Britse minister doet opmerkelijke oproep aan Premier League-spelers
Donderdag, 2 april 2020 om 20:45

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft de voetballers uit de Premier League opgeroepen een bijdrage te leveren aan de kosten die de bestrijding van het coronavirus met zich meebrengt. "Het eerste wat de spelers nu kunnen doen is een deel van hun salaris voor dit goede doel inleveren."

Dat kunnen voetballers bijvoorbeeld binnen hun eigen club doen, zo stelt Hancock voor. "Je ziet bij de grote verenigingen dat 'gewone' medewerkers naar huis worden gestuurd. De spelers zouden er mede voor kunnen zorgen dat deze mensen in elk geval hun salaris krijgen doorbetaald, tot er weer betere tijden aanbreken." Iedereen in deze tijd moet offers brengen, aldus de minister. "Op mijn eigen vakgebied, de volksgezondheid, hebben mensen letterlijk hun leven gegeven om anderen te redden. Een hogere prijs is er niet. We moeten het nu allemaal samendoen."

Evgeni Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS waarschuwde eerder juist voor dit soort initiatieven. "Spelers willen bijna altijd meedenken, maar we moeten er echt voor waken dat het een morele plicht vanuit de maatschappij wordt. Je mag voetballers geen druk opleggen, zij zijn geen schuldigen."

De Engelse spelersvakbond kwam donderdag al met een statement, waarin de PFA ontkent dat het niet wil meewerken aan salarisverlagingen van de spelers. "Wij zijn juist op zoek naar een gestructureerde en uniforme aanpak." De PFA stelt dat de spelers bereid zijn financiële offers te brengen, om zo de gewone medewerkers van de clubs te ontlasten. "We accepteren volledig dat de spelers flexibel moeten zijn en de financiële last moeten dragen van de uitbraak van het coronavirus, om de lange termijn van hun club en het voetbal te waarborgen."

Meer nieuws
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: RB Leipzig - Borussia Dortmund
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
somagunner
 
74
2 april 2020 om 20:53
Absurd dat alleen de voetballers genoemd worden. Waarom zeg je niet dat iedereen die boven de miljoen pond per jaar verdient een steentje kan bijdragen.
 
Wagwan
 
62
2 april 2020 om 20:56
Nagel op de kop. Misschien eerst eens bij die multinationals langs gaan die via allerlei achterpoortjes amper zoveel belastingen betalen dan de gemiddelde burger en een kluis/geheime bankrekening vol met zwartgeld hebben zitten....
 
pavol_demitra38
 
6
2 april 2020 om 23:03
Juist ja, die multinationals die in Nederland duizenden mensen direct en indirect aan een baan helpen... Die het ook totaal zelf voor het zeggen hebben en niet overgenomen en gesloten kunnen worden als aandeelhouders ontevreden zijn... Waarvan een groot gedeelte nu echt kijkt om initiatieven voor de gezondheidszorg te ontwikkelen... Laat die vooral meer betalen en voetballers die in veel gevallen voor wat plezier zorgen, plezier waarmee je geen kind onderhoudt, daar kan geen morele verplichting van verwacht worden...
 
Primetime
 
2
2 april 2020 om 23:08
@pavol, die voetballers helpen ook duizenden mensen aan een baan hoor. Alleen een club als Ajax heeft al ongeveer 350 personeelsleden. En wat dacht je van al die scheidsrechters, grensrechters etc
 
Dante
 
2
2 april 2020 om 23:38
En die naast wat Primetime zegt al vele jaren een enorme bijdrage leveren aan de samenleving door zeer bovengemiddelde belastingafdracht. Hiermee zeg ik niet dat ze niet best wat extra kunnen missen hoor, maar ze op deze manier afschilderen is ook erg eenzijdig en ondoordacht.
 
4Ever4Ajax
 
14
2 april 2020 om 21:18
Daar ben ik het helemaal met je eens. Dit voelt als makkelijk scoren vanuit de politiek. Ik vind het heel nobel als mensen die uit eigen beweging doen, maar verplichten aan alleen voetballers is onzin.
 
origineel
 
7
2 april 2020 om 21:19
Inderdaad absurd. Helemaal als je leest dat ze al bereid zijn om geld af te staan. Er zijn ook al zat spelers die flinke donaties aan goede doelen gedaan hebben. Misselijkmakend om ze onder publieke druk te zetten. Hopelijk heeft die minister zelf al flink wat van zijn eigen geld afgestaan.
 
Goalski
 
0
3 april 2020 om 08:43
Hoe meer centjes je verdient, des te meer belasting je betaalt. Ik denk dat ze al meer dan genoeg bijdragen.
 
Sta plaats
 
1
3 april 2020 om 08:58
Ik begrijp je punt, maar wat hier ook meespeelt is dat Premier League clubs als Newcastle en Tottenham ook Werktijdverkorting voor hun kantoor personeel hebben aangevraagd en dat de overheid dat niet kan weigeren. Dit is bij heel veel poltici terecht in het verkeerde keelgat geschoten.
 
lwd12
 
2
2 april 2020 om 20:58
Het mag geen plicht worden. Maar misschien wel te overwegen voor spelers die een ton in de week verdienen. Maar neem aan dat zij net als alle burgers belasting betalen en dat uit dat geld deze kosten moeten worden betaald.
 
@Osthoved89
 
5
2 april 2020 om 21:04
Zeker te overwegen voor de spelers, al vind ik het wel bizar dat je als minister zijnde zoiets zegt. Moet je in Nederland niet proberen..
 
Bossie
 
20
2 april 2020 om 21:07
Wat heeft deze minister en de regering gedaan voor de volksgezondheid. Hebben ze de afgelopen tijd meer geld er in gestoken, of juist bezuinigd ? Ook hij kan als voorbeeld een deel van zijn salaris afstaan ....
 
Sirius
 
11
2 april 2020 om 21:20
Precies. Lekker met de vinger wijzen van deze Hancock, terwijl hij waarschijnlijk ook ver boven het modale loon verdient.
 
Primetime
 
3
2 april 2020 om 21:20
Vind het meer een taak voor de eigenaren. Interessante is dat Josh Kroenke van bv Arsenal al in Amerika 3 weken geleden al heeft aangegeven de staff van de Denver Nuggets de hele maand te betalen. Tot dusverre niks gehoord mbt Arsenal. Wss voelde hij daar de druk om niet achter te blijven
 
Dante
 
6
2 april 2020 om 23:39
Hebben de Britse ministers trouwens al bekend gemaakt hoeveel minder salaris ze accepteren de komende tijd?
 
Regulator
 
6
3 april 2020 om 00:26
Hoewel ik echt weinig heb met de politiek, ook ik moet erkennen dat die mensen zich uit de naad werken. Even ook los van de keuzes en meningen erover. Als wij een minister hebben die tijdens een zitting flauw valt, fuck die mensen verdienen hun salaris dubbel en dwars.
 
Dante
 
1
3 april 2020 om 08:35
Ik zie niet in hoe dit relevant is? Ik probeer alleen aan te geven dat ik vind dat als iemand met een zeer bovengemiddeld inkomen mensen oproept salaris in te leveren, ik toch op zn minst verwacht dat hij/zij zelf het goede voorbeeld gegeven heeft.
 
Regulator
 
0
3 april 2020 om 23:39
Hoe kun je de relevantie hier niet inzien? De mensen werken zich de dood in, terwijl voetballers deze periode letterlijk niks doen. Als Britse ministers oproepen om salaris af te staan, betekent het niet direct dat zij het ook moeten doen.
 
Leicester
 
0
3 april 2020 om 01:56
Beetje populistisch en als meneer nu echt ballen heeft gaat naar de City of London (ja mensen das een status aparte binnen de UK) en eist hij van de heren bankiers en hedgefund managers dat zij hun bonus opgeven. Ivp daarvan verzoekt hij voetballers en dus ook clubs om hun contracten even terzijde te schuiven. Daarnaast zal het niet lang duren voordat nogal wst clubs in de voetbal pyramide in de UK in financiƫle nood komen omdat ze simpel weg geen inkomsten hebben maar wel hoge loonkosten. Op de achtergrond wordt de PL waarschijnlijk voor 800 miljoen aangeklaagd door twee broadcasters. Dus die minster is gelukkig van volksgezondheid en heeft trouwens de laatste twee maanden zelf goed zitten slapen