Ajax kan fluiten naar financiële meevaller door Italiaanse huurdeal
Donderdag, 7 juli 2022 om 09:52

Razvan Marin speelt het komende seizoen op huurbasis voor Empoli. De bij Ajax mislukte middenvelder blijft op die manier in de Serie A actief, want met Cagliari degradeerde de Roemeen vorig seizoen naar het tweede niveau. Door de huurdeal loopt Ajax echter wel geld mis.

Cagliari nam Marin in 2020 voor een bedrag van ongeveer tien miljoen euro over van de Amsterdammers. Toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars bedong daarbij een doorverkooppercentage, maar die geldt alleen bij een definitieve transfer. Omdat Marin nu verhuurd wordt, heeft Ajax geen recht op geld. De regerend landskampioen kan wel nog aan de middenvelder verdienen, aangezien Empoli een optie tot koop heeft bedongen. Het is niet duidelijk welk bedrag is afgesproken.

Het zal Ajax tegenvallen dat de Roemeense spelmaker nu een huurtransfer naar Empoli maakt, de nummer veertien van het afgelopen Serie A-seizoen. Een jaar geleden stond Marin er nog een stuk beter op. Toen werd hij gelinkt aan clubs als AC Milan en Olympique Lyon. Er werd echter niet doorgepakt en na een teleurstellend seizoen bij Cagliari is de status van de middenvelder beduidend afgenomen. Op Transfermarkt wordt de waarde van de speler wel nog altijd op twaalf miljoen euro geschat.

Bij Ajax kon Marin de verwachtingen nooit waarmaken. Hij werd in 2019 opgepikt bij Standard Luik en moest op termijn de opvolger worden van Frenkie de Jong op het middenveld, maar na een paar wedstrijden als basisspeler had trainer Erik ten Hag genoeg gezien. De spelmaker uit Boekarest werd naar de reservebank verwezen en kwam daar eigenlijk ook niet meer vanaf. In totaal speelde Marin zeventien wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin scoren niet lukte.

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
10
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
10
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
1
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
PauloDybala
 
27
7 juli 2022 om 09:56
Hebben we Marin verkocht voor 10 miljoen en een doorverkooppercentage?! Was ik helemaal vergeten, door dat soort berichten mis ik Overmars wel zeg. Trouwens is dit echt geen slechte speler maar bij ons heeft hij weinig laten zien, en dan toch nog zo'n bedrag voor hem krijgen is echt top.
 
manodedios
 
4
7 juli 2022 om 10:09
ik volg de Italiaanse competitie niet maar leek me voor wat ik ervan zag in 2019 helemaal geen bijzondere speler. had best hoge verwachtingen toen die van Luik kwam, hij had een hard schot. maar heeft zijn kans nooit gepakt. maar zie dat hij inmiddels international is en als hij zich op het hoogste niveau in Italië handhaaft zal er wel iets zijn wat al die miljoenen rechtvaardigt.
 
Lierse1997
 
11
7 juli 2022 om 10:24
De aankoop van Marin was anderzijds ook wel echt uitzonderlijke scouting. Totale misfit voor de positie waar hij gekocht werd.
 
Brasileiro
 
4
7 juli 2022 om 10:45
@lierse, dit is een aanname, maar vanwege jouw username verwacht ik dat jij de competitie in Belgie volgt. Toen Marin werd gekocht, werd hij gepresenteerd als een lopende middenvelder die zowel als verbindingsspeler (8) kon spelen maar ook als diepgaande nummer 10. In beide posities is hij niet geslaagd en te licht bevonden door Ajax. Wat was de 'eigenlijke' positie van Marin volgens jou? Ik vond hem overigens in de wedstrijden tegen Ajax met Luik niet opvallen, maar vond hem ook absoluut geen slechte speler.
 
JoshuaK_
 
3
7 juli 2022 om 11:11
Dat is volgens mij juist het punt van Lierse, Brasileiro. De posities waar Marin bij Standard speelde en op uitblonk, heeft hij bij Ajax nooit mogen invullen. Hij moest het daar voornamelijk doen als een van de twee zessen, in de rol van Frenkie de Jong het jaar daarvoor. Het middenveld van Ajax stond toen echt vreselijk, met van de Beek die nooit meeverdedigde, Blind die het niet kon belopen, en Marin die ten slotte totaal verkeerd gebruikt werd.
 
Lierse1997
 
2
7 juli 2022 om 12:13
Op een middenveld met drie man had hij het best kunnen renderen op de plek van Donny, want zo een type is hij. Een middenvelder die goede infiltraties heeft en wel eens een goal kan maken. Zo blonk hij alleszins toch uit bij standard in een 4-4-2 (als dus de meest aanvallende van de twee centrale spelers). Maar een vervanger voor de jong zat er toch nooit echt in naar mijn amateuristische mening.
 
Fossen
 
65
7 juli 2022 om 09:57
"Ajax kan fluiten naar financiële meevaller......maar kan nog wel geld verdienen"
 
4fRedondo
 
1
7 juli 2022 om 11:13
Het staat er idd ongelukkig beschreven. Maar de kans dat Ajax geen verlies maakt is zelfs nihil. Marin gekocht voor 12,5 miljoen en verkocht voor 10 miljoen. Doorverkooppercentage gaat alleen over de winst (alles boven de 10 miljoen minus de 10 miljoen). Bij een doorverkooppercentage van 10% zou de koopclausule al 35 miljoen moeten zijn om quit te draaien. Bij 15% zo'n 27 miljoen en bij 20% minimaal 22,5 miljoen. Dat gaat Empoli nooit betalen. Tuurlijk is elke verkoop boven de 10 miljoen een financiële meevaller, want je beperkt het verlies met enkele euro's tot tonnen.
 
manodedios
 
0
7 juli 2022 om 14:23
Ach ja. Verlies beperken op een miskoop is ook mooi. Alleen die verkoopprijs van 10 miljoen voelde al als winst. Voor 6 had ik hem persoonlijk ook wel van de hand gedaan.
 
MPApeldoorn
 
34
7 juli 2022 om 10:00
De inhoud van het bericht is tegengesteld aan de kop, knap hoor Voetbalzone!
 
Salerno1919
 
0
7 juli 2022 om 10:03
Denk dat Empoli aankomend seizoen gaat degraderen. Dus die koop zal dan ook niet door gaan lijkt mij en denk ook dat Cagliari juist gaat promoveren. Zo ver mijn glazen bol. Ajax heeft nog geluk gehad dat ze hem eerst verhuurden dat ze hem moesten overnemen voor 10 miljoen bij handhaving. Degradeerden ze een seizoen later alsnog haha. Bijna hetzelfde was ze gelukt bij die Argentijnse verdediger die later naar Anderlecht ging, weet zijn naam even niet.
 
Klapstoel88
 
4
7 juli 2022 om 10:12
Magallan
 
4fRedondo
 
1
7 juli 2022 om 11:16
Die staat nog gewoon op de loonlijst bij Ajax. Traint volgens mij ook mee bij Ajax momenteel.
 
Sanderr
 
0
7 juli 2022 om 13:41
Klopt, stond beide oefenduels tot dusver ook in de basis en deed het niet eens heel onaardig, voor wat het waard is tegen bescheiden tegenstanders in de startweek van de voorbereiding. Bij Anderlecht toch ook niet heel slecht gedaan, mede door blessures bij de concurrentie met name de laatste 2/3 van het seizoen veelal basisspeler geweest. Het is te hopen dat er nog een club is die met een miljoen of 2 a 3 over de brug komt om hem op te pikken. Met 9 miljoen gewoon veel te veel betaald aan Boca destijds, een groot deel van die transfersom ga je nooit meer terugzien.
 
 
8
7 juli 2022 om 10:07
Achja, eerlijk is eerlijk.. De miljoenen die Ajax binnenharkt dan hebben ze dit echt niet nodig haha. Vind het echt knap hoe ajax in een jaar of 5 deze positie heeft bemachtigd. Respect voor! En dit zegt een AZ fan he, heb niks met Ajax qua fan zijn.
 
manodedios
 
16
7 juli 2022 om 10:23
vond ik ook knap Prem. ben Frank de Boer altijd erkentelijk daarvoor, die heeft echt zijn nek uitgestoken destijds en zonder financiële middelen en een zeer matige selectie 4x CL inkomsten veilig gesteld. ondanks alle kritiek die er nu op hem is heeft hij Ajax zijn gezicht terug gegeven, meteen die eerste wedstrijd tegen Milan, jeugd erin en afbluffen die tegenstander. Nood breekt wet soms, terug naar de basis heeft geleid tot veel inkomsten en die zijn vervolgens verstandig besteed. Overmars en V/D Sar hebben hun kop op het hakblok gelegd met de gok op Ten Hag en alles viel goed. Zij hebben met een aantal anderen van die gouden 94/95 lichting ongelofelijk werk geleverd door de boel zo op de rit te krijgen. Ajax als club dichterbij het publiek gekregen maar ook als bedrijf gezond gemaakt. En veelal in de geest van Ajax en Cruijff, met de nodige jeugd en aanvallend voetbal, en oud voetballers aan het roer. Ajax maar heel de Eredivisie kwamen uit een grauwe periode. Herinner me een periode dat AZ de enige was die internationaal behoorlijk presteerde terwijl Ajax eraf vloog tegen oostblokclubs waar we de naam nauwelijks van kunnen uitspreken, die dat tot de dag van vandaag als hun grootste overwinning vieren. En kijk eens hoe het er nu voor staat. Wie had kunnen vermoeden dat een Nederlandse club ooit nog bij de beste vier van Europa zou horen, een CL groepsfase zonder puntenverlies zou schoonvegen? Succes is moeilijk voort te zetten natuurlijk, zeker omdat je in de Eredivisie altijd tegen beperkte inkomsten aankijkt. Maar er is in elk geval nieuw elan bovenin de eredivisie, er wordt goed opgeleid en creatief beleid gevoerd.
 
magikhetwete
 
4
7 juli 2022 om 10:21
Ahh dit is echt onverwacht. Ik zag wel een transfer aankomen dat hij voor 90+ miljoen verkocht zou worden, maar helaas is het hem in Italie blijkbaar toch niet helemaal geworden. Zonde. On: achja, het is een prima mislukte deal geworden voor Ajax, niet absurd veel op verloren maar natuurlijk niet iets om feest om te vieren.
 
Sieb nr. 15
 
0
7 juli 2022 om 11:11
Ik heb Marin begin van vorig seizoen bij Cagliari zien spelen toen ik daar was. Ik moet zeggen dat hij in die wedstrijd wel echt goed bezig was. Het spel van Cagliari is veel minder snel en intens als bij Ajax en het leek er toen in ieder geval op dat hij met het iets langzamere spel veel beter tot zijn recht kwam. Leuk voor hem dat ie in ieder geval in de Serie A blijft spelen nu en hopen dat hij het zo goed doet dat Ajax er nog een leuk bedrag aan overhoudt. 10 miljoen plus doorverkoop was natuurlijk sowieso al een topdeal.
 
jwz_toch
 
0
7 juli 2022 om 14:26
2 mil “ verlies” der zijn ergere dingen mogen blij zin. Dat je wr überhaupt 10 voor heb gekregen