Botman veroorzaakt onbegrip en teleurstelling: kans op 'grote Oranje' verkeken
Dinsdag, 20 september 2022 om 16:31

Erwin van de Looi is niet bepaald blij met de afzegging van Sven Botman voor Jong Oranje. De centrale verdediger van Newcastle United wilde liever bij zijn club blijven om de strijd tegen degradatie voor de volle honderd procent aan te gaan en dat zint de bondscoach van het Nederlandse beloftenelftal allerminst.

Jong Oranje speelt deze week oefenwedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van België en Roemenië. Botman is daar dus niet bij en dat had Van de Looi graag anders gezien. "Ik ben teleurgesteld", meldt hij in gesprek met ESPN. "Je bent met elkaar voor iets bezig en daar horen ook vriendschappelijke wedstrijden bij. Als je onderdeel van de groep bent, dan hoor je daar gewoon bij te zijn en hoor je niet al te makkelijk af te zeggen."

De bondscoach van Jong Oranje hield Botman nog voor dat hij misschien in beeld kon komen bij het grote Oranje van keuzeheer Louis van Gaal, aangezien die met Bruno Martins Indi een speler op dezelfde positie had die moest afhaken. De linksbenige mandekker veranderde echter niet van mening. "Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak, maar toch respecteer ik zijn besluit", zegt Van de Looi. "Je moet wel graag voor het nationale team willen spelen. Anders niet. We gaan gewoon lekker door met de jongens die we hier hebben."

De oefenwedstrijden die gespeeld gaan worden, staan voor Van de Looi in het teken van de voorbereiding op het EK van komend jaar. De trainer van Jong Oranje wil graag nog wat nieuwe spelers aan het werk zien en accenten aanbrengen in de speelwijze. Daarnaast is het ook een kans voor spelers die het 'grote' Nederlands elftal net niet gehaald hebben om zich te laten zien. "Ze zijn afgevallen, maar nog niet buiten beeld", benadrukt de bondscoach.

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
30
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
Bongiorno
 
53
20 september 2022 om 16:36
De strijd tegen degradatie? Newcastle staat toch 'gewoon' tiende en het spel is mijlen vooruitgegaan. Snap het niet helemaal van Botman, maar aan de andere kant is het op dit punt echt een farce om hem te passeren voor figuren als Bruno Martins Indi, Obispo of Teze (laatste twee zijn dit keer niet opgeroepen en Martins Indi is geblesseerd afgehaakt, maar ze krijgen allemaal de voorkeur van van Gaal) of iemand als Rensch, die nu net weer een paar degelijke wedstrijden voor Ajax heeft gehad.
 
Marseillefan93
 
10
20 september 2022 om 16:42
Daarnaast is het seizoen ook pas net begonnen. Wat een lariekoek wat Botman uitkraamt
 
friestho
 
110
20 september 2022 om 16:46
Dit zijn dan ook geen quotes van Botman, maar interpretatie van VZ / de bron. Nergens heeft hij de woorden over degradatie benoemd.
 
Robjones
 
22
20 september 2022 om 16:59
@marseillefan93 Lezen. Botman heeft dit zelf niet gezegd. Wat een lariekoek wat Marseillefan93 uitkraamt.
 
Bongiorno
 
13
20 september 2022 om 17:06
@friestho Wauw, dan ben ik er lekker ingetuind. Wat een nonsens van VZ om daar op te gaan speculeren.
 
JohnArrow607
 
5
20 september 2022 om 18:02
Nou ik kan er anders ook niks anders van maken dan dat Botman dit zelf gezegd heeft. Dus ik vind niet dat Marseillefan onzin uitkraamt. Je gaat toch niet bij elk artikel wat hier door VZ geplaatst wordt op google zoeken naar de bron om uit te vogelen of het klopt wat er geschreven wordt?Edit: Ik heb net op andere sites gekeken. De conclusie die ik nu trek is dat Botman zich richt op zijn club tijdens zijn interlandperiode, omdat hij een beetje pendelt tussen bank en basis en vechten degradatie nergens genoemd wordt. Wellicht worden er tijdens de interlandperiode oefenwedstrijden door Newcastle gespeeld en wil hij zich daarin bewijzen dat hij in de basis hoort. Aan de andere kant denk ik dan, speel je sterke interland wedstrijden, dan zal dat toch ook niet onopgemerkt blijven door de trainer van Newcastle?
 
Th3SpecialOne
 
5
20 september 2022 om 19:04
Denk jij nu even serieus dat de trainer van Newcastle oefenwedstrijden gaat kijken van Jong Oranje? Waarom zou hij dit in godsnaam gaan doen als die zelf genoeg te doen heeft voor Newcastle? En waarom zo moeilijk hij heeft meer kans Zichzelf te laten zien aan de trainer in een oefenwedstrijd van Newcastle dan Jong Oranje... En waarom in godsnaam roept Erwin van Looi hem op? Wat voor slechte manager is dat dan? Je begrijpt toch wel dat hij gewoon moet doorselecteren, iemand die al kampioen is geworden in de franse competitie, en vergeet niet, het is nog steeds een competitie wat boven de nederlandse competitie staat, er zijn zat andere talenten die zichzelf maar al te graag willen laten zien, ga daarvoor, probeer hun te ontwikkelen i.p.v. hand-me-downs van de grote Oranje...
 
Joostv97
 
89
20 september 2022 om 16:40
Snap wel dat deze jongen een keer klaar is met jong-oranje na wat hij allemaal heeft laten zien, om daar dan weer op te draven omdat martins indi boven je is verkozen snap ik wel dat je er even niet zo zin meer in hebt. Maar denk niet dat het voor zijn kansen bij het grote oranje een verstandige keuze is geweest.
 
BIGWILLES020
 
11
20 september 2022 om 17:03
Als Koeman straks denkt hem nodig te hebben dan roept ie hem gewoon op, jong Oranje, is allemaal leuk en aardig maar zoveel stelt het niet voor
 
Marc Tholen
 
11
20 september 2022 om 17:08
Hij houdt bij Newcastle anders gewoon de bank vooral warm. Van die kant begrijp ik van Gaal dan nog wel, omdat er gewoon betere verdedigers ter beschikking zijn. Dat hij Indi laat komen is ronduit lachwekkend en gewoon een klap in het gezicht voor Botman. Blijkbaar toch een lievelingetje van van Gaal oftewel God.
 
Joostv97
 
15
20 september 2022 om 18:41
Van wat ik zie valt dat best mee, van de 7 premier league wedstrijden heeft hij er 4, 90 minuten gespeeld. Dat een stuk meer dan sommige jongens die worden opgeroepen. Ook is qua niveau verschil met indi echt een grap.
 
Bruine Kevin
 
0
21 september 2022 om 11:46
Wat heeft Botman laten zien dan? Hij is zijn basisplaats bij Newcastle kwijt geraakt en zit tegenwoordig op het bankje. Geluk bij een ongeluk is dat hij u waarschijnlijk ook niet voor het grote Oranje wordt opgeroepen.
 
AjaxRosenberg
 
41
20 september 2022 om 16:40
Tjah onder van der Looi spelen word je natuurlijk ook niet al te vrolijk van, dus wat dat betreft begrijp ik het wel. Niet slim voor zijn kansen natuurlijk.
 
Ouwehoeri
 
0
20 september 2022 om 19:04
Tja binnenkort toch nieuwe bondscoach. Belangrijkst voor hem is dat hij het goed gaat doen bij Newcastle
 
eCKe
 
17
20 september 2022 om 16:42
Joey Verrman kwam ook nooit opdagen en zat nu ook bij de voorselectie. Uiteindelijk telt kwaliteit.
 
DNSDKR
 
18
20 september 2022 om 16:42
En iedereen lult in zijn eigen straatje. Botman heeft geen zin in een reis voor jong. Looi wil zijn beste team. Newcastle vindt het al lang best Gaal boeit t niets want die roept hem niet op want de helft van zijn selectie bestaat al uit verdedigers.
 
somagunner
 
1
20 september 2022 om 16:45
Wedstrijdpremies voor Jong Oranje is te weinig voor hem zo te zien. Arme jongen. Genoeg andere jonge spelers die zo'n springplank wel nodig hebben en hij heeft dat niet nodig. Begrijp zijn keuze maar ook weer niet.
 
friestho
 
36
20 september 2022 om 16:48
Tuurlijk niet. Gaat echt niet om geld, dan is het grote oranje ook niks. Botman is gewoon te goed voor Jong Oranje en vindt dat zelf ook blijkbaar. Beetje arrogant, maar naar mijn mening terecht. Zeker voor oefenpotjes
 
somagunner
 
0
20 september 2022 om 16:53
Was sarcasme mijn eerste zin. Hij is er misschien te goed voor maar blijf het dom vinden vooral voor zijn eigen imago. Je moet de kleine dingen eren voor het grote werk. Maar aan de ene kant snap ik dat je geen risico wilt nemen voor oefenpotjes onder 23 terwijl je bij Newcastle speelt en afgelopen zomer werd gekocht voor veel geld.
 
meneerja
 
44
20 september 2022 om 16:46
Vind je het gek dat Botman geen zin meer heeft in Jong Oranje. Bruno Martins Indi (niveautje Stoke City) wordt wél opgeroepen en Botman, die een transfer van 37 miljoen maakt, zit niet eens bij de voorselectie. Kan niet wachten tot Koeman bondscoach is. Hopelijk roept hij fatsoenlijke namen op als Frimpong, Botman en Bijlow
 
Ducktaildo
 
6
20 september 2022 om 16:57
Botman is nou ook niet bepaald het ei van columbus. Ik zie hem uiteindelijk vergelijkbaar qua niveau worden als martens Indi. Heeft echt een draaicirkel van een vrachtwagen en bewegelijk is hij ook niet echt. Leuke verdediger als je in je eigen 16 hangt, maar daar blijft het ook bij. Als wij het van Botman moeten hebben, dan hebben wij achterin wel echt een probleem
 
Japie_Krekel
 
18
20 september 2022 om 17:25
Blind heeft ook de draaicirkel van een vrachtwagen en speelt al jaren in Oranje en De Ligt is weliswaar beter maar heeft ook de motoriek van een baksteen
 
Bruine Kevin
 
0
21 september 2022 om 11:49
Het is inderdaad bizar hoe slecht de motoriek van De Ligt tegenwoordig is. Al die uren in de sportschool lijken hem geen goed te hebben gedaan. En ik heb het vermoeden dat het gebrek aan vertrouwen hem ook parten speelt daarbij.
 
OFrankle
 
36
20 september 2022 om 16:48
Het moet een eer zijn om voor je land te spelen. Zo'n dooddoener dat soort uitspraken. De man is kampioen geworden in Frankrijk, speelt nu bij een grote club, ja historisch gezien en achterban, in Engeland en dan mag hij opdraven bij Jong Oranje. Dat is allesbehalve een eer, eerder een sneer. Daarbij kan ik het waarderen dat hij dan de ballen heeft om gewoon af te melden. Hij is nog geen onbetwiste basisspeler bij Newcastle en heeft daar nu in concrete zin meer te verliezen dan bij Jong Oranje.
 
Kakadu
 
9
20 september 2022 om 16:58
Kan me goed voorstellen dat je het gezien hebt bij Jong Oranje. Het stelt geen reet voor, heeft geen prestige, of niveau, en ook valt er niks te behalen in een oefenpotje. Daarbij speelt hij wel voor een enorme club met een heel dik salaris, terwijl spelers als Martins Indi, Rensch, etc. wel een oproep krijgen voor het grote Oranje. Zoek het uit.
 
OFrankle
 
7
20 september 2022 om 17:34
Absoluut. Ik kon toentertijd zelfs respect hebben voor Dost. Die toch nooit een serieuze rol van betekenis ging spelen (en voor z'n gevoel ook niet uit de verf kwam) bij het grote Oranje en gewoon z'n conclusie trok. Niets mis mee. Clubs gaan in mijn optiek altijd voor het nationale elftal zeker als je er ook nog eens geen energie uit haalt. De KNVB helpt logischerwijs in het geval van Jong Oranje ook niet mee als je zo'n pannekoek als van de Looi de touwtjes in handen geeft. Een trainer die gericht samenwerkt met de bondscoach van het grote oranje, die ook een vergelijkbare manier van spelen voor ogen heeft maakt spelen voor Jong Oranje natuurlijk veel interessanter vergeleken met nu.
 
madrid8484
 
3
20 september 2022 om 17:44
Vind het wel raar dat spelers spelen in de eredivisie (az) voorrang krijgen dan spelers uit premier league
 
consy
 
10
20 september 2022 om 17:49
Is belachelijk en onverklaarbaar.
 
Shani Osdorp
 
4
20 september 2022 om 17:47
Ome Lowietje gaat dit ook niet pikken en is zijn kans waarschijnlijk op het WK ook verkeken. Koeman gaat waarschijnlijk wel gebruik van hem maken. 37 miljoen transfer maken en niet goed genoeg voor het grote Oranje, tja.....vreemde tijden
 
JohnArrow607
 
0
20 september 2022 om 17:57
Ik snap helemaal niks van dit verhaal. Newcastle staat 10e in de Premier League en is zoals de meeste Europese competities pas 6-7 wedstrijden onderweg. Dus vechten tegen degradatie is een kul argument. Als het nou paar wedstrijden voor het einde van het seizoen was, had ik het nog wel gesnapt dat je liever tegen degradatie vecht ipv oefenwedstrijden met jong Oranje speelt.
 
Cas1
 
1
20 september 2022 om 18:09
Botman had beter iets later de app kunnen hebben gelezen van dat jochie bij de knvb die spelers appt dat ze direct moeten reageren, anders neemt Looi ze niet op in zijn selectie. de naam van deze dwaas ben ik vergeten. is ook onbelangrijk BTW is hij de baas of Looi Botman doet hier heel verstandig aan. Als het Nationale team hem nodig heeft ok, maar dit jeugdteam staat toch echt lager aangeschreven dan de club die je betaalt.
 
Pierre Weijers
 
1
20 september 2022 om 18:51
Ook niet slim van Botman. Had naar Ajax moeten gaan. Had je er nu gewoon bij gezeten. Dus eigen schuld en niet zeuren.
 
Oelie Wapper
 
2
20 september 2022 om 19:04
Zeggen zijn besluit te respecteren, maar vervolgens wel opmerkingen maken als: "je bent met elkaar voor iets bezig en daar horen ook vriendschappelijke wedstrijden bij. Als je onderdeel van de groep bent, dan hoor je daar gewoon bij te zijn en hoor je niet al te makkelijk af te zeggen." Dat vind ik nou niet echt respect opbrengen voor zijn besluit. Ik vind oefenwedstrijden als deze ook gewoon een gotspe. Vanuit een speler en vanuit de club kan ik heel goed begrijpen dat een speler geen zin heeft om voor oefenwedstrijden voor jong Oranje zijn club achter zich te laten, waar hij net een paar maanden binnen is. De investering die hij kan doen door bij zijn club te blijven is veel groter dan de waarde die een oefenwedstrijd heeft.
 
 
0
20 september 2022 om 19:10
Waarom geen vervanger? Bijvoorbeeld Maxim Dekker van AZ zou prima optie zijn.
 
NeeNeeSticker
 
2
20 september 2022 om 22:03
Van Looi out, wat een ongelooflijke zak hooi is dat zeg!