Beleid Ajax moet doemscenario voorkomen: 'Dit moet je intensiveren'
Woensdag, 11 december 2019 om 07:32

Ajax kon dinsdagavond kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League niet klaarspelen. De Amsterdammers verloren in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 van Valencia en moeten het nu stellen met Europa League-voetbal. "Het verhaal van ergens te blijven is moeilijker dan er te komen, geldt dus ook voor Ajax", doelt Valentijn Driessen op de plek in de halve finale van het miljardenbal vorig seizoen.

De chef voetbal van De Telegraaf stelt in zijn column vast dat de ploeg van Erik ten Hag op geen moment zichzelf was tegen Valencia. "Geen moment de geoliede aanvalsmachine, die ondanks zijn defensieve kwetsbaarheden, ook dit seizoen weer velen harten veroverden in de Champions League met flitsend en soms betoverend aanvalsspel tegen alle drie de opponenten."

Driessen zegt dat Ajax de diepgang én goals van Quincy Promes en David Neres miste. Door het ontbreken van de aanvallers konden Dusan Tadic en Hakim Ziyech niet hun gebruikelijke spel spelen, zo klinkt het. "Ondanks de huidige tegenslag moet Ajax vasthouden aan het huidige salaris- en transferbeleid anders zal de Europese elite uit het zicht verdwijnen en zullen zij Ajax ook niet meer zien staan als vanaf 2024 een nieuw Champions Leagueformat van kracht wordt", aldus Driessen.

"Dat scenario moet ten koste van alles worden voorkomen want zoals het er naar uit ziet, is Ajax het enige ijzer dat het Nederlandse clubvoetbal in het vuur heeft om aan te sluiten bij de Europese top", vervolgt de journalist, die aangeeft dat ver komen in de Europa League ook zijn vruchten kan afwerpen. "Het beleid moet daarom niet overboord, maar worden geïntensiveerd zodat zelfs drie afwezigen op een positie is op te vangen", besluit de columnist.

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
7
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
shenkie
 
29
11 december 2019 om 08:05
Nu over het beleid beginnen is triest. Ajax speelt 5 fantastische CL-wedstrijden, waarin het 2x genaaid is door scheidsrechters. In je beleid kan je niet incalculeren dat Tadic in zo’n vormcrisis belandt... het enige waar je je absolute vraagtekens bij moet zetten is dat je voor 20 miljoen hebt besteed aan marin en Alvarez en de man die voor een appel en een ei weg mocht beter is dan beide bij elkaar! Want als we (niet alleen) gisteren iemand nodig hadden was het Lasse Schone wel....
 
hansje1969
 
14
11 december 2019 om 08:14
Nou hij zegt niets verkeerd hoor. Zowel over het vertoonde spel van gisteren niet en de te volgen koers. Heeft niets met de arbitrage te doen.
 
DieGelbeReds
 
10
11 december 2019 om 08:14
Ik snap zijn punt in dit geval wel. Het gevaar voor Ajax is dat vorig jaar inderdaad een incident wordt. De kans is levensgroot dat de selectie volgend jaar kwalitatief minder is dan dit seizoen. Dus hoe wil je borgen dat je structureel overwintert in de Champions League? Daar is beleid voor nodig, zeker als er 4 a 5 dragende spelers vertrekken. Het is voor Nederlandse ploegen altijd maar weer afwachten wie je er voor terug kan kopen.
 
JdHk
 
12
11 december 2019 om 08:15
Hij heeft geen kritiek op het beleid, hij zegt hoe het verder moet nu! Ik ben het best met Valentijn eens nu. We hebben misschien nog 1 of 2 vleugelspelers met diepgang en creativiteit nodig. Wat betreft Schøne, die kan je niet aan z’n contract houden. Die heeft Ajax 7 jaar trouw gediend, die moet je laten gaan als hij weg wilt.
 
Gaalmeister
 
3
11 december 2019 om 08:35
Wat ga je met die vleugelspelers doen dan? Weer op de bank zetten? Net als Promes en Neres aan het begin van het seizoen? De waan van de dag reageert, als Ajax ergens goed bezet is dan zijn het de flanken wel. Heb liever dat er wordt gekeken naar een passende versterking op het middenveld, rechtsback of verdediging.
 
shenkie
 
2
11 december 2019 om 08:40
Als schone zeker was van een basisplek wat hij ook had gehad momenteel was hij niet vertrokken... echter hebben 90 procent van de Ajax supporters hem 5 jaar lang naar de uitgang geduwd. Helaas! Hoe nu verder lijkt me niet zo moeilijk. Ziyech donnie onana en Nico gaan. Je hebt 200 miljoen. De keeper wordt de grootste uitdaging en begin bij Vertonghen en Suarez en kijk of je schuurs of Alvarez centraal een kans gaat geven en zo niet alderweireld erbij.
 
V-Watcher
 
1
11 december 2019 om 09:53
Die 200 miljoen ga je niet redden, met Ziyech en Tagliafico is al afgesproken dat men niet bizar hoog in de boom gaat zitten willen clubs zich melden om zo de contracten te verlengen en spelers binnenboord te houden.alderweireld gaat niet nu naar Ajax, die gaat van over de hele wereld goeie aanbiedingen krijgen en gaat gewoon nog 1 heel dik contract tekenen. Suarez lijkt het nu weer aardig op de rit te hebben en zo lang dat zo blijft dan blijft hij bij Barca.van de namen die jij noemt is alleen Vertonghen een realistische optie maar onder Mourinho gewoon weer vaste klant dus het zal mij niks verbazen als die gewoon gaat verlengen. Dan is die minmaal 34 en dan moet je er niet meer aan beginnen.
 
Doordebenen
 
0
11 december 2019 om 11:41
Zullen we de onderhandelingen maar aan Ajax over laten met je dat gaan ze niet redden. Donny 50 mil. Ziyech 30, Onana 25, Tagliafico 30, Neres 30. Dan ben je er al zowat en dan heb ik het nog aardig laag ingeschat. Als je je bedenkt dat 50 miljoen is verdient met de c lm dit jaar en vorige jaar meer dan 100 en 150 mil aan transfers. Daar kun je een prima selectie van bouwen!
 
Streepan
 
4
11 december 2019 om 10:36
Nou ik denk dat je het wel over beleid kan hebben. Want naast Alvarez en Marin: hoe is het mogelijk dat jongens als Veltman en Siem de Jong nog elke week spelen? Met hun twee ga je gewoon weer tien jaar terug in de tijd, terwijl je zoveel geld op de bank hebt staan om iets beters te kopen.
 
stnka33
 
2
11 december 2019 om 11:04
Hij heeft wel gelijk. Uiteindelijk heeft het transferbeleid ook gefaald, dat je noodgedwongen met een cv op het middenveld speelt (Alvarez) en Veltman nog altijd achterin hebt staan die al 3x te slecht is bevonden. Het is geen toeval dat hij penalties veroorzaakt tegen Chelsea of net het buitenspel opheft. Hier had het bestuur wel beter op in mogen kopen vind ik, dan was je door geweest.
 
BCage
 
0
11 december 2019 om 14:40
Nee joh, wat Ajax nodig had was diepgaande spelers die een doelpunt kunnen maken. Ik vind Schone ook een topkerel hoor, maar die is echt wel vervangbaar (gebleken).
 
JohanVlerksen
 
14
11 december 2019 om 08:05
Wacht is even. Ajax speelde niet goed gisteren, oké. Maar wat dacht je van de onterecht afgekeurde buitenspel goal van Promes tegen Chelsea, of die dramatische ontknoping tegen Chelsea toen je nog met 4-1 voorstond. En ook in deze wedstrijd had Ajax de scheidsrechter niet mee. Deze man floot gisteren de wedstrijd kapot. Ajax heeft gewoon erg veel pech gehad en wordt derde met 10 punten....
 
DieGelbeReds
 
20
11 december 2019 om 08:10
Het is te makkelijk om het alleen op pech te gooien Johan. Want dan vergeet je voor het gemak de gemiste penalty van Valencia bij een 0-1 stand in het heenduel, je vergeet de gelijkmaker van Lille in de 96e minuut tegen Valencia etc. Daarnaast heeft Lille alleen al 4x een 100% scoringskans gekregen in de twee wedstrijden tegen Ajax. Uiteindelijk krijg je waar je recht op hebt. Vorig jaar viel het in de groepsfase allemaal net goed. Tegen Benfica werden vier punten gehaald, terwijl dat er ook prima één had kunnen zijn. Nu valt het kwartje net de verkeerde kant op, maar om simpelweg te stellen dat Ajax gewoon erg veel pech had vind ik wat te makkelijk. Ajax heeft het uiteindelijk in de twee thuiswedstrijden tegen Chelsea en Valencia laten liggen met twee nipte nederlagen.
 
baradona
 
7
11 december 2019 om 08:12
Het grootste probleem was helemaal niet de afwezigheid van Promes of Nerez, dat zijn nu opeens wonder voetballers? Promes deed tot aan zijn goal ook alles fout in Lille. Het grootste probleem is dat de zogenaamd grote jongens Tadic , van de Beek en Ziyech het totaal niet hebben dat was tegen Twente en Willem II ook al het geval. Ziyech heeft 40 x de bal verspeeld , Donny had slechts 18 passes en grossierde ook in balverlies. Tadic is heel het seizoen al minder.
 
Maykel24
 
8
11 december 2019 om 08:30
Het een heeft ook gedeeltelijk net het andere te maken. Door Neres en Promes missen we een bepaalde dreiging waardoor vrijwel alles nu van Ziyech moet komen die daardoor geforceerd alle ballen opeist en grossiert in balverlies. Gisteren waren er ook weer een paar die blind iedere bal inleverde bij Ziyech onder het motto “succes ermee”
 
MrKrillin
 
4
11 december 2019 om 08:22
" "het beleid moet daarom niet overboord, maar worden geïntensiveerd zodat zelfs drie afwezigen op een positie is op te vangen", besluit de columnist." Was het niet Driessen die laatst kritiek had dat jeugd weg wil door huyidig beleid van Ajax. Door te dure spelers krijgen ze kans etc. En nu moet Ajax vasthouden aan dat beleid? Ik ben het weleens dat ze door moeten gaan met dit beleid en proberen ieder jaar toppers voor NL in categorie Blind, Tadic en Promes te halen. Hopelijk krijgen nu wat jeugdspelers en andere spelers meer de kans op minuten zoals Alvaraez, Schuurs, Marin, Ekkelenkamp, Gravenberch en Traore. En hoooooop zo dat iemand als Siem klaar is en een transfer gegund wordt naar leuke competitie in VS ofzo. Huntelaar alleen inbrengen als achterstaat en Veltman passeren. Veltman heeft goed zijn best gedaan maar zal niet beter worden dan wat hij heeft laten zien. Gun Alvarez/schuurs nu de kans. Werken aan team voor volgend seizoen en natuurlijk eerst kampioen worden. Grote kans volgend seizoen gelijk CL ipv voorrondes.
 
Raubaht
 
1
11 december 2019 om 08:41
Toch zou ik nu geen paniekaankopen doen. Nu ze uit de CL zijn geknikkerd hoef je ook weinig aankopen te verwachten, dat houdt de RvC tegen. Er is van de zomer veel uitgegeven aan transfers en verhoogde salarissen. En dat heb niet het gewenste effect gehad. Weinig vuurwerk op de transfermarkt denk ik, logisch ook, de selectie is goed genoeg voor de competitie en ook EL, hier moeten ze het mee doen. Aan Ten Hag de tijd om zich nu als die toptrainer te profileren ipv te leunen op dure aankopen
 
007
 
1
11 december 2019 om 09:28
Ik had een andere column van Driessen verwacht...Eentje met leedvermaak of zo. Deze toon is te accepteren. Ik denk dat te veel mensen de realiteit uit de ogen hebben verloren. Frankie de Jong en Matthijs de Ligt waren voor Ajax twee kanjers die niet zomaar op te vangen zijn. Hun vervangers deden hun best, maar komen gewoon te kort. Geen schande. We hebben ook onze tekortkomingen. Financieel en natuurlijk het gebrek van een competitie met te weinig aantrekkingskracht. We moeten realistisch zijn. Dit proces is niet ten einde en het is nu aan o.a Overmars om daar voor te zorgen. Ik ben heel teleurgesteld na gisteren, maar wel realistisch.