Ajax krijgt complimenten uit Duitsland: 'Onze filosofie is vergelijkbaar'
Vrijdag, 11 oktober 2019 om 16:05

Thiago Alcántara is bezig aan zijn zevende seizoen in dienst van Bayern München en de controlerende middenvelder voelt zich na al die jaren nog steeds thuis bij der Rekordmeister. Thiago houdt enorm van de voetbalfilosofie die Bayern hanteert, in zijn optiek vergelijkbaar met die van zowel Ajax als Barcelona.

"Bayern is een grote club met een centrale gedachte. Dat is heel belangrijk", stelt Thiago in een uitgebreid interview op de website van de Duitse kampioen. "Kijk bijvoorbeeld naar Ajax, die hebben sinds de dagen van Johan Cruijff hun eigen filosofie. Barcelona heeft die voetbalvisie overgenomen toen Cruijff daar ging werken en beide clubs werken al decennialang volgens dezelfde filosofie."

"Bayern vertegenwoordigt een grote familie, dat is echt uniek", verlegt Thiago de aandacht naar zijn werkgever. "En wij hebben het laatste decennium ook volgens een bepaalde filosofie gewerkt, eentje die te vergelijken is met die van Barcelona en Ajax. Wij willen ook altijd de bal hebben en dominant spelen. Deze club moet ook altijd op zoek blijven naar spelers die in dat plaatje passen. Niet alleen voor het eerste elftal, maar ook voor de jeugdopleiding."

Thiago werkte bij Barcelona en Bayern enkele jaren samen met Josep Guardiola en de middenvelder heeft de huidige manager van Manchester City nog steeds hoog zitten. "Barcelona speelde onder Guardiola het beste voetbal van de afgelopen twintig jaar. De fans raakten echt in vervoering dat van elftal. Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta. Fysiek gezien niet erg sterke spelers, maar zo intelligent en vol van klasse." Thiago maakte in 2013 voor 25 miljoen euro de overstap van Barcelona naar Bayern.

De 28-jarige middenvelder krijgt regelmatig te horen dat hij niet thuis geeft in de topwedstrijden van Bayern, iets dat hem een vreemd gevoel bezorgt. "In de zes jaar dat ik hier ben zijn we telkens kampioen geworden. Daarnaast hebben we driemaal de Duitse beker veroverd en stonden we vier keer in de halve finale van de Champions League. Ik heb respect voor de mening van andere mensen, maar ik ga er verder niet op in. Ik laat liever mijn voeten spreken."

Meer nieuws
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
14
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
5
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
29
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
caribbean
 
49
11 oktober 2019 om 16:17
Het is toch mooi om te zien. Ajax wordt steeds meer in eenzelfde rijtje geplaatst als de top clubs, terwijl wij zoiets hebben hier in Nederland dat Ajax nog niet bij de top hoort. Laten we hopen dat we dit jaar weer een mooie CL campagne tegen moet gaan, weer een kwart finale of halve finale zou al fantastisch zijn.
 
JJvH91
 
24
11 oktober 2019 om 16:21
Ze horen dan ook absoluut niet bij de top, en daar worden ze hier ook niet bij geschaard. Het is een mooi compliment dat hier gegeven wordt, maar je verdraait het in iets wat niet gezegd wordt. Een mooie eigen filosofie maakt je nog geen topclub.
 
Heiko Herlich
 
75
11 oktober 2019 om 16:31
Ho ho .. Ajax is weldegelijk een topclub.. 4x cl(Europacup 1). Select club met alle Europese trofeeën. Wereldwijd bekent om filosofie en opgeleiden spelers o.a Cruyff vBasten Rijkaard.. Ze hebben (al jaren ) geen elftal dat Europese top is (uitzondering vorig seizoen).. maar qua club weldegelijk Europese top..
 
arsenal890
 
9
11 oktober 2019 om 16:35
Dus de CL en een wereldwijde bekende filosofie maakt je Europese top?
 
Downwards
 
68
11 oktober 2019 om 16:47
De hele historie maakt je tot topclub, Arsenal890. Zijn weinig clubs die kunnen tippen aan de prijzenkast van Ajax en aan de invloed die de club heeft gehad op de sport zelf. Is voor sommige pijnlijk om te horen dat weten we. Hartstikke leuk tegenwoordig dat City en Psg, maar dat zijn natuurlijk clubs van niks. Mogen de veters niet strikken van Real, Bayern, Liverpool, Milan, Barca en ook Ajax.
 
Benzema.
 
9
11 oktober 2019 om 16:48
Ajax was een topclub. Nu al een tijdje niet meer. Historie heeft er vrij weinig mee te maken.
 
arsenal890
 
7
11 oktober 2019 om 16:48
Dus AC Milaan is ook nog een top club? Rode ster heeft ook historie met een CL maar dat is toch ook geen topclub?
 
JJvH91
 
9
11 oktober 2019 om 16:52
@downwards, @heiko,stel, Club X wint van 1970 tot 1990 20 jaar op rij de Europa Cup, heeft een fantastische filosofie die de sport op z`n kop zet. Vervolgens gaan ze failliet. Wil je beweren dat deze failliete non-club een Europese topclub is? Natuurlijk niet. Waarom voor Ajax dan wel? `topclub` is een vergankelijk predicaat.
 
Doordebenen
 
8
11 oktober 2019 om 16:56
Lijkt me wel he. Geef jij anders even aan wat je een topclub maakt. Arsenal hoort er in ieder geval niet bij!
 
Doordebenen
 
16
11 oktober 2019 om 16:56
Heeft er alles mee te maken. Als je de prijzen uit het verleden bij elke ploeg weg zou halen dan zijn het geen topclubs meer.
 
JJvH91
 
3
11 oktober 2019 om 17:08
Dit is allemaal een semantische onzin discussie. Als je wilt kun je 'topclub' baseren op het verleden, maar in de context van de originele reactie van @caribbean gaat het over clubs die op dit moment tot de sportieve (en financiele) top behoren. Daar hoort Ajax niet bij, ik begrijp niet dat we het hier werkelijk nog over moeten hebben.
 
passionforpink
 
16
11 oktober 2019 om 17:11
@benzema: Dan is Ajax toch wel aardig op de weg terug in ieder geval. Met in de afgelopen 3 jaar een EL finale en een halve finale CL, hebben ze zeer recent wel weer topclub waardige prestaties geleverd. Nu is het wat vroeg om te zeggen, maar Ajax is goed op weg naar overwintering in de CL dit jaar. Het is natuurlijk nog wel andere koek dan Liverpool dat twee jaar op rij de finale haalt en er één van wint of Real Madrid dat in 5 jaar de CL 4 keer won en een keer tot de halve finale reikte. Maar imo is de top breder dan de 5 best presterende teams in Europa en dan hoort Ajax er momenteel toch ook wel weer bij.
 
snowy
 
0
11 oktober 2019 om 18:41
JJvH91.Dan zijn ze nu een topclub staan samen met manshester city, Bayermunchen en Pgs op 6 punten in de CL. Dordmund, Barcelona, juventus, atletico madrid, zo snel ik weet op 4 punten en liverpool heeft er 3
 
Yeisoonnn
 
0
11 oktober 2019 om 19:55
JJvH91Misschien is Ajax niet op alle vlakken een topclub, maar op genoeg andere aspecten wel. Ajax heeft een topclub waardig stadion, opleiding, spelers/exspelers, filosofie, prestatie, faciliteiten en zo kan je nog wel meer dingen benoemen. Okay ze hebben niet dezelfde financiele mogelijkheden als Engelse clubs (topclubs of niet), maar dat komt ook door de competitie. Als Tottenham op dit moment een topclub is, zou ik niet inzien waarom je Ajax geen topclub zou kunnen noemen. Daarbij heeft Ajax voor haar mogenlijkheden genoeg financiele middelen.
 
JJvH91
 
0
11 oktober 2019 om 20:04
@yeisoonn, Qua stadion staat Ajax 44ste van Europa. Filosofie: kun je niet ranken. Prestatie: gebaseerd op 1 seizoen? Faciliteiten: zoals wat? En "daarbij heeeft Ajax voor haar mogelijkkheden genoeg financiele middelen". Dus, Ajax heeft genoeg geld om Niet de beste spelers te kopen? Wat probeer je nou eigenlijk te zeggen? Wat een hoop kul.
 
myvision
 
6
11 oktober 2019 om 20:25
Hahaha gewoon een random variabele noemen als een grootte van een stadion om je gelijk te krijgen. Doe wat met de volgende variabelen: - Historie: 4x Europa Cup I en alle andere Europacups en Wereldcup - Absolute legendes als Cruijff, Van Basten, Bergkamp, Zlatan - Absolute talenten in de wereldtop als Frenkie - Recent in de wereldtop door Juve, Real, Bayern etc op eigen wijze van het veld te vegen en bijna de CL finale te halen en recent ook de EL te halen - Gezondste financiële huishouding ter wereld - Nogmaals domineren in Europa - Eigen filosofie en totaalvoetbal 3. 0 gekopieerd door alle topclubs in Europa Wat een hoop kul.
 
JJvH91
 
1
11 oktober 2019 om 21:48
'hahaha'. Ik reageer gewoon op de factoren die de meneer boven me noemde, dus daar is niets random aan, koekebakker. Nogmaals, zie mijn reacties hierboven: in de context waar we het over hebben slaat het nergens op de historie erbij te betrekken.
 
Damsko1103
 
0
11 oktober 2019 om 23:02
@Downwards dankjewel voor deze uitleg. Ik zelf moet ook vaak genoeg uitleggen aan andere mensen hoe het nou eigenlijk zit. Waarom word men topclub genoemd?! Is het omdat je meerdere keren als clubs het hoogste podium hebt bereik. Of ben je een topclub omdat je tegenwoordig met geld kan smijten, de duurste spelers kan kopen en nog steeds niet die beker kan winnen (CL/EL). En dan heeft Ajax nog een eigen filosofie die wereldwijd bekent is bij iedere voetbalclub. Ik snap 't dat het voor bepaalde mensen moeilijk is om te geloven. Vooral diegene die Ajax niks gunnen. Maar helaas of nee haha ... gelukkig zijn het de harde feiten.
 
Damsko1103
 
1
11 oktober 2019 om 23:03
Vergelijk je Rode Ster mer Ajax???
 
Damsko1103
 
0
11 oktober 2019 om 23:16
Nou dan was club voordat ze failliet gingen een topclub. Dan praat je toch over een club die er niet meer is. Maar is Ajax in jou ogen dan failliet. Want ik heb er niks over gelezen. Laat mij jou een ding uitleggen. Door bepaalde bekers te winnen creeer je een historie. Dat is wat topclubs doen. En dan heb ik het niet over eenmalig iets winnen. Clubs die nu met geld strooien maar niks winnen. Tja die mag je zeker topclubs noemen. PSG, Mancity, AMadrid etc. Allemaal topclubs toch. Maar weet je wat ze allemaal nog moeten doen om Ajax te achterhalen qua prijzen? Als je de belangrijkste bekers niet wint, schrijf je geen historie. Dan blijf je voor altijd die topclub die geld smeet .... voor niets!!! Nou, geef dan mij maar de geschiedenis van mij topclub Ajax.
 
Azb100
 
0
12 oktober 2019 om 00:33
Mooi dan is nottingham forest dus ook nog een topclub. Goed om te weten.
 
Cali88mero
 
6
11 oktober 2019 om 16:30
Ik zou persoonlijk al blij zijn met overwinteren, een seizoen zoals vorig seizoen krijg je niet snel meer. Overwinteren in de CL bedoel ik dan, met 6 uit 2 moet dat wel de doelstelling zijn. Mis wel een deel van de filosofie, als spelers als Siem de Jong minuten mogen maken i.p.v. Gravenberch gaat er iets flink mis. Is overigens mijn enige kritische noot naar Erik Ten Hag toe. Hij mag en moet jeugdspelers meer minuten geven. En dan bedoel ik niet de Dani de Witjes (ja ik weet dat hij vertrokken is naar AZ)
 
Cyberize7x
 
0
11 oktober 2019 om 18:25
Als een wedstrijd "in de tas" is zou hij dat inderdaad kunnen doen. Als wedstrijden echter zeer moeizaam verlopen en de kans dreigt dat de tegenstander nog langszij gaat komen dan is het vrij logisch dat hij liever terugvalt op ervaring waarvan hij zo.goed als zeker weet dat ze niet zullen verzaken.
 
Sirius
 
9
11 oktober 2019 om 16:34
Met alle respect, maar ik kan de speelstijl van Bayern niet echt vergelijken met Ajax en Barcelona. Momenteel speelt zelfs Barcelona niet eens met die filosofie. Valverde weet volgens mij niet eens hoe dat moet.
 
SuperBuLi
 
8
11 oktober 2019 om 16:41
Laatste decennium heeft Bayern degelijk wel de "Ajax-methode" gebruikt. Zelfs onder Kovac moet het spel zo gespeeld worden maar dan in zijn eigen vorm.
 
binny
 
6
11 oktober 2019 om 17:35
Mooie worden van een geweldige middenvelder, heerlijke spel verdeler die Thiago.ik vergelijk ons nog niet met Bayern of Barca, maar we zijn echt heerlijk bezig op dit moment.
 
dordt078
 
0
11 oktober 2019 om 20:34
Ben een Feyenoorder maar eerlijk is eerlijk bij Ajax loop het moment beter als bij Barca.
 
jeroen200
 
0
11 oktober 2019 om 19:04
Prachtige speler om te zien voetballen. Bij het debuut bij Bayern in het stadion van Gladbach voor de 1e x gezien. Was geweldig!