'AZ had Van Gaal en Advocaat, maar is die categorie nog haalbaar?'
Dinsdag, 10 januari 2017 om 10:37

John van den Brom zou volgens De Telegraaf mogelijk bezig zijn aan zijn laatste seizoen bij AZ. De club uit Alkmaar zou de ambities met de huidige trainer niet haalbaar achten. Waar oud-speler Kenneth Perez begrip kan opbrengen over de twijfels over de huidige AZ-trainer, is Kees Kist van mening dat Van den Brom het juist goed doet en niet vervangen hoeft te worden.

Perez vraagt zich af of AZ nog in staat is om een grotere trainer als Van den Brom aan te trekken. "AZ had trainers als Louis van Gaal, Co Adriaanse en Dick Advocaat. Grotere namen dan Van den Brom. Maar is die categorie trainers nog haalbaar? Dat vraag ik me af", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het kan nooit kwaad stevig te evalueren over een trainer die bezig is aan zijn derde seizoen. Een club moet altijd de vraag stellen: kunnen we nóg beter worden?"

Van Kist, oud-speler van AZ, hoeven de Alkmaarders niet aan een andere trainer te denken. Hij prijst het herkenbare spel van de ploeg van Van den Brom. "En dat is een pré voor een trainer. Daarin doet AZ het echt beter dan andere clubs. Die hebben soms geen idee. Ik zou me als leiding richten op het versterken van de selectie. Trainers krijgen altijd overal de schuld van."

Meer nieuws
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
1
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
32
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
RubenBeukers
 
4
10 januari 2017 om 10:48
Ben het met beide eens. Houdbaarheidsdatum van de trainer gaat nu toch wel een rol spelen. Dus de vraag is of v/D brom de jongens nog kan motiveren. Anderzijds heeft kist wel gelijk, want az speelt nog steeds herkenbaar voetbal, alleen is de selectie minder als de jaren ervoor.
 
FouAd
 
10
10 januari 2017 om 10:53
JvdB haalt het maximale uit deze groep! Ik denk dat als John een paar miljoen krijgt om versterkingen aan te trekken voor op de vleugels en voor het centrum van de verdediging, dat AZ makkelijk meedraait in de subtop! Spelen momenteel erg aantrekkelijk en resultaatgericht voetbal. Iets wat ik toch een tijdje heb gemist in Alkmaar!
 
Gimzer
 
7
10 januari 2017 om 11:15
AZ speelt juist totaal geen aantrekkelijk voetbal. Het is gebaseerd op toeval en Van den Brom heeft nog niet laten zien een tactisch wonder te zijn. Met deze selectie is er meer uit te halen, er worden veel te vaak punten gemorst tegen kleinere tegenstanders. We hebben dit seizoen welgeteld 3 leuke wedstrijden gespeeld, de rest was slaapverwekkend en slecht. Dat we door zijn in Europa mag een mirakel heten. Van den Brom heeft het qua resultaten prima gedaan in de afgelopen 2,5 jaar, toch blijft het gevoel overheersen dat er met een tactisch sterkere trainer meer in had gezeten.
 
MillanO
 
7
10 januari 2017 om 10:48
Van den Brom is een goede trainer voor AZ. Van Gaal en Advocaat waren dan wel trainer bij AZ maar dat was ook een andere tijd. Het geld was er en er waren ook titel ambities. Bovendien speelden ze zeer goed in de Europa League / UEFA Cup. Daarna zelfs nog in de CL.
 
Mutsaers78
 
3
10 januari 2017 om 10:53
Ik ben het met Kees Kist eens; John van den Brom doet het prima als trainer en heeft inderdaad een herkenbare speelstijl. Dat het wellicht wat saai overkomt, doet daar niks aan af. Wat mij betreft mag John van den Brom dan ook blijven.
 
leszz
 
1
10 januari 2017 om 11:16
Van den Brom heeft het prima gedaan bij AZ, al heeft AZ in de jaren met hem ook flink veel punten laten liggen door tegen de kleine tegenstanders slap en ongemotiveerd op het veld te verschijnen. Zo nu en dan heel gemotiveerd gespeeld tegen sterkere tegenstanders waarna dan ook een mooi resultaat werd geboekt. Ik vind dit een trainer aan te rekenen, wedstrijden tegen Heerenveen bijvoorbeeld word je meestal op inzet afgetroefd, weet niet waar dit hem aan ligt maar dit mag niet het geval zijn voor beroepsvoetballers. Tijd voor iemand voor wie de jongens week in week uit vliegen. Oh trouwens ook tactisch is hij in grote wedstrijden in gebreken gebleven zoals zovele AZ supporters weten, een mooie overwinning op Zenith doet ons dat niet vergeten, mede als het week na week na week blijven opstellen van Dos Santos die iedere week dramatisch presteerde zijn keuzes waar hij veel punten mee is verloren. Voor de rest een topvent, mooie persoonlijkheid en wens hem het beste in zijn carriere.
 
Edo
 
4
10 januari 2017 om 11:21
Wow, dat zou een flinke zelfoverschatting zijn van AZ, als ze Van den Brom nu de deur uit zouden zetten omdat ze denken beter te kunnen krijgen. Ik ben geen AZ-supporter maar vind hem erg goed overkomen. AZ is zelf gewoon geen grote club meer, maar misschien moet dat besef nog komen bij de leiding. De successen die behaald zijn waren prachtig, maar kunnen niet structureel verwacht worden. Er is ook het een en ander veranderd sinds die tijd: AZ is zelf ook een minder aantrekkelijke partner dan 10 jaar terug. Als alles mee zit dan kan je misschien nog een keer een echte toptrainer verleiden om te komen. Maar dat kan je niet afdwingen. Dus gooi niet weg wat je nu hebt alleen maar omdat je zit te dromen over tijden die niet zomaar meer terug gaan komen.
 
Ryan1990
 
1
10 januari 2017 om 11:35
Het besef is er wel degelijk dat AZ geen grote is maar ze willen stappen zetten naar boven en die ambitie mag er toch zijn of niet? Je elke dag uitdagen om voor het hoogste te gaan en jezelf verbeteren of mag dat niet?
 
Edo
 
0
10 januari 2017 om 11:39
Waar haal je uit dat dat niet mag? De vraag is eerder hoe je dat doet. Als AZ nu Louis van Gaal aan de telefoon had die graag trainer wil worden, dan zet je Van den Brom aan de kant. Maar ze hebben Louis van Gaal niet aan de telefoon. Ze willen Van den Brom kwijt in de vage hoop dat ze een betere trainer kunnen krijgen. Het is alsof je je leuke vriendin dumpt omdat je hoopt dat Doutzen Kroes je wel ziet zitten. Die ambitie is goed, maar dan moet je wel een beetje realistisch zicht hebben op verbetering. Als dat zicht niet concreet wordt, zit je straks zomaar met een slechtere trainer dan Van den Brom.
 
elamdaoui1
 
2
10 januari 2017 om 11:37
Op een aantal punten ben ik het niet met je eens. We zijn dan wel niet meer zo kapitaal krachtig als 10 jaar geleden, maar AZ staat in Nederland wel op nummer een als je kijkt naar innovatief werken. Niet voor niks komen stafleden van grote clubs regelmatig een bezoekje brengen aan AZ. Het nieuwe jeugdcomplex was een volgende stap in de richting om structureel mee te willen doen in de top 3. Daar zijn zeker nog wat stappen te zetten. Maar de faciliteiten liggen er. Daarnaast een opmerking die niet op jou reactie is gericht, maar over het algemeen. Want hoeveel toptrainers telt Nederland op dit moment nog? Hiddink, Van Gaal en Advocaat zijn allemaal op hun retour. Dan blijft er alleen Koeman over en dan is de vijfer met de 'categorie' top trainers wel erg klein om uit te vissen. Voor goede trainers blijft AZ een mooie kans. Echter hebben we die goede trainers niet meer uit Nederland.
 
Edo
 
1
10 januari 2017 om 11:42
Sowieso eens met die aantallen Nederlandse toptrainers. Die vijver is gewoon kleiner geworden. Dat sterkt mij overigens in de gedachte dat je dan Van den Brom niet moet dumpen. En je hebt een terecht punt wat betreft het innovatief werken. Dat zou je kunnen helpen om een jong aanstormend trainerstalent aan te trekken, zoals die jonge gozer in Duitsland. Maar mijn punt is dat je dan wel een realistisch uitzicht op zo'n trainer moet hebben. Als het alleen maar een vage hoop is dat je een betere trainer kan vinden, dan zou ik me bedenken als AZ.
 
elamdaoui1
 
0
10 januari 2017 om 17:37
Daar heb je zeker gelijk in. Een veel betere nederlandse trainer gaan we ook bijna niet vinden. Dus als AZ besluit om Van den Brom te vervangen dan ben ik echt benieuwd naar wie dat zou moeten doen.
 
DaEmm
 
2
10 januari 2017 om 11:41
Co Adriaanse was ook geen ontzettend grote naam in de tijd dat hij bij AZ tekende. Heeft Willem II Europa ingeloodst en trainde vervolgens een jaartje Ajax 1.
 
RickW
 
1
10 januari 2017 om 12:09
Hij was daarvoor al 2x naar de Eredivisie gepromoveerd. Daarnaast, Willem II naar de Champions League brengen is toch gewoon een hele prestatie.
 
aprilstier
 
3
10 januari 2017 om 12:38
Voor AZ een prima trainer, de beste voetballers worden uiteindelijk verkocht, zie janssen en henriksen,maar toch structureel bij de top 5 ,tevens goed presteren in de europa leaque,kijk ook naar de begroting, 22 miljoen tov de top 3, minimaal 50 miljoen. Gewoon klasse Az,gewoon verlengen met John vd Brom.
 
Richardz
 
1
10 januari 2017 om 14:57
Vergeet ook niet dat az onder luis van gaal erg verwend is geweest. Met grote spelers ook toen koeman en advocaat er zaten. Zelfs in de tijd met co adriaanse. Van der brom heeft de pech maar ook het geluk dat hij het moet doen met top talenten. Talenten die wisselende presentatie geven minder constant zijn. Investeer in goede spelers en van Den brom nog 2 jaar geven kijken waar hij dan uit komt. Groot talent word weggekocht. Elk jaar opnieuw je ploeg moeten samenstellen en toch top 5 steeds halen is een prestatie opzich zelf.
 
MartijnUbels
 
0
10 januari 2017 om 17:07
Ik denk juist dat az goed bezig is om de ambities hoog te houden! Als van de brom een strakkere lijn had gehouden en niet eindeloos bleef schuiven met de opstelling had az er nu beter voor gestaan! Een trainer mag daar op afgerekend worden! Als we altijd roepen dat de spelers het moeten doen, dan kunnen we het salaris van een trainer wel beter besteden! Az heeft een geweldige selectie en veel talent wat graag wil! Ik zeg de ambities hoog houden en geen genoegen nemen met dub-top!
 
diablo73
 
0
10 januari 2017 om 19:08
Na een uitstekende tweede helft van de competitie van vorig jaar is het na afgelopen zomer zeer matig wat we in Alkmaar voorgeschoteld krijgen. Waar dat aan ligt? Beetje combi van beiden denk ik. De riemen waar vd Brom mee moet roeien zijn behoorlijk korter dan vorig jaar. AZ heeft natuurlijk met de verkoop van Janssen en Henriksen een behoorlijk jasje uitgedaan. Vervangers zijn weliswaar aangetrokken en doen het niet slecht maar ze zijn lang niet van hetzelfde niveau. Tevens hebben bepaalde jeugdspelers de volgende stap (nog) niet kunnen maken (overeem, Dos Santos). Aan de andere kant heeft AZ veel te veel onnodige punten verspeeld tegen kleine clubs. Dat is een gebrek aan een stuk motivatie wat vd Brom wel aan te rekenen is. Ga je een betere trainer vinden? Ik weet het niet. AZ is zo ongeveer de best georganiseerde club van Nederland en doet niets zomaar. Dus enige reden waarom ze niet met vd Brom door zouden gaan is als ze al iemand anders hebben (arveladze?)