Blunder stadionspeaker leidde tot hilariteit bij Roda: 'Tranen over de wangen'
Donderdag, 9 mei 2024 om 19:09

Roda JC Kerkrade stond vrijdag even wereldwijd in de schijnwerpers. Stadionspeaker Wim Frijns gaf ten onrechte aan dat concurrent FC Groningen op een 2-1 achterstand was gekomen, waardoor Roda en duizenden fans even in de veronderstelling waren dat promotie zo goed als een feit was. Groningen speelde echter gewoon met 1-1 gelijk bij Telstar, waardoor Groningen en Roda het vrijdag in een onderling duel in Euroborg mogen uitvechten om het laatste promotieticket.

Roda en Groningen waren maandenlang met Willem II verwikkeld in een hevige promotiestrijd. De Tilburgers slaagden er vorig weekend in om het Eredivisie-ticket binnen te halen en op dezelfde avond was ook Roda lange tijd op weg naar promotie.

De Limburgers moesten winnen, slaagden daarin tegen SC Cambuur (2-0), en moesten tegelijkertijd hopen op een nederlaag van Groningen. Groningen stond zeer lange tijd met 1-0 achter en kwam pas in minuut 95 op gelijke hoogte. Vlak daarna kondigde Frijns de 2-1 van Telstar aan, maar daar was nooit sprake van.

Het leverde enkele minuten lang bizarre livebeelden op. Waar heel Nederland wist hoe de vork in de steel zat, was dat niet het geval in het Parkstad Limburg Stadion, met onterechte, massale feestvieringen tot gevolg.

Roda-trainer Bas Sibum heeft desondanks niets gemerkt van enige afleiding bij zijn selectie. "Nee, precies dit soort vragen wilde ik op maandag, dinsdag, woensdag én donderdag voorkomen, omdat het voor ons totaal geen issue is. We hebben er met elkaar in de kleedkamer om gelachen. Dat er iemand op de schouders zat... We hebben er zelfs met tranen over de wangen om gelachen."

"Toen hebben we het afgesloten en zijn we doorgegaan. Dat kenmerkt deze groep. Ze zijn stabiel, ze zijn goed en die rust wilde ik graag zo houden deze week, omdat ik wist wat er komen ging."

Matisse Didden


Centrumverdediger Matisse Didden speelde in de wedstrijd tegen Cambuur een hoofdrol. De Belgische mandekker, die na dit seizoen vertrekt naar FC Utrecht, maakte bij een 1-0 stand opzichtig hands in zijn eigen zestien. Een strafschop werd echter nooit gegeven en Roda verdubbelde nadien de marge tegen Cambuur.

Ook Didden was even in de veronderstelling dat Roda gepromoveerd was. Zo vierde de Belg het feestje op de schouders van een fan, voordat duidelijk werd dat er van promotie geen sprake was.

"Ik kan er wel om lachen, om eerlijk te zijn", blikt Didden terug. "Ik had het achteraf liever niet gehad, maar het is gebeurd en het enige wat je daar nu nog mee kan doen is de grapjes accepteren die ze maken en er zelf ook om lachen, want eigenlijk is het ook gewoon bizar." Van spanning is nog geen sprake bij Didden. "Dat komt pas als we in het stadion rondlopen. Tot nu toe zijn we allemaal vrij relaxed."

FC Groningen - Roda JC Kerkrade begint vrijdag om 20:00 uur. Bij een zege van de thuisploeg promoveert Groningen, bij ieder ander resultaat Roda.

Meer nieuws
   
13:55
13:55
'Arsenal wil Ajax naast Jorrel Hato ook beroven van andere sleutelspeler'
0
   
13:55
13:55
Dit is de reden waarom Farioli Ajax boven Brighton gaat verkiezen
0
   
13:15
13:15
De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die dinsdag kans maken
7
   
13:01
13:01
Kroatië publiceert EK-selectie en biedt uitsluitsel aan Sutalo, Sosa en Ivanusec
14
   
12:40
12:40
AD ziet hoogst opmerkelijke rol voor Berghuis weggelegd in Farioli's Ajax
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
Neutraal1980
 
2
9 mei 2024 om 19:16
Denk toch dat dit, samen met al het thuisvoordeel van, goed gaat uitpakken voor FC Groningen. Zo'n euforie met dan al snel zo'n grote teleurstelling hakt er gewoon enorm in. Ik gun ze allebei een terugkeer in de eredivisie, dus hopen op een mooie laatste pot.
 
BMG45
 
23
9 mei 2024 om 19:28
Laat iedereen maar denken dat het er heeft ingehakt. Spelers kijken scherp als altijd en zeer gebrand. Alleen maar goed als iedereen van Groningen uitgaat kan het nooit negatiever uitvallen
 
Obstwasser312
 
6
9 mei 2024 om 19:39
Wie is iedereen die van Groningen uit gaat? Zie gewoon een veel mensen die van een 50/50 uitgaan. Roda al 14? Wedstrijden ongeslagen en Groningen met het thuisvoordeel.
 
BMG45
 
11
9 mei 2024 om 19:58
Media voornamelijk. Analisten en prominenten willen graag maar benadrukken dat het zo mentaal is geweest afgelopen week. Fans op X laat ik nog buiten beschouwing gezien daar ook spanning op elkaar wordt afgereageerd.Zie zelf ook 50/50 in.
 
Obstwasser312
 
1
9 mei 2024 om 20:05
Op X zijn ze inderdaad lekker bezig. Eerst dacht ik ook wel dat het misschien mentaal zou worden bij Roda (en gehoopt), maar als snel bleek van niet. Hopelijk is het snel morgen 22.00 want deze week duurt eindeloos.
 
BMG45
 
8
9 mei 2024 om 20:08
Haha same. Ik hoop natuurlijk in ons voordeel morgen maar succes. Dat in ieder geval de verliezer de Play- Offs zal mogen winnen. Top 3 verdient het dit jaar.
 
lwd12
 
1
9 mei 2024 om 20:36
Ik hoop op Groningen en Roda het niet red blijft het legendarische. 2 keer feestvieren en je hebt uiteindelijk niks. Het wordt denk ik nog pijnlijker als je ook de playoffs verliest. Dan heb je 2 keer een promotie staan vieren, maar allemaal voor niks.
 
Patje71
 
1
9 mei 2024 om 21:16
En jij denkt dat dit bij andere clubs niet was gebeurd.
 
maurice1965
 
3
9 mei 2024 om 21:29
Misschien moet je je eerst eens zelf verdiepen in wat er echt gebeurd is. Bij elke andere club was dat namelijk ook gebeurd.
 
FC Groningen
 
2
9 mei 2024 om 19:47
Ik en velen uit Groningen zien Roda JC morgen als favoriet. De reacties dat Groningen de favoriet is komen vaak niet uit ons kamp. Het wordt morgen lastig maar hopen foet leven
 
tinus45
 
1
9 mei 2024 om 20:22
Omdat je thuisspeeld? Downsizen is nu niet iets wat je wilt doen toch. Uitgaan van eigen kracht.
 
Strandje Larse
 
2
9 mei 2024 om 21:50
Wat een onzin. Wij zijn net als de lui uit Kerkrade met 100% vertrouwen en dat spreken we ook gewoon uit. De opdracht is heel simpel. Winnen. Ik denk zelfs dat het een voordeel is dat wij met een achterstand beginnen. Roda zal hele tijd op 2 gedachten gaan spelen. 0-0 is riskant en 0-0 is positief. De druk zal ook tot aan de 1-0 volledig bij Roda liggen. Elke minuut tellen ze af en zijn ze dichterbij. Wij hebben hele seizoen niet in de top 2 gestaan, zij hebben alles te verliezen, een perfect seizoen dat als nachtkaars uit gaat. Wij zijn allang blij dat we nog altijd meedoen na zo'n slechte start en uiteraard de 95e minuut in Ijmuiden. En ik geloof helemaal niks van het verhaal uit Kerkrade, je had maandag al van de vragen af kunnen zijn, nu krijg je ze alsnog, dag voor de wedstrijd, zie daar geen enkele voordeel in. Het was wel degelijk een mentale klap, anders hadden ze het gewoon laten zien.
 
Nick Danninga
 
1
10 mei 2024 om 07:34
Hoezo ligt de druk bij Roda? Groningen moet, nota bene in eigen huis...dat lijkt me veel meer druk. Groningen zal dit het liefst ook niet uit handen willen zien glippen. Dus de druk zal er vol op staan bij beide ploegen. Wel een recept voor een mogelijk zeer verhit en bizar duel.
 
Strandje Larse
 
0
10 mei 2024 om 09:29
Absoluut. En zal voor beide teleurstelling zijn als ze het niet redden, waardoor de playoff wellicht wel te vroeg komt. Echter, wij waren al maanden afgeschreven. Dat wij vandaag nog een kans maken is een beloning. Wij hebben promotie nog nooit aan geraakt dit seizoen. Roda daarentegen heeft de gehele seizoen op promotie gestaan. Dat neemt toch behoorlijk veel druk mee?
 
Patje71
 
0
10 mei 2024 om 16:04
Denk toch dat er meer druk ligt bij Groningen,Roda wil absoluut promoveren,maar Groningen moet. Waarom? Roda is gewend aan minder budget Groningen heeft na degradatie nog recht op verhoogde televisie gelden i.v.m degradatie.als ze het nu niet halen wordt dat een klap minder.en dan moeten ze keuzes maken in de organisatie. Correct me if i'm wrong
 
Strandje Larse
 
0
10 mei 2024 om 16:55
Zal zeker belangrijk zijn, maar denk niet dat speler denken aan het baantje van iemand. En uiteindelijk gaat het om de spelers. Maar nog 3 uurtjes, we gaan het meemaken
 
LMTG
 
1
9 mei 2024 om 20:41
Tegen de op papier betere tegenstanders (ADO, Willem 2, NAC, MVV, VVV, Emmen) heeft Roda JC de uitwedstrijden niet verloren, de meeste juist gewonnen. Alleen Dordrecht-uit werd verloren. Je zou kunnen concluderen dat ze het prima doen tegen clubs die thuis het spel willen maken…. Nou ja, laat ik het maar houden bij de one-liner ‘de bal is rond’. Iedereen morgen veel kijkplezier gewenst!
 
Strandje Larse
 
2
9 mei 2024 om 21:56
Feitelijk juist. Maar tegen Willem II waren ze gewoon echt minder en wonnen ze niet vanwege het feit dat Willem II het spel moest maken, maar dat er veerkracht nodig was. Roda verloor 3 van haar 4 nederlagen uit. Het speelde ook 8x gelijk in een uitwedstrijd. 11 van de 18 duels won Roda dus niet buitenshuis. En ja ze hoeven niet te winnen, maar je kan moeilijk zeggen dat ze uit het prima doen.