Blatter onthult cruciale lunch: 'Hij vroeg aan Platini om op Qatar te stemmen'
Donderdag, 24 mei 2018 om 13:40

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Sepp Blatter genaamd 'Mijn waarheid', waarin de voormalig voorzitter van de FIFA onder meer wijst naar de inmenging van Nicolas Sarkozy als het WK van 2022 in Qatar ter sprake komt. Blatter zegt dat de voormalig president van Frankrijk een belangrijke rol speelde in de toewijzing van het mondiale eindtoernooi aan Qatar.

"In het Uitvoerend Comité van de FIFA was er consensus dat het WK 2018 in Europa zou plaatsvinden en vier jaar later was Noord-Amerika aan de beurt. De Verenigde Staten waren de enige kandidaat uit Noord-Amerika, maar het WK ging toch niet naar de VS", wordt Blatter geciteerd door Sporza. Volgens de Zwitser was de reden de politieke interventie van Sarkozy. "Hij heeft toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini gevraagd, niet geëist, om te stemmen voor Qatar."

Blatter beschrijft in zijn boek een cruciale lunch met Sarkozy, de Qatarese delegatie en Platini. "Het was een commerciële en economische overeenkomst. Ik had er zelf niets mee te maken." De overeenkomst had volgens Blatter belangrijke gevolgen, aangezien na de lunch Qatar dure militaire en civiele vliegtuigen kocht van Frankrijk en niet veel later Paris Saint-Germain in Qatarese handen terechtkwam.

"Die deals hadden natuurlijk ook kunnen gebeuren zonder de betrokkenheid van het voetbal en dan was het WK 2022 naar de VS gegaan. Maar alles is veranderd toen Sarkozy aan Platini en zijn volgelingen om voor Qatar te stemmen. Ik weet dat, omdat Platini me kort daarna belde om te zeggen dat het er niet goed uit zag voor de VS. Platini en zijn volgelingen hadden vier stemmen. Als die naar de VS waren gegaan, dan zou het WK hebben plaatsgevonden in de VS", aldus Blatter.

Meer nieuws
   
11:13
11:13
Topscorer Lionel Messi leidt Inter Miami met twee goals en assist naar zege
0
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
7
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
09:10
09:10
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
37
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
pinko
 
47
24 mei 2018 om 13:47
Platini was een prima voetballer, maar corrupt bestuurder. Betrokken bij veel zaken met een luchtje (geldt overigens ook vooral voor Blatter!). Ik word altijd nog giftig vanwege zijn reactie op het nooit bewezen omkoopschandaal waarin Ol. Lyon (uit bij Din. Zagreb - knipoog Kroaat, uitslag 1-7) op doelsaldo ten koste van Ajax doorging in de CL. Hij vond dat een normale uitslag. Vanuit zijn gedrag ook een normale uitspraak. En dan bij 40 graden C. voetballen in Qatar. Ook de Boertjes vinden dat best te doen - in een land waar geen enkele voetbalcultuur heerst. Voor geld zijn sommige mensen bereid om zonder blikken of blozen de meest bizarre onzin uit te kramen. Dus gaan we na Rusland naar Qatar. Hoezo de Fifa ( Uefa) ziek?
 
Kowalski
 
14
24 mei 2018 om 13:50
Blatter is protegé van Havelange, deelde tijdens zijn verkiezingscampagnes steekpenningen en dure horloges van Longines uit. Ben wel benieuwd naar het perspectief van Blatter.
 
Constant kante
 
9
24 mei 2018 om 13:54
pinko Mee eens! Al vond ik Platini geen 'prima voetballer' maar een absolute topspeler! Maar inderdaad, sinds hij zijn trainingspak (na een mislukte carriere als trainer) omruilde voor een duur maatpak is hij inderdaad van speler/trainer heel snel een hele enge Bobo geworden, met de smerige lucht van corruptie, omkoping en schaamteloze zelfverrijking. Waar ik dacht dat we met hem echt een speler/bestuurder van het juiste soort hadden, blijkt ook hij al snel een integraal onderdeel van het 'verdeel en Heers'-cultuurtje dat de voetbalbonden in haar greep heeft. Bah!
 
cabinessence
 
12
24 mei 2018 om 15:15
Platini had in zijn tijd als voetballer al een beetje een bedenkelijke reputatie. Vooral omdat hij tijdens het Heizeldrama vrolijk stond te juichen na zijn goal en na de wedstrijd, terwijl hij toen al wist dat er veel doden gevallen waren.
 
Nijogeth
 
2
24 mei 2018 om 15:16
Met 40 graden voetballen? Nee hoor, die stadions zijn volledig voorzien van airco. Dat is natuurlijk verschrikkelijk slecht voor de voetballers, want airco is nou niet echt top voor de luchtwegen, maar beter dan die idiote temperaturen.
 
Jaybee
 
3
24 mei 2018 om 15:28
Dat is het verhaal wat ze ophingen in hun bid. Maar al gauw kwam men erachter dat dat niet te realiseren viel. Dus besloot men doodleuk het wk te verplaatsen naar nov/dec en daarmee ook de competies van heel wat landen voor 3 jaar. Goed gedaan hoor FIFA en dank u wel Platini.
 
Dante
 
0
25 mei 2018 om 02:25
@jaybee Ze kwamen er ervoor al achter zelfs. Veel adviseurs uit hun eigen organisatie hebben vooraf gezegd dat dit geen goed idee was. Werd allemaal niets mee gedaan. Zodra het bid afgehandeld was begonnen ze zelf ineens te zeggen dat het misschien toch niet zo'n goed idee was in de zomer xD
 
cocacola
 
2
24 mei 2018 om 15:41
Vergeet niet het onder de tapijt vegen van de matchfixing in Turkije. Een deel van de straffen zijn nooit ten uitvoer gebracht en de straffen waren ongewoon mild.
 
Kowalski
 
10
24 mei 2018 om 13:49
En aan deze vraag hebben ongetwijfeld geen zak geld, dure horloges of mooie auto`s gehangen.
 
B_liv
 
4
24 mei 2018 om 13:49
Nog even de kans aangrijpen om wat lijken uit de kast te halen/gal te spuiten nu hij van de troon is gestoten. Of het waar is of niet, hij wist dit ook en dus had hij er als voorzitter wat aan moeten doen.. Hij bevestigt hiermee nog maar eens wat voorn wanbeleid hij voerde en allerlei dingen door de vingers zag.
 
Constant kante
 
3
24 mei 2018 om 13:50
Is toch geen schokkende onthulling? Is toch allang bekend dat Sarkozy met zijn belangen en die van Platini zélf (via de zoon van Platini) ten grondslag hebben gelegen aan de toewijzing van het WK aan Qatar??
 
Ajax/barca2014
 
23
24 mei 2018 om 13:52
Natuurlijk is Blatter ook zo corrupt als het maar zijn ka, maar toch ben ik blij dat hij Platini mee in de afgrond heeft gesleurd. Beide heren zijn de functie niet waardig en hebben de Fifa en de Uefa onherstelbare schade toegebracht. Althans zo zie ik het.
 
Dante
 
0
25 mei 2018 om 01:52
Het trieste is dat ze ze haast geen schade toegebracht hebben, maar juist veel succes gebracht hebben. Met name de fifa is onder blatter zoveel groter en rijker geworden. Misdaad loont soms.
 
Ajax/barca2014
 
0
25 mei 2018 om 09:53
Maar de reputatie van de Fifa is toch onherstelbaar beschadigd? Ik associeer Fifa nu met corruptie.
 
Dante
 
0
25 mei 2018 om 10:47
Ja dat klopt. De reputatie heeft echter weinig of geen invloed op de organisatie zelf. Dat bedoelde ik eigenlijk te zeggen. Maakt niet uit hoe (openlijkl) corrupt ze zijn, ze komen er gewoon fluitend mee weg, en floreren financieel.
 
cliche
 
12
24 mei 2018 om 13:52
Mijn waarheid, dus niet De waarheid. Slim gekozen van Blatter..
 
FCU75
 
22
24 mei 2018 om 13:52
Goede titel; "Mijn waarheid". Een vrijbrief om de grootste mogelijke onzin op te pennen en toch trouw aan de titel te blijven.
 
real8madrid
 
8
24 mei 2018 om 14:21
Ik denk dat ik dat boek toch maar even oppik (of illegaal download, ik gun Blatter mijn euro`s niet) en eens ga lezen. Kunnen we lekker lachen met dat seniele oude mannetje dat naar alles en iedereen wijst en zijn eigen handjes wast in onschuld. "ik had er zelf niets mee te maken" ik denk dat we nog veel meer van dat soort zinnetjes kunnen verwachten
 
Lacazette
 
4
24 mei 2018 om 14:22
Vs was in zo veel opzichten een veeel beter keuze geweest. Het weer is in veel delen van het land veel dragelijker. Er zijn al zat stadions die je kan gebruiken en dus geen verkapte slavenarbeid hoeft te gebruiken voor de bouw ervan zoals in qatar. Ook groeit het voetbal de laatste jaren in de VS enorm en een wk kan dat een boast geven, waar in qatar geen sprake van is. Het enige nadeel voor ons in nederland kan het tijdsverschil zijn, maar verder is VS een veel betere keuze. Weg met de fifa en uefa bazen!
 
Lacazette
 
0
24 mei 2018 om 20:15
Het midden oosten is helaas gewoon geen plek om een wk te houden. In veel landen is het te gevaarlijk en het klimaat is niet geschikt. Vervelend voor de lokale bevolking.
 
Woenselaar
 
1
24 mei 2018 om 14:51
Zijn geloofwaardigheid kun je in twijfel trekken, echter denk ik dat hij, nu hij gepakt is, nog veel lijken uit de kast gaat halen. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat er met dit soort informatie gedaan wordt in de toekomst. Ik meende laatst ook al een item te lezen waarin Platini toegaf de loting te hebben gemanipuleerd. Lijkt me genoeg reden om ook hem te onderzoeken en strafrechtelijk te vervolgen. Iemand die hier meer over weet?
 
wmrc01
 
0
24 mei 2018 om 15:14
De loting was niet gemanipuleerd, maar het speelschema. Dus het schema na de poulefase werd dusdanig ingericht dat Frankrijk - Brazilië zou treffen in de finale.
 
El Barto
 
0
24 mei 2018 om 15:18
Bij welk toernooi was dat? Het afgelopen WK? Dan is dat niet echt uitgekomen
 
El Barto
 
1
24 mei 2018 om 15:16
Als gezicht van de corrupte Fifa van de afgelopen 10 a 20 jaar werd Blatter gezien als het kwaadaardige genius achter alle rotzooi, maar hij kan er idd niet alleen verantwoordelijk voor zijn geweest. Alleen het feit al dat er is gekozen voor Qatar, een land met 0 voetbalgeschiedenis, met in de zomer temperaturen van rond de 50, 60 graden Celsius ( afgelopen zomers is er in die regio op sommige plekken zelfs 70 graden gemeten) moet elk beetje weldenkend mens hebben overtuigd dat het grotendeels een door en door corrupte boevenbende is. En hoeveel straatarme arbeiders uit Nepal, Pakistan etc zijn er niet omgekomen of verongelukt bij het bouwen van de stadions. Ik ben een groot voetbal fan, maar ik hoop echt dat dit toernooi een grote mislukking wordt.
 
gilau
 
9
24 mei 2018 om 15:32
Ondanks dat ik het met de achtergrond van je verhaal wel eens ben, moet je geen onzin gaan verkondigen. 70 graden?. Hoogst gemeten temperatuur ooit in de wereld ligt op 56.7 graden celsius in Death Valley, de VS. In Iran was er 3 jaar geleden een gevoelstemperatuur van 74 graden, maar de actuele temperatuur was 'slechts' 46 graden.
 
bigpicture
 
1
24 mei 2018 om 16:03
Prima dit, laat ze elkaar maar allemaal verraden en alles weggeven wat ze van elkaar weten. De helft zal er bij gelogen zijn, maar alles wat enige basis/bewijs heeft is effectief. Waar je normaal gesproken onderzoeksjournalisten nodig hebt om dit soort uitspraken te doen die vervolgens direct ontkent worden, is dit de meest effectieve manier hoe de organisatie in elkaar kan storten. Mooi inderdaad de ironie in ‘Mijn Waarheid’ want ‘De Waarheid’ staat daar al een flink tijdje onderaan de prioriteitenlijst natuurlijk.
 
PasHij
 
1
24 mei 2018 om 16:32
Gaan we nu langzaamaan te horen krijgen wat de hele wereld al maanden/jaren roept. Dat het allemaal een corrupt zooitje is en alles met geld te koop is. Allemaal leuk en aardig maar wanneer word er dan is opgetreden? Gaan er is mensen op straat gezet worden zodat het voetbal weer een "eerlijke" sport word. Het is elke keer wat met die gasten, allemaal hoog van de toren blazen wat betreft fair play etc en ondertussen toch een regeltje zoeken waardoor de grote clubs nog steeds de dienst uit kunnen maken. met dit beleid worden de grote clubs groter en de kleintjes blijven klein want die worden wel uitgesloten voor europees voetbal.. Want ach er geeft toch niemand om een wedstrijd van pak em beet dinamo zagreb, dat levert allemaal toch veel minder geld op dan een PSG die europees voetbal speelt. Maar nee Dinama zagreb word geschorst terwijl een PSG een boze vinger krijgt en daarna ook weer kan doen wat ze willen.. Zolang dit soort gasten de leiding hebben veranderd er echt helemaal niks. De clubs die ik als voorbeeld geef is puur om aan te geven het verschil in geld en macht.. Ik heb niks tegen PSG of Dinamo Zagreb, puur even een voorbeeld van klein en groot..