Belgische bondsvoorzitter neemt duidelijk stelling tegen BeNeLiga
Woensdag, 29 januari 2020 om 10:44

De afgelopen tijd wordt er nadrukkelijk gesproken over de komst van een BeNeLiga. Een aantal Nederlandse en Belgische clubs hebben vorige week groen licht gegeven voor nader onderzoek naar een gezamenlijke competitie. Mehdi Bayat, voorzitter van de Belgische voetbalbond, geeft in gesprek met Het Laatste Nieuws te kennen dat hij geen voorstander van de BeNeLiga is.

"Sportief zou het een fantastische competitie zijn. Men vraagt me weleens waarom ik niet echt betrokken ben bij de BeNeLiga. Het antwoord is simpel: ik verbind me enkel voor projecten waar ik echt in geloof", zegt Bayat, die tevens algemeen directeur van Charleroi is. "Ik geef één voorbeeld: de toewijzing van de Europese tickets. Het is onwaarschijnlijk dat we met één gezamenlijke competitie even veel deelnemers als de twee landen afzonderlijk zullen krijgen."

"Daarnaast ben ik niet overtuigd dat het hele Belgische voetbal voordeel zou halen uit dit format. En juist daarom denk ik niet dat het ervan zal komen", gaat de Belgische bondsvoorzitter verder. Bayat is overigens wel van mening dat er iets moet veranderen. In de plannen om de Belgische Jupiler Pro League op de schop te gooien en voortaan te laten bestaan uit twintig deelnemers ziet hij echter niks.

"Dat is het slechtste wat kan gebeuren. Clubs die dit voorstel steunen, hebben amper ambitie en denken enkel aan zichzelf", zo klinkt het stellig uit de mond van Bayat. "Wat mij betreft zou een competitie met twintig ploegen het einde van het Belgische profvoetbal betekenen. Ik wil veranderen, absoluut, maar dan wel ten goede."

Meer nieuws
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
0
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
26
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
3
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (66)

 
Lierse1997
 
29
29 januari 2020 om 10:53
"clubs die dit steunen zijn egoïstisch en denken alleen aan zichzelf", aldus Bayat die niet gewonnen is voor het BeNe-liga voorstel omdat Chaleroi dan zal vervallen tot een grijze muis (in het beste geval). Licht hypocriete uitspraak lijkt me dus. Dit betekend echt niet dat hij ongelijk heeft, de BeNe-Liga lijkt me een heel moeilijk te realiseren project en Bayat heeft een punt dat alleen de grote clubs ervan zullen profiteren.
 
Thamike
 
8
29 januari 2020 om 11:01
Je hebt gelijk en wat ik vooral stuitend vind is dat hij niet eens betrokken wil zijn bij het onderzoek. Dus zijn eigen mening zonder gedegen onderzoek is al genoeg om alvast nee te zeggen? Welke ambitie heeft deze man? Weer een voorbeeld van niet willen veranderen vanwege eigen belang. Ik zeg niet dat deze nieuwe opzet er moet komen maar onderzoeken is juist goed voor de discussie later.
 
Bon Jovi
 
30
29 januari 2020 om 11:11
Grappigste is nog dat hij zegt dat hij niet mee doet omdat hij er niet in gelooft. Nee lieve schat, je bent gewoon niet uitgenodigd. Een beetje zoals ikzelf op de Oscars. Margot Robbie en Scarlett Johanssen ontmoeten? Pff dat zegt mij toch niks man... daarom ga ik er niet naar toe. Ja hallo, geloofwaardig zeg
 
Millonario
 
13
29 januari 2020 om 11:15
Wist niet dat je op wandelende takken viel, Bon Jovi
 
Lierse1997
 
3
29 januari 2020 om 11:25
Het is inderdaad nogal een kinderachtige reactie van Bayat die doorspekt is met clubvoorkeur. Maar dat is logisch met het systeem van de dubbele petten, mocht een Louwagie of Verhaege voorzitter zijn van de KBVB dan zou die waarschijnlijk wel laaiend enthousiast reageren.
 
listo
 
4
29 januari 2020 om 12:29
Op korte termijn zullen idd de grote clubs als eerst profiteren. Maar de kleinere clubs gaan er zeker op vooruit. Europees voetbal is niet gegarandeerd, weet je wat wel gegarandeerd is? Televisiegeld. Uit onderzoek is gebleken dat een BeNeliga voor hogere tv inkomstenbzal zorgen en daarbij dus ook de exposure. Spelers die de kleinere clubs normaalgesproken niet zouden kunnen halen worden ineens wel een optie. Nieuwe sponsoren bronnen komen beschikbaar etc. Op de langere termijn alle dit een boost zijn voor alle clubs. Incl. de nationale sub competities.
 
Lierse1997
 
2
29 januari 2020 om 12:47
Die nationale sub-competities gaan er niet op vooruitgaan vrees ik en zeker op de korte termijn zullen die clubs er op achteruitgaan, wat voor sommigen de nagel aan de doodskist kan betekenen.
 
CSVAjax
 
1
29 januari 2020 om 13:45
@lierse 1997uit het onderzoek van Deloitte bleek dat de teams in de sub-competities er ook juist van zouden gaan profiteren. Hoe precies, daar heb ik dan weer geen idee van. Wellicht dat de hogere televisiegelden dan ook gaan doorsijpelen naar de sub-competities, idk.
 
Lierse1997
 
0
29 januari 2020 om 15:02
Dat heb ik ook gelezen maar het is nog maar een voorlopig onderzoek, even afwachten wat het meer uitgebreide te zeggen heeft. Het feit dat die subcompetities bijvoorbeeld geen echte topploegen meer gaan hebben, zal het minder interessant maken voor supporters bijvoorbeeld.
 
Deenb
 
13
29 januari 2020 om 10:54
Raar mannetje hij wil veranderen maar alle voorstellen gooit die zonder enig argument de prullenbak in. Hij geeft aan dat de Beneliga hem niks lijkt i.v.m. de Europese tickets, zonder dat hier een belsuit over is genomen. Een Belgische competitie met 20 teams zeikt die compleet af zonder concreet te noemen waarom ? Laat de Beneliga maar doorgaan en laat deze negatievelingen zonder onderbouwing links liggen.
 
listo
 
2
29 januari 2020 om 12:34
Ik kan me herinneren dat er een tijd was dat men in de voetbalwereld met de neus op keek naar de EL. Er werd toen geroepen: j"waarom doe je daar als club nog aan mee" , "Je kan beter er snel uitliggen en 100% focussen op de competitie" , "EL is niks waard" etc., en dat is nu helemaal veranderd. Dat zijn de zelfde mensen die tegen de BeNeliga zijn. Niet luisteren dus en zsm invoeren.
 
MrKrillin
 
49
29 januari 2020 om 10:57
Wauw hoe kan je voorzitter van de Belgische voetbalbond zijn en ook algemeen directeur van Charleroi? Lijkt me dat hij niet objectief besluiten kan nemen in belang van Belgie. Zal wel continue rekening houden met belang van zijn club. Ik weet niet of Charleroi ook in hoogste league zou komen mocht Bene league komen, maar als niet zo is, vraag me dan af hoe oprecht is hij?
 
Heidihallo
 
1
29 januari 2020 om 14:34
Zoeizo zou je als Nederland niet samen moeten willen gaan met Belgie en samen een competitie moeten vormen. Al was het alleen maar vanwege de omkopingsaffaires. Dat het gebeurt is is al erg, de manier waarop er (eigenlijk niet) mee wordt omgegaan in Belgie is stuitent. Verder hebben voetballers in Belgie (vergeleken met Nederland) ook enorme belastingvoordelen. Ook hebben Belgen altijd het idee dat ze genaaid worden door Nederlanders. Met zo';n grondhouding wordt het heeeeeeeel erg moeilijk om samen tot een gezamenlijke competitie te komen. En als dit al lukt en het schijnt voor Belgische clubs minder goed uit te pakken, dan stoppen ze er gewoon gelijk weer mee, want dan hebben de Nederlanders hun '; weer'; genaaid/ Gewoon niet aan beginnen.
 
Twenteov
 
2
29 januari 2020 om 16:58
Precies dit inderdaad, dat niemand hier verder over valt verbaast me. Als dat geen gevalletje belangenverstrengeling is weet ik het ook niet meer. Niet aan beginnen met die Belgen, gaat ons niets brengen en gaat voor lege tribunes zorgen. Of het niveau omhoog gaat valt ook te betwijfelen. Wat mij betreft teveel onzekerheden en te weinig aantoonbare(!), dus niet uit de lucht gegrepen, voordelen. Daarnaast gaan die Belgen bij iedere arbitrale fout de calimero uithangen en schreeuwen dat Nederlanders bevooroordeeld worden, niet aan beginnen.
 
JoshuaK_
 
6
29 januari 2020 om 10:59
Volgens de meest recente versie van de Beneliga die onlangs besproken is door de directeuren van de grootste clubs in Nederland en België zullen alle clubs juist profiteren van het nieuwe systeem, ook clubs die niet in de hoofdcompetitie zullen spelen. Indien dit niet het geval was zou ik hem als directeur van Charleroi begrijpen, maar mochten na het nieuwe grootschalig onderzoek van Deloitte daadwerkelijk alle clubs voordeel halen uit de situatie lijkt mij dit een no-brainer.
 
Bon Jovi
 
3
29 januari 2020 om 11:06
Tevens las ik dat de uefa zou hebben aangegeven toen ze ernaar gepolst werd -in een eerste informele reactie weliswaar- dat het aantal Europese tickets niet zou verminderen.
 
memphisdepay
 
0
29 januari 2020 om 11:19
Dat kan toch niet? Ik weet dat er in Nederland 2 clubs in de cl kunnen komen dat is voor Belgie volgens mij ook zo. Daarnaast kunnen er 3 europa league halen in Nederland volgens mij is dat in Belgie ook zo. Dat zou betekenen dat je 10 ploegen Europees actief hebt.
 
Bon Jovi
 
6
29 januari 2020 om 11:23
De Uefa zou het aantal tickets niet halveren omdat ze deze toewijzen per land en niet per competitie. Dus als 2 landen samen een competitie zouden vormen blijft het aantal tickets gelijk. Maar goed dit zal Deloitte wel grondig uitpluizen en navragen, we zullen zien wat het rapport zegt.
 
Rick1o1
 
5
29 januari 2020 om 11:30
Echt niet. Dat wordt gehalveerd. Er gaat echt niet een competitie komen met 10 europese plekken. Cl levert zoveel op. Als ze dat niet doen dan gaat engeland gewoon samen een competitie beginnen met Schotland en kunnen er 10 premier league clubs de CL in. Dat kan echt niet en dat is het begin van het einde.
 
Bon Jovi
 
10
29 januari 2020 om 11:52
Dan kunnen er 10 PL clubs de CL in? Waar slaat dat nu op? Dan zou Schotland 6 CL plekken moeten hebben wat natuurlijk het geval niet is. Je zit voor de rest ook alleen maar te speculeren. Zoals ik zeg, laat ons het rapport afwachten en laat ons zien wat de uefa er over zegt mochten de plannen doorgang krijgen.
 
Rick1o1
 
8
29 januari 2020 om 11:52
Nu ik er verder over na denk kan dat sowieso niet. Je kunt de landen niet apart gaan tellen. Stel dat NL clubs het goed blijven doen in Europa en 6de competitie worden met 2 of 3 CL plekken en Belgische clubs gaan het slecht doen en worden de 15e competitie met 1 voorronde CL. Maar dan in de beneliga wordt Anderlecht kampioen en de hele top 5 zijn Belgische clubs. Wie gaat dan CL in? Gaat kampioen Anderlecht dan voorronde spelen terwijl nr 6 en 7 Ajax en Psv dan direct gaan? En nr 5 Genk geen Europees voetbal ondanks dat die beter waren dan Ajax? Of andersom. Stel dat de hele top 10 NL clubs worden. Gaat nr 11 t/m 14 van de beneliga dan Europa in omdat dat Belgische clubs zijn? Dat werkt allemaal niet.
 
Rick1o1
 
1
29 januari 2020 om 11:54
Of Europa in bedoel ik. Schotland heeft straks misschien 1 of 2 cl plekken dus dan krijg je al 5 of 6 premier league clubs. Dan worden Spanje en Italie weer boos want die vinden dat weer oneerlijk natuurlijk
 
elninoo
 
4
29 januari 2020 om 11:58
Het is natuurlijk allemaal speculatief maar er is toch werkelijkwaar niemand die geloofd dat de beneliga 10 tot 12 Europese tickets gaat krijgen? Gezien het bevoorrechten van de grote Europese competities door de uefa momenteel zal het er alles aan doen om de beneliga klein te houden en anders zal er wel druk worden uitgevoerd vanuit de Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse competities. De uefa is momenteel als de doods dat grotere competities zich gaan afsplitsen en een supercompetitie gaan starten. Je moet niet de illusie hebben dat je de aansluiting gaat vinden bij die grotere jongens want die hebben momenteel het alleenrecht en zullen dat niet willen delen of afstaan aan de beneliga. Die Europese tickets gaan gewoon door de helft van de beneliga. Zoiets noem je commercieel belang. En al zou je ze wel krijgen, die 10 tot 12 tickets (wat in de stoutste dromen niet gaat gebeuren) wat heb je er dan aan? De clubs die momenteel direct worden uitgeschakeld gaan er dan ook gewoon direct uit dus je zult zo weer zakken tot een normaal aantal zoals je nu hebt. Alleen is het algehele deelnemersveld vanuit de competitie dan iets breder waardoor je meer punten zult halen gemiddeld.
 
Baabman
 
1
29 januari 2020 om 13:08
Ik zie hier geen nadelen aan voor de uefa, alleen weer een aantrekkelijke (top)competitie erbij.
 
Heidihallo
 
2
29 januari 2020 om 14:20
Uefa is in principe tegen. Ze zijn doodsbang dat zo'n fusiecompetitie een precedent schept en uiteindelijk ertoe leidt dat de europese topclubs zich gaan afscheiden en hun eigen competitie gaan beginnen.
 
UltimateFreak83
 
0
29 januari 2020 om 11:52
Niet alle clubs zullen profiteren. Clubs die nu rechterrijtje spelen zullen waarschijnlijk een divisie lager gaan spelen. Persoonlijk ben ik voor topvoetbal en ik vind dat niet erg.ook het minder beschikbaar zijn van Europese tickets begrijp ik. De subtop van Nederland en Belgie overleeft waarschijnlijk de winterstop niet in de EL, wat neerkomt op ongeveer 5-10 miljoen euro. Als de Bene liga deze clubs al garandeert op inkomsten van meer dan 10 miljoen, dan vervalt de meerwaarde van Europees voetbal.clubs die zich wel weten te kwalificeren, hebben waarschijnlijk ook een hoger basisniveau en maken ook meer kans om zich te kwalificeren na de winterstop.ik vond FC Utrecht leuk dit jaar maar zowat kansloos. Psv en Feyenoord waren onvoldoende, dus is de vraag wat je momenteel te zoeken hebt in de El.als er twee gegarandeerde CL tickets zouden zijn en een derde voor kwalificatie, dan zou je er ten opzichte van nu op vooruit gaan. Maar dan moet je zeker weten dat je beter wordt dan de Portugese competitie.ik denk dat dat mogelijk is, zeer zeker als Club Brugge en Ajax doorgroeien.
 
Rick1o1
 
2
29 januari 2020 om 11:59
Ajax, Psv, Anderlecht en Brugge ofzo gaan er dan op vooruit. Maar we gaan echt geen 10 europese plekken krijgen. Gewoon 5. 3 NL clubs en 2 Belgische of andersom. Wat dus betekend nooit meer Europees voetbal voor Feyenoord of AZ. Wat betekend minder Europese inkomsten, talenten kunnen zich niet op dat nivo laten zien en ontwikkelen zich dus minder en worden ook minder waard. Die clubs gaan er alleen maar op achteruit. Of wat nou als straks blijkt dat de NL clubs de beneliga gaan domineren? Wat nou als er 5 jaar op rij geen enkel Belgisch team Europees speelt? Hoelang gaat Belgie dat prima vinden? Andersom zou ik daar als Nederland zijnde absoluut niet blij mee zijn.
 
Baabman
 
1
29 januari 2020 om 13:20
Als de inkomsten van die clubs door o.a. tv-geld omhoog gaat dan gaat het niveau ook omhoog. Ook qua aanzien dus kunnen er betere spelers verleid worden voor de Beneliga.
 
Baabman
 
2
29 januari 2020 om 13:28
@rick1o1, Wat een hoop speculaties verkondig je hier zeg! Allemaal extreem situationeel. Het is duidelijk dat je er geen fan van bent maar dit is de enige toekomst van Nederlands en Belgisch topvoetbal.
 
UltimateFreak83
 
0
29 januari 2020 om 13:31
Geen Europees voetbal is geen probleem. Psv speelde nu tegen een Zwitserse subtopper, Noorse en nog iets. Die weerstand krijg je ook in de eigen dan tegen respectievelijk Brugge, Anderlecht of Genk. Financieel verlies je ook niets als niet-kwalificerende ploeg omdat de inkomsten uit de Bene liga dit compenseren en bovendien gestructureerder maken.het niveau van de huidige Eredivisie is historisch laag. Ik volg het voetbal sinds 1994 pas echt bewust ( voetbalblaadje, voetbalspel super soccer en een dekbed) en serieus, tot 2006 washet niveau substantieel veel hoger. De reden is dat nu de lagere teams leeggescout worden, terwijl het vroeger hierarchischer was. Je ging van laag naar subtop, naar top en dan pas naar het buitenland. Tegenwoordig wordt mvv gescout door zelfs Barcalona.het verlies van structureel Europees voetbal dat sommige clubs nu ervaren zal gecompenseerd worden door een competitie met meer weerstand en inkomsten.een Calvin Stengs die nu beloftevol lijkt zal meer weerstand ervaren. De huidige Eredivisie is zo ontiegelijk armoedig dat maar weinig teams AZ weerstand kunnen bieden. Een FC Antwerp was fysieker en leek het voetballend jeugdig talent de baas te ziin, totdat twee gasten twee enorme stupide keuzes maakten. Antwerp -AZ was een spannende wedstrijd waar ik van genoten heb. Zowel Antwerp als AZ spelen voor de Europese tickets nu, maar zullen dit minder frequent kunnen gaan afdwingen in een nieuwe opzet.echter als deze teams zich kwalificeren, vermoed ik dat het niveau waarop ze instromen hoger zal zijn.en ja, je loopt het ‘risico’ dat er zelfs enkele jaren op rij geen Nederlandse of Belgische team kwalificeert voor CL, EL of de combinatie ervan. Als je voorbij de barriere van 1830 denkt, dan ‘supporter’ je gewoon Brugge om de Europese punten te pakken.wat mij betreft wordt he5 Nationaal elftal gewoon Benelux en niet meer Belgie of Nederland. Van Dijk achterin, Courtois op de doellijn en Hazard voorin en Frenkie samen met Kevin de Bruyne op het middenveld. Ik zou er van gaan watertanden.
 
elninoo
 
2
29 januari 2020 om 13:53
Ik snap sowieso niet waarom men Zich blindstaart op die Europese tickets. Leuk hoor dat Europees voetbal maar buiten Az en Ajax is er geen Nederlandse club die er thuis hoort. Sterker nog, de clubs die nu wel meedoen trekken de boel alleen maar verder omlaag. Dus waarom zou je je als club zo blindstaren op die 6 potjes die je toch niet wint? Om de centen die het oplevert? Als je de topclubs uit Nederland en België tegen elkaar afzet en de begrotingen overziet dan kun je daar een heel aardige competitie van maken met Ajax als enige uitschieter qua begroting. De rest zou dan relatief dicht bij elkaar liggen en als de mogelijkheden bijna hetzelfde zijn krijg je dus een soort van nivellering. Dat zou ontzettend fijn zijn als je de huidige situatie nu aanschouwd. Je krijgt dan bijvoorbeeld dat de nummer 12 aan budget, in dit geval antwerp al 25 miljoen te besteden heeft. Dat is bijna anderhalf keer de 11 miljoen die Sparta in Nederland Als nummer 12 te besteden heeft.
 
UltimateFreak83
 
0
29 januari 2020 om 14:41
Het argument waar ik ook achtersta. Plus de begroting van Antwerp kan vervolgens omhoog zodat het gat met de oude situatie en de nieuwe alleen maar groeit.
 
Bon Jovi
 
15
29 januari 2020 om 11:05
"Men vraagt me weleens waarom ik niet echt betrokken ben bij de BeNeLiga. Het antwoord is simpel: ik verbind me enkel voor projecten waar ik echt in geloof" Wat een onzin. Het is een initiatief van de grootste 5 clubs en daar hoort zijn club Charleroi niet bij. De gesprekken over een beneliga is een feestje waar hij NIET op uitgenodigd is. Dan verkondigen dat dat feestje jou toch niks zegt en je daarom niet gaat, komt dwaas over. Je bent gewoon niet uitgenodigd. Hij gebruikt zijn stem als bondsvoorzitter hier gewoon om wat meer gehoor te krijgen, maar spreekt hier duidelijk in het belang van zijn club Charleroi. Zo zie je weer eens dat die dubbele functies niet werken. Charleroi zal in een beneliga tegen degradatie strijden dus ik snap hem wel hoor. Maar doe nu niet alsof je in het belang van het Belgisch voetbal denkt.
 
Twenteov
 
1
29 januari 2020 om 17:00
Hoe kan het dat de bondsvoorzitter uberhaupt voorzitter is van Charleroi, hoe is dat in vredesnaam al mogelijk? Dat is voor mij al een teken dat er in de Belgische 'top' van die competitie geen ruk klopt.
 
Bon Jovi
 
1
29 januari 2020 om 19:10
Belgie in a nutshell.
 
Rick1o1
 
6
29 januari 2020 om 11:12
De europese plekken blijven een groot probleem voor een eventuele beneliga. Nu heeft NL er 5 en belgie ook 5 maar dat worden er straks niet 10 bij een beneliga. Gewoon weer 5. En dat kost toch geld. Nu verdienen de NL clubs bij wijze van spreken 20 miljoen (ik noem maar wat) aan Europese inkomsten per jaar en de Belgen ook 20. Als je ze samen laat gaan word het 20 voor beide ipv voor ieder. Ik vraag me echt af of het nou wel zoveel op gaat leveren uiteindelijk.
 
Woenselaar
 
2
29 januari 2020 om 12:02
En waar is je bewijs voor deze stelling? Want voor zo ver ik weet is er nog helemaal niks vastgesteld op dit gebied en lopen de onderzoeken nog. Misschien moet je die maar even afwachten in plaats van aannames als feiten te presenteren.
 
Rick1o1
 
0
29 januari 2020 om 12:27
Bewijs voor mijn stelling? Aannames als feiten presenteren? Ik geef gewoon mijn mening joh, stel je niet zo aan. En sowieso, denk jij serieus dat wij 10 europese plekken gaan krijgen? En ook nog meer cl plaatsen als we beter gaan presteren europees? Portugal krijgt als nr 6 competitie 2 cl en 1 voorronde cl. Dus jij denkt dat wij straks met NL en belgie samen 4 cl en 2 voorronde krijgen? Dat we straks 6 beneliga clubs in de cl hebben tegenover maar 4 uit de premier league? Dat geloof je toch echt niet zelf?
 
Woenselaar
 
2
29 januari 2020 om 12:33
Daar gaat het mij helemaal niet om. Jij claimt dat dit nooit gaat gebeuren terwijl de onderzoeken hierover nog lopen. Oftewel, je weet nog helemaal niks maar loopt nu al van de daken te schreeuwen. Onmogelijk om zo te discussiëren.
 
UltimateFreak83
 
2
29 januari 2020 om 13:37
De voorspelling is dat de gecombineerde competitie structureel meer inkomsten trekt. Het geld dat de clubs verliezen uit Europese inkomsten wordt gedekt door de uitbreiding van de competitie. Een Feyenoord zou zelfs meer inkomsten hebben uit de Beneliga dan uit het huidige Europees voetbaljaar.het verlies van CL plekken is zwaarder, maar wordt mogelijk gecompenseerd als de competitie ook stijgt op de ranking. Van plaats 8-12 naar plaats zes moet mogelijk zijn en ik zie weinig reden waarom je zelfs niet Frankrijk zou kunnen passeren.
 
Just1nvd
 
3
29 januari 2020 om 11:12
Ik vind het mooi dat we samen open staan voor een onderzoek naar de BeNeLiga. Niet eens of het doorgaat of niet. De resultaten leren ons namelijk iets meer over onze mogelijkheden m.b.t. het financieel aansluiten bij de topcompetities.
 
Rick1o1
 
1
29 januari 2020 om 11:24
We gaan nooit financieel aansluiting vinden bij de topcompetities. Al haal je de scandinavische competities ofzo er nog bij, dan kom je nog steeds lang niet in de buurt bij La liga of Serie A. Laat staan de Premier league. Ik bedoel, laten we zeggen dat NL 20 miljoen inwoners heeft en Belgie 15. Dat is samen 35 miljoen potentieel betalende klanten. Frankrijk, de nr 5 competitie heeft 65 miljoen inwoners. Letterlijk nog steeds het dubbele. Die ga je dus al sowieso niet inhalen, laat staan top 4.
 
domburg
 
5
29 januari 2020 om 12:03
Commercieel gezien krijg je bij schaalvergroting onmiddellijk grotere commerciële budgetten te verdelen. Als je van een markt van 17 miljoen mensen mogelijk te bereiken naar 28 miljoen gaat , gaan de reclame budgetten conform de hoogte in..... Normaalste zaak v d wereld !.... Het aantal mogelijk te verwachten en/ of mogelijk te beïnvloeden kijkers via reclame, bepaalt de commerciële input....logisch toch.
 
Rick1o1
 
0
29 januari 2020 om 12:18
Maar zoals ik zeg, dan hebben nl en belgie samen 35 miljoen terwijl Frankrijk met 65 miljoen nog steeds het dubbele heeft. Dat gat blijft er dus nog steeds.
 
domburg
 
3
29 januari 2020 om 13:25
Idd maar beter meer dan minder dacht ik toch te zeggen..... Met meer krijg je gewoon grotere mogelijke budgetten .
 
Just1nvd
 
0
29 januari 2020 om 19:35
Wie goed leest ziet dat ik het heb over de mogelijkheden om aan te kunnen sluiten. Dat kan dus ook een gradatie zijn. Want volledig aansluiten is inderdaad geen optie.
 
FR-RKC
 
3
29 januari 2020 om 11:39
Los van het sentiment dat de culturen qua voetbal niet bij elkaar passen en dat dit een doodsteek is voor de kleinere ploegen vind ik het nog steeds onverstandig om aan de Beneliga te beginnen. Als we het over weerstand hebben, dan lijkt me dit hele plan alleen voordelig voor Ajax. Ploegen als Feyenoord en PSV komen nu al soms met moeite langs ploegen als RKC of Emmen. Als we wekelijks uitslagen als 5-0 zouden zien dan zou je kunnen zeggen dat het verschil tussen de top en de rest te groot is maar dat is simpelweg niet het geval. Daarnaast wordt nu al het complete wedstrijdschema omgegooid voor ploegen die Europees spelen om ze een uurtje meer of minder rust te gunnen. Als je daar als club niet eens boven kunt staan, moet je je afvragen of je wel de aansluiting met de Europese top wilt krijgen. Daarnaast is het structureel aansluiten bij deze top voor Nederlandse clubs natuurlijk een utopie. Er komt 400 miljoen vrij volgens de rekenplannen. Stel dat hiervan 30/40 miljoen naar Ajax gaat. Dat is bij lange na niet genoeg om je structureel te kunnen meten met de topclubs in Europa. Tot slot wordt er voorbijgegaan dat de overige ploegen onder minder weerstand gaan spelen. Als clubs als Heerenveen, Groningen, Heracles, Willem II buiten de boot gaan vallen, betekent dat voor deze clubs dat er geen wedstrijden gespeeld meer gaan worden tegen Psv, Ajax en Feyenoord. Als je het aantal talenten ziet wat dit soort clubs voortbrengen, dan is het zonde dat spelers van deze clubs geen duels meer spelen tegen topclubs.
 
Baabman
 
0
29 januari 2020 om 13:33
Dat is de waan van de dag, afgelopen jaren zijn meerdere records in beide competities verbroken qua puntenaantal en dergelijke. Daarnaast word het verschil steeds groter met de top 5 competities.
 
jlp40
 
0
29 januari 2020 om 11:48
Ik ben zelf ook geen voorstander van een Bene liga. Begin is met een gezamenlijk bekertoernooi en hang daar ook EL ticket aan vast. Bijvoorbeeld:nr 1 Clnr 2 Voorronde Clnr 3 Elbekerwinnaar Knvb Elwinnaar Bene liga beker EL (wint een Belgische club deze beker dan gaat het Nederlandse ticket naar de hoogste in de stand.hebben we alleen geen playoffs meer.
 
SuperNico31
 
1
29 januari 2020 om 11:53
Ben er ook op tegen. De kracht van de competitie gaat dan misschien wel omhoog, maar het heeft minder charme dan een eigen landelijke competitie. Ben wel voorstander van een gezamenlijk bekertoernooi.
 
domburg
 
2
29 januari 2020 om 11:56
Een typische reactie vol zelfbehoud en typeert ook het verschil tussen de Waalse mentaliteit en de realistische Vlaamse inkijk...... Moest er een zak vol geld klaar staan zal Hayat snel de eerste in de rij staan maar zoals de zaken er nu voor staan zal deze meneer alles trachten te vertragen of blokkeren...... Zo ziet België eruit hedendage, te grote tegenstellingen , zelfs in het voetbal.....
 
Heidihallo
 
1
29 januari 2020 om 13:39
moet je er vooral nog een 'land' aan toevoegen. Nog meer tegenstellingen... Niet doen dit.
 
firepotatoe
 
3
29 januari 2020 om 12:01
Beneliga kan best kans van slagen hebben maar alleen als Nederland en Belgie qua tv voetbal uitzendingen gaan samenwerken. Dus creeer 1 nieuwe Talpa zender ( of zo ) waar zowel Belgische als Nederlandse mensen verslag doen van de wedstrijden. Zelfde geldt voor de talkshow. Laat daar Nederlanders en Belgen deelnemen aan de discussies. Deze zender is dan zowel in Belgie als Nederland te zien. Andere zenders in Nederland mogen dan geen zendrecht hebben want daarmee ondermijn je het draagvlak.ik ben zelf hartstikke voor. Dit zorgt voor meer kapitaal bij de clubs maar k denk dat de landen Nederland en Belgie ook meer naar elkaar toe zullen trekken. Wat toch alleen maar alleen maar mooi is?
 
Edwinde Vries
 
0
29 januari 2020 om 12:34
Mooi verhaal, maar Fox gaat nog door tot 2025. Plus geen andere aanbieders (concurrentie) die de rechten kunnen kopen zorgt voor lagere tv gelden. Overigens is t vericht in Nederland dat samenvattingen Eredivisie op een open kanaal te zien zijn voor alle mensen in Nederland. Dit zorgt er voor dat je als zender net als Fox een open kanaal moet hebben, hier wordt echter geen geld mee verdiend. De live wedstrijden zouden via een betaalde zender moeten zoals t nu ook is. Dit is voor een nieuwe opzet echter niet haalbaar. Reden dat Talpa of die sportzender uit de jaren 90 dat die kapot gingen met hun wilde plannen.
 
Edwinde Vries
 
0
29 januari 2020 om 12:36
Wat wel zou kunnen is dat België ook fox sports zou hebben. Maar die krijgen dan zon Monopoly spel dat er niet meer verdiend gaat worden doordat er geen onderhandelingspositie is voor de competitie
 
Woenselaar
 
0
29 januari 2020 om 12:04
Laten we eerst de onderrzoeken eens afwachten allemaal voordat we hier stelling innemen tegen het wel of niet voordeel hebben voor alle clubs, het wegvallen van Europese tickets etc. Alles wat nu spreekt is op basis van onderbuikgevoel, wat natuurlijk mag. Maar het komt een constructieve discussie niet ten goede.
 
Manmetvisie
 
1
29 januari 2020 om 13:06
Waarom niet eerst beginnen met een gezamelijk supercup toernooi van 4 clubs bijvoorbeeld.daarna kun je een soort league cup van maken en misschien eerst de bekertoenooi gezamelijk proberen voor dat je aan de gezamelijk competitie kunt beginnen