Beleggersclub VEB zeer kritisch op Ajax over terugkeer Alex Kroes
Dinsdag, 30 april 2024 om 22:40

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is niet te spreken over de terugkeer van Alex Kroes als titulair technisch directeur bij Ajax. Directeur van de VEB, Gerben Everts, spreekt van een zeer ongewenste situatie en zal dit aan de orde stellen op 21 mei, tijdens de buitengewone vergadering voor aandeelhouders, zo meldt Trouw.

Kroes begon in maart als algemeen directeur bij de Amsterdamse club, maar werd twee weken later door de Raad van Commissarissen geschorst. Hem werd verweten te handelen met voorkennis, daar hij vlak voor zijn officiële aanstelling aandelen kocht in de club. Vervolgens liet Michael Van Praag, voorzitter van de RvC, zich meerdere malen hard uit over Kroes en sloot hij een terugkeer van hem bij Ajax uit. Die terugkeer kwam er donderdag toch, daar Kroes als titulair technisch directeur aan de slag gaat bij de Amsterdammers.

Dat betekent dat Kroes daarmee nu formeel een gewone werknemer is met beperkte bevoegdheden. Hij valt niet onder de RvC of aandeelhouders. "Iemand die zo'n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn", zegt Everts daarover. "Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid."

De VEB gaat dit op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ajax op 21 mei aankaarten, kondigt Everts aan. Afgelopen week communiceerde de club dat het voorgenomen ontslag van Kroes als algemeen directeur is geschrapt van de agenda. De VEB is coulant voor Kroes omdat hij rond zijn aanstelling van Ajax blijkbaar niet de begeleiding over alle regels heeft gekregen die andere beursgenoteerde bedrijven wel bieden aan kandidaten voor topfuncties.

"Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de RvC over Kroes zijn gesproken. De club moet eerst zelf in de spiegel kijken: is er wel voldoende gedaan om dit ongeluk te voorkomen? Al die vraagstukken leven wat ons betreft nog", aldus Everts.

Ajax heeft er volgens Everts een handje van zaken snel even te regelen waarbij 'niet alles volgens het boekje' gaat. Hij spreekt van een 'houtje-touwtje-beleid' en wijst ook op de gang van zaken rond Van Praag. De erevoorzitter keerde in november terug als RvC-voorzitter, maar is nu ook tijdelijk 'gedelegeerd lid' van de directie.

Mocht Kroes schuldig bevonden worden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dan zal er alsnog een einde komen aan zijn dienstverband bij Ajax, zo is afgesproken. Everts wijst er wel op dat het nog maar de vraag is of en wanneer de AFM onderzoek doet en tot een uitspraak komt.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
22:42
22:42
'Ajax en PSV zetten zich schrap: United en Bayern jagen op zelfde target'
1
   
22:11
22:11
'PSG zorgt doelbewust dat PSV vele miljoenen misloopt voor Xavi Simons'
12
   
21:53
21:53
Emmen kan klus thuis klaren na laat gelijkspel op bezoek bij NAC
10
   
21:28
21:28
Gernot Trauner opgenomen in voorlopige EK-selectie Oostenrijk
6
   
20:36
20:36
Twee FC Twente-spelers één dag voor cruciale wedstrijd gespot op festival
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (48)

 
hansje1969
 
48
30 april 2024 om 22:47
Tjé echt lekker belangrijk wat Gerben Everts er van vindt....
 
Sulejmanii
 
7
30 april 2024 om 23:41
Hansje precies, man man, wat zijn er velen die zich belangrijker maken dan ze zijn.
 
hansje1969
 
4
1 mei 2024 om 00:00
Kijk, dat het een zooitje is bij Ajax zie jij en zie ik ook wel. Maar de man doet inderdaad of hij ook even een duit in het zakje moet doen. Er is waarschijnlijk geen aandeelhouder van Ajax die hier zich ook maar een seconde druk om maakt
 
Airbags
 
5
30 april 2024 om 22:52
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, toch meneer Everts? Dus zolang de AFM geen onderzoek en uitspraak heeft gedaan, moet Kroes wat mij betreft gewoon aan het werk kunnen. Zeker ook kijkend naar de aard van het probleem. Als 'ie nou verdacht zou worden van moord of verkrachting, oké, maar het gaat hier om het mogelijk handelen met voorkennis in aandelen die hem vooralsnog géén geld hebben opgeleverd.
 
Baardgrasmus
 
53
30 april 2024 om 23:00
Dat laatste is natuurlijk onzin, dat het hem geen geld heeft opgeleverd doet niets af aan het handelen met voorkennis.
 
Nijogeth
 
8
30 april 2024 om 23:07
Maar bij handel met voorkennis geldt wel dat de voorkennis mogelijk een flinke koerswijziging teweeg kan brengen. Het aanstellen van een AD bij een voetbalclub heeft dat effect nooit, dus de kans is groot dat het niet als voorkennis geldt. De AFM heeft een heel mooi pamflet erover op de site staan.
 
Baardgrasmus
 
34
30 april 2024 om 23:12
Misschien heeft hij zichzelf schromelijk overschat. Misschien is de koers niet gestegen omdat Az nog dwars lag? Het blijft een absurd domme beslissing die je in zo'n positie nooit kan maken. Als het niet financieel gewin was waar hij op uit was is hij nog dommer
 
wiezie
 
7
30 april 2024 om 23:45
Het is niet helemaal waar wat je nu zegt over dat een AD geen effect kan brengen in de koerswijziging, als kroeg als AD de poppetjes aant spelen krijgt en sportief gezien hogere ogen gaat gooien in Europa, krijgt Ajax aanzien, aanzien betekend aandacht, aandacht betekent, merchandise en ga zo maar door. Hij heeft gehandeld met voorkennis in het geloven in zichzelf. Hij weet wat, hoe, waarom en vooral wanneer dit gaat gebeuren omdat de heer Kroes een filosofie, een gedachte erachter heeft en hij gelooft in zichzelf. Dus al met al kan een AD, heel wat effect hebben op de aandeeltjes.
 
Nijogeth
 
2
1 mei 2024 om 00:29
Een AD zelf kan wel effect hebben. Het gaat hier puur om de aanstelling. Het is gewoonweg nog nooit voorgekomen dat er een serieuze koersverschil was door de aanstelling van een AD bij een voetbalclub. Dat is ook de enige voorkennis die hij had.
 
Momus
 
2
1 mei 2024 om 07:20
Het gaat natuurlijk om een direct effect. Niet om een effect op lange termijn.
 
NelsonP
 
0
1 mei 2024 om 16:09
Hij had al aandelen toen hij in dienst ging bij AZ. Het is inderdaad niet verstandig om dan nog bij te kopen.echter stijgen of dalen deze aandelen nauwelijks.
 
Mrkeys
 
25
30 april 2024 om 23:03
Een diefstal kan ook mislukken, maar dan is de handeling per definitie nog steeds strafbaar. Tegen de statuten in aandelen in bezit van een andere BVO. Een makelaarskantoor door hem opgericht die miljoenen achterover drukt van de Vrij. Hoe schimmig wil je het hebben?
 
eazy-e
 
4
30 april 2024 om 23:25
Mrkeys, Toen met de Vrij werkte Kroes er al niet meer volgens mij hoor. Dan heb je dat verhaal m.b.t. zijn aandelen en bijvoorbeeld zijn tijd bij AZ, wij weten niet wat is besproken bij zijn aanstelling.
 
Baardgrasmus
 
1
1 mei 2024 om 07:05
Hij werkte er nog wel, hij heeft ook tegen De Vrij getuigd. Transfer was medio 2018, Kroes vertrok in 2018 bij Seg. Transfervrije spelers mogen vanaf 1 januari onderhandelen met nieuwe club.
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 07:25
Hij verkocht SEG begin 2018. Als hij al een rol heeft gespeeld was die niet groot.
 
Baardgrasmus
 
4
1 mei 2024 om 07:36
Zijn rol achtte hijzelf groot genoeg om tegen De Vrij te getuigen.
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 07:59
Want je moet een rol in het geheel gehad hebben om te kunnen getuigen? Of zou dat ook op basis van eerder opgedane kennis kunnen?
 
Baardgrasmus
 
4
1 mei 2024 om 08:30
Lees de uitspraak maar op uitspraken.rechtsspraak. De optie Inter werd al in december 2017 aan de Vrij gepresenteerd. Kroes wordt niet gevraagd omdat hij dat jaar het bedrijfsuitje had georganiseerd heDe Vrij hoorde tot de absolute topspelers van Seg, een directeur zal echt niet volstrekt onwetend zijn over wat er met een van de kroonjuwelen van het bedrijf gebeurt. Als Vos De Vrij een oor aan had genaaid (zoals de rechter inderdaad oordeelde) en Kroes was daar ontstemd over dan was de situatie in de rechtbank volstrekt anders geweest. Dan had Kroes (als ie er al was) wel tegenover Seg gezeten, denk je ook niet
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 10:25
Je vult een hoop in.
 
Baardgrasmus
 
1
1 mei 2024 om 10:34
Heb je de uitspraak gelezen? Ik kan me niet voorstellen dat Kroes niets wist als ik dat lees, zeker omdat hij nota bene gaat getuigen
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 10:42
Ik had inderdaad al gezien dat je aannames doet.
 
Baardgrasmus
 
4
1 mei 2024 om 11:30
Hoe lees jij het dan? En hoe duid jij zijn getuigenis?
 
Regulator
 
21
30 april 2024 om 23:16
Ik snap het even niet. Je begint je zin met onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar vervolgens vind je dat je iemand best schorsen als hij verdacht wordt van moord of verkrachting. Je spreekt jezelf gewoon in 3 zinnen tegen. Dat is knap. Overigens geldt de regel dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is alleen in het strafrecht. Regels omtrent ontslagrecht zijn van een totaal andere orde. Houd eens op met termen gebruiken als je toch niet weet hoe en waar ze van toepassing zijn.
 
eazy-e
 
4
30 april 2024 om 23:18
@airbags, zoals ik het lees is hij niet oordelend over Kroes maar juist over het handelen van Ajax.
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 07:17
@Airbags je hebt alleen de volkomen foute titel gelezen ofzo? De VEB is helemaal niet tegen de terugkeer van Kroes, maar wel tegen de gekozen vorm. Hij is Technisch Directeur, zonder dat hij onder de directie valt. Dus directeur zonder feitelijke bevoegdheden. Dat is waar ze over vallen.
 
Emilio Estevez
 
19
30 april 2024 om 22:53
Terechte kritiek lijkt me. Al zal daar weinig mee gedaan worden, gezien het recente verleden.
 
SpeedyAFC
 
5
30 april 2024 om 22:58
Ach ja, de aandachttrekkers van de VEB. Je kan de klok erop gelijk zetten. Alleen wie vertegenwoordigen ze nou? Niet de aandeelhouders van Ajax want een club aandeel koop je uit liefde, niet voor het rendement. Sowieso heeft de verening meer dan tweederde van de aandelen. Maar goed, ze hebben weer aandacht in de media.
 
Musi26
 
3
30 april 2024 om 23:04
Ze vertegenwoordigen helemaal niemand. Ze missen namelijk nog al wat kennis om iemand goed te kunnen vertegenwoordigen. Ik heb ze te veel fouten zien maken, die zelfs iemand met een beetje basis kennis al niet zou maken.
 
eazy-e
 
14
30 april 2024 om 23:16
Musi26, nogal grote woorden. De VEB bestaat ruim 100 jaar en telt iets van 35k leden, daarbij welke organisatie maakt geen fouten?
 
Sirius
 
5
30 april 2024 om 23:18
Tja, wat had je dan verwacht? Dat men hier geen kritiek op had? Nou vind ik het allemaal nog wel meevallen, maar dat er kritiek zou komen, is eigenlijk totaal niet gek. Ajax heeft besloten en dan moeten ze de kritiek ook maar slikken. Als dat het ergste is....
 
SpeedyAFC
 
0
1 mei 2024 om 10:40
De VEB heeft altijd kritiek op Ajax. Elk jaar klagen ze over de divident uitkering. Dat ie veel hoger moet. Je kan de klok erop gelijk zetten. Maar de aandeelhouders vinden het prima dat het geld in de club blijft. Stemmen elk jaar massaal voor. Dus wie vertegenwoordigd de VEB dan? Niet de Ajax aandeelhouders. Gewoon publiciteit zoeken dus. Ze doen niet anders.
 
Feliix
 
22
30 april 2024 om 23:00
Kroes had niet de juiste begeleiding en daardoor kon het "ongeluk" voorkomen worden. Wat nou ongeluk, handelen met voorkennis blijft een strafbaar feit en geen ongelukje
 
Nijogeth
 
5
30 april 2024 om 23:10
Moet het wel handel met voorkennis zijn en het is nogal twijfelachtig of je de informatie als voorkennis kan bestempelen. Zoals de AFM zelf aangeeft is het pas voorkennis als er een significante koerswijziging verwacht kan worden. Laat dat nu nooit het geval zijn bij aanstellingen van een AD van een voetbalclub.
 
Sirius
 
12
30 april 2024 om 23:22
Voorkennis is als de persoon in kwestie van tevoren meer kennis heeft ten tijde van de aanschaf om financieel gewin te behalen. Het gevolg maakt dan niet eens meer uit. Als de AFM dat dus daadwerkelijk stelt, moeten ze de wet er misschien toch maar eens weer bijhalen. Het betreft namelijk niet een significante(!) koerswijziging. Het is bij voorbaat strafbaar. Nou zal de straf door datgene wat jij stelt vast niet hoog uitvallen en ik vind het ook niet per se reden voor ontslag mits de gevolgen te overzien zijn, maar we hoeven het ook niet goed te praten. Het is gewoon oliedom.
 
Giannini
 
2
30 april 2024 om 23:42
Als er al van voorkennis sprake was, is dat dat er misschien een bepaalde persoon (Alex Kroes) voorzitter van Ajax zou worden. Dat was nog niet eens definitief en is daarnaast is een dergelijke wijziging in het personeelsbestand van een voetbalclub, niet zijnde het voetbal team, totaal irrelevant voor de koers van het aandeel. Daarmee is er wel juist specifiek in dit geval geen sprake van een strafbaar feit. Als je weet dat een bedrijf een grote overname gaat doen of een divisie gaat afstoten of een significante ontwikkeling heeft gedaan, dan praat je over koersgevoelige voorkennis.
 
Bruine Kevin
 
0
1 mei 2024 om 10:40
Als dat daadwerkelijk definitie is, is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand aangezien "om financieel gewin te halen" ook niet de drijfveer was. Maar het blijft natuurlijk fout.
 
eazy-e
 
5
30 april 2024 om 23:14
Feliix, wat dacht je van het feit om zo'n iemand überhaupt aan te nemen. Ze hebben Kroes niet doorgelicht en blijkbaar toen van Praag in dienst trad is er ook geen melding vanuit Ajax gekomen. Ajax gaat blijkbaar nogal laconiek met de regels om vandaar de kritiek. Inmiddels kunnen wij ons allemaal afvragen wat een club als Ajax op de beurs heeft te zoeken want dit levert meer lasten dan lusten op.
 
DRL80
 
1
30 april 2024 om 23:33
Hoe belangrijk kan je jezelf vinden..? Even nog je naam (VEB) aan Ajax verbinden voor de aandacht. Bedankt voor de mening, en door..
 
eazy-e
 
13
30 april 2024 om 23:40
Drl80, jij denkt dat de VEB Ajax nodig heeft? Volgens mij moet je dan maar eens even gaan verdiepen wat de VEB de afgelopen 20 jaar gedaan heeft. Die hebben voor de mensen binnen hun domein Ajax echt niet nodig hoor. Zij storen zich meer aan het feit dat een Nederlands bedrijf zo laconiek met aandeelhouders en de regels van de beurs omgaat. Wat volgens mij meer dan terechte kritiek is. VEB bestaat niet voor niets al 100 jaar en heeft 35k leden, hebben meerdere miljoenen- en miljardenclaims geïnd bij rechtszaken voor hun leden/belegers.
 
krovikan
 
6
30 april 2024 om 23:38
We nemen de VEB blijkbaar allemaal niet zo serieus. Gelukkig de mannen in het stadion met spandoeken wel. Wat een klucht
 
JozefKiprich
 
8
30 april 2024 om 23:57
Ajax staat boven de wet. Dat denken ze al jaren en daar gedragen ze zich ook naar. Fatsoen is in Amsterdam ver te zoeken. Maar wat moet je als je sportief op je gat ligt….
 
WAC79
 
0
1 mei 2024 om 07:19
@jozefKiprich Als of er bij Feyenoord alles volgens het boekje ging in het recente verleden
 
Momus
 
1
1 mei 2024 om 07:19
Aldus een aanhanger van de club waar Jorien vd Herik jarenlang de scepter zwaaide en waar homoseksuele fans bedreigd en verjaagd worden.
 
JozefKiprich
 
0
1 mei 2024 om 09:05
Ik heb het over de club, niet over de suporters. Zal ik het lijstje even opnoemen maar volgens mij weet je al te goed waar ik het over heb, fatsoen vanuit de club....overmars, afhandeling Nouri, Promes, Corona vluchten en huldiging tijdens corona, nu weer Kroes.
 
Momus
 
0
1 mei 2024 om 10:25
Ik dacht dat Feyenoord van de supporters is? Verder neem ik je selectieve verontwaardiging weinig serieus.
 
SpeedyAFC
 
0
1 mei 2024 om 12:11
Ajax overtreed geen enkele wet. Maar ja, leg dat maar eens uit aan mensen met beperkte kennis van de wet. En dan gaat het over fatsoen. Wat is fatsoen? Bij een bekerfinale een tribune met fakkels bijna in brand steken? Is dat iets om als club trots op te zijn? Diverse tribunes die leeg moeten blijven bij het afscheid van de succesvolle trainer Slot? Is dat iets om trots op te zijn. Wijzen naar een ander moet je alleen doen als je eigen blazoen schoon is.
 
WAC79
 
0
1 mei 2024 om 07:17
Kroes heeft fouten gemaakt en ajax ook, maar kunnen we het gewoon weer over voetbal hebben, ben wel een beetje klaar op die aandacht geile mannetjes die overal van wat moeten vinden, heb nog nooit van die Everds gehoord namelijk