hem vergelijk je met iemand die niemand buiten Nederland en Marokko kent?
 
SilverHaze
 
6
11 januari 2020 om 14:16
Volgens mij herken je het talent van Ronaldinho nog niet als hij staat hoog te houden in je huiskamer...
 
Grazianoo
 
0
11 januari 2020 om 19:30
Waar heb je het over?? Ten eerste heb Ik heb het over Barca... Dat hij daar de meeste minuten maakt en in de basis staat zegt mij HELEMAAL niks. Ik heb alle wedstrijden van hem gezien en het is gewoon niet veel bijzonders. Mooi voor hem dat hij dan toch het vertrouwen krijgt. Ten tweede vergelijk ik hem helemaal nergens met ihataren. Ik zeg alleen dat ze beiden nogal worden opgehemeld terwijl ze het beiden gewoon nog moeten laten zien. Maar wat ik al zei. Sommige mensen kunnen niet meer kritisch kijken.
 
cheesie
 
33
11 januari 2020 om 09:28
De manier waarop Ihattaren begeleid en ingevoegd is door Mark van Bommel, het geven van een contract aan Afellay, die belangrijk voor hem is. PSV is tot dusver geweldig met dit exceptionele talent omgesprongen.
 
cuco10
 
1
11 januari 2020 om 09:59
Klopt, vind alleen dat ze het iets rustiger hadden moeten doen. Het was teveel moeten terwijl je eigenlijk hem rustig wil brengen. Dit bracht zoveel druk met zich mee dat het sommige wedstrijden gewoon niet lukte maar dan was er geen goede vervanger en lieten ze hem staan.
 
PSVGillingham
 
3
11 januari 2020 om 10:42
Een goede vervanger was/is er zeker wel in de vorm van Pereiro. Eens dat hij af en toe relafief onzichtbaar was, maar hij was desondanks de beste of iig het meest gevaarlijkste op het veld van PSV in die wedstrijden puur doordat hij wel die kwaliteiten bezit. Wat dat betreft kan je hem dus eigenlijk niet meer gaan wisselen als je in het teambelang denkt. Doan, Gakpo, Bruma etc speelden altijd hopelozer in die wedstrijden.
 
nick140
 
18
11 januari 2020 om 10:34
Zelfs als achteraf blijkt dat de enige waarde die Afellay nog voor PSV had is om mentor te zijn voor Ihattaren, dan nog was het een briljante zet van PSV om hem te halen.
 
Devosendemos
 
1
11 januari 2020 om 11:49
Maar om hem dan ook meteen aanvoerder te maken....
 
marieke90
 
0
11 januari 2020 om 16:10
Precies er waren mensen hier,die nog twijfelde aan de voorbeeld rol van Afellay voor ihattaren,mensen dachten dat wel meeviel omdat Afellay niet alles uit zijn talent haalde(vooral door blessures),mootje is idolaat van ibbi zowel als voetballer als mens...