Ajax kan na gelijkspel Lazio directe plaatsing voor EL-groepsfase vergeten
Maandag, 27 mei 2024 om 14:41

Ajax weet sinds zondagavond in welke ronde van de Europa League het instroomt. Theoretisch gezien kon Ajax nog de tweede voorronde ontlopen, maar na het gelijkspel van SS Lazio tegen US Sassuolo (1-1) weten de Amsterdammers dat ze al in juli moeten aantreden voor de voorrondes van de Europa League.

Ajax kende afgelopen seizoen een miserabele jaargang. In Europees verband kon het elftal geen potten breken, in de beker werd een vroege bekerblamage geleden tegen de amateurs van Hercules en in de Eredivisie moest Ajax het doen met de vijfde plaats. Een plek die recht geeft op Europa League-kwalificatie.

Om dat hoofdtoernooi te bereiken moet Ajax eerst nog de voorronde doorkomen, al konden de Amsterdammers deze via een ontsnappingsroute nog ontlopen. Op basis van het clubcoëfficient was directe plaatsing voor de Europa League nog mogelijk.

De Conference League-winnaar, de eindstrijd gaat tussen Fiorentina en Olympiakos, moesten zich evenals FC Porto via haar eigen land plaatsen voor de Europa of Champions League. De Portugezen slaagden daarin.

Ajax wist al geruime tijd dat het de hoop niet moest vestigen op de Griekse topclub. Het was al enige tijd duidelijk dat Olympiakos naast het kampioenschap zou grijpen, de enige plek in de Griekse Super League die recht geeft op Champions League-deelname. Nummer twee en drie betekenen in het Zuid-Europese land Conference League-kwalificatie. Olympiakos eindigde het seizoen in de Griekse topdivisie vorige week als derde.

De blikken werden gericht op Fiorentina, de andere finalist van de Conference League. Zij moesten via de Serie A deelname aan de Europa League veilig stellen, maar na het gelijkspel van Lazio op zondag tegen degradant Sassuolo is de zevende plek buiten bereik. Fiorentina heeft nog wel één wedstrijd te spelen in de Serie A, maar met een achterstand van vier punten is de Romeinse club niet meer in te halen. De achtste plek geeft in Italië recht tot de Conference League

La Viola speelt volgend seizoen ofwel in de Europa League als Conference League-winnaar of in de Conference League als achtste geklasseerde in de Serie A. Daardoor kan Ajax in geen enkel scenario meer een startbewijs voor de groepsfase veroveren.

Daardoor weten de Amsterdammers dat het seizoen op 25 juli officieel gaat beginnen, dan staat de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League in de agenda. Eén week later staat de return ingepland. Op 19 juni hoort Ajax aan wie zij gekoppeld worden in de eerste van drie voorrondes die zij moeten overleven om het hoofdtoernooi te bereiken.

Meer nieuws
   
19:37
19:37
Engelse supporter wordt dag na wedstrijd tegen Servië wakker in het stadion
1
   
19:22
19:22
Schouten, Minteh en Kadioglu staan allemaal op het lijstje bij dezelfde topclub
0
   
18:52
18:52
Groningen dreigt 'kind van de club' kwijt te raken na mislukte onderhandelingen
4
   
18:33
18:33
Verweij weet hoe de selectie van het Nederlands elftal over Wout Weghorst denkt
17
   
18:20
18:20
De Gelderlander: 'Vitesse krijgt eigenaren uit twee verschillende landen'
14
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
4Ever4Ajax
 
11
27 mei 2024 om 14:45
Dat was te verwachten. De kansen werden al kleiner en kleiner. So be it, willen we wat bereiken dan moeten we toch minimaal wel de voorrondes door kunnen komen.
 
Sirius
 
10
27 mei 2024 om 14:50
Op zich is dat toch ook niet zo erg? Een vroege voorbereiding is misschien wel welkom met een nieuw bestuur, een nieuwe technische staf en een nieuwe selectie in opbouw. Op bepaalde vlakken is het natuurlijk niet ideaal, maar op andere vlakken weer wel.
 
Wanta Namera
 
7
27 mei 2024 om 14:52
Nee inderdaad i.i.g. een betere voorbereiding dan vorig jaar man man man wat was dat een armoe heey
 
4Ever4Ajax
 
12
27 mei 2024 om 15:02
@sirius: Erg is het sowieso niet, je hebt nergens recht op. Dan hadden we maar de beker moeten winnen om zeker te zijn van Europa League.
 
Miccoli
 
2
27 mei 2024 om 15:08
Het is inderdaad niet eens zo heel erg. Meer wedstrijden en meer tijd voor de staff om te werken met de spelers en er zo een tactiek in te krijgen. Ook zal er genoeg tijd zijn om de spelers te beoordelen. Wel jammer, dat we waarschijnlijk nog wat internationals moeten gaan missen.
 
Chuck01
 
3
27 mei 2024 om 17:42
De laatste keer dat Ajax zoveel voorrondes speelde pakte niet heel verkeerd uit. Positieve van inzien. Optijd aan de voorbereiding, meteen vanaf de eerste eredivisie wedstrijd fit zodat ze scherp kunnen starten.
 
BurdyM
 
1
27 mei 2024 om 17:52
Ik vind dit niet ideaal voor Ajax. De spelers hebben veel eerder een zware belasting. Rust is er bijna niet meer bij en het seizoen duurt hierdoor alleen maar langer. Hierdoor meer kans op blessures en overbelasting. Daarnaast denk ik dat de trainer liever wat langer met zijn spelersgroep traint om zijn tactiek in te slijpen en om zijn spelers fysiek op te trainen. Tel daarbij op dat Ajax waarschijnlijk haar selectie nog niet op orde zal hebben waardoor Farioli aan het schuiven zal blijven waardoor automatismen nog langer uitblijven.
 
superfarmers
 
2
27 mei 2024 om 18:11
BurdyM Zeker in een jaar met een EK vind ik het ook verre van ideaal. Te eerste zullen een aantal spelers een EK spelen en dus een lang seizoen maken en de transfers komen dan vaak op gang.
 
DNSDKR
 
7
27 mei 2024 om 14:50
Eigenlijk bizar dat alle bonden hier nog steeds geen passend format voor hebben. Dat heeft met name te maken met de transferdeadlines. In juli en augustus al zoveel belangrijke wedstrijden moeten spelen, terwijl de definitieve selecties pas in september rond zijn. En dat met zoveel financiële belangen. Eigenlijk kan dat toch niet meer.
 
Sirius
 
10
27 mei 2024 om 14:53
Ik snap het ook niet. Als ze de markt nou gewoon direct na het einde van het seizoen opengooien tot pak en beet eind juli, los je al veel problemen op. Ik snap sowieso niet waarom de UEFA niet gewoon universele regels betreft de transfermarkt opstelt. Gewoon alle Europese competities op hetzelfde tijdstip laten beginnen en eindigen met hooguit speling met betrekking tot het aantal clubs in een competitie. Ook de verschillende datums waarom de markten openen en sluiten vind ik onzin.
 
Miccoli
 
3
27 mei 2024 om 15:06
Dat zou voor de Noord-Europese en Oost-Europese landen niet werken, want spelen tijdens de winter maanden is in die landen geen doen. Voor de rest ben ik het wel met jou ideeën eens. Volgens mij had Engeland twee of drie jaar geleden ook een deadline geprobeerd van begin Augustus, maar aangezien de andere grote Europese competities niet meededen is het natuurlijk niet blijven plakken. Ik zou ook zeggen, gooi de transfermarkt open begin Juni en sluit 'm op 1 Augustus, o.i.d.
 
Joostv97
 
4
27 mei 2024 om 15:27
Gezien de financiële belangen toch juist veel logischer dat de markt pas sluit na het veilig stellen (of juist niet) van een groepsfase. Zie een psv dat door de zekerheid van CL nog extra kan investeren. Of spelers die natuurlijk vaak ook hun besluit welk Europees toernooi hun huidige of toekomstige club gaat spelen af laat hangen.
 
Chuck01
 
0
27 mei 2024 om 17:50
Ik denk toch dat het fijner is dat je weet waar je aan toe bent als club en als speler. Je kunt je budget afstemmen op het resultaat van de competitie. Twente kan nu dus werken met een EL begroting, mochten ze CL halen hebben ze mooi zakcentje voor het jaar erop. Mocht Twente dit jaar de CL halen en in de voorrondes spelen 3 spelers de sterren van de hemel en ze worden nog weggekocht, moet je nog vervangers gaan regelen die de voorbereiding niet mee hebben gemaakt. Lijkt me voor zowel club als speler niet ideaal. Haal je de CL dan heb je dat ook verdiend met de spelers die er in de voorrondes ook al stonden. Hoef je geen extra spelers meer aan te trekken. Is wel luxe als dat wel kan, maar ik zou zeggen dat dat niet opweegt tegen de nadelen van het verlies van enkele sterspelers.
 
Dramatisch
 
3
27 mei 2024 om 14:54
Alleen maar goed. Hoe meer rondes hoe meer geld er binnenkomt. Moet je wel verder gaan natuurlijk. Het levert sowieso al weinig op dus alleen maar goed zou ik zeggen.
 
tris1985
 
5
27 mei 2024 om 15:30
Jouw opmerking is al net zo dramatisch als jouw profielnaam Even serieus, komt er wel meer geld binnen? In begin wellicht, maar doordat je al zo vroeg moet starten heb je lang seizoen en aan het einde wanneer de tickets en prijzen worden verdeeld, zijn er door het reeds lange seizoen zoveel blessures dat een CL ticket wordt verspeeld.
 
Chuck01
 
2
27 mei 2024 om 17:53
Dat is nogal een aanname, lig je er de eerste ronde uit dan heb je alsnog een rustige voorbereiding waarin je rekening kunt houden met fitheid. Kom je 3 voorrondes door dan heb je toch al 3 wedstrijden met inkomsten uit kaartverkoop. 50.000 x gemiddeld 30 a 40 € is niet niks.Vorige keer dat Ajax 3 voorrondes speelde haalde ze de halve finale van de CL en werden ze kampioen.
 
OREELY
 
5
27 mei 2024 om 15:10
persoonlijk zou ik dit fijner vinden dan wat nutteloze oefenwedstrijden. nu speel je gelijk voor de knaken en voor europees voetbal. het jammere is dat het 2 maanden voor het sluiten van de transfer deadline is... de vraag is dus maar hoeveel van je selectie je dan op orde hebt. Zaken als fitheid mogen geen probleem zijn voor deze profs vind ik, daar gaat die farioli ook wel voor zorgen heb ik mijn vermoeden.
 
Downwards
 
3
27 mei 2024 om 15:11
Leg de druk er gelijk maar op om snel versterkingen binnen te hengelen, prima. Ik verwacht ook niet dat onze internationals heel ver gaan komen dus wellicht hebben we ze al eerder terug. Al kan je best een punt maken dat we meeste niet eens zullen missen. Alleen Brobbey, Sutalo (ja hier heb ik met Farioli nog well vertrouwen in) en Kaplan wellicht, mochten die definitief mee gaan.
 
Stijlvol
 
5
27 mei 2024 om 15:12
Dit scenario was mogelijk, dus nu vol aan de bak met de nieuwbakken trainer. Vanaf nu twee maanden de tijd om van voor af aan voor te bereiden.
 
KoenKampioen
 
17
27 mei 2024 om 15:13
Het scheelt dat we waarschijnlijk in elke voorronde een geplaatste status hebben. Als ik de mogelijke tegenstanders zie in de tweede kwalificatieronde, dan lijkt alleen Panathinaikos mij een lastige tegenstander. Als we de Europa League niet halen en afdalen naar de Conference League dan vind in het ook helemaal prima. Makkelijker om aan kaarten te komen als niet seizoenkaarthouder. Daarnaast meer kans op een lekker guur tripje naar een Azerbaijan/bosnië/kazachstan, kan ik ook eindelijk aan zo'n Europese uitkaart komen.
 
Batouwe
 
5
27 mei 2024 om 15:22
Je bent het tegenover gestelde van successupporter ongeveer. Bijzonder om te lezen. Liever een Europese divisie lager zodat Koen ook een keer kan komen kijken.
 
KoenKampioen
 
15
27 mei 2024 om 15:49
Haha ik snap dat het een enigszins bijzondere invalshoek is. Het was afgelopen seizoen in ieder geval heerlijk makkelijk om aan kaarten te komen. Zelfs tegen Aston Villa kwam ik er makkelijk tussen. Daarnaast is het ook wel eens verfrissend dat de thuiswedstrijden tegen NEC, Sparta, Excelsior, etc. opeens best spannend kunnen zijn. In zo`n seizoen moet je het maar vanuit een positieve kant proberen te bekijken
 
manodedios
 
6
27 mei 2024 om 16:47
Zo is het Koen! Geniet ervan want voor je het weet staan we weer aan de top en komen de successupporters weer opdraven.
 
Salerno1919
 
2
27 mei 2024 om 18:04
Heb het zelfde als Koen hoor, met Utrecht kwam je vaak bij echt leuke gekke clubs, imo was Liverpool by far het minst leuk. Terwijl die voor het gros juist het meest aantrekkelijk was. Maar moet Koen wel ff zeggen mbt een status, Ajax was zo extreem slecht dat dat dan niet heel veel zou uitmaken hoor ??
 
jeroenimo8
 
1
27 mei 2024 om 16:37
Prima, een wedstrijdje of 4 extra. Veel leuker dan oefenpotjes tegen FC Bal op het Dak. En als we dan de Europa League niet halen, dan maar Conference League. Hoe dan ook meer kansen om voor Nederland punten te halen.