Barcelona legt zondag uit waarom er vertrouwen is in Ronald Koeman
Zondag, 10 oktober 2021 om 09:43

Rafael Yuste benadrukt dat de positie van Ronald Koeman bij Barcelona geen gevaar loopt. Het was vanwege de matige resultaten in de maand september lange tijd onrustig rondom de trainer, maar in navolging van voorzitter Joan Laporta spreekt nu ook de vice-voorzitter zijn vertrouwen in de Nederlander uit. "Het gaat om het basisprincipe dat we geloven in de persoon die er is sinds we zijn gekomen en in datgene wat Koeman ons vertelt. Hij is degene die dagelijks in de weer is met de spelersgroep", benadrukt de rechterhand van Laporta zondag in een groot interview met Mundo Deportivo.

"We luisteren naar zijn mening over de selectie en zijn eigen situatie en op basis daarvan nemen wij als bestuur de beste beslissingen." Volgens Yuste zijn er veel verzachtende omstandigheden aan te voeren waarom Barcelona dit seizoen minder presteert dan normaal. "We zitten midden in een forse economische crisis. (...) Daar moeten de vele blessures bij worden opgeteld. Koeman heeft maar weinig keren de kans gehad om het best mogelijke elftal het veld in te sturen. En tel daarbij op dat hij de moed heeft gehad om beroep te doen op jeugdspelers. Dat maakt het allemaal lastig om elke wedstrijd het maximale te eisen."

Koeman spreekt vaak de woorden 'het is wat het is' uit en dat wordt hem door de socios vaak niet in dank afgenomen. "Ronald is een geweldig persoon, hij is duidelijk en vriendelijk. Hoewel hij ook vaak dingen heeft gezegd die wij niet leuk vinden, heeft hij deze zin vaak herhaald. Maar hij gebruikt het niet als excuus", benadrukt Yuste. "Hij vertelt ons bijvoorbeeld dat hij geen 4-3-3 kan spelen omdat hij geen buitenspelers heeft. Het duurt altijd even voordat de voorzitter en de trainer elkaar begrijpen. Dat is de laatste tijd beter geworden. Ik heb het geluk gehad dat ik ook deel uitmaakte van het bestuur in de eerste periode van Laporta en toen waren er ook twijfels over Frank Rijkaard en Josep Guardiola."

Yuste kreeg de vraag of Koeman oneerlijk wordt beoordeeld door de socios omdat het verwachtingspatroon veel te hoog is. "Absoluut", benadrukte de sportbestuurder. "Hij weet dat resultaten doorslaggevend zijn. Maar ik denk ook dat iedereen steeds meer beseft dat Barcelona in een ontzettend moeilijke situatie zit en dat we hulp van de mensen nodig hebben. We hebben vertrouwen nodig, de jongere spelers ook. Als dat vertrouwen blijft, ben ik ervan overtuigd dat het resultaat zal opleveren. We hebben met de aanvoerders gezeten en hebben benadrukt dat we niet alleen in Koeman blijven geloven maar ook in het project van Laporta. Ik denk dat de goede resultaten zullen terugkeren."

Barcelona wacht na de interlandperiode drie thuisduels: in LaLiga komen Valencia en Real Madrid naar het Camp Nou en tussendoor moet ten koste van Dynamo Kiev de eerste punten in de Champions League worden verzameld. "Als ik niet zou denken dat we in deze duels geen goede resultaten zouden behalen, dan zou ik negativiteit uitstralen. Niet alleen richting Koeman, maar ook richting de selectie en de club. Ik wil positief blijven. We hebben op geen enkel moment erover nagedacht om Koeman te ontslaan. Juist het tegenovergestelde: we wilden Koeman het vertrouwen geven en dat vertrouwen is versterkt naar aanleiding van onze laatste gesprekken."

"Ik ken Laporta als geen ander", benadrukt Yuste, een (jeugd)vriend van de voorzitter. "Hij is een ontzettend intuïtief persoon. Hij voelde dat Koeman in een mindere periode zat en ze hebben een lang gesprek gevoerd. Koeman opende zijn hart, meer dan in andere weken, en op basis van die gesprekken is Laporta ervan overtuigd geraakt dat Koeman de persoon is die het vertrouwen van ons moet blijven krijgen." Yuste ziet zichzelf niet als degene die het in het bestuur voor Koeman opneemt. "Ik ben de vice-voorzitter. Na een gelijkspel tegen Racing Santander in het Camp Nou werd gezegd dat Guardiola niet de juiste trainer voor Barcelona was. En dat werd ook in het eerste jaar van Rijkaard gezegd. Ik ben meer iemand die een trainer tot het bittere einde zal verdedigen."

Vertrouwen in Koeman of niet, slechte resultaten tegen Valencia, Dynamo Kiev en Real Madrid zullen ervoor zorgen dat de onrust niet verdwijnt. "Koeman is niet alleen een geweldige professional, maar ook een geweldige culé. Hij is niet alleen een legende van Barcelona, maar ook degene die ons de eerste Europa Cup I bezorgde", doelt Yuste op de winst van de voorloper van de Champions League in 1992. "Hij weet hoe de kleedkamer van Barcelona is en dat deze club altijd moet winnen. Hoewel er nu lastige tegenstanders komen, ben ik ervan overtuigd dat we goede resultaten zullen behalen."

Het is algemeen bekend dat Laporta een uitstekende relatie met Xavi onderhoudt. De trainer van Al-Sadd wordt al geruime tijd naar voren geschoven om terug te keren naar Barcelona als trainer. "Laporta praat veel met Xavi, maar ook met Guardiola en heel veel andere mensen in de voetballerij. Ik zie Xavi ook als een vriend. Ik heb ook een goede relatie met hem, net als met Guardiola. Of ik hem een geschikte trainer voor Barcelona vind? Ik vind Koeman een goede trainer voor Barcelona en dat is hij nu. Ik wil een positieve sfeer rondom Koeman creëren. Als de trainer zich niet sterk voelt, dan kunnen de spelers ook niet renderen. We willen in alle competities zo sterk mogelijk voor de dag komen, al moeten we niet uit het oog verliezen dat we bezig zijn om een elftal op te bouwen met veel jonge spelers. Dat vergt tijd en daarom is het belangrijk dat de socios geduld tonen en de media ons daarbij helpen."

Meer nieuws
   
11:03
11:03
Atalanta-coach vreest voor einde seizoen van EK-kandidaat Marten de Roon
1
   
10:47
10:47
Go Ahead Eagles pikt absolute smaakmaker op in de Keuken Kampioen Divisie
1
   
10:38
10:38
Borussia Dortmund maakt van peperdure PSG-aanvaller prioriteit nummer één
1
   
10:14
10:14
Maddison geeft duidelijke boodschap af aan Koeman over EK-selectie Nederland
38
   
09:52
09:52
Rasmus Højlund rekent met cryptische Instagrampost af met opvallende kritiek
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (57)

 
MrKrillin
 
71
10 oktober 2021 om 09:58
Kort samen gevat: we hebben geen geld om hem te ontslaan.
 
NJfromVOL
 
15
10 oktober 2021 om 10:01
Idd, te veel tekst om uit te leggen wat iedereen begrijpt.
 
Noano
 
24
10 oktober 2021 om 10:52
Dat is onzin dat Barca geen geld heeft om hem te ontslaan. Koeman heeft naakt fotos van Laporta daarom ontslaat Laporta Koeman niet.
 
4Ever4Ajax
 
0
10 oktober 2021 om 13:43
Check in hun jaarcijfers maar hoeveel schulden ze op korte termijn hebben, Barca heeft amper geld. Die moeten echt elk dubbeltje omdraaien, dan gaan ze nu niet 12 miljoen voor Koeman z’n ontslag betalen en dan ook nog een som voor een nieuwe.
 
T-JUVARS20
 
2
10 oktober 2021 om 11:30
En misschien ook wel een beetje hoop tegen beter weten in. Koeman kan natuurlijk echt wel wat. Heeft al best we wat gepresteerd in het verleden. Alleen heeft hij al z’n kruid al verschoten met z’n praatjes in de media.
 
RM1335
 
1
10 oktober 2021 om 13:00
Ik ben niet zo bekend met de prestaties van Koeman uit het verleden eerlijk gezegd, maar de vicevoorzitter klinkt natuurlijk totaal ongeloofwaardig als er in de afgelopen maanden door Laporta en andere leden van het bestuur meerdere keren flink en publiekelijk is gezaagd aan de stoelpoten van deze trainer en Yuste nu plotseling toch maar zijn vertrouwen in hem uitspreekt.
 
Benzema.
 
9
10 oktober 2021 om 09:58
Omdat er geen geld is om hem te ontslaan. Leuk zo'n verhaal er om heen verzinnen maar hier prikt iedereen door heen.
 
wizzle_shizzle
 
6
10 oktober 2021 om 10:01
En volgende week leggen ze weer "wat anders" uit en vergaderen ze tot diep in de nacht over de positie van Koeman.
 
visca el barca
 
2
10 oktober 2021 om 10:03
Einde van de seizoen Koeman eruit.m dan maar.
 
ModricMagic
 
5
10 oktober 2021 om 10:03
Ze hebben geen geld om Koeman te ontslaan want anders hadden ze dat allang gedaan. Wat ze bij Koeman hebben gedaan was het wel duidelijk te zien. Laporta die zei dat Koeman zogenaamd een ziekte had, die deadline van 2 weken dat ze een nieuwe coach gingen zoeken etc. Ze wouden gewoon dat die uit zichzelf opstapte. Alleen Koeman gaat echt niet zomaar weg. Zeker niet omdat die dan gewoon recht heeft op 12 miljoen.
 
Ajax/barca2014
 
9
10 oktober 2021 om 10:16
Ik denk dat Koeman een enorme gunfactor had meegekregen als hij na dat gedrag van Laporta gewoon was opgestapt. Ik geef je groot gelijk dat Laporta wansmakelijke praktijken nahield om Koeman te lozen. Daarnaast kon Koeman met de gewonnen beker in het achterhoofd toch nog met een opgeheven hoofd vertrekken en de puinhoop aan een andere coach nalaten. Maar wat Koeman nu doet is gewoon zijn eigen reputatie vernietigen door kostte wat het kost die 12 miljoen te pakken. Is dat echt allemaal waard als je na je loopbaan als 1 van de slechtste coaches van Barca bekend zal staan? Een coach die voor het eerst sinds lange tijd geen CL zal halen en ook met een beetje pech derde in de groepsfase achter Benfica eindigt? Met dit spelersmateriaal levert Koeman echt een unieke wanprestatie.
 
MrKrillin
 
22
10 oktober 2021 om 10:30
Ajax lekker boeiend gunfactor... Ik kan wel 12 miljoen redenen bedenken om daar maling aan te hebben.
 
Ajax/barca2014
 
0
10 oktober 2021 om 10:48
Natuurlijk kan je om die ene reden daar maling aan hebben, maar je kan zo ook gewoon laten zien dat het probleem niet enkel aan de coach lag. Men moet nog maar eens zien of Laporta een waardige opvolger zou kunnen binnenhalen. Echter laat Koeman nu pijnlijk zien dat hij momenteel als coach belachelijk slecht presteert, en maakt hij zich ook nog eens compleet belachelijk in de media waardoor de publieke opinie ook nog eens massaal tegen hem is. Trek eens de vergelijking met Luis Enrique. Het huidige Spaanse nationale elftal is kwalitatief echt niet beter dan dit Barca. Toch weet Enrique wel met zijn elftal tegen kwalitatief sterke tegenstanders als Italie te winnen, of zelfs op een haar na de finale van het EK te halen. Koeman kan daarentegen niks anders bedenken dan met vijf achterin op de counter te gaan loeren.
 
Douwe Dabbert
 
7
10 oktober 2021 om 10:59
Hij heeft inderdaad recht op € 12 miljoen maar daar van heeft hij € 6 miljoen zelf voorgeschoten. Koeman krijgt het volledige bedrag (€ 6 miljoen) terug als hij geen derde seizoen krijgt als trainer van Barça. Word hij tussentijds ontslagen dan word het € 12 miljoen dus ja, ik kan heel goed begrijpen dat Koeman blijft zitten.
 
davey10
 
12
10 oktober 2021 om 10:13
Word tijd dat Laporta een Hitman inhuurd
 
Batistuta2020
 
23
10 oktober 2021 om 10:29
Daar is geen geld voor
 
MarrieAanDeBal
 
37
10 oktober 2021 om 10:41
Iemand omleggen is humor nu? What a time to be alive
 
Broma
 
13
10 oktober 2021 om 10:51
Tja en hij heeft waarschijnlijk nog stemrecht ook.
 
davey10
 
3
10 oktober 2021 om 11:02
Helaas wel ja wil je het hier hebben over VVD of PVV ?
 
PsvFan700
 
19
10 oktober 2021 om 11:03
Ik vermoed dat we het na zulke opmerkingen eerder moeten zoeken in de hoek van de FVD.
 
Douwe Dabbert
 
10
10 oktober 2021 om 11:10
Tja en hij heeft waarschijnlijk nog kinderen op de wereld gezet ook...??
 
davey10
 
2
10 oktober 2021 om 11:12
Dan word het tijd dat Rutte een Hitman inhuurd
 
droppie
 
5
10 oktober 2021 om 11:34
Marrieaandebal, het is inderdaad een niveautje. Overigens de partijen die hier genoemd worden daarvan kwam niet zo lang geleden in het nieuws dat hun leiders ernstig bedreigd werden. Nu laat ik graag de politiek buiten de sport, maar voor mij gaat het veel te ver om iemand een kogel toe te wensen omdat ik zijn of haar mening niet deel.
 
davey10
 
3
10 oktober 2021 om 11:58
Ah sorry droppie we kunnen Ronald natuurlijk ook doodkietelen dan kan hij er zelf ook om lachen !
 
Samcro
 
8
10 oktober 2021 om 11:17
Wordt* inhuurt*
 
davey10
 
4
10 oktober 2021 om 11:21
Weet je wat je hebt helemaal gelijk ! Ik wist dat ik op je kon bouwen
 
T-JUVARS20
 
7
10 oktober 2021 om 11:26
Triest.
 
davey10
 
4
10 oktober 2021 om 11:40
Koning Luuk in een Barca shirt dat is pas triest hij mag ze geweldige trainer bedanken.Zelfs Cristian Tello op de brommer zou beter presteren
 
Ajax/barca2014
 
0
10 oktober 2021 om 13:46
Tello had onder Vilanova een prima rendement. De komst van Neymar werd hem uiteindelijk noodlottig, maar voor mij was hij de ideale sub.
 
real8madrid
 
0
10 oktober 2021 om 12:34
Ah Riqui doet het ondertussen gratis gok ik
 
DRL80
 
4
10 oktober 2021 om 12:36
Als iemand met een galg bij een protest al strafrechtelijk, door de politiek en media veroordeeld wordt, dan mag VZ jou minimaal een jaar bannen. Jij insinueert niet, jij bent expliciet. Engnek. Het gaat om voetbal droeftoeter. En dan nog over een club die je hoogstwaarschijnlijk alleen van tv kent en geen echte binding mee hebt. Triest. @VZ ik heb mensen voor veel en veel minder een ban zien krijgen. Normaal zou ik jullie hier niet op wijzen maar deze reactie is echt laag.
 
Anushka
 
3
10 oktober 2021 om 13:31
Vind dit wel een heel overdreven reactie. Ik bedoel je weet dat hij dit als grap bedoeld, als dit voor jou niet grappig is of te begrijpen dan reageer je er gewoon niet op. Er zijn genoeg mensen die hier wel de humor van inzien.
 
PsvFan700
 
3
10 oktober 2021 om 13:43
Tja, je mag je ook afvragen wat voor forum je wilt zijn. Als je een forum wilt zijn waarin men kan lachen over het inhuren van een moordenaar om een voetbalcoach om te leggen dan is dat een keuze. Daar heb je Facebook en Twitter al voor in mijn ogen, maar goed. Al zie je dit als grap, dan vraag ik me af wat hier nou zo grappig aan is.
 
ElFaraonDCamas
 
1
10 oktober 2021 om 13:56
Ik vind het ook zeker niet grappig maar als iemand zo hard ziet janken en en smeken om een ban voor iemand anders, vind ik dat ook wat ver gaan. Of ben je zo hard geraakt door de ietwat lompe grap over het inhuren van een hitman? Heb je niet geleerd dat klikken niet ok is?
 
 
1
10 oktober 2021 om 17:36
Karen van Nederland kan eindelijk klagen!!
 
Adidas2006
 
4
10 oktober 2021 om 10:15
Wat er wordt uitgelegd is duidelijk: wij erkennen als voetbal instituut alle integriteit te hebben verloren..
 
Juggler
 
7
10 oktober 2021 om 10:15
Niet alleen Koeman ontslaan is duur, zie maar eens een betaalbaar en geschikt alternatief te vinden. Het gros staat onder contract, wil een mooi salarisstrookje of zit er totaal niet op te wachten om op dit moment in te stappen gezien de situatie daar.
 
NJfromVOL
 
2
10 oktober 2021 om 10:40
Vooral dat laatste. Op zich is een crisis geen slecht moment om in te stappen, maar de verwachtingen zijn hoog in Barcelona en de potentie slechts beperkt.
 
Ryjuu
 
2
10 oktober 2021 om 10:30
Als je vertrouwen in iemand hebt geef je hem een contract verlenging. Maar als je daar over begint zijn ze plots uitgeluld. Houd gewoon je mond, deze poppenkast zorgt alleen maar voor onrust. Iedere debiel weet dat Koeman er nog zit puur omdat ze geen geld hebben om hem te ontslaan en een passende vervanger aan te stellen. Daarnaast is Koeman nu de ideale persoon om alle klappen op te vangen.
 
droppie
 
2
10 oktober 2021 om 11:44
Ook dat Koeman doet toch in grote lijnen wat het bestuur eigenlijk wil? De duurdere oudere spelers moesten weg (zie Suarez) en de jongere moesten een kans krijgen (zie Gavi)/ Er is alleen pech met de blessures. Een andere trainer komt met hetzelfde probleem te zitten, en zo'n wissel kost ook weer geld. Stel Laporta zou hem een ontslaan en het blijft hetzelfde? Wie krijgt het dan op zijn bord en word verantwoordelijk geacht? Laporta, en dat weet hij zelf ook heel goed. Dus in dit geval is Koeman de bliksemafleider, en als aan het eind van dit seizoen de jonkies meer ervaring hebben en de blessuregevallen allemaal terug zijn dan is het voor hem een stuk makkelijker (en minder risicovol) om hem te vervangen.
 
mitchajax020
 
0
10 oktober 2021 om 10:33
Gewoon lekker blijven Koeman, laat dat Barcelona je maar gewoon lekker door betalen
 
oomANTON
 
1
10 oktober 2021 om 10:34
Ik snap niet waarom ze er steeds zo op terug komen. Iedereen weet dat hij niet ontslagen wordt omdat er geen geld is. Waarom toch steeds met allerlei verhalen komen dat dat niet zo is. Heb het er gewoon niet meer over dat lijkt mij eerlijk gezegd verstandiger want dit komt zo dom over.
 
Dilima1966
 
2
10 oktober 2021 om 10:44
Laporta is net zo veranderlijk als het weer, eerst koeman tot de grond afbranden nu tegendeel ik heb weinig vertrouwen in die man,
 
Broma
 
2
10 oktober 2021 om 10:48
Veranderlijk is waarschijnlijk wat je bedoelt.
 
visca el barca
 
2
10 oktober 2021 om 10:53
Ik denk dat barca wel geld heeft om Koeman te ontslaan, maar ze hebben geen vervanger.
 
mitchajax020
 
1
10 oktober 2021 om 11:04
Hmmm hoe kan je nou geld hebben als ze zoiets van 480 miljoen euro schuld hebben??
 
Lierse1997
 
2
10 oktober 2021 om 11:05
Ze kunnen deze winter 20 miljoen uitgeven op de transfermarkt. Ziedaar het geld.
 
mitchajax020
 
2
10 oktober 2021 om 11:08
O echt dat wist ik niet. Blijft toch raar met zoveel schuld dat ze nog even voor de neus langs 20 miljoen kunnen uitgeven
 
Dilima1966
 
13
10 oktober 2021 om 11:25
Ze hadden nog statiegeld van lege flessen
 
Yossarian
 
2
10 oktober 2021 om 11:00
Het is de omgekeerde wereld bij Barcelona. Uitleggen waarom je de trainer niet gaat ontslaan.
 
droppie
 
1
10 oktober 2021 om 11:26
Wellicht omdat de media steeds komt met verhalen over een ontslag die in de lucht hangt?
 
Mermans
 
5
10 oktober 2021 om 11:24
Deze blonde clown kan het niet, belediging voor het instituut, oprotten aub
 
davey10
 
0
10 oktober 2021 om 11:31
Hahaha ik ga stuk
 
Mr. Deadpool
 
0
10 oktober 2021 om 11:34
Geen domme schijnheilige smoesjes verzinnen nou! Er is gewoon maar één duidelijke verklaring voor we hebbben geen 12 miljoen voor Ronald om hem te ontslaan..
 
UltimateFreak83
 
2
10 oktober 2021 om 11:37
Denk dat er ook weinig keuze is. De groep valt uiteen in jonkies en ouderen en ertussen zit niets. Als het seizoen toch verloren aanvoelt, dan zou ik keihard inzetten op de jeugd zolang je maar plaats 4 veilig stelt. En dat lijkt me mogelijk. De oudjes kun je nog wat langer binden, maar dat is echt aflopende zaak. Belangrijk is 100% jeugd ontwikkelen, want kopen zit er niet in.
 
 
0
10 oktober 2021 om 14:44
Zodra Xavi aangeeft dat hij er open voor staat is het gedaan met Koeman...dan vinden ze ergens in een ouwe sok die 12 miljoen..!!
 
DiegoLugano
 
0
10 oktober 2021 om 15:20
Ach met Koeman zullen ze vast volgend jaar de conference league winnen.