'BeNeLiga kan interessant zijn voor Ajax, het lijkt mij een logische gedachte'
Donderdag, 21 januari 2021 om 08:31

Ondanks de aanhoudende coronacrisis wist Ajax onlangs Sébastien Haller voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro over te nemen van West Ham United. Susan Lenderink weet heel goed dat Ajax er in de Eredivisie met kop en schouders bovenuit steekt qua financiën, maar de financieel directeur beseft ook heel goed dat in Nederland onderhand het plafond is bereikt.

"Natuurlijk zijn we by far de rijkste. Maar dat is geen garantie dat we ook gaan overheersen", benadrukt Lenderink in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Veel heeft te maken met het afzetgebied. Ajax speelt in Nederland. De groeimogelijkheden zijn daardoor niet zo groot als in de topcompetities. Hier spelen voor de financiële afstanden tussen clubs de Champions League-premies een veel grotere rol." De Ajax-directeur wijst erop dat de Amsterdamse club vanwege het gevoerde beleid al enkele jaren op rij in de Champions League actief is, met als hoogtepunt de halvefinaleplek in 2019.

Huntelaar: 'Met Ajax komt het wel goed' | AFSCHEIDSINTERVIEW

"Maar dat wil niet zeggen dat andere clubs dat niet ook kunnen. We hebben niet zoals de topclubs in de Serie A en LaLiga min of meer zekerheid over deelname. Redden we het een keer niet, dan verandert dat meteen al veel aan de financiële verhoudingen in de Eredivisie", waakt Lenderik voor al teveel optimisme in Ajax-kringen. De financieel directeur geeft gelijk aan welke veranderingen er intern zijn aangebracht. "Om een positie in de Europese top na te streven hebben we de organisatie ingericht op de Champions League. Daardoor ligt er nu standaard een begroting die een stuk hoger is dan die van de concurrentie, waardoor we betere spelers kunnen halen", zo verwijst de bestuurder onder meer naar het binnenhalen van Haller.

Ajax lijkt in Nederland afstand te hebben genomen van de concurrentie, maar op het Europese toneel liggen de verhoudingen behoorlijk anders. De begroting lijkt in de toekomst nooit boven de 200 miljoen euro uit te kunnen komen, waardoor er structureel een achterstand zal zijn op de allergrootste clubs in Europa. Lenderink denkt na over mogelijkheden om het gat te verkleinen. "Alle ins en outs ken ik niet, maar een initiatief als de BeNeLiga zou voor Ajax interessant kunnen zijn. Het afzetgebied wordt dan groter. Mij lijkt dat een heel logische gedachte", aldus de financieel directeur van Ajax.

Meer nieuws
   
21:47
21:47
The Times weet welke rol Slot precies gaat krijgen binnen organisatie Liverpool
4
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
3
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
28
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (87)

 
burwatti
 
27
21 januari 2021 om 08:46
toevallig heb ik de afgelopen weken de belgische competitie gezien en moet zeggen dat ik buiten Club Brugge op dit moment geen andere club interressant vind voor de Beneliga.. en ik ben er van overtuigd dat de belgen precies het zelfde er over denken van onze Nederlandse clubs.. verder denk ik ook niet dat er extreem veel meer sponsor of tv geld binnen gehaald gaat worden.. Wel lijkt het mij een leuk een idee om een gezamelijk beker toernooi te organiseren, echter word het dan een toernooi om spek en bonen omdat het praktische onmogelijk is om hier europese tickets mee te verdelen..
 
Tomido
 
19
21 januari 2021 om 09:04
"en ik ben er van overtuigd dat de belgen precies het zelfde er over denken van onze Nederlandse clubs.." Nou ben ik momenteel actief op een site waar een chat zit met heel veel verschillende landen die samenkomen en eigenlijk hebben daar alle Belgen het wel over de Beneliga. Vooral ook omdat ze daar al elk jaar de play-offs hebben met alleen de grote clubs en daar vaak wel veel geld/leuke wedstrijden te pakken zijn. Ook boeien de "kleine clubs" bij heel veel Belgische supporters niks (sorry Lierse) en willen ze allemaal vooral dat hun eigen club het zo goed mogelijk doet. Enige probleem wat ik vooral zie is het feit dat ze in Belgie nog helemaal geen uitleg hebben gekregen. Daar gaan ze er namelijk nog steeds van uit dat wanneer je Beneliga samen zou maken dat je dan gelijk 9 Europese tickets zou krijgen..
 
NL_Modric
 
10
21 januari 2021 om 09:15
Ergens zou het niet meer dan normaal zijn, dat er meer tickets worden verstrekt. NL: 36800 + BE 36300, kom je uit op 73100. Daarmee zou je net boven Italie en Duitsland uitkomen qua puntenaantal.
 
Pablonino
 
18
21 januari 2021 om 09:33
Dat is toch niet eerlijk. De bovenste 4 landen mogen 7 clubs europa in sturen. Dus 9 europeese tickets krijg je sowieso niet. En Nederland en Belgie hebben dat puntenaantal gehaald met 10 clubs, wat dus ook niet eerlijk is.
 
lwd12
 
2
21 januari 2021 om 10:30
Dat zal de Uefa nooit doen. Ik denk dat ze dan kiezen om bv de punten van NL toe te kennen aan de competitie, of de belgisch wie maar de meeste punten heeft.
 
Pablonino
 
11
21 januari 2021 om 10:38
Ja en dan houd je nog steeds 1 CL plek en 1 voorronde CL. Dus dan leveren Belgie en Nederland 1 CL plek en 1 voorronde CL in. Dat zie ik al nooit gebeuren.
 
Lierse1997
 
7
21 januari 2021 om 10:46
Nu op vz zal de meerderheid van de supporters ook wel fan zijn van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. En zoals je aangeeft zullen die bitter weinig om kleine en semi-grote clubs geven. Dus het argument dat de kleinere clubs vermoord worden, zal naar mijn idee nooit meewegen in het al dan niet uitvoeren van een beneliga. Want zoals je aangeeft denken clubs en supporters uiteindelijk toch gewoon aan zichzelf.
 
Goalie PSV
 
1
21 januari 2021 om 10:48
Of nog niet eens. Ik denk dat de uefa dan het gemiddelde neemt van de coefficiënten van beiden landen. Als de uefa het plan überhaupt al zo goedkeuren.
 
PeerBerwers
 
2
21 januari 2021 om 13:57
pablonino, je vergeet dan wel aan te geven dat die punten waarschijnlijk ook harder omhoog gaan, omdat de competitie dan met onder andere Brugge een deelnemer heeft die het Europees beter doet dan bijvoorbeeld Willem 2. Bovendien zullen de tv gelden ook omhoog. Hoe dan ook lijkt het mij het beste om te beginnen met een Benebeker, op die manier kunnen we in ieder geval aan elkaar wennen en als we het dan niks vinden, dan houden we er gewoon weer mee op.
 
Pablonino
 
0
21 januari 2021 om 14:26
Peerberwers, Ja maar die punten moet je dus eerst opbouwen. De TV-gelden gaan omhoog maar aan de andere kant gaat het europeese geld omlaag. Waar je normaal gesproken 2 nederlands clubs en 2 belgische clubs in de CL kan hebben, heb je in het begin dus maar maximaal 2 clubs in de CL. Stel dat Club Brugge en Anderlecht 1 en 2 worden, dan heeft geen één nederlandse club CL geld binnen gehaald. Dit lijkt me toch een flink risico voor de topclubs. En ik acht de kans zeer klein dat deze competitie zou stijgen naar een top 4 competitie. Wellicht word het de 5e of 6e competitie. Dan heb je 2 rechtstreekse CL plekken en 1 play off plek. Alsnog minder dan de nederlandse competitie en belgische competitie apart genomen.
 
Musi26
 
0
21 januari 2021 om 15:25
Ja en nee. Als je de clubs die hoe dan ook geen kans maken. Zie bijvoorbeeld willem 2, dan doen wij het ook met minder clubs. En vergeet niet dat Nederland door deze clubs ook minder punten haalt. Het aantal punten wordt namelijk gedeeld door het aantal deelnemende clubs. Met andere woorden. Had willem 2 niet meegedaan, dan had nederland nu meer punten gehaald. Met alle respect trouwens voor willem 2. Ik geef alleen aan hoe het werkt.
 
Musi26
 
0
21 januari 2021 om 15:27
Op langere termijn zal er vermoedelijk meer geld binnenkomen, maar het lijkt me niet echt geweldig voor clubs die nu in de middenmoot spelen. Ze hebben namelijk de kans dat ze heel snel op het 2e niveau spelen.
 
London Calling
 
1
21 januari 2021 om 19:02
Coefficienten kun je helaas niet optellen. Die is niets meer dan het totale aantal behaalde punten gedeeld door het aantal clubs. Dan kom je waarschijnlijk in de buurt van het gemiddelde uit.
 
DNSDKR
 
9
21 januari 2021 om 09:49
Voor de grootte van het afzetgebied en daarmee gepaard gaande sponsorinkomsten, is de Beneliga voor de topclubs wel een goede stap. Zeker voor internationale bedrijven. Sportief gezien is het wel tof om tegen Brugge, Anderlecht, Standard, Gent en Genk te spelen (in ieder geval beter dan tegen Emmen en Vvv, met alle respect). Daarbij is de Belgische competitie fysieker dan de Eredivisie, dus dat zou qua ontwikkeling ook een goede stap zijn. En zoiets moet natuurlijk ook groeien! De kleinere clubs, en zeker de lagere KKD clubs, die hebben geen prof waarde meer en spelen eigenlijk op amateurniveau. Ik denk dat een Beneliga het einde is voor de proftak van clubs als Dordrecht, Oss, Mvv, Helmond enzovoort
 
Lierse1997
 
1
21 januari 2021 om 10:59
Zelfs voor een team als Roda, Emmen of Sparta kan het bijna het einde zijn. Die moeten dan concurreren met teams als Heerenveen, Groningen, Utrecht, Twente,... om een plekje in de beneliga (hangt er wat van af wel hoeveel teams er in zitten). Nu ja dat kunnen zo een clubs ook niet aan.
 
DNSDKR
 
0
21 januari 2021 om 11:44
Klopt, maar dan mogen we aannemen dat het niveau onder de Beneliga ook nog wel oke is, hoewel altijd afwachten wat dat commercieel betekent. Het niveau daaronder (de clubs die ik eerder noemde), zullen verdwijnen naar het 3e of 4e niveau en dan heb je geen rendabele prof status meer.
 
Lierse1997
 
2
21 januari 2021 om 11:48
Nu ik denk niet dat er commercieel heel veel interesse voor zal zijn eerlijk gezegd. Persoonlijk denk ik dat het dan gewoon een groot bloedbad wordt.
 
MrKrillin
 
1
21 januari 2021 om 12:58
@lierse97 "roda, emmen of sparta het bijna einde" Dus? Als een kleine tel bedrijf ook geen voet kan krijgen op de markt dan is het ook klaar. Dit gaat om professionele sport. Mijn oplossing is simpel (ja besef dan mensen boos kunnen worden) laat veel clubs fuseren. Roda, MVV, VVV en Fortuna 1 grote Limburgse club. Brabent ook veel kleine clubs als Willem2, RKC, RBC, Nac, Top oss en Eindhoven. Te veel waardoor zulke clubs klein blijven. Sparta (mooie traditieclub) en Excelsior is te veel in Rdam. Zo zal het ook zijn in België. Ja begin kan vervelend zijn of raak je wat fans kwijt, maar uiteindelijk krijg je nieuwe fans. Kinderen worden ouder en kennen de onzin gemaakte rivaliteit tussen die clubs niet.
 
Lierse1997
 
1
21 januari 2021 om 13:30
Nee dat is volledig onnodig. Het huidige systeem werkt ook goed. Want wat gaat zo een BeNeliga in hemelsnaam veranderen? Niks. Het gat met de top is te groot en kijk naar Portugal. Je hebt helemaal niet veel inwoners en veel topclubs nodig om toch competitief te zijn. Al die kleine clubs die nu een perfect bestaansrecht hebben wordt dat dan ontnomen voor letterlijk niks.
 
misseva88
 
0
21 januari 2021 om 13:41
Zou het juist voor Roda niet interessant kunnen zijn? Dan kunnen ze hun sponsoren ook uit Belgiã« halen.
 
Lierse1997
 
0
21 januari 2021 om 13:59
Welke Belgische sponsor wilt er nu een club sponsoren die tegen de degradatie vecht in de Nederlandse tweede divisie? Het is voor Roda een stuk aangenamer in de eredivisie te spelen lijkt me.
 
misseva88
 
1
21 januari 2021 om 14:06
Een sponsor in de buurt van Verviers, Eupen of Luik die Nederlanders naar hun bedrijf wil lokken en daarmee ook aan schaalvergroting doet. Die bedrijven (en daarmee klanten) zitten dichter in de buurt van Kerkrade dan een bedrijf uit Haarlem of Utrecht.
 
Lierse1997
 
2
21 januari 2021 om 14:39
En waarom kunnen ze dat nu niet al doen?
 
DNSDKR
 
1
21 januari 2021 om 14:50
Ik denk dat je eerder moet kijken naar internationale sponsoren die in de Beneliga een groter afzetgebied hebben in relatieve welvarendheid. Denk aan Emirates, Red Bull, Gazprom, Vodafone, een financiele instelling, etc.
 
Lierse1997
 
0
21 januari 2021 om 15:14
Het zal wel een klein effect hebben waarschijnlijk, maar toch nog steeds veruit niet genoeg om ook maar enig verschil te maken.
 
London Calling
 
1
21 januari 2021 om 19:21
Ik denk juist dat de reden om dit te doen is dat je veel meer TV geld kan ontvangen. Voor de 100 miljoen die eleven sports in Belgie and 80 miljoen die Espn in Nederland (we hebben echt een verschrikkelijk slechte deal in Nederland) nu betalen krijgen zij een aantal topwedstrijden, zoals in Nederland Ajax - PSV waar 1,4 miljoen mensen naar keken, maar ook wedstrijden als Roda-Excelsior 3 jaar geleden met 0 kijkers. zoveel (weinig) waren het er echt maar bij veel potjes uit clubs die onderin het rechterrijtje meedoen zijn kijkcijfers als 4, 5 of 10.00 kijkers niet ongewoon. Dan heb je er niet veel voor nodig om de bedenken dat als je minder van die wedstrijden, en meer wedstrijden als Ajax-PSV of zelfs AZ-Twente of zo kan laten spelen het gemiddelde aantal kijkers fors omhoog gaat waardoor zenders veel meer willen betalen voor de rechten dan ze nu doen.
 
KevinBos
 
13
21 januari 2021 om 08:48
Ja mij lijkt het fantastisch om een BeNeliga te hebben en niet alleen voor de eerste divisie ( Jupiler&eredivisie) maar ook het 2e niveau word Dan een stuk aantrekkelijker ... Alleen zie ik dit nooit gebeuren in verband met history en trots van beide competities ... Denk wel dat er Dan veel aandacht en mogelijkheden zullen Komen ??
 
Rick1o1
 
6
21 januari 2021 om 10:51
Maar kwa Europese tickets gaan we er op achteruit met alle gevolgen van dien. Nu levert ieder land 5 clubs die in europa spelen. Dat worden er dan geen 10, maar 5. Dus dan krijg je Ajax, Brugge, Psv, Anderlecht en AZ ofzo. Feyenoord speelt dan nooit meer europees. Dat betekend gemiste inkomsten en talenten die niet op europees niveau kunnen ontwikkelen en minder waard worden. Of wat gebeurd er in een scenario waarin alle 5 europese plekken naar NL clubs gaan (of andersom)? Dat kan prima zijn, maar als dat 5 jaar op rij gebeurd krijgt het ene land misschien toch weer twijfels of het wel een goed idee was. Ik denk dat het voor Ajax en Brugge voordelig kan zijn maar voor de rest betwijfel ik het. Ook vergeten mensen dat BE en NL totaal verschillende culturen zijn wat ook uitdagingen geeft.
 
Amsterdude
 
12
21 januari 2021 om 08:48
Ik snap dat een gebrek aan affiniteit met Belgische ploegen en het verdwijnen uit zo'n competitie van teams als Heracles, Willem 2, PEC geen romantische gedachte is. Vind ik ook lastig, maar hoe verkleinen we anders het gat met de topcompetities? Of moeten we maar accepteren dat het verschil steeds groter wordt? Ook dat is zorgelijk.
 
CrazyOne
 
25
21 januari 2021 om 08:58
Hoezo is dat zorgelijk? We moeten ook een beetje onze plek kennen in deze. Zelfs met een beneliga wordt de maximale exposure nl en be. Maar er zullen ook weer genieg mensen afhaken die het niks vinden, of van wie de club automatisch niet mee mag doen (bv, zonder te haten ADO, Heracles en Groningen of Heerenveen). Die raak je allemaal kwijt want er speelt niks voor deze fans in die competitie's. Nederland is doet het aardig, helemaal als je bekijlt qua inwoners en oppervlakte en met de gekte zoals die in de top 5 landen heerst qua financieen moet je ook niet mee willen doen.
 
TJFaijer
 
2
21 januari 2021 om 09:59
Dat laatste argument vind ik eigenlijk onzin, ik zie niet in waarom topclubs ineens miljarden gaan krijgen qua sponsoring zodra er een Bene league opgezet word?
 
4Ever4Ajax
 
7
21 januari 2021 om 10:59
Miljarden gaan ze niet krijgen (dat krijgen de clubs in de topcompetities ook niet), maar het wordt wel degelijk beter. Er is laatst een onafhankelijk onderzoek gedaan ernaar en daar kwam duidelijk uit naar voren dat de clubs er financieel flink op vooruit zullen gaan. Dan kan jij met je onderbuik-gevoelens reageren, maar die slaan blijkbaar nergens op.
 
PeerBerwers
 
1
21 januari 2021 om 14:04
Amsterdude, ik vind het gebrek aan affiniteit ook een beetje ene non-argument. Ja, we verliezen traditie clubs als Sparta en NEC misschien, maar daar komen gewoon weer nieuwe, kwalitatief betere clubs voor terug waar over het verloop van tijd vanzelf nieuwe affiniteit mee wordt gecreëerd. Dat "het is traditie" argument mag wat mij betreft de deur oud. Ja zwarte piet is traditie, maar mensen hebben er last van, dus zet je ego op zijn en maak onze nieuwe traditie, de kleurenpiet gewoon nog mooier.
 
Tuskii
 
13
21 januari 2021 om 08:49
Een BeNeliga zou voordelig zijn voor de grote clubs dat staat buiten kijf. Maar wil je daarvoor alle kleinere traditie luvs naar het tweede toneel verwijzen. Naar mijn mening niet.
 
Bon Jovi
 
0
21 januari 2021 om 16:58
Welke kleine clubs zou je missen, dan? Over de Nederlandse clubs kan ik me niet uitspreken maar de kleinere Belgische clubs zijn voor 95 procent in buitenlandse handen. Al die clubs hebben hun charme verloren. De enige die ik zou missen is KV Mechelen. Maar zo'n artificieel opgepompt Oostende of OHL is toch niks aan. Ik zou het ook jammer vinden voor bepaalde clubs, maar sowieso moeten we naar minder clubs want bij velen staat het water boven de lippen, België is niet groot genoeg voor zoveel profclubs.
 
Tuskii
 
1
21 januari 2021 om 22:44
Voor ons niet. Maar als je nu fan bent van een stvv al jaren? Dan speelt je ploeg plots in tweede zonder reden. Wie dan eigenaar is verandert toch niets aan of je al dan niet dan bent?
 
RogierSilva
 
0
21 januari 2021 om 20:42
Maar het tweede toneel wordt wel een stuk interessanter dan het nu is lijkt me.
 
JeroenF222
 
29
21 januari 2021 om 08:50
Toch vind ik het nog meevallen hoeveel afstand Ajax heeft genomen van de rest. Dat wordt altijd gezegd, maar het is bij lange na niet het Bayern van Nederland. Op een slechte dag kunnen ze nog steeds van iedereen verliezen en de wissels zijn nog altijd van het niveau Utrecht, met Klaiber, Labyad, Promes en Ekkelenkamp. En die gasten staan ook nog regelmatig in de basis. Is geen sneer overigens, gewoon een constatering. Maar misschien is de beneliga de oplossing voor de volgende stap
 
007
 
33
21 januari 2021 om 09:02
Het is geen sneer, het is de realiteit. Financieel mag Ajax dan wel de rijkste zijn in Nederland, maar kwalitatief is het gat niet zo groot. Kijk dit jaar naar de competitie. PSV, Feyenoord, Vitesse en zelfs AZ doen gewoon mee om de titel. Geld is altijd noodzakelijk, maar het is geen garantie voor niks. Nederland heeft niet de aantrekkingskracht zoals landen als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië dus Ajax zal in principe ook nooit het "Bayern van Nederland" worden.
 
gomes1psv
 
0
21 januari 2021 om 12:11
Of Ajax het Bayern van Nederland wordt staat toch helemaal los van de aantrekkingskracht van de competitie? Met die term wordt bedoeld dat je de beste spelers wegrooft bij de concurrentie zoals met name Dortmund in Duitsland ondervindt. Als Ajax financieel zo oppermachtig is, wat staat ze dan in de weg om dat niet te doen? Waarom haal je dan Ihattaren niet voor 25 miljoen (of minder, aangezien zijn contract in 2022 afloopt en nog niet is verlengd)? Dan heb je eindelijk een goede 10. En waarom koop je Senesi niet voor een vergelijkbaar bedrag om je Schuurs-probleem op te lossen? Ik vind het wat grootspraak allemaal. Zeker als ik juist de armoede in de selectie zie. Ajax heeft voor zowel Europese (onana, Tagliafico, Anthony, Gravenberch, Tadic, Blind, misschien Haller) en Nederlandse begrippen (klaassen, in de toekomst Schuurs, Mazraoui, Martinez) een paar uitstekende spelers. Maar dat je met Promes, Labyad, Ekkelenkamp, Alverez en Traoré genoegen neemt en de verdere plekken opvult met talenten die niet eens als toptalent te boek staan vind ik niet bepaald een weerspiegeling van die financiele dominantie.
 
Tinus88
 
18
21 januari 2021 om 09:09
Ajax wordt ook nooit het Bayern van Nederland. Ajax heeft bijvoorbeeld niet de mogelijkheden om Senesi, Koopmeiners of Malen weg te trekken bij de concurrentie. Bayern trekt rustig de concurrentie leeg.
 
jeffreysch
 
6
21 januari 2021 om 09:18
@jeroen Klaiber, Labyad en Promes zouden sterspelers zijn van Utrecht. Eerste 2 hebben dit al bewezen en laatste was de beste speler uit de Russsche competitie en een gewaardeerde kracht voor Sevilla. Daarnaast vorig jaar zijn potentie laten zien. Ekkelenkamp eens. Ik weet niet hoe zo een voetballer überhaupt prof kan zijn, laat staan regelmatig minuten krijgen bij Ajax..
 
burwatti
 
6
21 januari 2021 om 09:19
Het Bayern van Nederland.. mocht dit ooit gebeuren dan gaat dit natuurlijk niet in een jaar of 3-4 gebeuren, dit zal dan in een langere termijn komen. Momenteel heb je helemaal gelijk dat er nog veels te veel middelmaat rondloopt bij onze club en dan met namen de personen die jij opnoemt. Elk jaar dat Ajax achter een volgend kampioen zou worden, zal het verschil groter worden. echter zijn we nu nog absoluut niet zo ver dat het allemaal maar formaliteit is en dat wij eventjes kampioen gaan worden dit jaar. Daarnaast zie je dat PSV (qua selectie) het toch ook aardig voor elkaar weet te boksen. Persoonlijk hoeft die dominantie zoals Bayern heeft in de bundesliga ook helemaal niet. ik zie liever een spannende competitie (met uiteraard mijn clubje op het einde wel boven aan) Het fabeltje aanhaken met de europese top kunnen we sws op onze buik schrijven, het verschil met de andere buitenlandse competities is daar simpel weg gewoon te groot voor.
 
JK-Ajax
 
4
21 januari 2021 om 09:24
De afstand wordt ook deels bepaald door de vorm van de dag en de resultaten van de concurrentie. Als PSV en Feyenoord weinig verliezen omdat hun selectie stukken beter is dan de rest v/d competitie dan zal je nooit een grote afstand pakken qua punten. Dan kan je alleen in de onderlinge wedstrijden het verschil maken, daarin hebben blessures en de breedte van je selectie weer een grote invloed als je met spelers als Promes Labyad en Ekkelenkamp komt aanzetten. Speel je met je beoogde basis kan dat weer heel anders zijn. Overigens ben ik ook wel blij dat er geen grote afstand is, ja Ajax geeft heel veel geld uit maar spelers vertrekken voor nog meer geld. De competitie is rete spannend met 4/5 ploegen die het iedereen lastig kunnen maken.
 
Downwards
 
3
21 januari 2021 om 09:43
Bayern van Nederland is ook haast onmogelijk. Bayern haalde spelerstransfervrij weg bij de concurrentie. Dat is voor Ajax haast al niet te doen, omdat spelers van PSV laten we zeggen Malen die stap naar het buitenland willen maken. Door het vele geld kan Ajax echter wel een dominante positie creëren en een kaliber voetballers halen waar de concurrentie niet toe in staat is
 
InkeMontana
 
12
21 januari 2021 om 09:44
Is dat wel zo? Volgens mij heeft Ajax wel echt de gemiddelde lijn op getrokken tegen de kleintjes. Ik zie niet meer zo vaak worstelingen zoals onder de Boer bijvoorbeeld. Denk dat vooral komt dat (nog) geen Bayern van Nederland zijn omdat de clubs onder Ajax ook gewoon allemaal veel punten halen tegen de kleinere ploegen. Waar in Duitsland onderling juist hier veel punten verspeeld worden. Bayern staat nu na 17 speelrondes op 39 punten, Ajax staat na 17 speelrondes op 41 punten en toch zitten de ploegen onder Ajax er allemaal veel dichter op dan de ploegen onder Bayern. Zo ook in 2018/2019, Ajax had 86 punten nodig om met 3 punten verschil op de nummer 2 kampioen te worden, Bayern werd met 76 punten kampioen. Volgens mij kunnen ze dus juist in de Bundesliga veel meer op een slechte dag van iedereen verliezen, en is het `probleem` voor Ajax vooral dat de concurrentie heel dichtbij kan blijven omdat die ook net als Ajax hun wedstrijden tegen de ploegen onder de top ook vrijwel allemaal winnen.
 
Moridin
 
4
21 januari 2021 om 09:50
Eens, maar dat wordt ook in het artikel gezegd. Ajax begroot op CL als Ajax om wat voor reden dan ook twee keer tweede wordt hebben ze direct een probleem en moeten de salarissen weer omlaag. En dan is in onze competitie zeker niet ondenkbaar. Benenliga lijkt mij echt leuk. Europese wedstrijden tegen Belgische ploegen zijn ook altijd iets bijzonders. Een gedeelde topcompetitie met daaronder twee landelijke competities die onderling play-offs spelen voor promotie/degradatie. Dan hoeven er geen clubs te verdwijnen en zal ook het tweede niveau heel spannend worden. De top vijf van beide landen speelt toch wel in die topcompetitie en daaronder is het jaarlijks stuivertje wisselen. De eredivisie kun je dan zelfs nog uitbreiden met een aantal ploegen uit de kkd om weer op achttien te komen.
 
HenkDe Tank
 
3
21 januari 2021 om 10:01
Het is wel zo dat er de afgelopen twee seizoen een paar giganten (bij Ajax) zijn weggekocht, Frenkie, de Ligt, Zyjech en vd Beek. Dit is ook niet zomaar even terug te kopen. Het is niet zo gek dat Ajax dit seizoen een terugval heeft in het vertoonde spel, hopelijk slagen ze er nog voor eind januari (en anders volgend seizoen) een kwalitatieve 10 te halen, dit had imo meer toegevoegde waarde geweest dan Haller. Maar zelfs met deze selectie, welke zeer beperkt is, staat Ajax voor nu gewoon op 1 en winnen ze toch meer dan de rest. Dus wat dat betreft steken ze er nog steeds bovenuit en winnen ze nu ook wat vaker zakelijk.
 
PSVChamps
 
8
21 januari 2021 om 10:18
Ach, dat is gewoon een kwestie van tijd. Ik zie Ajax de komende jaren met gemak kampioen worden en dus het grote geld blijven binnenharken. Dat gaat je directe concurrentie zeker op achterstand zetten. Kijk even met welk gemak er een spits van boven de 20 miljoen wordt binnengehaald en hoe een half b-team AZ redelijk dominant wegzet in de beker. Dat gaat nu allemaal met ups en downs, maar wanneer Ajax door pakt dan is dit straks gewoon keihard structureel.
 
4Ever4Ajax
 
5
21 januari 2021 om 11:03
@jeroenf222: Ajax heeft alleen afstand genomen van de rest op financieel gebied. Op sportief gebied zal het gat denk ik nooit heel groot worden. Daarvoor is PSV ook gewoon te goed en haken Feyenoord en AZ ook goed aan. Iedere club kan tegen zeperds aan lopen en zolang de concurrentie wel blijft winnen is kampioen worden nooit een 1-2.
 
myajaxforever
 
2
21 januari 2021 om 11:10
@jeroenf222, hij zegt duidelijk dat Ajax Financieel afstand heeft genomen. Niet sportief. Want dat hebben ze gewoon nog niet en wie weet gebeurt dat ook gewoon niet. Ajax geeft teveel geld uit aan spelers die toch tegenvallen. Ik vindt van de aankopen eigenlijk enkel Tadic tot nu toe een absolute meerwaarde. De rest is gewoon te wisselvallig. Tadic haalt altijd wel een 6, en vaak hoger. Een Neres of anderen kunnen pieken, maar ook ver onder het niveau zakken. Dat is de reden dat Ajax ook maar 3 punten voorstaat en dat met enig fortuin heeft gedaan. Ajax op een goede dag, is wel veruit de best voetballende team. Maar daarmee win je niet per definitie het kampioenschap.
 
4Ever4Ajax
 
1
21 januari 2021 om 12:51
Ik heb het niet zelf gecheckt, maar ik denk toch echt dat Susan Lenderink een vrouw is
 
Trissy
 
28
21 januari 2021 om 08:51
Mij lijkt een complete competitie met België niks. Ik vind dat een landelijke competitie ook gewoon landelijk hoort te zijn. Een bekertoernooi tussen Nederland en België zou ik dan wel weer zien zitten. Dat lijkt mij interessant om te zien en te beoordelen hoe beide landen het tegen elkaar doen in KO wedstrijden.
 
007
 
6
21 januari 2021 om 08:58
We mogen dan wel financieel telkens de sterkste zijn, maar kwalitatief vind ik dat het gat niet overbrugbaar is. De Europese top heeft minimaal twee elftallen die vaak sterker zijn dan de meeste clubs binnen hun competitie. Dat heeft Ajax niet. PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse mogen dan minder geld te besteden hebben, maar ze zijn niet kansloos voor een eventuele titel. Dus laten we alsjeblieft niet doen als of Ajax elk jaar met gemak alles in Nederland wint...
 
Tuskii
 
3
21 januari 2021 om 09:11
Bayern en juve hebben toch nog steeds serieuze concurrentie (zeker dit jaar)? Het tweede van bayern zie ik nooit winnen tegen bvb, Leipzig etc. Wel snap ik wat je wil zeggen en hoop ik dat, het daar nooit naartoe gaat eigenlijk. Als je altijd wint is het ook maar saai lijkt me hoe raar om te zeggen
 
007
 
2
21 januari 2021 om 09:22
Laat ik zo zeggen, de rijkste ploegen kunnen makkelijker rouleren zonder dat het hele team er veel slechter van zal worden. Er is gewoon genoeg competitie in de eredivisie ondanks dat Ajax en PSV meestal het kampioenschap pakken. Hoe dan ook blijft de competitie meestal wel spannend. Ik ben geen voorstander van de BeneLiga want ik denk niet dat men dan echt meer betere spelers gaat aantrekken.
 
Child of Clay
 
13
21 januari 2021 om 08:58
Ik ben groot voorstander. Elke week topwedstrijden in plaats van tegen Emmen en RKC. Ik ga als uitsupporter ook liever naar Standard dan naar Fortuna. Snap die nostalgische argumenten niet zo goed. Kijken mensen echt uit naar een wedstrijd tegen Emmen omdat die uit Nederland komen en we er al vaker tegen gespeeld hebben?
 
TJFaijer
 
2
21 januari 2021 om 10:02
Zie de reactie van Ten Hag nu al aankomen, we spelen zoveel zware top wedstrijden per week, alsjeblieft man, het is een leuk idee voor in de beker oid, maar denk niet dat het gros van de supporters van Heerenveen of Groningen zit te wachten op een uitwedstrijd onderin België oid
 
Child of Clay
 
1
21 januari 2021 om 10:22
Ja en voor Brabantse en Limburgse clubs zijn veel wedstrijden weer dichterbij. Zo is er altijd wat. Bovendien vallen de afstanden vergeleken met vele andere competities reuze mee.
 
juweel
 
0
21 januari 2021 om 14:39
@child of Clay altijd maar dat ikke ikke ikke! verplaats je nou eens in de supporters van de andere clubs, die vinden het toch ook veel leuker om tegen een " grote" tegenstander te spelen en wie weet zelfs te winnen, maar met deze opzet gaan er veel voetbalclubs omvallen, en omdat het toevallig niet jouw cluppie is vind je het niet erg. erg kortzichtig, grote clubs zijn groot geworden omdat er kleine clubs zijn.
 
Child of Clay
 
0
21 januari 2021 om 19:06
Er komt dan toch gewoon een promotie en degradatie structuur. Je hebt nu toch ook een eerste divisie? Vind je het ook zielig voor Knegselse Boys dat ze nooit tegen PSV mogen voetballen?
 
Master D
 
16
21 januari 2021 om 09:00
Alsjeblieft geen gedrocht van een Beneliga. Alsof er ook maar 1 speler gaat komen omdat ie uit naar Anderlecht mag in plaats van ADO Den Haag. Zolang je genoeg betaald komen de spelers wel. Doe je dat niet, dan komen ze niet. Beneliga maakt daarbij echt geen enkel verschil. Het financiele plaatje zal een paar miljoen schelen voor de clubs, alsof je daar Europees de aansluiting mee gaat vinden. Krijgen we er zeker ook weer een play-off bij met punten die halveren. Sowieso dat Nederland en Belgie hun Europese plaatsen mogen inleveren, want ze gaan er echt geen 10 krijgen. Ook draaien we lekker de kleine clubs de nek om. Die zullen nog minder inkomsten genereren, want wie boeit Sparta - Beerschot nou commercieel gezien?
 
Ijsmuts
 
11
21 januari 2021 om 09:50
Ik vind je redenatie wat kort door de bocht. Er zijn genoeg spelers die in een vroeg stadium van hun carriere voor speelminuten gaan, het liefst in een competitie waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Daar is tegenstand voor nodig. Dan kun je je beter ontwikkelen tegen de top 6 van België dan tegen de clubs onderin de Eredivisie. Natuurlijk speelt salaris een grote rol in het aantrekken van spelers, maar voetbal op hoger niveau dan we nu aan kunnen bieden zal zeker helpen.
 
Master D
 
4
21 januari 2021 om 09:59
Maar die spelers komen nu toch ook al. Een Odegaard, Bertrand Traore, Mount en Senesi die ook naar wat hoger aangeschreven clubs konden hebben juist voor speeltijd gekozen in de Eredivisie. Voor hun maakte het schijnbaar niet uit dat ze naar ADO moesten in plaats van Anderlecht.
 
TJFaijer
 
3
21 januari 2021 om 10:05
Ijsmuts, en je denkt dat die spelers dan ook nog gehaald gaan worden? Lijkt mij niet dat een team die dan in de Bene league speelt, daarmee het risico gaat nemen, die komt gewoon in het niveau er onder terecht.
 
memphisdepay
 
3
21 januari 2021 om 10:27
@masterd, Maar jij weet niet welke spelers allemaal niet komen. Het is gewoon een feit dat het niveau van de competitie ver omhoog gaat, waardoor het niveau stukken aantrekkelijker is voor niet alleen jonge talenten maar ook andere spelers. Als het meer geld oplevert dan snap ik waarom ze het overwegen. Het is alleen wel zo dat het niet goed af zal lopen voor clubs uit het rechter rijtje.
 
Ijsmuts
 
0
21 januari 2021 om 14:48
@master D: precies wat Memphis hierboven terecht stelt. Sommige spelers komen naar de Eredivisie om in de toekomst stappen te zetten. Het instapniveau is vrij laag. Als je het instapniveau omhoog krijgt zullen er meer spelers interesse tonen in je competitie. Volgens mij is daar geen speld tussen te krijgen.
 
Ajax/barca2014
 
12
21 januari 2021 om 09:05
De reden dat ik tegen een Beneliga ben is dat er bij de Belgische clubs een heel andere cultuur heerst dan bij de meeste Nederlandse clubs. Een ploeg als Standard heeft elk jaar moeite om de financiële cijfers aan de Belgische bond te laten zien. Ook Anderlecht is de laatste jaren in verband gebracht met behoorlijk dubieuze praktijken, om nog maar te zwijgen over de kleine clubs die allemaal in handen van Arabieren zijn. Alleen Club Brugge en KRC Genk zijn de enige ploegen die echt een goed beleid voeren met grondige scouting en een goede jeugdopleiding en daar dan ook succesvol mee zijn. Misschien dat Gent ook nog tot dat rijtje behoort. Ook is die tweede klasse in België een verschrikking. Ook daar zijn alle ploegen in buitenlandse handen waardoor er veel geld omgaat om snel te promoveren. Vergelijk dat eens met onze keukenkampioendivisie dat echt een grote visvijver aan talenten blijkt te zijn omdat daar juist weinig geld beschikbaar is. Dus ja misschien dat het financieel aantrekkelijk is om zo’n Beneliga te starten, maar of dat cultureel wenselijk is is een tweede vraag. Daarnaast gaat er misschien wel een heleboel aan talent verloren?
 
Lierse1997
 
3
21 januari 2021 om 10:42
De budgetten in de tweede klasse zijn inderdaad echt niet normaal. Ik denk dat Lierse een budget heeft dat overeen komt met de gemiddelde middenmoter uit de KKD. Maar bijna al de overige teams (buiten RWDM en Club Next) hebben gewoon een budget dat een keer of 8 hoger ligt door de rijke eigenaar.
 
Ajax/barca2014
 
3
21 januari 2021 om 11:03
En dat is dus zonde, want veel van die ploegen stonden toch vroeger bekend om de vele (Belgische) talenten die ze wisten te produceren. Je ziet nu zelfs dat veel Belgische eersteklassers geregeld in de keukenkampioendivisie komen shoppen en vaak ook nog relatief succesvol blijken te zijn. Denk maar aan Danjuma of Stef Peters om maar wat voorbeelden te noemen. En dat vind ik dus zo mooi aan onze eerste divisie. Juist vanwege de beperkte financiële mogelijkheden is het echt een veredelde jeugdcompetitie geworden waar behooorlijk wat talent doorbreekt. Denk maar eens aan Vincent Janssen of Per Schuurs. Daarnaast hebben de talenten van Ajax, PSV en Az ook enorm veel profijt van de jeugdteams die daar mogen acteren.
 
Lierse1997
 
0
21 januari 2021 om 11:15
Ja inderdaad. Het gevolg is natuurlijk wel dat het niveau heel hoog ligt in 1B. De kampioenen uit 1B van de laatste jaren (Antwerp, Beerschot, OH Leuven en KV Mechelen) zijn gewoon absolute meerwaardes voor 1A. Ook nu zitten er met teams als Union (die hoogstwaarschijnlijk gaan promoveren dit seizoen), Westerlo en Lierse mooie clubs met een grote traditie (Lokeren Temse komt er ooit ook nog wel bij). Maar het gebeurt wel met veel buitenlanders en ervaren spelers. Op dat vlak is Lierse een uitzondering, in heel de selectie zitten twee niet Belgen (Placca en Petrov, die dan nog gehuurd zijn) en de gemiddelde leeftijd is 23 jaar. Maar het gevolg is dus wel dat ze 7de van de 8 teams staan en dat er zo goed als zeker degradatie volgt als er dit seizoen degradaties gaan plaatsvinden (en natuurlijk ook altijd afwachten wat het jaarlijkse licentiecircus gaat brengen). Maar na verloop van tijd zal het wel afvlakken in 1B. De teams met heel veel geld zullen wel promoveren en er gaan niet steeds opnieuw rijke eigenaars komen.
 
KevvaVanVeen
 
4
21 januari 2021 om 09:17
Of ik nou Ajax RKC ga kijken of Ajax Beerschot, dat maakt me echt niet uit en voel dan niks voor de wedstrijd. Als je nou even realistisch kijkt, dan voor de Nlse clubs krijg je misschien 2/3 toppers er bij, dat zijn 4/6 wedstrijden. Wordt je daar nou zoveel beter van? Plus het feit dat je de rechterkant van beide competities helemaal ruã¯neert met deze opzet. Ik kijk nog altijd liever Feyenoord Groningen dan dat ik straks "serieus" Feyenoord tegen Lokeren zit te kijken. Voor beide landen geldt dit natuurlijk.
 
DennisJWT
 
4
21 januari 2021 om 09:47
Erwordt gesproken over 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs. Anderlecht, standaard, Brugge, Genk en Gent zijn al 5 vd 8 en dus 10 vd 16 wedstrijden die mij superinteressant lijken. Mooie clubs, grote stadions. Die onderste 8 vd eredivisie is over het algemeen van verschrikkelijk niveau. Je krijgt een prachtige competitie.
 
TJFaijer
 
2
21 januari 2021 om 10:10
Dat zijn dan 10 leuke wedstrijdjes voor de televisie supporters, ik denk dat de gemiddelde supporter niet zit te wachten op een verplichte buscombi van 3-4 uur enkele reis. Daarnaast je argument van een prachtige competitie snap/volg ik ook niet helemaal, ik verwacht dat in verhouding geen enkel team er echt financieel beter van wordt. Het afzet gebied gaat inderdaad groter worden, maar de clubs zullen het onderling moeten gaan regelen/ verdelen, en ik verwacht dat alleen de top 3 van elk land er een beetje profijt van gaat hebben. Daarnaast verwacht ik ook niet dat grote multinationals die nu clubs als Psg, Real, Barca, Manchester sponsoren ineens de switch gaan maken voor een beneleague, dus qua financiën schiet je er nog niets mee op.
 
DennisJWT
 
3
21 januari 2021 om 10:47
ik heb het niet eens over geld. maar gewoon over de kwaliteit van de competitie. Als je de top 8 van Belgie (die redelijk gelijkwaardig is aan die van NL) krijgt ipv de onderste 8 van NL heb je gewoon een heel spannende competitie waar je bijna geen zekerheidjes meer hebt. ALs je de top 4 dit seizoen tegen het rechterrijtje ziet. Daar is toch geen reet meer aan. Zoveel wedstrijden zonder enige spanning. Redelijk wat van die clubs liggen ook niet heel ver over de grens en ik denk ook niet dat alle wedstrijden combi's zullen zijn. Dat zijn Europa cup wedstrijden ook meestal niet. Daarnaast kijken er honderdduizenden op tv en gaan er een paar honderd naar de uitwedstrijd.daar ga je het niet op af laten ketsen. Persoonlijk lijkt Anderlecht of Brugge uit in een groot stadion met een mooie sfeer en fanatiek publiek mij ook vele malen leuker om te bezoeken. dan Emmen of RKC uit. Ik denk dat de meeste fanatieke supporters die uitwedstrijden bezoeken er net zo over denken. En natuurlijk gaan de clubs er financieel wel op vooruit. Daar heeft laatst in VI al een heel artikel over gestaan.
 
Hansi
 
4
21 januari 2021 om 09:50
Ik geloof niet in een Beneliga. Levert naar mijn idee eerder minder op dan meer. En het gaat ten koste van clubs als FC Utrecht, FC Groningen of Heerenveen. Dan hebben Ajax Feyenoord PSV een paar miljoen per jaar meer. Daar doe je nog steeds niets mee t.o.v. bv Engeland. Nee laat maar zitten.
 
EnriqueD
 
2
21 januari 2021 om 10:05
Die zin; `natuurlijk zijn we by far de rijkste` is natuurlijk ongepast. Ook al is het zo. Wzawzdbebfdr? Verder is het natuurlijk alleen interessant voor de sterkere ploegen, hoe gaat dit eruit zien voor de mindere ploegen? Een Beneliga 2, 3, 4? Gaat dit door tot de amateurs?
 
lwd12
 
2
21 januari 2021 om 10:33
Ik zie een Beneliga wel zitten. Uitbreiden naar 20 clubs en dan de betse 10 uit Nederland met de beste 10 uit Belgie. Ik vind alleen even de opmerkigng dat Ajax door beleid steeds championsleugue deels terecht. Men gaat echter even te makkelijk langs het feit, dat ze het dit jaar cadeau hebben gekregen. Ja beleid is prima, maar zoals dit jaar basseer je het op geluk.
 
Lierse1997
 
1
21 januari 2021 om 10:36
Sowieso een afschuwelijk idee. Het niveau zal wel omhoog gaan maar de top 5 is toch een niet bij te halen iets. En de facto vermoord je heel de onderbouw en middenmoot van de nationale competities. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
 
Robby
 
1
21 januari 2021 om 10:57
Ik ben er van overtuigd dat we het in Nederland veel beter kunnen doen dan dat we nu doen. En dat we met een reorganisatie van het profvoetbal vele malen hoger gaan uitkomen dan een België. Knvb zou bijvoorbeeld veel zwaardere eisen moeten stellen aan bestuurders van clubs. Nu mag praktisch elke boerelul directeur worden van een Bvo. Stel daar minimale eisen aan waar men moet aan voldoen zoals we dat eigenlijk ook bij trainers doen! Waarom niet een opleiding tot directeur van een BVO om zo de kwaliteit op te krikken? Bovendien zijn er nog steeds clubs die zonder problemen een rijke directeur aanstellen welke vervolgens alleen met de korte termijn bezig zijn en 9 van de 10 keer ook gewoon falen. Clubs die echt baat hebben gehad bij een rijke sjiek als voorzitter zijn op 1 hand te tellen. Zorg dat de TV gelden anders verdeeld worden zodat de clubs uit het rechter rijtje meer middelen krijgt om te groeien (sneller te groeien) en ga terug naar waar we in Nederland bekend mee zijn geworden. spelers opleiden en door laten groeien. Vooral Ajax is hiermee rijk geworden. Natuurlijk worden de grootste talenten direct overgenomen door de grotere clubs maar als we de opleidingsvergoedingen aanpassen kan dat zelfs lucratief zijn. Het kan niet zo zijn dat er een eredivisie club is die geen eigen jeugdopleiding heeft (dat is nu wel het geval). En zo zijn er nog meer zaken die beter geregeld moeten worden waar we over een aantal jaren de vruchten van kunnen plukken. Probleem is alleen dat ver uit de meeste clubs alleen naar nu kijken en niet over 5jr. De top clubs zouden nu eigenlijk iets in moeten leveren qua TV gelden zodat andere clubs kunnen investeren en groeien waardoor de competitie interessanter wordt en we meer TV gelden kunnen ontvangen vanuit het buitenland. En ook daar, ga daar eens mee in de tijd mee met online diensten oid en biedt zelf een abonnement aan ipv alles aan 1 partij verkopen. Schakel tussen personen uit zodat de winst bij de organisatie voor eerste en eredivisie valt. Als je over gaat op de Beneliga vernietig je eigenlijk de twee rechterrijtjes van de eredivisie en eerste divisie. Deze kunnen over het algemeen geen permanente stap terug doen qua inkomsten. Of denk je werkelijk dat FC Groningen, FC Twente, Heerenveen, Willem II enz kunnen blijven bestaan met een eerste divisie budget? Ook in België gaan er clubs verdwijnen waardoor de belangstelling in het voetbal minder wordt. Wat denk je werkelijk dat al die supporters van die club ineens naar een ander team gaan? Ga zelf maar na wat zou je doen als je club nu failliet gaat en ala RBC terug gezet wordt naar de amateurs? een paar zijn zo voetbalfan dat ze de competitie blijven volgen. Die volgen nu ook alle wedstrijden, maar het grootste gedeelte van de supporters gaat dan echt niet naar de dichtstbijzijnde andere club.....vooral ook omdat dat vaak gevoelig ligt. Ik ben er dan ook niet zo van overtuigd dat die TV gelden zo heel veel meer gaat zijn als van beide competities de helft van de clubs verdwijnen (die niet mee mogen doen in de Beneliga). clubs verdwijnen en dus ook minder belangstelling en dus minder TV gelden enz enz. Het deel wat er bij komt van de andere clubs zal dit gat nooit volledig aanvullen.
 
Lierse1997
 
5
21 januari 2021 om 11:07
Het belangrijkste dat ik persoonlijk vind dat moet gebeuren is het financieel rendabel maken een jeugdopleiding he hebben. Je kan nu als Roda proberen een goede jeugdopleiding op poten te zetten, maar vanaf een van de talenten er een beetje boven uit steekt dan gaat een AZ, Feyenoord, Ajax of PSV ermee lopen op jonge leeftijd voor een habbekrats. Persoonlijk denk ik dat dat op te lossen is door een doorverkooppercentagesysteem. Vanaf een bepaalde leeftijd krijgt de opleidende club per jaar dat de speler er zat een bepaald percentage van de transfersom (dus stel vanaf 12 jaar, per jaar 1,5%). Als een speler dan de overstap maakt op zijn 15de naar Ajax en het wordt een nieuwe Messi die 80 miljoen oplevert dan krijgt de opleidende club 3.6 miljoen bijgeschreven. En dat kan dus een incentive vormen voor kleinere clubs om een goede jeugdopleiding te hebben aangezien het geld oplevert. Terwijl veel clubs er nu het nut niet van inzien omdat iedereen toch praktisch gratis wordt weggeplukt.
 
Robby
 
0
22 januari 2021 om 09:55
Helemaal mee eens! voordeel hiervan is dat ook de amateur tak een boost krijgt waardoor ook zij betere trainers kunnen aantrekken. Dus meer opleidingsmogelijkheden voor jonge spelers waardoor ook de talenten die langzaam ontwikkelen (zoals Joris Mathijssen vroeger) ook bij de top amateurs een goede opleiding zou krijgen en op latere leeftijd de stap naar de profs kunnen maken en zo toch alles uit hun talent kunnen halen. Dit leidt tot meer en betere spelers waardoor het niveau uiteindelijk omhoog gaat!
 
PaulR_1982
 
1
21 januari 2021 om 11:04
Een veel eerlijkere verdeling van de CL-plaatsen zal al een heel eind helpen. 4 landen in Europa zorgen voor de helft van het deelnemersveld. En dit terwijl er toch 55 landen zijn aangesloten bij de Uefa. 4 landen hebben 16 plekken, de andere 51 landen hebben er ook 16. Daar gaat het volgens mij heel erg mis. Ik zou opteren voor een maximum van 2 clubs per land. Zeker nu er in de toekomst weer een 3e Europees toernooi voor clubteams komt.
 
pride8
 
2
21 januari 2021 om 11:19
Club Brugge - Psv, Ajax - Anderlecht, Standard - Feyenoord. Prachtige wedstrijden toch ? Allemaal clubs met een mooie historie. Ajax - RKC of Ajax- Anderlecht hier hoef je toch niet over na te denken... volle stadions. Sfeer van de grote dagen. 2 clubs met een schitterend palmares...
 
Dekantekening
 
1
21 januari 2021 om 19:15
Stop nu eens met de nare gedachten van die BeNe Liga. Ajax en Club Brugge zullen een sprongetje vooruit zetten, maar het gat met Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië dicht je bij lange na niet. Je blijft max subtop Europa. De gecombineerde markt van België en Nederland samen is groter maar niet groter als die andere landen. De waarde van de TV markt zal echt niet NL+Be nu zijn. Verschillen tussen NL en BE zijn nog best groot, zeker ook in de marketing. Je boekt een pierus overwinning. En breekt je nationaal voetbal af, en daarmee je toekomst.