Ajax en Alex Kroes in de wachtkamer: onderzoek van de AFM kan jaren duren
Dinsdag, 9 april 2024 om 15:40

Onderzoeken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen jaren duren. Dat vertelt Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM, na vragen van het ANP. De geschorste Alex Kroes lijkt daardoor niet op korte termijn duidelijkheid te hoeven verwachten.

Vorige week werd bekend dat Ajax zijn nieuwbakken algemeen directeur had geschorst wegens handelen in aandelen van de club met voorkennis. Kroes kocht kort voordat hij werd aangesteld als algemeen directeur aandelen Ajax. Toen wist hij al dat hij de nieuwe CEO van de Amsterdammers zou worden. De RvC van Ajax wil Kroes ontslaan.

Kroes is het hier absoluut niet mee eens en wil dat de AFM onderzoek gaat doen naar de kwestie. Zo'n onderzoek kan echter jaren duren. Van Geest wil niet vertellen of het onderzoek naar Kroes inmiddels is begonnen. "Ik kan niks zeggen over individuele gevallen."

"We proberen onze onderzoeken binnen één of twee jaar af te ronden en als het simpele onderzoeken zijn, kan het sneller." Hoelang een proces duurt hangt af van 'de complexiteit' van de casus, vervolgt Van Geest.

"Als we al een onderzoek afronden, dan kunnen betrokkenen nog in beroep gaan bij de rechter. En dan kan je dit circus ook nog in hoger beroep hebben", aldus de bestuursvoorzitter.

Leden willen Van Praag ter verantwoording roepen


De leden van Ajax verzoeken de bestuursraad van de Amsterdamse club in een brief vriendelijk, doch dringend, om RvC-voorzitter Michael van Praag ter verantwoording te roepen, zo werd dinsdagochtend duidelijk. De leden zijn van mening dat Van Praag karaktermoord heeft gepleegd op Kroes.

"Wij zijn van mening dat de erevoorzitter publiekelijk zijn verontschuldigingen moet maken naar Alex, te meer omdat Alex een van ons is, hij is onderdeel van onze familie. Er is geen enkele rechtvaardiging te bedenken voor het gedrag van de voorzitter van de RvC en wij kunnen dit daarom ook niet accepteren."

Meer nieuws
   
23:57
23:57
Kökçü van de hemel in de hel doordat Benfica zege weggeeft in minuut 93
8
   
23:55
23:55
Youth League-winnaar klaar voor het eerste van AZ: 'Er liggen kansen'
9
   
23:16
23:16
Feyenoord wordt op 'logische' vervanger Slot gewezen: 'Maar hoop dat hij blijft'
1
   
22:55
22:55
Summerville weet welke club Premier League-droom Leeds kan verstoren
5
   
22:19
22:19
Roda eindigt seizoen met kansloze vernedering op eigen veld tegen NAC Breda
56
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (70)

 
mentalist
 
9
9 april 2024 om 15:49
Ah, weer een reden om iemand jaren te cancellen. En dat zal gebeuren. Hoop niet voor Kroes dat er uiteindelijk niets uit komt.
 
j3ro3ntj33__
 
17
9 april 2024 om 15:50
@mentalist, Hij gaat echt niet gecancelled worden. Al heeft hij die aandelen gekocht met voorkennis, dan nog kunnen ze hem niet schorsen voor trainer te worden. Kunnen hem hooguit een boete opleggen.
 
mentalist
 
9
9 april 2024 om 15:54
Tjah zit nu toch wel een beetje een louche zweem om hem heen. Je kunt geen hand in het vuur steken dat ie geheel integer is geweest. Kan me niet voorstellen dat ze hem ergens aan het werk willen hebben terwijl dit speelt.
 
j3ro3ntj33__
 
11
9 april 2024 om 16:07
@mentalist, Je kan ook niet zeggen dat hij geld heeft willen maken. Het verschil van de aandelen van Ajax toen ze de beurs op gingen en nu, is ongeveer 1 euro. Het heeft in die 26 jaar een schommeling gehad met een maximaal verschil van 15,50 euro. Dit aandeel koop je niet om winst te maken, dit aandeel koop om je steun te tonen.
 
Pango
 
7
9 april 2024 om 16:14
J3r Helemaal mee eens, ik vind ook dat dit te groot wordt opgeblazen. Gepaste straf voor zijn fout zal voldoende zijn. Handelen met voorkennis is een strafbaar feit. Maar ook hier zitten gradaties in. Net als te hard rijden. Bij snelheidsovertreding van 10 km per uur is de straf stuk milder dan dat je 80 km per uur te hard rijdt. Bekijk het even in perspectief. Ik vind dat Kroes gewoon weer op actief gezet moet worden maar wel zijn straf van het handelen moet accepteren en pakken.
 
buluciano
 
8
9 april 2024 om 17:05
Heeft niets te maken met die aandelen, het is gewoon een machtsstrijd geworden en die aandelen worden als reden gebruikt
 
Suc6Magnet
 
14
9 april 2024 om 17:43
Dat zal de AFM aan zijn kont roesten. Er is met voorkennis gehandeld. Betrouwbaarheid is een groot goed op de financiële markt en handelen met voorkennis is dan ook een zwaar vergrijp. Of- en hoeveel hij erop kon verdienen doet helemaal niet ter zake. Je wordt doodmoe van mensen die dat maar blijven roepen. Dat tot nog toe er een maximale schommeling van 15 euro was kan nooit iets zeggen over een nieuwe stijging of daling. Misschien had de buitenwereld wel zoveel vertrouwen in de komst van Kroes dat het aandeel nu ineens wél met 30 euro zou stijgen. Dat blijft speculeren en daarom heet het ook zo. Resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst. Fout is fout.
 
Nijogeth
 
1
9 april 2024 om 19:13
Of en hoeveel hij erop kon verdienen doet juist wel ter zake. Het AFM stelt op de eigen website namelijk dat voorkennis informatie is 'waarvan openbaarmaking significante invloed zou kunnen hebben op de koers van deze financiële instrumenten of daarvan afgeleide financiële instrumenten '. Het aanstellen van een Algemeen directeur bij een voetbalclub op een vacante positie heeft nog nooit tot grote koersverschillen geleid. Dus je kunt best stellen dat het niet aan de voorwaarden voldoet om als voorkennis gekwalificeerd te worden.
 
Harecles
 
1
9 april 2024 om 19:17
Je bedoelt dezelfde AFM die "geschokt" reageerde na de fraudezaak van KPMG in 2022? Die zijn wel wat gewend me dunkt.
 
Neutraal1980
 
0
9 april 2024 om 20:14
Hi had de aandelen ook kunnen kopen na z'n officiële aanstelling. Dat was intern al rond, hij hoefde zijn steun op dat moment helemaal niet te uiten.
 
j3ro3ntj33__
 
31
9 april 2024 om 15:49
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Welkom terug Alex. Nu aan het werk GVD !
 
JtjeVtt
 
57
9 april 2024 om 15:52
Zo werkt dat niet toch? Je bent bij vermoeden van strafbare feiten geschorst tot er een oordeel is geveld en mits je vrijgepleit wordt kun je daarna weer aan de slag gaan.
 
j3ro3ntj33__
 
9
9 april 2024 om 15:58
@jtjevtt, In dit geval niet, hij heeft niets gedaan om zijn resultaten te boosten, om iemand anders resultaten te boosten of iets dergelijks. Daar kan de KNVB echt helemaal niets mee.
 
Westend
 
19
9 april 2024 om 15:59
Iemand beschuldigen en hem vervolgens jaren op nonactief stellen kan toch ook niet?
 
JtjeVtt
 
45
9 april 2024 om 16:02
Het is niet zomaar een beschuldiging, hij heeft zelf toegegeven aandelen te hebben gekocht op een moment waar dat zeer de schijn had van handelen met voorkennis. En laat dat nu net een strafbaar feit zijn. Ik vind het zelf ook allemaal lichtelijk overdreven en kan me niet voorstellen dat Kroes dit echt heeft gedaan om er rijker van te worden, maar het is gewoon ongelofelijk dom geweest en ik zou er als organisatie wel mee oppassen. Je kunt je ook afvragen of iemand die zo'n enorme blunder maakt wel geschikt is als AD van zo'n grote voetbalclub.
 
Tinus88
 
2
9 april 2024 om 16:07
Is voorkennis iets anders dan handelen met koersgevoelige informatie? Ik las eerder een stuk waar een beurskenner / advocaat aan het woord kwam en die stelde ernstige vraagtekens bij het wel of niet juridische standhouden van hetgeen Kroes gedaan zou hebben, doordat het niet zou gaan om koersgevoelige informatie.
 
Rochus
 
3
9 april 2024 om 16:10
Uiteindelijk bepaald Ajax of Kroes terug mag komen of niet. Wat maakt het uit of hij iets strafbaars heeft gedaan? Hij kan een boete (meest waarschijnlijk) of gevangenisstraf (schijnbaar onwaarschijnlijk) krijgen. Het is niet zo dat hij een straf krijgt waardoor hij geen voorzitter van Ajax mag zijn. Het zal sponsoren volgens mij ene rotzorg zijn als hij met voorkennis heeft gehandeld. Ik heb nergens gelezen dat bij de zaak Overmars wat gevoelsmatig veel meer impact heeft op het imago van sponsoren, er sponsoren zich hebben bedankt.
 
IronManUtd
 
16
9 april 2024 om 16:35
Tinus88 hoe kun je het weten van een aanstaande aankondiging van een directeur, na lange onzekerheid, geen koersgevoelige informatie noemen? Daarmee zeg ik niet dat hij op winst uit was hoor, maar het is wel degelijk koersgevoelig.
 
Tinus88
 
2
9 april 2024 om 16:48
Die woorden komen niet van mij maar van een advocaat / beurskenner die al jaren in die materie zit. Ik ben een leek op dat gebied, maar als een advocaat/beurskenner het roept, zie het financieel dagblad, dan ga ik er wel vanuit dat hij zich baseert op kennis waar hij wel over zou moeten beschikken en waarschijnlijk een heel stuk meer kennis over heeft dan de gemiddelde roeptoeter op dit forum.
 
Nijogeth
 
0
9 april 2024 om 19:16
IronManUtd, dan weet je vast wel te vertellen bij welke voetbalclubs die koers flink steeg of daalde na het aanstellen van een bestuurslid op een vacante functie? Ik heb even naar de koershistorie van wat grotere clubs gekeken, maar bij geen enkele club waren de grote koerswijzigingen op dagen dat een nieuwe algemeen directeur werd aangesteld. Wel op dagen dat prijzen werden behaald, jaarcijfers bekend werden, een trainer of technische man werd ontslagen of aangesteld, maar ook bij bijvoorbeeld grote transfers. Maar nooit bij een algemeen directeur.
 
DNSDKR
 
2
9 april 2024 om 19:22
Tinus, Ik heb dat ook gelezen, in het FD. Eén of andere beurskenner die claimde dat handelen met voorkennis alleen strafbaar is als het koersgevoelige informatie betreft en de aanstelling van een CEO of AD nauwelijks invloed heeft op de koers van een aandeel. Het blijft aan de AFM, ik vind dat Van Praag veel te snel heeft geroepen.
 
IronManUtd
 
0
9 april 2024 om 21:53
Nijogeth het hoeven geen grote bewegingen te zijn, en ze hoeven ook niet op of rond de dag zelf plaats te vinden. Van geen directeur naar een op papier capabele en daadkrachtige directeur gaan is gewoon iets dat invloed kan hebben op de koers van een aandeel. Die koers hoeft daarvoor trouwens niet eens daadwerkelijk te veranderen. Daarom heet het slechts koersgevoelig.
 
IronManUtd
 
0
9 april 2024 om 21:56
Tinus88 je doet nogal wat aannames. En je gebruikt dan ook nog eens het woord roeptoeter. Maar als het in de krant staat zal het vast waar zijn.
 
Tinus88
 
4
9 april 2024 om 22:27
Ik snap niet zo goed waar je hautaine toontje vandaan komt. Ik zeg nu al drie keer dat ik een leek ben op dit gebied. En ik het dus niet weet. Ik ga er dus vanuit dat een beursspecialist en advocaat weet waar hij over praat, helemaal als hij praat over zijn eigen vakgebied en ik het dus als leek niet kan weerleggen met feiten. Ik ben niet zo goedgelovig doorgaans maar dit betreft dus naast dat hij op de beurs rondloopt, ook iemand die als advocaat zijn brood verdient. Jij kunt hem blijkbaar wel van repliek voorzien. School mij, en hem tegelijkertijd, dan even bij en weerleg zijn woorden, in plaats van dat je hier uit de hoogte gaat doen. Waarom is het volgens jou wel koersgevoelige informatie? En graag met feiten komen. Niet een flauw antwoord als `` dat zie je toch zelf ook wel ``, graag een diepgaande, feitelijke onderbouwing. Want nee, ik zie het niet en ik snap het oprecht niet. Ik heb hier echt de ballen verstand van. Dus graag een feitelijke onderbouwing. Net zoals dat die advocaat en beursspecialist die al jaren diep in deze materie zit, ook met feiten komt. En die beweert dus dat het geen koersgevoelige informatie is.Ik wil je oprecht geloven dat het toch echt anders zit. Maar voorlopig geef ik het voordeel van de twijfel toch echt aan iemand die dus al jaren met deze materie werkt. Het kan zijn dat-ie uit zijn nek lult, vanzelfsprekend. Maar ik heb geen reden om aan zijn woorden te twijfelen.
 
superfarmers
 
17
9 april 2024 om 15:58
Krijgen wij weer het Promes verhaal ? Ook daarbij was het voor iedereen toch behoorlijk duidelijk dat hij schuldig was. In het geval van Kroes is dat toch ook behoorlijk duidelijk. Op het moment dat hij de laatste aandelen kocht was het toch duidelijk dat de kans dat hij AD van Ajax zou worden behoorlijk groot. Dit is kennis die bijna niemand anders had. Dus is dit handelen met voorkennis.
 
Tinus88
 
3
9 april 2024 om 16:03
Met het verschil dat steken altijd fout is. Er zijn meerdere juristen, advocaten en specialisten van de beursgang die dit juridisch echt een wassen neus noemen en echt grote vraagtekens zetten of hij daadwerkelijk juridisch zal en kan worden vervolgd. Bij Promes ging het enkel om het feit of hij schuldig was ja of nee, bij Kroes vooral of her vergrijp überhaupt wel ernstig genoeg is om hem te kunnen vervolgen.
 
Nick Danninga
 
3
9 april 2024 om 16:03
Behalve dat de hele wereld al wist dat hij het zou worden. Weet verder niet in hoeverre dat meespeelt hoor.
 
Blackthought
 
10
9 april 2024 om 16:50
Net zoals met mislintat gebeurde? Oh nee, toen was kroes er zelf als de kippen bij om hem te veroordelen. En dan blijkt hij uit onderzoek ook nog eens daadwerkelijk onschuldig te zijn, terwijl bij kroes door kroes zelf bewezen is dat hij aandelen kocht terwijl hem meegedeeld was dat hij AD zou worden, maar dit nog niet publiekelijk bekend gemaakt was. Veel dichter bij de definitie van handelen met voorkennis kom je niet...
 
Lucagio
 
0
9 april 2024 om 17:08
De conclusies die naar buiten worden gebracht zijn getrokken door de leden van de RVC bij Mislintat, om het hele verhaal duidelijk te krijgen zou men ook de geldstromen van Mislintat moeten onderzoeken waarvoor een vervolgonderzoek nodig is, alleen dat gaat men niet doen. Eigenlijk best raar want wat gebeurt er nu als bijv Sosa een transfer maakt, hoeveel geld krijgt Mislintat dankzij zijn aandelen. De aandelen zijn niet verdubbeld na het aanstellen van Kries en daarnaast heeft hij er geen 1 verkocht dus wat heeft hij verdiend aan die voorkennis, helemaal niks.
 
JtjeVtt
 
42
9 april 2024 om 15:50
Kunnen we niet gewoon afscheid nemen van de RvC, Kroes en consorten en gewoon met een schone lei weer helemaal opnieuw beginnen? Man man wat ben ik klaar met deze soap en al deze poppetjes. Kan niet wachten tot het gewoon weer over voetbal gaat.
 
ScummyMan
 
4
9 april 2024 om 15:54
Maar wie zet je er dan neer? Zit je zodadelijk met een AD die de grand prix van Zandvoort heeft georganiseerd en een ex voetballer in de RvC die geen idee heeft wat hij daar moet doen.
 
JtjeVtt
 
16
9 april 2024 om 16:00
Er moeten toch ergens in de voetballerij en het bedrijfsleven wel capabele mensen te vinden zijn die het leuk zouden vinden om Ajax weer op de rit te krijgen zou je denken..
 
superfarmers
 
4
9 april 2024 om 16:02
Ik ben het met je eens, het is alleen de vraag of je een rol in de RvC moet willen. Als het niet goed gaat wordt je huis of werkplek bijvoorbeeld beschilderd terwijl je hier geen opdracht voor gegeven hebt. het is een ere baan waarbij er weinig eer aan zit als het niet goed gaat.
 
halvarT
 
3
9 april 2024 om 16:13
Opt moment is het niet zo verleidelijk, je moet in sterke schoenen staan. Denk dat je een tijdelijke oplossing moet vinden, bijvoorbeeld Hans Nijland die heeft ervaring. Kan puinruimen. En beginnen de lijnen uit te zetten. Je ziet dit vaker als een club “in brand staat “. Tot de rust op bepaalde vlakken weer is terug gekeerd. Om nu als relatief nieuwe man in een voetbal bedrijf ( this toch anders dan een bedrijf leiden) in te stappen is onmogelijk. Termijn afspreken, dan heb je ook alle rust om de juiste persoon ervoor te vinden. Ik zie sowieso niet dat de puinhoop in een half jaar of een jaar is opgelost. Nu worden er namen genoemd zoals Daphne Koster. Ik geloof daar niet in. Gewoon iemand die al met ?? tje heeft gehakt
 
janter
 
8
9 april 2024 om 16:29
@JtjeVtt; dan moet je mensen zoeken die ook echt het beste voor hebben met Ajax als club en (stiekem) fan zijn van de club. Anders kan je er beter mee stoppen. Edwin en Marc zijn gewoon echte Ajacieden, zo kwamen ze althans bij mij over. Die gingen bij wijze van ook geregeld bij de jeugd kijken. Dat soort gasten moet je hebben.
 
Ryjuu
 
1
9 april 2024 om 16:47
Wie zet je dan neer? Wat dacht je van iemand zonder een ongeschonden blazoen. Kroes heeft zijn eigen glazen ingegooid, hoe je went of keert er zal altijd twijfels zijn over zijn integriteit. En voor een functie in de directie van een beursgenoteerd bedrijf is dat gewoon not done. Vind het ook beetje laagdunkend hoe er over van Overdijk gedaan wordt. In principe heeft hij eenzelfde profiel als Alex Kroes zijn beide bedrijfseconomen, ja de een heeft meer ervaring in de autosport en de ander in voetbal, maar het is niet zo dat het allemaal hoge wiskunde is dat je er specifiek voor gestudeerd moet hebben. Huidige RvC wekt ook de indruk dat ze niet weten wat ze moeten doen, dus een ex-voetballer om die reden bij voorbaat uit te sluiten vind ik ook een beetje flauw.
 
JtjeVtt
 
6
9 april 2024 om 16:56
Janter: Ik kan me zo voorstellen dat er in de top van het bedrijfsleven best wat capabele bestuurders met een Ajax hart rondlopen, het is vooral zaak dat er nu wat mensen neergezet worden die snappen hoe je een organisatie runt. Dan kun je nog een paar oud voetballers erbij halen in adviserende rol om het 'ajax Dna' te bewaken. Uiteindelijk heeft elke voetbalclub ook baat bij een sterke commerciele afdeling die de focus legt op klantbinding (fan-binding in dit geval) en een goede PR machine, die twee zaken zijn echt heel erg ver weggezakt sinds het vertrek van Overmars. Nu weer terug naar basis, regels opstellen voor het ontwerp van het thuisshirt zodat je niet in zo'n afzichtelijk AFC adidas gedrocht voetbalt als dit seizoen, een alternatief logo laten ontwerpen dat een hedendaagse versie is van het oude logo (in plaats van het huidige logo dat m.i. niks uitstraalt en waar een groot deel van de supporters zich nog steeds tegen afzet). Mensen aanstellen die de balans bewaken binnen de teams, een goed legertje aan fysio's en fitnesstrainers neerzetten om te zorgen dat het elftal goed begeleid wordt op fysiek gebied. Begeleiding voor nieuwe aankopen. Mentale coaches om de jonge jongens te begeleiden in de doorstroom naar het eerste. En zeker niet onbelangrijk: een TD erbij zoeken die snapt dat in het samenstellen van een selectie alles uiteindelijk draait om balans (in type persoonlijkheden, ervaring en talent). Ik ben als fan natuurlijk wat emotioneel betrokken en zo simpel zal het allemaal niet zijn, maar in de ongelofelijke puinzooi die er nu van wordt gemaakt ontbreekt m.i. elke vorm van logische bedrijsvoering.
 
MT87
 
2
9 april 2024 om 15:58
Snelheid is geboden en dit is de enige snelle manier, dus is het de enige manier. Elke dag dat dit wrak van een schip stuurloos is, dobbert het verder weg van de veilige haven. Kroes ontslaan betekent wat mij betreft dat de RvC ook de hand in eigen boezem moet steken. Of het dan de hele RvC is is een tweede. Niet iedereen is (even) verantwoordelijk voor deze puinhoop.
 
Westend
 
2
9 april 2024 om 15:58
Wie moet die beslissing dan nemen? Wie is Ajax op dit moment? Volgens mij zit er niks meer.
 
superfarmers
 
3
9 april 2024 om 16:05
De aandeelhouders zouden het (volgens mij) moeten doen. Dat zou dus op 21 mei kunnen. Maar kun en wil je tot deze datum wachten ? Ajax is op dit moment de grote verliezer.
 
superfarmers
 
3
9 april 2024 om 15:59
Het zal niet makkelijk zijn, maar ik vind het ook de beste en eigenlijk enig mogelijke beslissing.
 
RvPstrikerNL
 
3
9 april 2024 om 16:00
Helemaal mee eens. Het is gewoon beschamend hoe het er nu aan toegaat. Een Kroes is geen Messias en zijn vertrek zou niet zo’n groot item moeten zijn. Ze zouden er goed aan doen om helemaal een nieuwe structuur op te zetten, en daar de juiste namen bij te zoeken. Blijkt dat er dan toevallig iemand de beste is voor een bepaalde positie die er nu al zit dan houden ze diegene maar en anders vervangen.
 
4Ever4Ajax
 
4
9 april 2024 om 15:53
Hoe kan een dergelijk onderzoek zo lang duren? Ze kunnen toch zo opvragen wanneer hij precies hoeveel aandelen heeft gekocht? En het gaat de AFM alleen maar om 1 specifiek moment net voor zijn benoeming.
 
manunitedrvp
 
6
9 april 2024 om 15:59
Typisch inderdaad. Maar om je eigen onderzoeksprocedure al zelf af te doen als `een circus` en spreekt van` als we al een onderzoek afronden` (dus klaarblijkelijk niet ongewoon dat er gewoon tussentijds mee wordt gekapt) blijkt wel dat ze daar liever wat anders doen.
 
superfarmers
 
11
9 april 2024 om 16:00
Misschien hebben ze ook andere zaken die onderzocht moeten worden en wordt de zaken afgehandeld op basis van het moment van aanmelding ?
 
4Ever4Ajax
 
3
9 april 2024 om 16:54
Dat zou kunnen zijn uiteraard, maar daarmee zeggen ze toch ook dat als iemand écht financieel voordeel geniet van een dergelijke situatie, je pas jaren later hoort van de AFM. Dan is de 'boef' al lang verdwenen naar een dubieus oord. En nee, de AFM hoeft dan niet de enige instantie te zijn, dat kan dan ook justitie zijn. Maar een paar jaar klinkt echt bizar, zeker voor zo'n simpele situatie als deze.
 
Regulator
 
1
9 april 2024 om 23:15
Eerlijk, maar als ik zo'n statement lees krijg ik al zin om zelf fraude te plegen (geintje natuurlijk, durf ik helemaal niet).
 
eazy-e
 
3
9 april 2024 om 16:38
4ever4ajax, je zit met beschikbaarheid van onderzoekers in eerste instantie. Daarnaast wat jij benoemd is makkelijk te onderzoeken maar is enkel gericht richting persoon Kroes. Uiteindelijk wil je weten wie wat wanneer wist dan moet je dus verslagen en notulen gaan nalezen en eventueel mensen gaan horen. Ongetwijfeld zullen de procedures van Ajax ook worden nagelopen want er is niet enkel wat mis gegaan met aandelen rondom Kroes maar ook bij van Praag. Kortom het lijkt me sterk dat de scope van het onderzoek zich beperkt tot de persoon Kroes of die fout was of niet, om dat oordeel te vellen heb je veel meer informatie (onderzoek) nodig. Verder zijn tot dusver de enige mensen die dit als kat in het bakkie wat strafrechtelijke vervolging betreft de mensen van bijvoorbeeld RTL Boulevard. Een hoogleraar en een financieel expert van het FD zeiden praktisch gelijk al dat dit soort zaken lastig te bewijzen zijn en ingewikkeld zijn.
 
4Ever4Ajax
 
2
9 april 2024 om 16:57
De situatie met Van Praag is helemaal simpel. Die heeft al sinds 1998 die 100 aandelen en is vergeten die te melden bij de AFM toen hij toetrad tot de RvC afgelopen jaar. Natuurlijk heb je te maken met de beschikbaarheid van onderzoekers. Dat je het onderzoek niet in een paar uur af hebt, dat kan ik nog wel begrijpen. Maar jaren is echt bizar. Als dat komt door te weinig onderzoekers, moet je daar als AFM wat mee doen. Want wat als er een echte boef is die zichzelf enorm verrijkt in een andere situatie?
 
Rochester
 
8
9 april 2024 om 15:58
Wat mij betreft kijkt Ajax verder naar een nieuwe algemeen directeur en wordt de RvC ook deels vervangen. Helaas lijkt Ajax zich blind te staren op Kroes. Zelf keek ik ook uit naar zijn komst en baalde in ontzettend toen ik hoorde dat hij op non-actief is gezet. Maar dat was meer vanuit het oogpunt dat je maandenlang op hem hebt zitten wachten en hij lijkt mij sowieso een capabele man om als AD te fungeren, maar na dat gedoe met de aandelen en de kampen waarin Ajax nu verdeeld is en de combinatie met de dingen die Kroes in dat boek over Ajax had geroepen (moet wel zeggen dat dat terecht was, alleen niet handig) dat het de beste keus is dat de wegen van Ajax en Kroes definitief scheiden ongeacht de uitspraak op de korte of lange termijn. Kroes heeft het zelf verpest door zo stom te zijn aandelen vlak voor de bekendmaking te kopen, terwijl hij dus duidelijk erop geattendeerd door zijn advocaat en zijn advocaat gaf vorige week aan dat het een lastig verhaal wordt. De RvC heeft te weinig onderzoek gedaan en hadden dieper door moeten vragen, maar zijn dus zelf ook niet helemaal brandschoon. Vorige week werden van Overdijk en van Oostveen genoemd. Van Oostveen hoef ik sowieso niet als AD, die vond ik maar matig tijdens zijn periode bij de Knvb. Van Overdijk kende ik niet echt en die heeft nooit in de voetballerij gewerkt, maar van wat ik van hem heb gelezen en gehoord schijnt het een prima AD te zijn en zie hem dan wel weer graag komen. Als AD hoef je minder verstand van voetbal te hebben. Tot op zekere hoogte moet hij het hebben, dat zeker. Maar hij hoeft niet alles tot op in de puntjes te kennen, dat moet vooral een TD hebben vind ik zolang de AD maar de cultuur bewaakt samen met en tegenover het controlerende orgaan, de RvC. En goed beleid kan uitzetten met het team om zich heen, en dat schijnt van Overdijk wel te kunnen en heeft hij bij verschillende instanties ook gedaan. AZ bewijst al jarenlang dat ook mensen buiten het voetbal prima zijn. En dan wil ik niet zeggen dat het ook een succes wordt als Ajax van Overdijk haalt, maar o.a. Gerbrands en Eenhoorn als AD waren prima. In de RvC hadden ze Neelissen (voorzitter) zitten, dat was ook prima. Allemaal geen voetbalcarrière, maar uitstekend in de rol die ze vervulden en hadden tot op zekere hoogte genoeg verstand van het spelletje en het 'runnen' van een voetbalclub.
 
MT87
 
2
9 april 2024 om 16:23
Er zullen toch wel uitgebreide rapporten liggen over Td's en Ad's en trainers? Mislintat, Kroes, en Steijn zijn uiteindelijk gekozen. Maar al dat voorwerk voor die keuzes is minder dan een jaar oud. Daar moet je toch nog wel wat mee kunnen. Mits diegenen die erover gingen hun werk gedegen gedaan hebben dan... dat blijft de vraag. Dat is natuurlijk wel cruciaal als je nu wil doorpakken en toch geïnformeerde keuzes wil maken.
 
superfarmers
 
1
9 april 2024 om 16:28
Volgens mij lagen er al nauwelijks plannen over de te halen spelers. Dus of er veel rapporten over Td's, Ad's en trainers liggen vraag ik mij af.
 
MT87
 
2
9 april 2024 om 16:35
Gezien de duur van de besluitvorming zou dat te bizar voor woorden zijn. Toch heb je gelijk dat je het niet kunt uitsluiten dat er gewoon niks is. Geen rapporten, geen notulen, niks.
 
dvh5981
 
0
9 april 2024 om 16:57
Ajax schorst en gaat niet jaren wachten op een uitspraak. Dus dat is einde Kroes, tenzij op de aandeelhoudersvergadering van 21 mei as. anders besloten wordt. Dus, beter ammunitie en opinie voor ons te houden tot die tijd.
 
Robur
 
0
9 april 2024 om 17:09
Ben je verplicht hem te schorsen totdat de AFM tijd heeft gehad ernaar te kijken ? Ik zou zeggen totdat er een oordeel waarop je hem kunt beoordelen gewoon aan het werk zetten en alvast een secundant ernaast zetten mochten er toch strafbare feiten gepleegd zijn. Als de AFM of van mij part het OM aangeeft binnen een maand een oordeel klaar te hebben kun je er op wachten, maar zo kun je niemand aan de kant zetten, want dan kan hij nergens terecht.
 
Bobo25
 
1
9 april 2024 om 17:52
Tsja.....maar dat is het risico natuurlijk. Als je Kroes nu wel weer actief maakt, wat zegt dat dan over jouw organisatie ? En stel dat hij schuldig wordt bevonden, dan kun je weer opnieuw beginnen. Het beste lijkt mij dat hij gewoon ontslagen wordt en er een nieuwe (wie?) AD wordt aangenomen.
 
Cas1
 
1
9 april 2024 om 17:20
Ik had heel vroeger een abonnement op het blad ESB. Als dit blad op de deurmat viel zocht ik gelijk het artikel van L. van der Geest op. Ik vond hem geweldig en altijd met hem eens. Tot op zekere dag er een nieuwe Thesaurier Generaal moest komen bij de overheid. Men vond de kandidaat niet geschikt genoeg. Ik schrok die man L. van der Geest was een vrouw L. van der Geest Toen waren er amper, als ze er al waren vrouwen in de top van het bedrijfsleven of bij de overheid. Dit heeft niets te maken met het artikel. Ik wilde het gewoon met jullie delen Wat ik interessanter vind, is de vraag of Ajax hem dan wel op staande voet mocht ontslaan. Als dit onterecht was dan kan dit Ajax bakken met geld gaan kosten. Er wordt wel gesproken over schorsing, maar dat kan nooit het geval zijn, als het jaren kan gaan duren. Dat zal iedere rechter ook vinden Waarom waarom toch zo snel en rigoureus te werk gaan meneer van Praag Dit past niet bij je. Vind een uitweg om zonder gezichtsverlies deze man terug te halen
 
Bobo25
 
0
9 april 2024 om 17:56
Hoe zie je dat voor je ? Stel dat hij uiteindelijk wel schuldig wordt bevonden, wat dan ? Alsnog ontslaan ? (Hij is gewoon schuldig want hij heeft met voorkennis aandelen gekocht...dan maakt het niet uit of het in je voordeel of nadeel heeft gewerkt).
 
Cas1
 
0
9 april 2024 om 19:35
Aan het feit dat hij aandelen heeft gekocht op een onjuist moment is klaar en duidelijk. Valt niets tegen in te brengen en dat kan en zal niemand ook doen Er zijn andere zaken waar naar gekeken moet worden mijns inziens. Daar verdienen advocaten hun geld mee. Zaken zoals 1. kan je voordeel behalen bij een aandeel dat amper fluctueert 2. wist de werkgever hiervan 3. is de sanctie evenredig met de daad 4. zijn er soortgelijke gevallen (nadat de wetgeving is aangescherpt) 5. welke instanties buiten de werkgever hebben zeggenschap dan wel hebben het recht om commentaar te leveren 6. Wie is gerechtigd om Kroes te ontslaan enz
 
London Calling
 
0
9 april 2024 om 20:49
Dat hij de fout in is gegaan daar is iedereen het eigenlijk wel overeens. Maar over de straf kun je best een andere mening hebben. In dezelfde podcast trok de telegraaf de vergelijking dat hij nu de doodstraf krijgt voor door rood fietsen. Die is behoorlijk overdreven natuurlijk (zoals je van de Telegraaf mag verwachten), maar een beetje gelijk hebben ze wel. Alle juristen/experts zijn het er over eens dat hij een fout heeft gemaakt, maar ze zijn het er eigenlijk ook allemaal overeens dat hij hier waarschijnlijk weg komt met een tik op de vingers en hooguit een kleine boete terwijl er wordt gedaan alsog hij jaren de bak in zou moeten. Dat iemand die, al is het maar een week, de bak in moet niet geschikt is om waar dan ook directeur te zijn ben ik met iedereen eens, maar iemand die een tik op zijn vingers krijgt me de boodschap "niet meer doen" kan in mijn ogen prima directeur zijn/blijven.
 
foreverfeyrot
 
0
9 april 2024 om 19:50
Ze zijn de schaamte echt helemaal voorbij...
 
nuanceman
 
0
9 april 2024 om 21:58
Ajax is als pret-aandeel totaal niet belangrijk voor de AFM, Dat ligt begrijpelijk ergens onderop de stapel.
 
Giannini
 
0
9 april 2024 om 23:06
Hoezo moet dit jaren duren? Onderzoeken binnen 1 of 2 jaar afronden? Wat doen die mensen in godsnaam? Hoeveel werk kan dat zijn? En de pers neemt het maar klakkeloos over, ipv hierover eens echt door te vragen