Ajax kan eerste ploeg sinds 1988 worden die magische grens doorbreekt
Zaterdag, 6 april 2019 om 14:29

Ajax vervolgt de achtervolging op koploper PSV zaterdagavond met de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tilburgers wisten de laatste vier competitiewedstrijden op rij te winnen, mede dankzij de doelpunten van Alexander Isak. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in het Koning Willem II Stadion, zaterdagavond vanaf 18.30 uur.

O Ajax won vijftien en verloor slechts één van de laatste zeventien uitwedstrijden tegen Willem II in de Eredivisie (één remise).

O Ajax maakte 271 goals in 85 duels met Willem II in Eredivisie-verband, geen team scoorde vaker tegen een specifieke tegenstander; de ploeg was trefzeker in de laatste 42 Eredivisie-duels met de Tilburgers.

O Willem II won de laatste vier Eredivisie-duels, de langste reeks overwinningen op het hoogste niveau voor de Tilburgers sinds januari 2001 (toen vijf).

O De Tricolores kwamen voor de derde keer ooit tot minimaal drie treffers in vier opeenvolgende Eredivisie-duels (eerder in 1957 en 1959), Willem II deed dit nog nooit vijf keer op rij.

O Adrie Koster verloor als trainer tien van de twaaf Eredivisie-ontmoetingen met Ajax (één zege, één remise), als trainer van Willem II bleef Koster echter in beide edities van Willem II - Ajax ongeslagen.

O Van alle Eredivisie-spelers met minimaal tien doelpunten dit seizoen hadden alleen Dusan Tadic (33,3 procent), Adrián Dalmau (31,9 procent) en Klaas-Jan Huntelaar (29,7 procent) een hogere schotconversie dan Alexander Isak (29,4 procent - 10 van de 34 schoten leverden een treffer op).

O Ajax incasseerde in de laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie steeds minimaal één treffer, de langste reeks voor de Amsterdammers sinds december 2012 (toen tien keer).

O Ajax (96 doelpunten), dat in vier van de laatste zeven competitieduels minstens vier keer tot scoren kwam, kan de eerste ploeg worden die voor de dertigste speelronde tot honderd Eredivisie-doelpunten komt sinds PSV in 1987/88.

O Alleen Hakim Ziyech (tien) gaf dit Eredivisie-seizoen meer assists dan Donny van de Beek voor Ajax (acht, net als Dusan Tadic en David Neres), die in zijn laatste 22 duels evenveel assists gaf als in al zijn voorgaande 67 Eredivisiewedstrijden (acht).

O David Neres was dankzij twee goals en twee assists alleen tegen VVV-Venlo (zeven) en Feyenoord (vijf) direct betrokken bij meer Eredivisie-treffers dan tegen Willem II (vier, net als tegen sc Heerenveen).

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
1
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
4
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
armandode
 
18
5 april 2019 om 15:07
Leuk allemaal die statistieken, maar je hebt er geen hout aan als je zonder prijs het seizoen afloopt. Dat ook nog eens erg reëel is
 
Kyle66
 
121
5 april 2019 om 15:15
Dat is jouw mening. Zelfs als Ajax geen prijs haalt dit jaar, beschouw ik het als een geslaagd seizoen. Ik heb sprankelend voetbal gezien en dat is belangrijk voor mij. Liever dit soort voetbal dan saai spel zonder uitschieters. De vernedering van Real zal niet snel vergeten worden. Niet alleen door Ajax-supporters maar door heel voetbalminnend Nederland.
 
glenn
 
10
5 april 2019 om 15:21
Deels mee eens. Ik geniet ook maar de CL als prijs beschouwen mag pas vanaf de halve finale m.i. En de beker moet je winnen. Alleen dan kan je t seizoen indien we t kampioenschap verspelen nog als geslaagd bewchouwen. Helemaal wetende dat je volgend jaar zonder sterkhouders zit.
 
magnetics
 
62
5 april 2019 om 15:24
Tsja, mensen die altijd maar roepen dat het uiteindelijk gaat om de prijzen... Als je voetbal als business beschouwt inderdaad wel, dan betekenen prijzen meer succes en meer geld. Maar ik zet de tv niet aan om naar prijzen te kijken, maar om goed voetbal te zien en vermaakt te worden. Stel dat Ajax 2x verliest van Juventus, de beker misloopt tegen Willem II en PSV toch kampioen ziet worden, ook dan heb ik een bijzonder memorabel seizoen van Ajax gezien. (hoewel met name die bekerfinale er dan wel een smetje op zou zijn, want zo'n bekerfinale mág Ajax niet verliezen.) Maar goed, het gaat hier ook maar over statistiekjes uit het verleden. De kans lijkt me toch redelijk aanwezig dat Willem II zowel in de bekerfinale als dit weekend flink weerstand gaat bieden en dat Ajax het moeilijk gaat krijgen - ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat Ajax 4x scoort en ze dus die 100 goals nog voor de 30e speelronde gehaald hebben.
 
GunnerFan
 
29
5 april 2019 om 15:31
Ik geniet liever elke week van mijn club dan dat ik er elke week als bijna verplichting naar moet zitten kijken. Wat we dit jaar hebben neer gezet is geweldig voor het Nederlandse voetbal en zal, zoals hier boven al vermeld, niet snel vergeten worden. In die zin is mijn seizoen al geslaagd en de rest is bonus!
 
Finalvoetbal
 
23
5 april 2019 om 15:36
Ajax had 3 opdrachten: - CL groepsfase halen; - Beker winnen - Schaal winnen. * CL seizoen krijgt door het bereiken van de kwartfinale, historische overwinning in Madrid en het vertoonde spel in de CL al zeker een 10. * Beker is alleen geslaagd als we die winnen. * Mocht Ajax de schaal niet winnen dan hebben ze in dit opzicht gefaald. Beker winnen + CL kwartfinale of verder is voor mij een 7 Schaal winnen + CL kwartfinale of verder is voor mij een 9 Schaal, beker winnen + CL kwartfinale of eventueel verder = 10
 
Kyle66
 
14
5 april 2019 om 15:48
@Magnetics, ik had laatst op VZ een discussie met Constant Kante en vroeg hem hoe vaak hij dit seizoen echt 90 minuten lang genoten heeft van PSV. Helaas werd mijn reactie verwijderd dus ik heb er geen antwoord op gekregen. Hoewel ik de beker niet als een echte hoofdprijs beschouw, vind ik wel dat Ajax die van Willem II hoort te winnen. Behalve als Ajax de halve finale bereikt. Dan mogen ze wat mij betreft een jong team opstellen op zondag. Maar ik meen het als ik zeg dat ik geniet van Ajax dit seizoen. Veel meer dan het laatste kampioensjaar onder De Boer.
 
JeromB
 
8
5 april 2019 om 15:53
Ik denk dat ik niet heel ontevreden ben als Ajax het kampioenschap net aan misloopt en de bekerfinale verliest. Zal zeker wel even flink balen, maar dit europese avontuur van Ajax voelt voor mij als een kleine prijs. Als ze de bekerfinale winnen hebben we twee kleine prijzen gehaald en zou ik al redelijk tevreden zijn. Kampioen worden zou natuurlijk het allermooiste zijn.
 
magnetics
 
9
5 april 2019 om 16:00
@kyle66: tsja, als neutrale kijker zullen het echt maar een paar wedstrijden geweest zijn waarbij PSV de voetballiefhebber van begin tot eind geboeid heeft. Maar laten we ook niet doen alsof Ajax de tot nu toe 22 gewonnen Eredivisiewedstrijden allemaal met sprankelend spel gewonnen heeft (en de niet-gewonnen wedstrijden waren vaak al helemaal van twijfelachtig niveau). Het verschil in amusementswaarde en "mooi voetbal" tussen PSV en Ajax is alleen wel groot als je het mij vraagt. Bij PSV is het vaak eerder spannend dan mooi/goed, maar tot dusver staan ze er wel mooi mee bovenaan. In Eindhoven lijken ze meer dan in Amsterdam van de overtuiging dat dat telt, en dat is hun goed recht. Mijn hart gaat er alleen niet sneller van kloppen :P
 
Kyle66
 
17
5 april 2019 om 16:12
Ik bedoel ook niet te zeggen dat PSV de schaal niet verdient. Absoluut niet. Als ze aan het eind eerste staan, verdienen ze het om het te winnen. Ik heb ook niet bij alle duels in de Eredivisie genoten, maar wel van elk duel in Europa. Ajax kan elk jaar voor de titel gaan. Maar wie had er een paar jaar geleden gedacht dat een Nederlandse club de kwartfinale van de CL zou halen? En niet door geluk, maar door mooi voetbal. Ik in elk geval niet. Gijp zei het een paar weken geleden: over twee jaar weet bij wijze van spreken niemand meer wie de schaal won, maar wel hoe Ajax tegen Real speelde.
 
sloep01
 
17
5 april 2019 om 16:37
Wat ik altijd zeg het gaat om goed en leuk voetbal en als dat een prijs oplevert is dat meegenomen , al die wijsneuzen die zeggen als Ajax geen kampioen wordt hebben ze gefaald en dat vind ik juist niet want die mensen kwalificeer ik als succes supporters en die ben ik liever kwijt dan rijk , ik heb ooit een seizoenkaart genomen bij Ajax omdat ze altijd het leukste voetbal speelden en daar kom ik voor , de laatste seizoenen onder de Boer ging ik soms met tegenzin ik wil voetbal zien , dus als Ajax aan het eind alleen de beker zou winnen vind ik dat prima want ik heb genoten dit seizoen soms ook at minder maar dat hoort erbij .
 
Kyle66
 
3
5 april 2019 om 17:00
@sloep, juist! Voetbal is entertainment voor mij. Ik wil genieten. Het mooiste is natuurlijk de combinatie van mooi spel + een prijs, maar als ik moet kiezen ga ik voor het mooie spel.
 
Musi26
 
2
6 april 2019 om 01:34
Geen kampioenschap is geen geslaagd seizoen. Zo simpel is het. Zelfs als ze de finale van de CL zouden halen. Zou ik dan ontevreden zijn? Nee dat niet, maar als je je doelstelling niet haalt, dan is je seizoen gewoon niet geslaagd. Zeker niet met een selectie die beter is als alle andere teams.
 
Musi26
 
0
6 april 2019 om 01:42
Bij de eerste een 6. (Beker is niet een grote prijs voor ajax en ik vind dat ajax elk jaar minimaal kwartfinale CL moet halen (ja ik leef soms nog een beetje in het verleden)). 2e een 8 en de 3de een 9. Een 10 komt er pas als ik elke wedstrijd zeer goed voetbal heb gezien en dat we kampioen worden en de CL winnen.
 
BartBertus
 
1
6 april 2019 om 15:07
Als, ik zeg als, Ajax de beker wint, kampioen wordt en nog verder komt in de CL dan is dat een droomseizoen wat miss nooit meer voorkomt. Volgens mij beseffen veel mensen dat niet.
 
Constant kante
 
0
6 april 2019 om 16:59
Kyle "@magnetics, ik had laatst op VZ een discussie met Constant Kante en vroeg hem hoe vaak hij dit seizoen echt 90 minuten lang genoten heeft van Psv. Helaas werd mijn reactie verwijderd dus ik heb er geen antwoord op gekregen. " Die reactie had ik niet gelezen Kyle, maar ik reageer daar met alle plezier op. Laat ik het zo zeggen, afgelopen seizoen heb ik me, als supporter, ongeveer de gehele eerste seizoenshelft de ogen uit mijn kop geschaamd voor het spel van PSV onder Cocu. Dat was echt té miezerig om waar te zijn! Dat werd in de tweede seizoenshelft ietsje beter, maar was het gehele seizoen onder de maat. Al kan ik je wel vertellen dat je dan gaat 'genieten' van het feit dat je ongeveer elke wedstrijd opnieuw met samengeknepen billen zit te kijken (want vaak moest de zege echt uit de stront getrokken worden) maar toch steeds weer de punten pakt. Maar van het spel zelf viel er weinig te genieten. Dat was dit seizoen in de eerste seizoenshelft onder Van Bommel totaal anders. Het voetbal was bij vlagen gewoon prima en zeer vermakelijk. En ook bij Ajax zijn niet alle wedstrijden 90 minuten lang een galavorstelling. rare benchmark ook. En zoals het tegen Emmen ook niet veel was bij Ajax, heeft ook PSV weleens mindere wedstrijden. Punt. Maar als jij de suggestie zou willen wekken dat PSV alleen maar slaapverwekkend speelt en het voetbal niet om aan te gluren is, sorry, dan heb ik echt een enorm verschil van inzicht met je. Dat mag ook, want 'schoonheid van het spel' en 'genieten' zijn geen objectieve criteria. Die zijn, van nature, subjectief. Dus wat jij mooi vind, mag een ander lelijk vinden, en vice versa. Los hiervan, ik vind dat jij dus deze discussie de verkeerde kant op trekt. Alsof schoonheid van het spel in topsport bepalend is. Dan heb jij het echt falikant mis. Prijzen zijn bepalend. Of is Ajax soms de beste, grootste en meest succesvolle club omdat ze niet de rijkste prijzen kast hebben?? Snap je? Allemaal leuk dat we het hebben over het spel in de jaren '70, maar als er geen prijzen waren gewonnen hadden we het daar nu niet meer over gehad, kan ik je verzekeren. In 1998 speelde PSV ook drie keer beter, mooier en spectaculairder dan Ajax. Maar Ajax, onder de saaie Morten Olsen, werd landskampioen. En dat is wat iedereen zich herinnert. Dus nee, het gaat in topsport echt niet om wat jij een 'geslaagd seizoen' noemt. Het gaat om de prijzen. En zeker voor PSV en Ajax. Als Ajax de CL niet wint en geen kampioen wordt, prima dat jij dan met plezier terug denkt aan die (naar mijn mening ook) geweldige en legendarische potten tegen Madrid, maar dan heeft Ajax géén geslaagd seizoen. En al helemaal niet als je je bedenkt dat Ajax voor tientallen miljoenen investeerde in spelers en in salaris. Dat maakt het dan nog eens een stukje extra erg. Ik snap best dat je je wat dat punt betreft dus een beetje aan het indekken bent, maar ik laat je echt niet in die waan. In topsport zijn prijzen het enige meetbare en objectief te bepalen punt. Dus geen prijzen: dan geen succesvol seizoen. Zo simpel is dat. Ajax is geen Vitesse of AZ en, en ook geen Feyenoord! Vergeet dat niet. Enneh, ja, als PSV géén kampioen wordt, is dat wat mij betreft een totaal mislukt seizoen. Geen rampseizoen, want we waren nog drie keer kampioen in de laatste vier jaar, maar wel een mislukt seizoen. Maar wat dat betreft ben ik het totaal oneens met Armandode. Ik denk helemaal niet dat de kans op de titel voor Ajax klein is. Ik denk dat die juist heel erg groot is geworden, sinds zondag. Sterker nog, ik denk dat Ajax bijna zeker kampioen gaat worden. PSV heeft de eigen glazen ingegooid en gaat het niet meer trekken nu. Het Van Bommel effect is uitgewerkt. Het zou mij verbazen als PSV nog bovenaan staat zondag avond. Ik denk dat het nu heel snel gaat in de eredivisie.
 
bombanera99
 
4
5 april 2019 om 19:11
Wat een onzin. Als Ajax verloren had tegen Real met exact hetzelfde spel dan had men veel minder genoten zeker wanneer daarop puntenverspilling zou volgen in de competitie. Het genot komt doordat je gewonnen hebt en door bent. Iedereen die dit ontkent die houdt zichzelf voor de gek.
 
Dolfifumi
 
11
5 april 2019 om 20:22
Wat een onzinreactie . Als als als. Kijk naar de realiteit man! Ajax heeft gewonnen. Een aantal mensen hier geeft aan dat dit seizoen zoveel vreugde en spanning brengt bij supporters waaronder ikzelf. Dit is toch veel leuker dan alleen de competitie en die winnend afsluiten? Dan wordt je kampioen, de voorrondes in en maar hopen dat je erdoor komt. Grote kans van niet. Dit is een seizoen wat je niet meer vergeet als supporter. En trouwens bombanera, als PSV 4 wedstrijden had gewonnen in de groepsfase had zelfs jij nog een lach op je gezicht gekregen.
 
bombanera99
 
6
5 april 2019 om 22:38
Spel staat nooit los van resultaat. Als Ajax exact hetzelfde spel had afgelegd en ze vlogen er na de eerste ronde eruit dan was niemand zo euforisch als nu en werd door dezelfde mensen ingehakt op ten Hag. We hebben dit seizoen al meerdere keren gezien toen met exact hetzelfde spel de resultaten tegenvielen hoe het omsloeg. Lui die constant 'stoer' lopen te doen hoe graag ze van mooi voetbal houden daar heb ik er teveel van gezien. Het is gebakken lucht. Als puntje bij paaltje komt, zijn het de eersten die zeuren als de resultaten tegenvallen met exact hetzelfde spel. 'Ik hou van mooi voetbal' is egotripperij. In Nederland bestaat indoctrinatie dat je geaccepteerd word in de 'groep' al je van 'mooi aanvallend verzorgd voetbal' houdt of beter gezegd als je het uitspreekt. Dan ben je namelijk gedoopt in de Nederlandse religie en ben je een 'goed mens'. Het is allemaal gebakken lucht en er is niets echt aan. Mooi voetbal is altijd in combinatie met resultaat. Voor jou is het seizoen geslaagd door het resultaat tegen Real. Was je uitgeschakeld dan stond er veel meer druk voor jou op de competitie. Nu ga je dit uiteraard tegenspreken omdat je je rol in je religie moet spelen voor de ego.
 
Kowalski
 
9
5 april 2019 om 22:53
Ik kijk voetbal voor vermaak, als dat zonder prijzen is, prima.
 
Musi26
 
1
6 april 2019 om 01:49
Ik hou van mooi voetbal. Zo simpel is het. Ik was ook 1 van de weinigen die niet echt zat te jeugen toen oranje met zijn beton voetbal de finale haalde. Uiteraard gaat goed voetbal zonder ook maar 1x resultaat ook niet op. Echter zie ik liever een ajax dat 32 wedstrijden geweldig speelt wint en 2 verliest en geen kampioen wordt, dan 34 hele slechte wedstrijden en een kampioenschap.
 
mayarood
 
0
5 april 2019 om 17:39
Ik denk dat het net zo gaat als met Feyenoord laatst. Als Ajax zou verliezen of gelijkspelen in de competitie tegen Willem II, dan wordt Ajax alleen maar scherper en extra gemotiveerd om de beker te winnen.
 
gaeajax94
 
4
5 april 2019 om 17:48
Willem II is aardig in vorm. Ik verwacht ook een lastige wedstrijd voor Ajax als ze niet 100% scherp aan de aftrap verschijnen. Vooral die Isak maar goed in de gaten houden
 
CarloKoene
 
5
6 april 2019 om 10:09
Je kan zeggen het seizoen is niet geslaagd is als er geen prijzen worden behaald... Je kan ook zeggen we hebben een prestatie neergezet door de kwartfinale champions league te bereiken. We spelen nog voor drie prijzen mee, 6 rondes voor het eind van de competitie.... We kopen spelers voor bizarre prijzen. Daardoor kunnen we voor hogere prijzen spelers kopen en een hoger salaris bieden waardoor we sommige sterkhouders langer kunnen vasthouden dan voorheen... Hiermee leg je m.i. een basis voor vooruitgang en wie weet een basis om de komende jaren de edivisie te heersen en stelselmatig succes boeken in europa.. Kortom, voor mij is het seizoen geslaagd! Peace out
 
RomanEmpire010
 
3
6 april 2019 om 12:01
Nee, dat kan niet. Je seizoen is simpelweg gefaald als je geen prijs pakt met deze selectie en begroting. Toen Feyenoord de CL haalde onder Koeman en er hosanna was, begon iedereen - veel Ajacieden - te lachen dat dat werd gevierd toen de club uit een donkere tijd kwam. We waren blij met niets. Jullie zijn, als er geen prijs gepakt wordt, eveneens blij met niets maar dan kan het wel. Scheve wereld he?
 
CarloKoene
 
2
6 april 2019 om 12:09
Het is maar hoe je niets intrepeteerd.. blijkbaar is dat bij ons anders, niets mis mee (woordspeling)
 
CarloKoene
 
1
6 april 2019 om 15:03
Bedoelde we verkopen*
 
Rolo1984
 
2
6 april 2019 om 11:38
Memorabel seizoen net als el finale 2 jaar geleden. Dat zal ik nooit meer vergeten et als de pot tegen real. Kan ik me nog iets herinneren van de 4 jaar onder Frank met de titels?.helaas niet. Behalve de pot tegen de graafschap. Dat zegt toch alles? Pve r 10 jaar kan iedereen zich dit ajax herinneren maar niet dit psv. Voor mij gaat het om impact, die is groter als ze alles winnen maar niet weg als ze niet winnen.
 
RomanEmpire010
 
1
6 april 2019 om 12:05
Wie buiten Nederland weet over 10 jaar nog dat dit Ajax de kwartfinale haalde? Er zijn wel meer stunts geweest in de CL door de jaren heen die veel mensen niet zomaar kunnen opnoemen. Feit blijft dat PSV, mochten ze kampioen worden, genoteerd staat als kampioen, terwijl je over 10 jaar goede research moet doen om te kijken wie er in 2019 in de kwartfinale speelden. Alleen voor Ajacieden en misschien nog Nederlanders is de impact groot, maar als je serieus denkt dat ze dit over tien jaar in Engeland, Italie, Spanje (behalve Madrid) nog weten, overschat je deze prestatie nogal imo.
 
Rolo1984
 
2
6 april 2019 om 15:41
En wie boeit het in Engeland, Italie, Spanje precies wie in Nederland kampioen was in 2019? En lol over goede research opzoeken wie in 2009 kwartfinale CL speelde. Dat kost letterlijk evenveel moeite als opzoeken wie in 2009 kampioen van NL werd. Echt letterlijk evenveel moeite. Bovendien, clubs spelen wedstrijden voor de fans niet voor voetbalfans in Engeland, Spanje of Italie. En ik kan me dit over 50 jaar nog wel herinneren. Maar prima als voor jou de prijzen boven alles gaan. Ieder zijn ding. Voetbal is voor mij meer dan alleen een blaadje met statistieken maar het gevoel dat je erbij hebt. Anders kan ik wel alleen de uitslagen bekijken. Waarom zou ik het dan nog kijken?
 
burgos
 
0
6 april 2019 om 15:54
Houd niet 1x maar 2x m,n hart vast voor vanavond.
 
ookgoed
 
0
6 april 2019 om 16:09
Zou zomaar een gelijkspel kunnen worden. Vind die Isak echt een sensatie. Willem II laat nu leuk voetbal zien en heeft denk ik de middelen om het Ajax lastig te maken. Wordt een leuk potje voetbal