België smult van talent met 'snelheid van een raket': 'Hij kan Hazard voorbij'
Zondag, 31 mei 2020 om 14:32

Anderlecht is op sportief gebied de laatste jaren weinig succesvol, de club staat nog altijd bekend als een Belgische topclub met een van de beste jeugdopleidingen van Europa. Romelu Lukaku en Youri Tielemans zijn de bekendste namen die zijn opgeleid door Anderlecht, doorbraken in het Constant Vanden Stockstadion en voor vele miljoenen werden verkocht aan clubs uit het buitenland. Inmiddels heeft de jeugdafdeling met Jérémy Doku opnieuw een grote belofte afgeleverd aan het eerste elftal. Deze week werd hij achttien jaar oud, precies op de dag dat Anderlecht zijn 112-jarig bestaan vierde.

Doku was pas zestien jaar oud toen hij op 25 november 2018 onder toenmalig trainer Heinz Vanhaezebrouck debuteerde in de competitie tegen STVV (4-2 nederlaag). De Belg met Ghanese roots viel direct op vanwege zijn explosiviteit en snelheid. Het voetbalpubliek maakte op die dag kennis met misschien wel het grootste talent op de Belgische velden. In de jeugd was hij al opgevallen, ook bij buitenlandse clubs. Liverpool had hem al geruime tijd nadrukkelijk in het vizier en Anderlecht wist hem met veel moeite uit handen van de Premier League-club te houden. Doku zou in het seizoen 2018/19 nog een paar keer invallen, maar na het ontslag van Vanhaezebrouck in december werd het geduld van de Belgisch jeugdinternational op de proef gesteld. Onder Fred Rutten en diens opvolger Karim Belhocine was er geen plek meer voor het toptalent.

Cruciaal telefoongesprek met Romelu Lukaku
Volgens Belgische media had Doku het volledig aan zichzelf te wijten dat hij niet vaker aan spelen toekwam in het eerste elftal, ondanks zijn jonge leeftijd. Na zijn debuut zou hij het te hoog in zijn bol hebben gekregen. Met een verkeerde houding schoot hij zichzelf in de voet. "Op de training raapte hij met grote tegenzin de kegeltjes op, hij vond dan niet meer bij zijn statuut passen", zei een bron vanuit de jeugdopleiding van Anderlecht tegenover Het Nieuwsblad. "Jérémy dacht dat hij heel makkelijk de stap van de beloften naar de A-kern zou zetten. Hij dacht dat hij die ervaren verdedigers makkelijk aankon. Dat was overmoedig." Het toptalent kreeg op tijd door dat hij zijn houding moest veranderen wanneer hij het ver wilde schoppen. Op eigen verzoek deed hij met een jeugdteam van Anderlecht mee aan de Future Cup bij Ajax. Na een groepswedstrijd tegen Boca Juniors kreeg jeugdtrainer Mo Ouahbi plots een telefoontje van niemand minder dan Romelu Lukaku. De spits, toen nog in dienst van Manchester United, wilde graag even praten met Doku. Wat de Belgisch international heeft gezegd is niet bekend, maar naar verluidt gaf hij tips aan de jongeling en motiveerde hij hem om nog harder te werken.

De statistieken van Jérémy Doku van het afgebroken seizoen.

Doku knoopte de tips van Big Rom goed in zijn oren. Bij de aanstelling van Vincent Kompany als speler/trainer afgelopen zomer maakte de aanvaller een goede indruk. Hij imponeerde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dwong zelfs een basisplaats af. In de eerste drie competitiewedstrijden verscheen Doku aan de aftrap. Het ontbrak bij hem echter aan efficiëntie. De toen zeventienjarige buitenspeler had weinig moeite om zijn man te passeren, maar leverde nauwelijks bruikbare voorzetten af. De prestaties waren ondermaats en Doku raakte zijn plek kwijt. In een seizoen waarin Anderlecht de ene na de andere nederlaag leed, slaagde hij er toch in om zichzelf in het elftal te spelen. Het leidde tot veel complimenten, ook van Youri Mulder. "Onlangs sprak ik met Fred Rutten. Die had enkele jaren geleden Memphis Depay onder zijn hoede bij PSV, en vorig seizoen Jérémy Doku bij Anderlecht", zei de oud-spits van onder meer Schalke 04 bij Extra Time van Sporza. "Hij vertelde me dat Doku verder staat op dit moment dan Depay toen die dezelfde leeftijd had. Dat vind ik toch bijzonder." Tafelgenoot en tevens voormalig Belgisch international Gert Verheyen vulde aan: "Als hij nu ook efficiënt zal worden, dan wordt hij gewoonweg onhoudbaar voor Anderlecht. Zijn snelheid is ongelooflijk. Enkel de statistieken moeten er nog komen."

Dezelfde route als Raheem Sterling
Volgens Belgische media heeft Kompany het talent onder zijn hoede genomen. Hij maakte een vergelijkbare situatie mee bij Manchester City, waar Raheem Sterling onder de vleugels van Josep Guardiola tot een van de beste buitenspelers van Europa is uitgegroeid. Kompany hoopt met zijn ervaring Doku te kunnen helpen om de volgende stappen te zetten die nodig zijn om tot een vaste basisklant uit te groeien die wekelijks het verschil maakt. In België wordt er niet getwijfeld aan de potentie van Doku. Het Nieuwsblad noemt hem een speler met 'de startsnelheid van een raket'. Hij raakte in de maanden voor de coronacrisis steeds beter in vorm en behoorde wekelijks tot de beste spelers van Anderlecht. Volgens kenners is er geen speler op de Belgische velden die zo'n explosieve startsnelheid heeft als de buitenspeler.

Bob Browaeys maakte als bondscoach van het Belgische jeugdteam Onder-17 Doku twee jaar lang mee en volgens hem is de startsnelheid het snelste wapen van de jongeling. "Of beter gezegd: zijn versnelling. Hij vertrekt graag vanuit stilstand, waardoor hij soms ook het spel vertraagt. Maar als hij dan de turbo aanzet, snelt hij je zo voorbij", zegt hij tegen Het Nieuwsblad. Vanhaezebrouck is het daar volledig mee eens. "Geen speler in België dit over zo'n startsnelheid beschikt. Hij zou alleen nog meer de ballen in de diepte moeten vragen. Dat zou hem nog gevaarlijker maken." Volgens Browaeys is Doku gevaarlijker vanaf de linkerflank dan vanaf rechts. "Maar op links heeft hij wel een heel unieke actie, waarbij hij met een draaibeweging de bal meeneemt. Hazard is een betere dribbelaar, maar ook Doku kan zomaar zes man na elkaar dribbelen."

Bedankt voor Ghana
De voormalig jeugdspeler van Germinal Beerschot heeft intussen ook een keuze moeten maken met oog op zijn interlandcarrière. Hij werd weliswaar geboren in België, maar beschikt ook over een Ghanees paspoort. Zijn ontwikkeling leidde in februari van dit jaar tot een bezoek van de Ghanese bondscoach Charles Akonnor aan België. Hij wilde Francis Amuzu, Derrick Luckassen en Doku overhalen om voor een toekomst bij de Ghanese ploeg te kiezen. Alleen Luckassen hield de deur op een kier. Doku, die zijn hele leven al Belgisch jeugdinternational is en 35 jeugdinterlands speelde, hoopt in de nabije toekomst te debuteren in de ploeg van de Rode Duivels. Voordat de voetbalwereld kwam stil te liggen door de uitbraak van het coronavirus, leek Doku in beeld bij bondscoach Roberto Martínez voor de oefenstage in Qatar. De Spaanse trainer is al enige tijd bezig om zijn selectie te verjongen. Daarom wilde hij in Qatar Doku graag aan het werk zien. Voorlopig zal het talent nog even geduld moeten hebben. Dat het EK met een jaar is uitgesteld, kan voor hem nog wel eens gunstig uitpakken.


Om daadwerkelijk in beeld te komen bij de nationale ploeg en zich in de kijker te spelen voor een EK-ticket zal Doku, dit seizoen in 21 competitiewedstrijden goed voor 3 doelpunten, zich nog wel moeten verbeteren. Vanhazebrouck vindt dat zijn statistieken nog niet goed genoeg zijn. "Die aangeboren trap zoals bij Tielemans heeft hij niet. Hij is nu eenmaal meer de man van de actie dan de goals. Maar wil hij naar de absolute top, dan moet dat beter." Jan Boskamp, een liefhebber en volger van het Belgische voetbal, ziet ook nog genoeg verbeterpunten bij Doku. "Hij loopt nu nog iets te veel met z'n koppie naar beneden, waardoor hij het overzicht voor de eindpass verliest. Dat kan beter." Browaeys ziet ook verbeterpunten, maar is vooral lovend over het inzicht van de speler. "Hij is zeer verstandig en snapt het spelletje. Dat merkte ik geregeld in de één-op-één-gesprekken. Op sommige momenten dacht ik zelfs: Die kan ooit nog trainer worden."

In de voetsporen van Hazard
"Wat ik zo lekker vind aan hem: hij durft fouten te maken. Mislukt een actie, dan probeert hij gewoon opnieuw in plaats van breed te leggen. Een lefgozertje, hoor. Daar geniet ik van", aldus Boskamp over de speler van 1.71 meter. Browaeys vindt dat Doku nog beter moet worden in het meeverdedigen. Aan zijn linkervoet moet volgens Vanhaezebrouck nog hard gewerkt worden. Wanneer hij zijn linkervoet en voorzet weet te perfectioneren, dan kan hij het ver schoppen, zo stelt de clubloze trainer. "Verdedigers weten nu dat ze zijn linker niet moeten afdekken, dat ze hem daar de voorzet mee mogen laten trappen. Mocht hij die linker perfectioneren, dan is hij helemaal in staat de top te bereiken. Dan zal hij Hazard qua potentieel zelfs overstijgen. Maar dat is training, training, training. Hazard is elf jaar ouder, geef hem de tijd."

Waar kenners Doku een gouden toekomst voorspellen, moet de tiener volgens zijn vader David eerst nog maar eens volwassen zien te worden. Daar geeft hij hem overigens alle tijd voor: "Hij wil nog een beetje kind blijven, en dat moet ook. Hij zit thuis de hele tijd op zijn PlayStation te spelen, op zijn gsm te scrollen of muziek in z'n oortjes af te spelen, maar daar is niks mis mee. Zolang hij zijn huishoudelijke taken maar doet. Net als zijn oudere broer en zijn twee jongere zussen moet hij zijn ouders wat helpen, hè. Een keer de afwas doen of de tafel afruimen", zegt vader Doku, woonachtig in Antwerpen, in de Belgische media. Doku woont nog thuis en dat zal voorlopig zo blijven, tenzij er een transfer op komst is. Een dergelijk scenario wil Doku senior namelijk niet uitsluiten. "Hij voelt zich prima bij Anderlecht, maar dat kan je nooit uitsluiten."

Ook vanuit Spanje worden zijn verrichtingen nauwlettend gevolgd. Mundo Deportivo schreef eerder dit jaar een uitgebreide analyse over hem. "Doku heeft elektriciteit in zijn spel. Hij is snel en technischvaardig, waardoor hij zo succesvol is in zijn dribbels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij met zijn zeventien jaar al een vaste waarde is in het elftal van Anderlecht", zo klonk het lovend. De Spaanse krant omschreef hem als 'de nieuwe Mané'. "Het valt nog maar te bezien hoe lang Anderlecht hem kan houden, verschillende Europese topclubs hebben zijn naam op de lijst staan. Eén daarvan is Liverpool. Vandaag de dag heeft hij er misschien geen plaats gezien het aanvallende potentieel in de selectie van Jürgen Klopp. Maar over drie à vier jaar zien we hem misschien schitteren op Anfield." Doku ligt tot medio 2022 vast in Brussel en vertegenwoordigde voor de coronacrisis een marktwaarde van tien miljoen euro. Dat bedrag is door Transfermarkt inmiddels bijgesteld naar negen miljoen.

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
1
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
4
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
Lierse1997
 
27
30 mei 2020 om 00:09
Doku is een heel groot talent. Hij heeft een abnormale versnelling (en ook gewone sprintsnelheid) een goede actie en hij heeft veel progressie gemaakt op het vlak van zijn eindproduct (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Amuzu). De laatste seizoenshelft was hij dan ook een van de beste van Anderlecht, wat heel knap is op die leeftijd. De uitspraak van Vanhaezebroeck is wel weer typisch een “Hein-uitspraak”, want dat slaat op niets. Hazard werd op zijn 19/20 namelijk gewoon de beste speler van Frankrijk. Maar dat neemt niet weg dat Anderlecht goud in handen heeft. Niet alleen met hem trouwens maar ook met Kana, Sardella, Sambi-Lokonga, Verschaeren en misschien Colassin (die toch wel indruk maakte in de weinige speelminuten die die had).
 
AjaxCunian
 
8
30 mei 2020 om 00:50
Denk ook niet dat Doku hem voorbijgaat. Het geeft wel iets aan maar niet alles, Hazard is een geweldige speler en heeft een grootse carrière gehad, maar ik had op basis van wat hij toen al deed, eigenlijk zelfs nóg meer verwacht. In mindere mate idem voor Götze en nog andere spelers. Anderzijds, waar was een Salah of Lewa op 20 jarige leeftijd? Het zou nog kunnen dus.
 
Lierse1997
 
5
30 mei 2020 om 00:56
Heb je zeker een punt. Persoonlijk zie ik het alleen niet gebeuren. Maar je hoort mij zeker niet klagen als Doku echt beter wordt dan Hazard, want dan is die opvolging al geregeld.
 
Chelsea///
 
4
30 mei 2020 om 14:03
Meer verwacht van Hazard? Op basis van dit seizoen kan ik je begrijpen. Was gewoon 5 jaar aan een stuk bij de top 3 beste spelers in de Premier League.
 
AjaxCunian
 
1
31 mei 2020 om 14:47
Hij heeft ook wat zwakkere seizoenen gehad in de tussentijd, wat niet hoort bij een speler van zijn talent. Top 3 is natuurlijk jouw mening, Kevin de Bruyne, Van Dijk, Salah heb ik boven hem. Daarnaast heb je ook piek seizoenen gehad van jongens als De Gea, Sanchez, Kane, Aguero, Kante. Ik heb Hazard echter nooit een top 10 speler gevonden in de wereld en die potentie had hij zeker. Verder een fenomenale speler en een plaag voor meeste verdedigingen.
 
WouterSL
 
7
30 mei 2020 om 01:23
Anderlecht heeft gewoon een erg goede opleiding. Hopelijk gaan ook zij daar meer gebruik van maken. Het zorgt voor de identiteit van je club en kan ook je levensader zijn qua inkomsten. Je ziet het bij Ajax en nu AZ en PSV. En je ziet hoe het is als je van dat beleid afstapt zoals bij een club als Barca. Doku is een leuke speler. Vergelijken heeft weinig zin.
 
Lierse1997
 
11
30 mei 2020 om 09:03
Ze lijken die stap nu toch wel gezet te hebben. Er is natuurlijk weer een paleisrevolutie gaande, maar door het aanblijven van Kompany zullen ze wel dezelfde strategie aanhouden. Persoonlijk hoop ik er wel op dat Anderlecht terug top wordt. Een sterk Anderlecht is namelijk alleen maar goed voor de Belgische competitie en de andere topclubs.
 
haastrecht
 
2
30 mei 2020 om 13:51
Zag paar jaar geleden doku ze generatie op toernooi in rotterdam. Raakte aardig onder de indruk van eliot matazo maar die kwijnt nu volgensmij mij helaas weg bij monaco. Had beter kunnen blijven..
 
_Buffalo_
 
1
30 mei 2020 om 14:34
Voor het eerst sinds de generatie van 1996, die gigantisch hard mislukt is, heb je wel weer het gevoel dat er een talentvolle groep jonge Belgen aankomt. Niet alleen van spelers die al zijn doorgebroken maar er zijn met jongens als Romeo Lavia en Mario Stroeykens ook zeer grote talenten uit de jeugd op komst bij Anderlecht. Doku heeft nog veel werkpunten inderdaad, maar hoe hij bv Gent in februari dit jaar op 17-jarige leeftijd kapot speelde vond ik wel indrukwekkend. Al is hij uiteraard niet van de categorie dat Hazard was op die leeftijd, dat was toen gewoon het grootste talent van zijn leeftijd wereldwijd. Verschaeren vind ik zelf nog altijd het grotere talent, heeft niet die snelheid of dribbel van Doku, maar je ziet dat hij wel al een beter eindproduct heeft (zowel qua passing als schot).
 
Lierse1997
 
3
30 mei 2020 om 14:49
Bij Verschaeren vind ik dat eindproduct net een probleem. Qua assists zit het wel goed, maar afwerken moet echt een niveau of 5 beter voor iemand op zijn positie. Je ziet daar bijvoorbeeld het verschil met een Vlap. Voetballend is die echt veel minder, maar die maakt wel van een halve kans een goal. Al neemt dat zeker niet weg dat Verschaeren een heel groot talent is. Verder ben ik het wel met je eens dat er enkele mooie talenten zitten aan te komen voor België. Vandevoordt, Kana, Vanheusden (is al wat ouder natuurlijk), Vranckx, de Ketelaere, Verschaeren en Doku zijn toch allemaal veelbelovend. En dan heb je zoals je aangeeft ook nog veel talenten in de jeugdteams rondlopen. Bij Genk zit er bijvoorbeeld een heel groot talent van wie ik wel steeds de naam vergeet ??.
 
_Buffalo_
 
2
30 mei 2020 om 15:39
Hij moet consistenter worden in zijn afwerking, maar je ziet regelmatig wel dat hij een goed schot heeft. Op dat vlak vind ik hem wel vergelijkbaar met De Bruyne in zijn eerste seizoenen bij Genk, bij hem zag je ook dat die een goed schot had maar het er slechts bij vlagen uitkwam (waarmee ik niet wil zeggen dat Verschaeren eenzelfde carriere zal hebben). Heb je het over Dwomoh bij Genk? Schijnt inderdaad een groot talent te zijn. Nuja het is altijd afwachten met talenten, maar het is toch een zeer brede groep aan talentvolle spelers alleszins, wat we al lang niet meer gehad hebben.
 
Lierse1997
 
0
30 mei 2020 om 15:58
Dwomoh inderdaad. Daar hoor ik persoonlijk alleen maar goede dingen over. Het is alleszins te hopen dat er een aantal van doorbreken, want op termijn is vervanging echt nodig. Trouwens wel met je eens dat Verschaeren daar zeker nog veel in kan verbeteren. Als hij dat ook echt doet is het een heel groot talent.
 
Scouserper
 
10
30 mei 2020 om 09:09
Er wordt nu al melding gemaakt van een mentaliteitsprobleem (zich te groot voelen om kegeltjes op te rapen) en zijn statistieken zijn ook niet echt wow. Hij zal best talent hebben,maar er komt meer bij kijken om de top te bereiken (en te blijven) bij Anderlecht (meen ik) loopt ook ene Bakkali rond,dat was ook de nieuwe wereldtopper destijds,maar dan toch niks geworden...
 
MRSAMOSA
 
13
30 mei 2020 om 09:33
Dat van die kegeltjes is van een half jaar geleden ofzo? Wat Lierse hierboven al zegt: ‘de laatste seizoenshelft was hij een van de beste’ en dat in een best wel slecht draaiend team
 
unis
 
6
30 mei 2020 om 10:53
Duidelijk verhaal! Iedereen is weer aan de hype begonnen. Ben niet zo onder de indruk van deze speler! Het is ineens weer roepen dat hij heel hard kan rennen, wat maakt dat uit? Is dat ineens het belangrijkste? Bizar er komt meer bij kijken dan als een blinde iedereen eruit lopen. Het is geen atletiek of wel?
 
Kowalski
 
2
30 mei 2020 om 12:13
Effectief je snelheid inzetten wordt steeds belangrijker, zie onder andere de transformatie van Sterling en de statistieken van Sancho. Als rendement aan snelheid wordt gekoppeld heb je een dodelijke combinatie.
 
Lierse1997
 
2
30 mei 2020 om 12:39
Heb je hem al eens bezig gezien dan? Want een blinde loper is het zeker niet. Het speciale aan hem is dat hij vanuit stilstand zo een versnelling heeft dat de meeste backs meteen uitgeschakeld zijn. En dat op nog maar 17/18 jarige leeftijd. Dit is gewoon een jongen met een heel goede techniek en daarbovenop enorm veel snelheid.
 
lizoke
 
1
30 mei 2020 om 18:01
Dan zou ik zoals lierse hieronder zegt toch is beter kijken naar zijn loopacties. Op die leeftijd, zoek maar is 20 spelers van zijn leeftijd die zo snel waren en zo goed al de looplijnen deden. Veel succes.
 
LierPosof
 
1
30 mei 2020 om 13:29
Ik vind Doku een aangename speler om te zien spelen. Hij heeft een leuke dribbel, enorme snelheid en zeker het potentieel om de Europese top te halen. Echter heeft hij nog veel werkpunten maar dat is ook niet meer dan logisch gezien zijn nog zeer jonge leeftijd. Met de toch wel goede begeleiding vanuit de club en ook het vertrouwen van een Vincent Kompany die je daarbij helpt, zie ik hem het aankomende seizoen nog wel mooie dingen doen voor Rsca.