'Als je hem vergelijkt qua mindset, dan zit hij dicht bij Matthijs de Ligt'
Donderdag, 15 april 2021 om 09:09

Peter van der Veen is zeer onder de indruk van de ontwikkeling die Devyne Rensch momenteel doormaakt bij Ajax. Als bondscoach van Oranje Onder-17 nam hij de pas achttienjarige rechtsback annex centrumverdediger in 2019 mee naar het jeugd-WK en toen had de trainer al door dat Rensch een zeer bijzondere speler is. Van der Veen trekt zelfs de vergelijking met voormalig Ajax-verdediger Matthijs de Ligt.

"Ik zag laatst de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag", verklaart Van der Veen in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Daar zocht Dusan Tadic hem, maar zijn pass kwam net te vroeg, of Devyne kwam te laat. Toen Ajax daarna scoorde, liep Tadic nog even naar hem toe om uit te leggen hoe dat beter had gekund. Dat is heel kenmerkend voor Devyne, dat mensen echt de tijd nemen om hem te helpen, omdat ze gewoon weten dat hij ermee aan de slag gaat", duidt de voormalig bondscoach van Oranje Onder-17 de status van Rensch binnen de Ajax-selectie.

"Dat heeft hij dan blijkbaar ook op de trainingen bij Ajax laten zien. Hij doet echt wat met feedback van oudere spelers en dan word je sneller geaccepteerd, dat is hartstikke belangrijk. Ik vond het een heel typerend moment voor Devyne, hij is enorm leergierig", benadrukt de onder de indruk geraakte Van der Veen, die gelijk met een passend voorbeeld op de proppen komt. "Toen hij bij mij in de groep zat, deed Devyne zijn warming-up altijd met zijn verkeerde been, zodat hij dat óók bleef ontwikkelen. Dat vond ik altijd zo bijzonder. En je ziet het nu: hij is gewoon tweebenig. Dat is zó handig, je kunt je altijd uit situaties redden waar anderen eerst naar hun goede been moeten kappen."

In de optiek van Van der Veen is Rensch ondanks zijn jeugdige leeftijd nu al een erg volwassen speler, iemand die zijn vak zeer serieus neemt. "Devyne heeft precies voor ogen wat hij wil. Als je hem vergelijkt qua mindset, dan zit hij dicht bij Matthijs de Ligt", legt de coach de lat hoog voor de jonge Ajacied. "Dat is een heel andere speler natuurlijk, maar qua mindset zijn die jongens uniek. Zóveel talent en zó'n goede mentaliteit, dan kan het heel snel gaan. Dat hebben we uiteraard gezien met Matthijs en nu gebeurt het ook met Devyne", kijkt Van der Veen hoopvol naar de toekomst.

Meer nieuws
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
5
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
10
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
WzA!!!
 
21
15 april 2021 om 09:30
Echt een fantastisch talent. Kan overal achterin terecht, ik begrijp ook echt niet dat hij niet mee mocht met jong Oranje als je Zeefuik en Teze zo zag stuntelen op rechtsback en beter dan Geertruida vind ik hem ook, kan gewoon veel beter voetballen, tweebenig en stoomt veel op. Alleen zijn positionering moet hij soms nog aan werken. Desnoods had je hem voor centraal meegenomen want beter dan Schuurs en Teze is hij centraal ook.
 
khalid3073wx
 
17
15 april 2021 om 09:39
Je bent sarcastisch toch? In het geval dat je het meent het volgende. Deze jongen valt uit de toom voorlopig en kan het niveau nog niet aan maar is nog maar 17. Het komt wel het talent zie je wel. Maar Geetruida en Teze zijn veel verder. Denk wel oprecht dat hij nual beter is dan Schuurs
 
MessiBazoer
 
14
15 april 2021 om 09:46
Geertruida en Teze zijn veel verder maar hij is beter dan Schuurs? Dat zou betekenen dat Geertruida en Teze 2/3 klassen beter zijn dan Schuurs..?
 
WzA!!!
 
3
15 april 2021 om 09:49
Nee dat ben ik niet. Dit is gewoon een goede speler die op meerdere posities terecht kan, centraal en rechtsback. Ik vind hem gewoon meer talent hebben dan Geertruida, Teze en Schuurs, en in jong oranje laat je nou eenmaal je beste talenten spelen.
 
Psvlld
 
5
15 april 2021 om 10:21
Vandaar dat Teze en Geertruida daar spelen. Ik snap dat je niet geheel objectief hoeft te zijn altijd, maar kom op, haha. Timber valt nog over te twisten, maar laten we aub normaal doen over Rensch.
 
khalid3073wx
 
4
15 april 2021 om 11:13
Zijn ze ook Schuurs maar Schuurs is een Ajacied dan gelden andere normen. Als je bij Ajax speelt ben je direct een topper
 
Eagles
 
5
15 april 2021 om 11:54
Dat klopt, Khalid.
 
Gerben1978
 
0
15 april 2021 om 12:03
@WZA!!!Er is een wezenlijk verschil tussen meer talent hebben en daadwerkelijk beter zijn dan bijvoorbeeld de andere spelers die je noemt. Het is namelijk altijd maar de vraag of iemand zijn belofte inlost ondanks zijn talent.
 
Millwall1885
 
1
15 april 2021 om 17:39
Goh het zoveelste wereltalent, heeft misschien 20 potjes gespeeld. Doe je bril is af man
 
rayvg
 
9
15 april 2021 om 09:40
Voor alsnog vind ik hem opbouwend heel matig als je dest en mazraoui gewend bent. Beter dan klaiber is hij natuurlijk wel, maar je ziet dat Ajax problemen heeft met het voetballende spel aan die kant sinds hij daar speelt.
 
stambec
 
6
15 april 2021 om 09:45
inderdaad. hopelijk speelt Timber vanavond gewoon rechtsachter. Die is al een stuk verder dan Rensch, voor mijn gevoel. Maar zoals geschreven, hij is pas 17. lekker dat hij al zoveel minuten mee kan pakken.
 
stambec
 
0
15 april 2021 om 09:46
excuus, hij is natuurlijk 18
 
Lunny
 
9
15 april 2021 om 10:06
Rensch is geschorst dus die doet sowieso niet mee. Hopelijk kiest ten Hag wel voor Timber op de back en niet voor Klaiber.
 
bliek
 
8
15 april 2021 om 09:43
Het is weer tijd om om alle talenten 1 voor 1 op te gaan hemelen. Als hij volgende week 2 fouten maak kan hij er weer geen K.. van. Wij als Nederland moeten blij zijn dat we grote talenten hebben maar ik vind ook echt dat we ze eens gewoon rustig de kans moeten geven ipv de ene week ophemelen en de andere week weer in een dal te schoppen.
 
sloep01
 
4
15 april 2021 om 09:47
Ja Bliek daar zijn in dit land altijd sterk in spelers na een wedstrijd al in oranje plaatsen , laat deze jongens lekker met rust en eerst een 1 of 2 seizoenen constant presteren dan kijken we wel verder ,
 
bliek
 
1
15 april 2021 om 09:58
Sloep ik snap best hoor dat je soms jongens wil uit lichten hoe goed ze zijn. Alleen tis wat je zeg ze worden na 1 goede wedstrijd Oranje ingelult en drie weken later kan hij beter vertrekken want dan kan hij er geen bal meer van. We weten allemaal dat jonge gasten goede periodes hebben en dat ze die afwisselen met mindere periodes. En dat mag hoort allemaal bij het leerproces. Maar laten we aub deze jongens gewoon rustig de kans geven zicht te ontwikkelen en als de tijd rijp is komen de stappen wel. Alleen in Nederland lukt het altijd heel goed om als het wat minder gaat bij de talenten ze gelijk nog eens een extra duw de afgrond in te geven. "amen"
 
Dominicsolanke
 
38
15 april 2021 om 09:50
Ik word echt gek van al die Ajax talenten die continu in de spotlights staan na 1/2 leuke potjes. Bij PSV speelt Teze echt een fenomenaal seizoen, ook in de Europa League, maar je leest niets over hem. Cody Gakpo speelt al 2 seizoenen geweldig (ook bij jong Oranje) en mensen zeggen zelfs dat het grote Oranje te vroeg komt voor hem maar jongens als Gravenbergh, Schuurs etc. moeten (en komen er zelfs) direct bij het grote oranje na een leuke seizoenshelft. Het is echt niet te geloven. Ook bij Vitesse speelt een fantastisch talent en waarschijnlijk een van de beste centrumverdedigers Danilo Doekhi alleen lees ook nooit een artikel over hem. Heel jammer al dat Ajax georiënteerd nieuws
 
TVL11
 
34
15 april 2021 om 09:56
Over Gakpo in oranje zijn echt veel artikels geweest hoor. Teze is nogal onder de radar inderdaad, laatste weken staat hij echt heerlijk te verdedigen. Al is hij trouwens nog lang niet klaar voor Oranje.
 
Dominicsolanke
 
4
15 april 2021 om 10:02
Nou ik lees anders iedere keur dat Ajacieden hem niet klaar vinden. Maar hun eigen talenten zijn dat wel
 
wesselkoopen
 
22
15 april 2021 om 10:16
Dit js natuurlijk totale onzin. Ik denk dat elke ajacied liever Gakpo dan Babel in oranje ziet
 
Formus
 
6
15 april 2021 om 10:41
Dominic, ik begrijp je punt, vind ook dat Ajacieden vrij snel de hemel in geprezen worden. Echter, de voetballende kwaliteiten van veel Ajacieden zijn natuurlijk ontzettend groot. Hier wordt bij Ajax zo op gescout en getraind. Bij Ajax wordt ook altijd alles voetballend opgelost. Echter kleeft daar ook een enorme eenzijdigheid aan. Als excellerende Ajacieden in een andere omgeving, in een ander systeem terecht komen, dan wil dat talent nog wel eens stagneren. Ook bij evt andere tegenslagen gaat dat nog wel eens mis. Dan komen de echt grote talenten opstaan. En om de vergelijking met Teze te maken. Teze komt nu kijken hè, maar Teze is al 21. Rensch is net 18, speelt wekelijks bij de aanstaande kampioen én in Europa en doet dat niet onaardig. En zoals bekend speelt Ajax aanvallend en vallen deze spelers zoals Rensch goed op. Maar nogmaals, of ze het echt gaan redden blijft de vraag. Zie de rechtsachters Van der Wiel, Van Rhijn en Tete en zie Van de Beek en Riedewald. Super grote talenten, maar het (nog) niet echt waargemaakt in het buitenland. Daar komt echt meer bij kijken dan goed kunnen voetballen in het Ajaxsysteem.
 
Formus
 
3
15 april 2021 om 10:47
Oh, weet je wat ik zelf een enorm talent vond: jou! Ik dacht echt dat Solanke alles had om het te gaan maken. Echter lijkt zijn mentaliteit hem ook in de weg te zitten. Daarom is de leerschool van de "weg der geleidelijke weerstand" vaak helemaal niet zo gek ipv het supertalent zijn die door iedereen de hemel in wordt geprezen.
 
Dominicsolanke
 
0
15 april 2021 om 12:53
@formus, hahahaha ik was destijds echt blij met Solanke en vond hem een fantastische spits. Maar hij was "zelfs" bij Vitesse aardig teleurstellend in de 2e seizoenshelft. Ook qua voetbalkwaliteiten was hij helaas niet zo heel goed als een Bertrand Traoré dat bijv. wel was
 
Emz01
 
8
15 april 2021 om 10:16
Heb je helemaal gelijk in. De media doet het, maar de Ajacieden doen er heel graag aan mee. Nu met Rensch, wie ik totaal geen groot talent vind, maar eerder ook met andere talenten als Schuurs, Vd Beek, Eiting, Klaassen, Veltman. Al deze jongen werden veel meer gehyped dan gelijkwaardige of grotere talenten. Zo kan ik me bijvoorbeeld herinneren dat een aanzienlijk deel van de Ajacieden (oa hier op voetbalzone) destijds wekelijks riepen dat Veltman beter is dan De Vrij.
 
wanny
 
15
15 april 2021 om 11:04
Is ook wel logisch, want die Ajacieden spelen wedstrijden in de CL en domineren de eredivisie. Dan wordt er meer over je gesproken dan als je met de nummer 5 een goeie wedstrijd speelt bij Emmen.
 
Emz01
 
0
15 april 2021 om 13:36
Ook in de tijden dat Ajax niet in de CL speelde of de Eredivisie niet domineerde (dit is notabene alleen dit seizoen het geval), gebeurde dit. Het staat daar dus los van. Ajacieden zijn helaas vaak niet realistisch over het talent en de kunde van hun jonge spelers
 
PauloDybala
 
1
15 april 2021 om 14:41
Een enorme generalisering is dat. Ajax levert de meeste jeugdspelers af die de top bereiken en wordt er ook meer op gelet. Als je alle supporters nu tegelijk benoemt dan kan je van geen enkele supporters groep zeggen dat ze realistisch zijn over het talent en de kunde van HUN jonge spelers. Het zijn de jonge spelers van jouw club dus dan wil je ook dat deze goed worden en zie je dat eerder. Dat is bij Ajax zo maar net zo goed als PSV, Feyenoord en noem maar op. Echter zitten er ook bij elke club supporters tussen die wil realistisch zijn, ook bij Ajax.
 
xstream
 
2
15 april 2021 om 11:07
Gakpo wordt heel veel over gezegd en geschreven. Ik, als Ajacied, zie ook veel liever hem dan Babel in de NL selectie. Teze inderdaad veel te weinig. Doekhi, hoor ik wel wat over. Maar die`s 22 en speelt bij Vitesse. Spelers van Ajax komen ook meer aan het woord omdat die als enige nog in Europa spelen. Als je `t dan daar laat zien dan wordt er meer over gesproken. Die anderen lieten het in Europa niet echt zien. Daarbij moet je ook bedenken dat de mensen bij Ajax wellicht zelf ook meer de media opzoeken tov PSV / Feyenoord. En blijkbaar verkoopt het ook beter. Dus het resultaat is toch ook vooral wat de media en wij interessant vinden, niet direct een complot. Ik vind overigens Gravenberch gaan vergelijken met welke jonge nieuwe speler dan ook, totaal krom. Dan zit je er ook wel een beetje naast. Die gozer is net 18 en staat als onbetwiste middenvelder bij de NL top en in de Cl/el te spelen. Als je daar dan verbolgen over bent ... tja ... Doekhi is 22 en doet `t goed bij Vitesse. Schuurs vind niemand van dat die in Oranje thuishoort. Evenals Teze omdat er qua Cd`s veel concurrentie is. En die is 3 jaar ouder dan Ryan he ... even ter contrast. Al kun je `t met al die blessures wel gaan overwegen. Maar ik vind ook dat Timber het geweldig doet, echt niet minder dan Teze .. en ook pas 19. Goed al dat talent, maar als ze `t echt laten zien komen ze vanzelf aan het woord, of dat nou bij Ajax is of Vitesse. Daar gaat het toch ook constant over Tennane en Bazoer? En ook een beetje Doekhi. Lijkt me een goede verhouding. Over AZ wordt veel gezegd over Koopmeiners want die speelt ook een top seizoen. Stengs en Mo meer om hun teleurstellende spel. etc etc ... dus gewoon de waan van de dag. En die is nu eenmaal groter bij Ajax als onbetwiste nr 1 en nog actief in Europa. Als PSV nu nog in de EL had gezeten was 75 over PSV gegaan. Dus ik vind `t wel een beetje calimero gedrag hoor ...
 
Denn01
 
0
15 april 2021 om 13:43
Er is niemand in de wereld die zegt dat Schuurs in oranje moet. Er zijn genoeg mensen die zeggen dat Gakpo wel mee zou mogen. Dus zet je calimero hoedje maar af want volgens mij lees je alleen wat je wilt lezen. Als PSV nou verder was gekomen in de Europa League dan werd er ook over hun talenten meer gesproken. Maar deze talenten vinden het al een hele opgave om tegen Olympiakos te spelen.
 
Yelle
 
1
15 april 2021 om 15:35
En toch heeft Schuurs al bij de Oranje-selectie gezeten, na een paar leuke potjes vorig jaar. Lekker weer aankomen met 'calimero', triest om daar weer over te beginnen ipv inhoudelijk te reageren.
 
Jaapvan Haafte
 
0
15 april 2021 om 16:12
Ik heb genoeg (ajacieden) zien zeggen dat Gakpo best bij Oranje linksbuiten mocht staan, als je dan toch 4-3-3 wil spelen zoals de Boer. En Teze speelt ook niet slecht, alleen die heeft de pech dat van Dijk, de Ligt en de Vrij voor hem staan in de pikorde
 
Furrr
 
0
15 april 2021 om 10:13
Ik kan maar niet begrijpen dat we het bijzonder vinden als iemand echt voor het voetbal gaat. Ik dacht dat het altijd logisch was dat je volle bak ging, iets deed met de feedback die je kreeg en dat je probeert om tweebenig te worden. Het lijkt mij niet meer dan normaal. Netals dat je er alles aan doet om alles uit een andere carrière te halen.